Ευκλ. Τσακαλώτος: Εφικτή μια συνολική συμφωνία στις 7 Απριλίου

Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017 17:49
UPD:18:42
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Αυτό το θεωρώ το πιο πιθανό σενάριο. Μπορεί να είναι πιο γρήγορα και καλύτερα. Αλλά νομίζω ότι αυτός είναι ένας εφικτός στόχος», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Εφικτό χαρακτήρισε το ενδεχόμενο επίτευξης μία συνολικής συμφωνίας στις 7 Απριλίου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι μια συμφωνία «με θετικές εκπλήξεις και δυσκολίες, την οποία θα πρέπει να κρίνουμε όλοι όταν την δούμε».

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι είναι πολύ πιθανό να διεξαχθεί μια συζήτηση για «όλο το πακέτο», δηλαδή μεταρρυθμίσεις μετά από το πρόγραμμα, «καλά» και «κακά» μέτρα, πλεονάσματα, μεσοπρόσθεσμο πακέτο για το χρέος, για να επιτευχθεί μια οριστική συμφωνία για όλα τα θέματα στις 7 Απριλίου. «Αυτό το θεωρώ το πιο πιθανό σενάριο. Μπορεί να είναι πιο γρήγορα και καλύτερα. Αλλά νομίζω ότι αυτός είναι ένας εφικτός στόχος», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

«Στόχος είναι να κλείσουμε όσα πιο πολλά πράγματα μπορούμε για να πάμε στο Eurogroup, με ελάχιστα ανοιχτά ζητήματα», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε ότι η καλύτερη εκδοχή είναι τη Δευτέρα «να έχουμε μια συνολική λύση για σχεδόν όλα τα θέματα, ένα από αυτά μπορεί να μην έχει λυθεί. Οπότε μετά μπορεί να γίνει μια πρώτη συζήτηση και για τη δημοσιονομική πορεία των πλεονασμάτων μετά το 2018, και την περιγραφή - συστηματικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα ικανοποιεί την Ελλάδα και το ΔΝΤ».

Σημείωσε επίσης ότι συνεχίζονται οι τηλεδιασκέψεις των τεχνικών κλιμακίων για τα ανοιχτά θέματα και πρόσθεσε ότι την Παρασκευή θα υπάρξει μια ακόμη τηλεδιάσκεψη σε υπουργικό επίπεδο με τους θεσμούς.

Επεσήμανε δε ότι αν η συμφωνία ανοίξει τον δρόμο για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η χώρα θα βρει τον χώρο για να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Δήλωσε επίσης αισιόδοξος για το 2017 και το 2018, τονίζοντας ωστόσο ότι πιο σημαντικό είναι το μακροπρόθεσμο σκέλος.

Η συμφωνία είναι ότι αν είμαστε εντός των στόχων, τότε περνούν και τα «καλά» και τα «κακά» μέτρα, δήλωσε εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών, διαβεβαιώνοντας ότι «αυτό που λέω και εγώ και ο Ντέισελμπλουμ είναι ακριβώς το ίδιο».

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα