Market beat: Με αρνητικό διεθνές κλίμα δοκιμάζεται η χθεσινή διάσπαση επιπέδων στήριξης

Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017 09:38
UPD:09:40
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Toυ Κώστα Ιωαννίδη

Η επιδείνωση της εικόνας της αγοράς και η επιστροφή των δεικτών στα επίπεδα που ήταν στα μέσα Φεβρουαρίου πιθανά να μην οφείλεται μόνο στην αβεβαιότητα από την καθυστέρηση στην δεύτερη αξιολόγηση.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Σήμερα για παράδειγμα αναμένεται η απόφαση της Fed για τα επιτόκια αλλά παράλληλα το ενδιαφέρον των θεσμικών εστιάζεται και στην υπόδειξη που θα κάνουν οι αρμόδιοι για τις αυξήσεις των επιτοκίων μέσα στο τρέχον έτος. Για την ώρα αναμένονται τρεις.

Ταυτόχρονα με την εμφάνιση της Τζάνετ Γιέλεν θα εμφανίζονται οι πρώτες εκτιμήσεις για την εξέλιξη στις Ολλανδικές εκλογές, αφού άνοιξαν οι κάλπες εκεί για τις βουλευτικές εκλογές. Το αποτέλεσμα όποιο και αν είναι δεν θα φέρει ένα εύκολο συνδυασμό κομμάτων για να συγκυβερνήσουν, αλλά θα δείξει πόσο δυνατή είναι η τάση για αντισυστημικά κόμματα στην Ευρώπη. Αφού ο υποψήφιος που είναι ένας άνθρωπος ένα κόμμα, Γκ. Βίλντερς, έχει σαν πρόγραμμα την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Με 2,15 εκατ. ευρώ τζίρο στο πρώτο πεντάλεπτο, όταν την προηγούμενη ο τζίρος έτρεχε με ένα εκατ. ευρώ το ημίωρο, η σύνοδος της Τρίτης δεν θα έμοιαζε με της Δευτέρας, δήλωναν οι θεσμικοί μέσα από το ταμπλό. Οι τράπεζες δεν ήταν στις προτιμήσεις των αγοραστών, αλλά στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων που ξεκίνησαν. Μια ακόμα μάχη, αλλά με απαιτήσεις για περισσότερα πυρομαχικά, ξεκινούσε με τους πωλητές να παίρνουν κεφάλι, όταν διαπιστώθηκε πως δεν θα αναχαιτιζόντουσαν εύκολα οι πιέσεις στις τράπεζες και στις ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, που τυχαία είναι τέως εταιρίες του Δημοσίου. Στο ημίωρο, ο τζίρος είχε πλησιάσει τα 4 εκατ. και ήταν ήδη πολλαπλάσιος της προηγούμενης μέρας, στο αντίστοιχο διάστημα, ενώ αποτελούσε το 20% του συνολικού, της ελεύθερης διαπραγμάτευσης της Δευτέρας. Τα παραπάνω αναφέρονται για να φανεί καθαρά η σχέση του μεγέθους των μεταβολών των τιμών, με το ύψος των όγκων που χρειάζονται για να δημιουργηθούν. Οι καθοδικές μεταβολές της Τρίτης, ήταν σαφώς μεγαλύτερες σε απόλυτες τιμές και στο μέσο της διαπραγμάτευσης, το αρνητικό κλίμα κυριαρχώντας, περιόρισε τα ανοδικά blue chip σε λιγότερα από τρία που ήταν ο αριθμός των αμετάβλητων.

Από τις 13:45 όμως ο ΓΔ εγκατέλειψε τα επίπεδα των 650 μονάδων και από τις 649,66 έπεσε με σταθερή πτωτική κλίση στις 644 και με νέο κύμα πιέσεων από τις 15:06 και μετά έπιασε τις 642 για να δεχθεί στις 16:25 άλλο ένα κύμα  εντολών πώλησης στα blue chip για να χτυπήσει δύο φορές στα τελευταία λεπτά τιμές κάτω από τις 639 μονάδες. Το πρόσημο της μεταβολής του δεν ήταν θετικό ούτε μερικά δευτερόλεπτα Από 13:45 ως το τέλος για την ελεύθερη διαπραγμάτευση, απέκτησε έντονα πτωτική δυναμική και έφερε τα ελάχιστα  στον δείκτη των Τραπεζών στις δημοπρασίες.

