Cebit 2017: Τα πάντα δικτυωμένα

Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017 17:58
UPD:18:13
REUTERS/FABIAN BIMMER

Σημαίες της Cebit έξω από το κτήριο της έκθεσης.

Άνοιξαν το πρωί και επίσημα οι πύλες της Cebit, της ετήσιας έκθεσης ψηφιακής τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας στο Ανόβερο. Φέτος συμμετέχουν 3.000 διεθνείς επιχειρήσεις από 70 χώρες, ενώ τιμώμενη χώρα είναι η Ιαπωνία, η οποία συμμετέχει με 120 εκθέτες. Οι διοργανωτές αναμένουν περίπου 200.000 επισκέπτες. Για μια ακόμα χρονιά στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκεται η ψηφιακή οικονομία, η λεγόμενη «d!conomy», που συνιστά τη μεγάλη πρόκληση των τελευταίων δεκαετιών για την επιχειρηματικότητα. 

Μερικά παραδείγματα εκθεμάτων: Η Ekso Bionics παρουσιάζει μια ρομποτική κατασκευή που βοηθά ανθρώπους με αναπηρία, ακόμα και να περπατήσουν. Προς το παρόν το βοήθημα χρησιμοποιείται μόνο σε κλινικές με κόστος που φθάνει τα 120.000 ευρώ. Η αμερικανική εταιρία Salesforce συμμετέχει στην έκθεση με ένα σύστημα που εξέλιξε από κοινού με τον κατασκευαστή φορτηγών MAN. Μέσω διαδικτύου οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν ανά πάσα στιγμή λεπτομερώς για το πού βρίσκεται το φορτηγό με προϊόντα τους.

Παράλληλα το σύστημα δίνει πληροφορίες στον οδηγό για το στιλ οδήγησης με στόχο την εξοικονόμηση καυσίμου. Ένα από τα κύρια ερωτήματα της φετινής Cebit έχει πάντως κοινωνική διάσταση και αφορά τις θέσεις εργασίας, οι οποίες αναπόφευκτα θα χαθούν λόγω της αυτοματοποίησης στην οδήγηση για παράδειγμα.

Εγκαινιάζοντας την έκθεση, από κοινού με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σέντζο Άμπε, η καγκελάριος Μέρκελ υπογράμμισε την ανάγκη καλύτερης ενημέρωσης των πολιτών, οι οποίοι ανησυχούν για το μέλλον των θέσεων εργασίας τους. «Είναι πλεονέκτημα η ψηφιοποίηση ή μήπως απειλεί τη θέση εργασίας μου;» τόνισε η Καγκελάριος. «Είναι απλά ο πολίτης προμηθευτής προσωπικών δεδομένων και ποια προστασία του παρέχεται;» διερωτήθηκε επίσης η Άγκελα Μέρκελ.

Ανταγωνιστές Γερμανία και Ιαπωνία

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ιαπωνία είναι πολύ πιο προηγμένη από τη Γερμανία σε ό,τι αφορά τη διασύνδεση ψηφιακής τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας. Σύμφωνα με την γερμανική ομοσπονδία ψηφιακών επιχειρήσεων Bitkom το 25% των κορυφαίων εταιρειών ψηφιακής τεχνολογίας στο κόσμο προέρχονται από την Ιαπωνία.

Κατά συνέπεια η Ιαπωνία είναι ανταγωνιστής της Γερμανίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Bitkom Τόρστεν Ντιρκς και προειδοποίησε: «Θέτουμε σε κίνδυνο την ευημερία στη Γερμανία αν δεν καταφέρουμε να διαδραματίσουμε στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας κορυφαίο ρόλο. Διότι τότε δεν θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας όταν λόγω αυτοματοποίησης χαθούν οι παλιές. Αυτό το σενάριο δεν θέλω καν να το σκέπτομαι».

Στην ομιλία της ωστόσο η Άγκελα Μέρκελ προτίμησε να υπογραμμίσει τα κοινά στοιχεία Γερμανίας και Ιαπωνίας, αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές κατά του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο συνάντησε την Παρασκευή: «Πιστεύω ότι η συνεργασία μας στην Cebit αποδεικνύει πόσο καλά συνεργάζονται οι δύο χώρες. Ιδίως σε μια περίοδο όπου πρέπει να υπερασπιστούμε το ελεύθερο εμπόριο, τα ανοιχτά σύνορα και τις δημοκρατικές αξίες είναι σίγουρα θετικό ότι Γερμανία και Ιαπωνία δεν διαφωνούν σε αυτά τα ζητήματα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα