Πρεμιέρα στο Χρηματιστήριο για το εταιρικό ομόλογο του ΟΠΑΠ

Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017 18:50
UPD:19:06

Ο Ντάμιαν Κόουπ χτυπάει το καμπανάκι για την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου

Ξεκίνησε την Τετάρτη (22 Μαρτίου) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η διαπραγμάτευση του εταιρικού ομολόγου του ΟΠΑΠ, στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματος της Οργανωμένης Αγοράς.

Η διοίκηση του Χρηματιστήριου, του ΟΠΑΠ, εκπρόσωποι των αναδόχων και παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς έδωσαν το «παρών» στην ειδική εκδήλωση έναρξης της συνεδρίασης, κατά την οποία ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Ντάμιαν Κόουπ, κήρυξε την έναρξη των συναλλαγών της ημέρας.

Η δημόσια προσφορά κρίνεται επιτυχής, καθώς ο ΟΠΑΠ, ενώ αναζητούσε 200 εκατ. ευρώ από τους επενδυτές, συγκέντρωσε προσφορές άνω των 420 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Ντάμιαν Κόουπ, στον σύντομο χαιρετισμό του επεσήμανε ότι η έκδοση του ομολόγου ήταν πολύ επιτυχημένη, καθώς υπερκαλύφθηκε τουλάχιστον δύο φορές. «Πιστεύω ότι αυτό αντικατοπτρίζει το υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης που δείχνουν τόσο οι θεσμικοί όσο και οι ιδιώτες επενδυτές στον ΟΠΑΠ, το όραμα μας για την εταιρεία και τα επιχειρηματικά σχέδια μας που υπηρετούν τους στρατηγικούς μας στόχους», πρόσθεσε.

Όπως συμπλήρωσε, το ομόλογο έχει πενταετή διάρκεια και επιτόκιο 3,5%. «Με γνώμονα το “Όραμα 2020” του ΟΠΑΠ και τις ξεκάθαρες στρατηγικές προτεραιότητες που το υπηρετούν, το ομόλογο αυτό υποστηρίζει τη σημαντική επένδυση στο δίκτυο των πρακτορείων μας, την αναβάθμιση των βασικών τεχνολογικών συστημάτων και υποδομών μας, καθώς και την εισαγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Πιστεύουμε ότι όλα αυτά μαζί, θα δημιουργήσουν πραγματική αξία για την εταιρεία, τους πελάτες και τους συνεργάτες μας», συνέχισε ο ίδιος.

Ο Ντάμιαν Κόουπ κηρύσσει την έναρξη της συνεδρίασης

Ο επικεφαλής Οικονομικής Διεύθυνσης ΟΠΑΠ,  Μίκαλ Χουστ, επεσήμανε: «Είναι σίγουρα ένα σημαντικό ορόσημο για την εταιρεία, καθώς καταφέραμε να ανοίξουμε τις αγορές όχι μόνο για τον ΟΠΑΠ αλλά για άλλες ελληνικές εταιρείες και Έλληνες επενδυτές. Ήταν μεγάλη επιτυχία και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό».

 Από την πλευρά του, ο επικεφαλής Εταιρικών Υποθέσεων ΟΠΑΠ, Οδυσσέας Χριστοφόρου  μεταξύ άλλων  υπογράμμισε: «Ευελπιστώ ότι αυτή η επιτυχημένη έκδοση της εταιρείας μας θα συνδράμει ακόμη περισσότερο στην εδραίωση της εμπιστοσύνης των Ελλήνων και ξένων επενδυτών προς την ελληνική οικονομία».

Με την ευκαιρία της εισαγωγής προς διαπραγμάτευση των ομολογιών της εταιρείας, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης, μεταξύ άλλων τόνισε: «Ευχαριστώ τη Διοίκηση του ΟΠΑΠ που είναι σήμερα εδώ μαζί μας με αφορμή την έναρξη διαπραγμάτευσης του εταιρικού ομολόγου που εξέδωσε αλλά κυρίως για την ευκαιρία που έδωσε στην ελληνική κεφαλαιαγορά, να καταδείξει ότι λειτουργώντας συλλογικά, το δίκτυο της έχει απεριόριστες δυνατότητες για άντληση κεφαλαίων  εφόσον  το προσφερόμενο προϊόν  αξιοποιεί τις προσφερόμενες υποδομές και κυρίως τις δεξιότητες του οικοσυστήματος του».

Σύμφωνα με τον ΟΠΑΠ, τα αντληθέντα κεφάλαια θα αξιοποιηθούν κατά 72,1 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων και των πρακτορείων, κατά 25,2 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη του δικτύου παιγνιομηχανών (VLTs) και κατά 20,3 εκατομμύρια ευρώ για την εγκατάσταση τερματικών στοιχηματισμού τύπου self-service (SSBTs) και Virtual Sports στα πρακτορεία.

Εκπρόσωποι των αναδόχων, των επενδυτών και παράγοντες της Χρηματιστηριακής Αγοράς έδωσαν δυναμικό παρόν.

Η διάρθρωση των ομολογιούχων του ΟΠΑΠ

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, οι ομολογίες που κατανεμήθηκαν βάσει της ζήτησης που εκδηλώθηκε επί της απόδοσης 3,50% είναι οι εξής:

(α) 140.000 Ομολογίες (70% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ιδιώτες Επενδυτές, επί συνολικού αριθμού 274.829 Ομολογιών για τις οποίες εκδηλώθηκε ζήτηση (δηλαδή ικανοποιήθηκε το 50,94% της εκδηλωθείσας ζήτησης στη συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών), και 2

(β) 60.000 Ομολογίες (30% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ειδικούς Επενδυτές, επί συνολικού αριθμού 141.574 Ομολογιών για τις οποίες εκδηλώθηκε ζήτηση (δηλαδή ικανοποιήθηκε το 42,38% της εκδηλωθείσας ζήτησης στη συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών).



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΠΑΠ



Σχολιασμένα