Τέσσερα λεπτά πριν το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, ορίστηκε το ελάχιστο μέρας στις 638,82 μονάδες και η στατιστική εικόνα του μέσου όρου ήταν στο έλεος των διαθέσεων των θεσμικών που θα συμμετείχαν στις δημοπρασίες. Το στοίχημα ήταν απλό, κλείσιμο πάνω ή κάτω από τις 640, με το τζίρο ως τότε στα 31,2 εκατ. ευρώ. Με 3,7 εκατ. ευρώ στις δημοπρασίες ο ΓΔ έκλεισε σε επίπεδα που είχαν να φανούν από τις 17 Φεβρουαρίου, και ήταν στήριξη στις 20 και 23 Ιανουαρίου. Η υπομονή των επενδυτών έχει ασφαλώς όρια και μάλλον έχουν προσεγγιστεί εκείνα που εμφάνισαν μετά την αποτυχία στο Eurogroup του Ιανουαρίου. Σήμερα χρειάζονται… ανάσες.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας     

ΗΠΑ   

Πτωτικά τερμάτισαν στη δεύτερη συνεδρίαση της βδομάδας οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, εν όψει της σημερινής απόφασης της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,21% στις 20.837 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε απώλειες κατά 0,34% στις 2.365 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε μείωση κατά 0,32% στις 5.856 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο ενεργειακός κλάδος εμφάνισε απώλειες άνω του 1% διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 7 Νοεμβρίου, λόγω της εκ νέου αύξησης των αποθεμάτων αργού των χωρών του ΟΠΕΚ, εξαιρουμένης της Σαουδικής Αραβίας.

Οι επενδυτές, σε ποσοστό 95,2%, εκτιμούν ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα αυξήσει το εύρος των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στo 0,75% - 1%. H προσδοκία για τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής εδράζεται στα θετικά στοιχεία για την αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία του δολαρίου ενισχύθηκε κατά 0,54% έναντι της στερλίνας (1,2150 δολάρια) και κατά 0,48% έναντι του ευρώ (1,0602 ευρώ), ενώ διολίσθησε κατά 0,10% έναντι του γεν (114,76 γεν).

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 0,99% στα 47,92 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημείωσαν πτώση κατά 0,45% στα 51,11 δολάρια. Η τιμή του χρυσού παράλληλα, κατέγραψε μείωση κατά 0,40% στα 1.198,50 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, αύξηση εμφάνισαν τον Φεβρουάριο του 2017 οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, καθώς σημείωσαν μηνιαία άνοδο κατά 0,3%. Σε ετήσιο επίπεδο, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 2,2% έναντι αύξησης 1,6% τον Ιανουάριο.

ΕΥΡΩΠΗ

Αρνητικά πρόσημα εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, αναμένοντας παράλληλα την απόφαση της Federal Reserve. Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,31% στις 373,46 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε οριακή πτώση κατά 0,01% στις 11.988 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε μείωση κατά 0,13% στις 7.357 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της RWE ενισχύθηκε άνω του 6% χάρη στην πιθανή πώληση της Innogy στη γαλλική Engie. Στον αντίποδα, η μετοχή της Galenica υποχώρησε κοντά στο 5% εξαιτίας της συρρίκνωσης των οικονομικών μεγεθών κατά 19%.

Η κυριότερη ανησυχία των επενδυτών εδράζεται στο Brexit, καθώς η Τερέζα Μέι έλαβε την εξουσιοδότηση από τη Βουλή των Λόρδων, προκειμένου εκκινήσει τις διαδικασίες εξόδου από την Ε.Ε. Την ίδια ώρα, η Σκωτία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διεξαγάγει νέο δημοψήφισμα για την απόσχισή της από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο μεταξύ, στις κάλπες προσέρχονται οι Ολλανδοί πολίτες, προκειμένου να εκλέξουν τη νέα τους κυβέρνηση, με τους αναλυτές να ανησυχούν για τον κίνδυνο επικράτησης του λαϊκίστικου και αντι-μεταναστευτικού Κόμματος της Ελευθερίας.

Όσον αφορά τη Federal Reserve, oι επενδυτές, σε ποσοστό 95,2%, εκτιμούν ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα αυξήσει το εύρος των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στo 0,75% - 1%, χάρη στα θετικά στοιχεία για την αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, μικρότερη του αναμενομένου αποδείχθηκε η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη Γερμανίασύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Ινστιτούτου ZEW. Ο δείκτης επενδυτικών προοπτικών αυξήθηκε στις 12,8 μονάδες τον Μάρτιο έναντι 10,4 μονάδων τον Φεβρουάριο.

Παραμένοντας στη Γερμανία, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός, καθώς ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών αυξήθηκε στο 2,2% τον Φεβρουάριο έναντι 1,9% τον Ιανουάριο.

Παράλληλα, αύξηση εμφάνισε τον Ιανουάριο του 2017 η βιομηχανική παραγωγή στις χώρες της Ευρωζώνης, καθώς παρουσίασε άνοδο κατά 0,9% έναντι του Δεκεμβρίου του 2016 και κατά 0,6% έναντι του Ιανουαρίου του ίδιου έτους.

Όσον αφορά τις εταιρικές εξελίξεις, πρόταση εξαγοράς της MoneyGram International υπέβαλε η Euronet Worldwide, με το αντίτιμο να ανέρχεται στα 15,20 δολάρια/μετοχή. Το συγκεκριμένο ποσό είναι αυξημένο κατά 20% έναντι της χθεσινής τιμής της μετοχής της MoneyGram στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Τέλος, αύξηση εμφάνισαν οι πωλήσεις της Ocado, κατά το τρίμηνο Δεκεμβρίου - Φεβρουαρίου, χάρη στην άνοδο των τιμών. Οι πωλήσεις χονδρικής ενισχύθηκαν κατά 13,1% στα 352,4 εκατ. στερλίνες, έναντι παρεμφερούς ρυθμού αύξησης το προηγούμενο τρίμηνο (Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου).

ΧΑ

Στην δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί εκφράσανε διαθέσεις για ρευστοποίηση θέσεων στα δεικτοβαρή blue chip με τζίρο που ήταν ανώτερος της περασμένης συνόδου και στα επίπεδα του μέσου τζίρου της εβδομάδας (32,08 εκατ. ευρώ). Η πτώση για τους βασικούς δείκτες επιτελέστηκε μετά το νευρικό πτωτικό αλλά  στην ανάπτυξή του πλάγιου πρώτου μέρους στη διάρκεια του οποίου οι τιμές των βασικών δεικτών κινήθηκαν πλάγια αλλά αρκετά κοντά στο κλείσιμο της Δευτέρας με μέγιστη πτώση -0,6%.

Από τις 13:45 όμως ο ΓΔ εγκατέλειψε τα επίπεδα των 650 μονάδων και από τις 649,66 έπεσε με σταθερή πτωτική κλίση στις 644 και με νέο κύμα πιέσεων από τις 15:06 και μετά έπιασε τις 642 για να δεχθεί στις 16:25 άλλο ένα κύμα  εντολών πώλησης στα blue chip για να χτυπήσει δύο φορές στα τελευταία λεπτά τιμές κάτω από τις 639 μονάδες. Το πρόσημο της μεταβολής του δεν ήταν θετικό ούτε μερικά δευτερόλεπτα Από 13:45 ως το τέλος για την ελεύθερη διαπραγμάτευση, απέκτησε έντονα πτωτική δυναμική και έφερε τα ελάχιστα  στον δείκτη των Τραπεζών στις δημοπρασίες.

Στο πρώτο μέρος ήταν οι κινήσεις των ευρωπαίων και των εγχώριων θεσμικών  έφεραν ελάχιστα που αντιστοιχούσαν σε απώλειες της τάξης του -2,5% για τις Τράπεζες και στους βασικούς δείκτες μεταβολές -0,9% και -1% αντίστοιχα για ΓΔ και 25άρη. Μια κίνηση πτωτική σε όλες τις αγορές του ευρώ  λόγω της αναμονής εξελίξεων αύριο, επηρέασε την κίνηση που εμφάνισαν οι δείκτες της αγοράς. Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου πίεσε τις τιμές και οι θεσμικοί δεν αντέδρασαν στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Έτσι  οι βασικοί δείκτες αναγκάστηκαν να κλείσουν, μετά από διακύμανση μεγάλου εύρους, εμφανίζοντας μεταβολές της τάξης του -1,9%. Ο ΓΔ που τη Δευτέρα κέρδισε +0,41% βούτηξε -1,89% και ο 25άρης που στη βδομάδα ανέβηκε +0,66% υποχώρησε -1,91% και  ο FTSEM -1,36% από +0,06%.

Η άνοδος των 3 blue chip, ως συνεισφορά στους δείκτες, ήταν απειροελάχιστη και δεν αντιστάθμισε τις μεγάλες απώλειες από τις 21 πτωτικές μετοχές του, μαζί με την βουτιά από την πτώση στις Τράπεζες αφού οι συναλλαγές έφεραν την ΑΛΦΑ στο -4,55% από +2,33% την προηγούμενη, την ΕΤΕ στο -2,82% από +3,33%,  η ΠΕΙΡ -6,25% από +1,73% στις 13/3, και ΕΥΡΩΒ -5,12% από +1,17% % με ενίσχυση στη διάθεση για ρευστοποίηση θέσεων κυρίως στο τέλος. Η αγορά πάλι σήμερα φάνηκε ότι είχε ως κίνητρο να κρατηθεί πάνω από τα επίπεδα των 650 μονάδων αλλά απέτυχε παταγωδώς.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε προς το χειρότερο, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (3 από 12) blue chip έναντι των καθοδικών (21 από 12) με δυο, την ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΕΕΕ αμετάβλητες. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο 8 από 15 την προηγούμενη σύνοδο, και 4 από 5 αμετάβλητες. Άρα, οι 28 από 20 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 34,937 από 21,883 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 14,51 από 7,96 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος αυξήθηκε αισθητά από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 41,54% από 36,39% του συνολικού τζίρου.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,89% και έφθασε στις 638,92 από 651,25 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1705,62 από 1738,91 με μεταβολή -1,91%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή κατά 0,9 μονάδες χαμηλότερα στον ΓΔ και κατά 1,6 μονάδες στον 25άρη που επηρεάζεται περισσότερο από την τελική βουτιά του τραπεζικού δείκτη ο οποίος στις δημοπρασίες βούτηξε 5,2 μονάδες, κλείνοντας τους πολύ κοντά ή πάνω στο ελάχιστο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες για Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,28% από +0,14% και  Πετρελαίου Αερίου +0,05% από -1,22%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι δείκτες των Τραπεζών -4,53% από +2,21%, Κατασκευές Υλικά -2,94% από -0,65%, Κοινής Ωφέλειας -2,27% από +0,92%, ο 25άρης -1,91% από +0,66%, ο ΓΔ -1,89% από +0,41%, Εμπορίου -1,76% από -1,41%, Τηλεπικοινωνιών -1,60% από +0,69%, Βιομηχανικών Προϊόντων -1,54% από -0,33%, Ταξίδια Αναψυχή -1,51% από +1,46%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -1,51% από -0,86%, Πρώτων Υλών -1,44% από -0,71%, ο FTSEΜ -1,36% από +0,06%, Ακίνητης Περιουσίας -0,87% από -1,11%, Τεχνολογίας -0,66% από +0,08% και Τροφίμων Ποτών -0,01% από +0,15%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από -13,98%, Χημικών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 34,937 από 21,883 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,605 από 2,453 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 32,684 από 18,321 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,438 από 0,549 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 44,186 από 44,901 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 53,676 από 25,594 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 43 από 55 των καθοδικών σε 64 από 52 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 30 από 35.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Η μεγάλη πτώση «εξάτμισε» τις δυσοίωνες προσδοκίες στα ΣΜΕ του 25άρη

Στην δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής, οι θεσμικοί έδωσαν μόνιμα καθοδική δυναμική στον 25άρη. Το άνοιγμα με οριακό πτωτικό χάσμα -0,09%, στις 1737,26 μονάδες, ήταν το μέγιστο μέρας, ενώ εμφάνισε στις 16:57, το ελάχιστο μέρας και ήταν οι 1704,68. Το κλείσιμο έγινε στις 1705,62 μονάδες, με μεταβολή -1,91%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 31,513 από 22,246 εκατ. ευρώ. 

Για τη σειρά Μαρτίου διακινήθηκαν 3593 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1733,00 μονάδες και κατώτερο στις 1703,50. Οι 3852 ανοικτές θέσεις έγιναν 2322 με εκκαθάριση στις 1706,25 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 1268 ΣΜΕ της σειράς Απριλίου με μέγιστο στις 1734,00 μονάδες και κατώτερο στις 1702,00. Οι ανοικτές θέσεις έγιναν 6051 με την εκκαθάριση στις 1707,25 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 80 ΣΜΕ της σειράς Μαΐου και άλλα 17 για τη σειρά Ιουνίου. Η εκκαθάριση των ΣΜΕ όλων των σειρών εμφανίζει προπορεία έναντι του υποκείμενου δείκτη μετά από τη βουτιά κατά περίπου -2% χθες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,91%), έχασε την πρώτη στήριξή του στις 1745 μονάδες και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 1695. Αν υπάρξει διάσπαση και για αυτή τη στήριξη μπορεί να φέρει τον 25άρη στο επίπεδο των 1686. Οι κινήσεις για διακοπή των "long" στοιχημάτων θα ενταθούν αν ο δείκτης πλησιάσει στις 1654 μονάδες

Ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών για τον 25άρη είναι στις 1700 μονάδες, ενώ χάθηκε ο εκθετικός στις 1718 μονάδες. Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών ορίζεται στις 1609 μονάδες και ο εκθετικός στις 1669 μονάδες.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο  Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Η αβεβαιότητα για τη χρονική στιγμή που θα κλείσει η αξιολόγηση συντηρεί πλειάδα σεναρίων. Έτσι, μετά το Eurogroup του Μαρτίου, η προοπτική συμφωνίας Κυβέρνηση - Θεσμών μετατίθεται για το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και ενός Καλοκαιρινού "θρίλερ" ανάλογου του 2015, ενόψει των πάνω από 7 δισ. ευρώ υποχρεώσεων του Ιουλίου.

Στο μεταξύ, οι εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη που ξεκινούν από τις αυριανές Ολλανδικές εκλογές και η φιλολογία για Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, συνιστούν περιβάλλον που δεν βοηθά στη διαπραγματευτική διαδικασία την Ελληνική Πλευρά, που ωστόσο επιλέγει την χρονική παράτασή τους.

Τα παραπάνω δεδομένα οδηγούν το Ελληνικό Χρηματιστήριο σε εγκλωβισμό, καθώς αναιρείται καθημερινά η προοπτική μιας χρονιάς επανεκκίνησης της Οικονομίας με προοπτική ουσιαστικής αύξησης του ΑΕΠ. Η κίνηση πλέον γίνεται σε στενό εύρος (635 – 650 μονάδων), ενώ μετά την αποχή επενδυτών "μακράς πνοής", συρρικνώνεται και η συμμετοχή επενδυτών με βραχυπρόθεσμους επενδυτικούς ορίζοντες εξαιτίας της ελαχιστοποίησης της μεταβλητότητας.

Παράλληλα, η συμπεριφορά της Τουρκίας ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου για τη συνταγματική αλλαγή, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η ένταση στη σχέση της με την Ευρώπη να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες εξελίξεις σε άλλα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, όπως την εκ νέου αύξηση του κύματος μεταναστών και προσφύγων προκαλώντας ζημιά στον Τουρισμό.

Από την άλλη πλευρά, η έκδοση του ομολόγου του ΟΠΑΠ με ελκυστικά χαρακτηριστικά και χαμηλό επενδυτικό κίνδυνο, δημιουργεί τις προϋποθέσεις επαναπροσέγγισης σημαντικού αριθμού ανενεργών επενδυτών, λαμβάνοντας υπόψη ότι η εισαγωγή του στο Χ.Α. επιτρέπει την άμεση αποεπένδυσή του.

Στο εξωτερικό, επισημοποιείται η διαφορετική νομισματική πολιτική των δύο κορυφαίων Κεντρικών Τραπεζών του Πλανήτη: o μεν Ντράγκι ανήγγειλε τη συνέχιση της ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ στις ΗΠΑ τα εξαιρετικά στοιχεία της Αγοράς Εργασίας σηματοδοτούν απόφαση ανόδου των Αμερικανικών επιτοκίων άμεσα.

Ωστόσο, το λογικό συμπέρασμα για περαιτέρω ισχυροποίηση του Δολαρίου μπορεί να αναιρεθεί καθώς σειρά άλλων διεργασιών είναι σε εξέλιξη, που μπορεί να οδηγήσουν σε επιβράδυνση την Παγκόσμια Οικονομία, ενώ ουδείς μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη για τη μορφή που θα έχει η Ευρώπη μετά το τρέχον έτος.

Έτσι, η προοπτική συνέχισης ανοδικής κίνησης των Διεθνών Αγορών, που έχουν ήδη καταγράψει πολλαπλά ρεκόρ, αδυνατίζει καθημερινά και δίνει τη σκυτάλη στη σύσταση 'διακράτησης αλεξίπτωτου', κατά την προσφυή ρήση του Economist (11/3/2017), που εμφανώς προειδοποιεί ότι η παρούσα τιμολόγηση παραπέμπει σε συνθήκες ανορθολογικής ευφορίας στις Διεθνείς Αγορές.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές γλίστρησαν σήμερα Τετάρτη 15/3, καθώς οι επενδυτές πήραν τα κέρδη τους πριν από τη συνάντηση επί της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας ΗΠΑ που θα μπορούσε να καθοδηγήσει για το πόσο πιο πολύ αυστηρότερη νομισματική πολιτική να περιμένουμε για το υπόλοιπο του έτους, με την άμεση αύξηση των επιτοκίων να έχουν προεξοφλήσει πλήρως οι αγορές.

Αν και τα πρόσφατα στοιχεία, ιδιαίτερα από την Κίνα, έχουν τροφοδοτήσει ένα ράλι στις ασιατικές μετοχές από την αρχή του έτους, οι επενδυτές αναμένουν περισσότερες αντιξοότητες για τις αναδυόμενες αγορές που θα προκληθούν από μια όλο και πιο επιθετική Fed.

Το θετικό κλίμα για τις αναδυόμενες αγορές δεν είναι βιώσιμο αφού το πλεονέκτημα των επιτοκίων από το spread υπέρ της Ασίας, είναι πιθανό να εξατμιστεί κατά τους προσεχείς μήνες. Δήλωσε ο Φράνσις Τσέουγκ, της Societe Generale στο Χονγκ Κονγκ.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε -0,3 μετά την εμφάνιση της δεύτερης μεγαλύτερης ημερήσιας αύξησης για φέτος στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Ο δείκτης αναφοράς Nikkei της Ιαπωνίας ήταν κάτω κατά 0,3%, ενώ οι μετοχικοί δείκτες στη Νότια Κορέα και την Αυστραλία μειώθηκαν -0,2% και  0,5%, αντίστοιχα. Οι μετοχές είχαν μια καλή έναρξη για την εβδομάδα, χάρη στις θετικές ειδήσεις από δύο οικονομικές υπερδυνάμεις της περιοχής, την Κίνα και την Ινδία.

Το μπρεντ έχει χάσει περισσότερο από 11% κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, παρά την αναπήδηση κατά +1,2% σήμερα Τετάρτη.

Αποφάσεις επί της πολιτικής για την Τράπεζα της Αγγλίας και την Ιαπωνική κεντρική τράπεζα παράλληλα με τις Ολλανδικές εκλογές  αναμένονται στις επόμενες 36 ώρες ήταν επιπλέον λόγοι για τις επιφυλάξεις των επενδυτών.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Στο 3,40% - 3,90% διαμορφώνεται το εύρος απόδοσης του πενταετούς ομολόγου, ύψους έως 200 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται εκδώσει ο ΟΠΑΠ. Η διαδικασία της δημόσιας προσφοράς ξεκινάει αύριο, 15 Μαρτίου και ολοκληρώνεται την Παρασκευή, 17 Μαρτίου.

Στόχος αποτελεί η άντληση έως 200 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όπως σημειώνεται στην επίσημη ανακοίνωση - πρόσκληση του Οργανισμού, αν το Κοινό Ομολογιακό Δάνειο δεν καλυφθεί σε ποσό τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ, θα ματαιωθεί η έκδοση και το ποσό αξίας συμμετοχής κάθε ιδιώτη επενδυτή θα αποδεσμευθεί εντός δύο ημερών.

Στην επίσημη ατζέντα του Eurogroup βρίσκεται η αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος βοήθειας, εν όψει της συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα, 20 Μαρτίου. «Το Eurogroup θα εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη β’ αξιολόγηση» αναφέρεται, ενδεικτικά, στον επίσημο ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως προστίθεται, οι θεσμοί και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσουν την επιτευχθείσα πρόοδο προς την κατεύθυνση της «τεχνικής συμφωνίας» (Staff Level Agreement) για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Η υπέρβαση του στόχου όσον αφορά το ύψος του μερίσματος που θα μοιράσει η Τράπεζα της Ελλάδας ΕΛΛ-0,83% -το ποσό ανήλθε στα 734 εκατ. ευρώ, 334 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο- αλλά και η υπερσυγκράτηση των δαπανών κατά 817 εκατ. ευρώ σε επίπεδο τακτικού προϋπολογισμού, ήταν οι βασικοί λόγοι για τους οποίους εκπληρώθηκαν οι στόχοι του προϋπολογισμού και κατά τον μήνα Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2017, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 423 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 1.135 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και στόχου του Προϋπολογισμού 2017 (που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού) για έλλειμμα 806 εκατ. ευρώ.

Η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί αισθητά και ουσιαστικά τα τελευταία δύο χρόνια, τόσο σε όρους κεφαλαιακής επάρκειας όσο και σε όρους διοίκησης, δήλωσε η επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ντανιέλ Νουί, προσθέτοντας ότι πλέον, η μεγάλη πρόκληση είναι η αντιμετώπιση του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Νουί επεσήμανε ότι οι τράπεζες έχουν ήδη κάνει αποφασιστικά βήματα, ενώ δήλωσε αισιόδοξη ότι με το νέο νομικό πλαίσιο το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ, θα αντιμετωπιστεί και η πρόκληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Δεσμευτικές προσφορές περιμένει τη Δευτέρα, 20 Μαρτίου, η Lazard, για λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς, ΠΕΙΡ-6,25%για το 40,44% της Hellenic Seaways (HSW). Οι ενδιαφερόμενοι είναι τρεις και συγκεκριμένα, οι Μινωικές Γραμμές ΜΙΝΟΑ+0,84% του Ομίλου Grimaldi, το fund Eagle Mind Shipping του Μάριου Ηλιόπουλου (SeaJets) και τo Fortress Group.  Επισημαίνεται ότι ο όμιλος των Μινωικών Γραμμών κατέχει ήδη ποσοστό 48,4% στη Hellenic Seaways.​

Στην έκδοση δύο κοινών, εμπραγμάτως εξασφαλισμένων ομολογιακών δανείων ποσού 50 και 10 εκατ. ευρώ αντιστοίχως, προέβη την Τρίτη η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ. Σε ανακοίνωσή της, η Grivalia Properties σημειώνει ότι και τα δύο δάνεια θα καλυφθούν εξ’ ολοκλήρου από την τράπεζα Εurobank Ergasias (κατά ποσοστό 90%) και από την τράπεζα Eurobank Private Bank Luxembourg (κατά ποσοστό 10%).

Αύριο θα ανακοινωθούν τα ετήσια οικονομικά μεγέθη της Παπουτσάνης ΑΒΕΕ για το έτος χρήσης 2016, σύμφωνα με το οικονομικό ημερολόγιο της εταιρείας. Όσον αφορά την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου.

Την Πέμπτη, 23 Μαρτίου, θα ανακοινωθούν τα οικονομικά μεγέθη της Aegean για το έτος - χρήσης 2016. Την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η ετήσια ενημέρωση αναλυτών - επενδυτών. Σημειώνεται ότι η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων αναμένεται να διεξαχθεί την Τετάρτη, 10 Μαΐου.  

Το ζήτημα του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και των οφειλών των επιχειρήσεων στο Δημόσιο βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), Κωνσταντίνου Κόλλια, με τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση. Ο κ. Κόλλιας κατέθεσε προτάσεις, οι οποίες θα καταστήσουν το μηχανισμό περισσότερο ευέλικτο και δικαιότερο για την πλειονότητα των οφειλετών, όπως αναφέρει σε  ανακοίνωσή του ο ΟΕΕ.

Στην άντληση 250 εκατ. δολ. από την έκδοση ομολόγων υψηλής εξασφάλισης με λήξη το 2024 θα προχωρήσει η GasLog του Πήτερ Λιβανού με στόχο, όπως αναφέρει στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο, να χρηματοδοτήσει την αναδιάρθρωση του χρέους της, την εξυπηρέτηση γενικών εταιρικών σκοπών, καθώς και για κεφάλαιο κίνησης.

Η εταιρεία Blenheim Holdings, που είναι η μεγαλύτερη μέτοχος της GasLog και ελέγχεται από τον Πήτερ Λιβανό, προτίθεται να αγοράσει μέχρι 10 εκατ. δολ. από τους εν λόγω τίτλους.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών αυξάνεται το κόστος δανεισμού της Γερμανίας, εν μέσω των ανησυχιών για τις εκλογικές αναμετρήσεις σε Ολλανδία και Γαλλία. Ενδεικτικά, οι αποδόσεις των 10ετων κρατικών ομολόγων υπερβαίνουν το τεχνικό όριο του 0,50% για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2016. Εκτός της πολιτικής αβεβαιότητας, στο αρνητικό επενδυτικό κλίμα συμβάλλει και η προοπτική σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ.

Εναντίον της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τάχθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά» τόνισε ενδεικτικά. «Θα ήθελα να ήταν υψηλότερα» έσπευσε να προσθέσει. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters, οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα έως τουλάχιστον τον Δεκέμβριο του 2017.

Αύξηση εμφάνισαν τον Φεβρουάριο του 2017 οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑκαθώς σημείωσαν άνοδο κατά 0,3%. Σημειώνεται ότι η επίδοση του Ιανουαρίου είχε διαμορφωθεί στο 0,6%. Σε ετήσιο επίπεδο, οι τιμές παραγωγού ενισχύθηκαν κατά 2,2% έναντι αύξησης 1,6% τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές ανέμεναν μηνιαία άνοδο κατά 0,1% και ετήσια αύξηση κατά 2%.

Πτωτικά κινείται η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, μετά τη δημοσιοποίηση των μηνιαίων στοιχείων του ΟΠΕΚ.

Το πετρελαϊκό καρτέλ ανακοίνωσε πως η συνολική παραγωγή διατηρήθηκε σε πτωτική τροχιά, καθώς περιορίστηκε στα 31,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Φεβρουάριο, έναντι 32,097 εκατ. βαρελιών τον Ιανουάριο. Ωστόσο, εξαιρουμένης της Σαουδικής Αραβίας, η παραγωγή ανέκαμψε σε επίπεδα άνω των 10 εκατ. βαρελιών, γεγονός το οποίο καταδεικνύει ότι η μείωση εδράζεται κατά μεγάλο ποσοστό στις προσπάθειες της αραβικής χώρας.

Πρόταση εξαγοράς της MoneyGram International υπέβαλε η Euronet Worldwide, με το αντίτιμο να ανέρχεται στα 15,20 δολάρια/μετοχή.

Το συγκεκριμένο ποσό είναι αυξημένο κατά 20% έναντι της χθεσινής τιμής της μετοχής της MoneyGram στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η Euronet αποτιμά τη συνολική αξία της αμερικανικής εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο υπηρεσιών μεταφοράς χρημάτων, άνω του 1 δισ. δολαρίων. Σημειώνεται ότι προσφορά για τη MondeyGram έχει υποβάλλει και η Ant Financial, το αντίτιμο της οποίας ωστόσο, υπολείπεται κατά 15%, καθώς ανέρχεται σε 13,25 δολάρια/μετοχή.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα