Πέντε 24ωρα με όλα τα θέματα ανοικτά

Διαπραγμάτευση: Έως το Eurogroup θα αναζητηθούν σημεία σύγκλισης και στα βασικά θέματα - Τα εργασιακά το μεγάλο εμπόδιο
Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017 08:27
UPD:08:28
Eurokinissi/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Ανακοινώθηκε χθες και η επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup της επόμενης Δευτέρας. Το θέμα της Ελλάδας θα είναι το 3ο κατά σειρά.

Από την έντυπη έκδοση 

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Η «σιγή ασυρμάτου» μετά την τελευταία διά ζώσης συνάντηση των επικεφαλής του κουαρτέτου με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ενέτεινε και πάλι την ανησυχία σχετικά με το αν παρατηρείται πρόοδος στις διαβουλεύσεις, κάτι που αποτυπώθηκε χθες τόσο στην πορεία των ελληνικών ομολόγων όσο και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στα πέντε 24ωρα που έχουν απομείνει μέχρι το Eurogroup της 20ής Μαρτίου αναμένεται να αναζητηθούν σημεία σύγκλισης όχι μόνο στα τελευταία προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement), αλλά και στα βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης, όπως είναι τα περισσότερα από τα δημοσιονομικά μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν μετά το 2018 (περικοπή συντάξεων, μείωση αφορολόγητου και αντίμετρα) αλλά και τα εργασιακά που εξελίσσονται σε πολύ μεγάλο «εμπόδιο».

Μάλιστα, στο παρασκήνιο έχει ήδη αρχίσει να καλλιεργείται σενάριο μετατόπισης των εργασιακών στην 3η αξιολόγηση προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη συνολική συμφωνία μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η πρώτη τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο επικεφαλής, ύστερα από τέσσερις ημέρες διεργασιών μόνο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί χθες το βράδυ σε μια προσπάθεια τα μέτωπα που θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι το Eurogroup της 20ής Μαρτίου να είναι όσο το δυνατόν λιγότερα.

Μπορεί η «τεχνική συμφωνία» (staff level agreement) και η συνολική να διαχωρίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από τους εμπλεκόμενους στη διαπραγμάτευση, προκειμένου να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι υπάρχει πρόοδος, στην πραγματικότητα όμως φαίνεται ότι όλα τα θέματα είναι πάνω στο τραπέζι και διαχωρισμός δεν υφίσταται καθώς η κάθε πλευρά εμφανίζεται διατεθειμένη να υποχωρήσει σε κάποιο από τα ανοικτά θέματα για να περάσει τη δική της θέση σε κάποιο άλλο.

Για την ελληνική πλευρά, βασική διεκδίκηση σε αυτή τη φάση είναι να μην υπάρξει οπισθοχώρηση στα εργασιακά (σ.σ.: ειδικά στο θέμα της αύξησης του ορίου στις ομαδικές απολύσεις στο 10%), αλλά και να μην περάσει εφάπαξ το σύνολο της περικοπής της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Για να εξασφαλιστούν αυτά τα δύο θέματα, όμως, μπορεί να υπάρξουν υποχωρήσεις σε άλλα «μέτωπα», όπως για παράδειγμα στα ενεργειακά.

Χθες, ανακοινώθηκε και η επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup της επόμενης Δευτέρας. Το θέμα της Ελλάδας θα είναι το 3ο κατά σειρά, καθώς θα προηγηθεί -βάσει του προσχεδίου της ατζέντας- συζήτηση για τους προϋπολογισμούς των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, αλλά και η θεματική για την ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το συνταξιοδοτικό. Από το προσχέδιο της ατζέντας και την αναφορά που γίνεται στην Ελλάδα, καθίσταται σαφές ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης δεν θα γίνει παρά μόνο όταν κλείσει η πλήρης συμφωνία.

Όπως αναφέρεται: «Το Eurogroup θα συζητήσει την πρόοδο που παρατηρείται στο πλαίσιο της 2ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Οι θεσμοί και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών για την πρόοδο που έχει παρατηρηθεί στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της τεχνικής συμφωνίας, αλλά και της υιοθέτησης των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων. Η τεχνική συμφωνία είναι ένα βήμα στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του προγράμματος. Με τη σειρά της, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στο πλαίσιο του προγράμματος».

Στο 7,2% το δεκαετές

Πιέσεις ασκήθηκαν και πάλι στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, με τον όγκο των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να παραμένει σχεδόν αμελητέος, καθώς διαφαίνεται δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Και όλα αυτά, μέσα σε ένα ιδιαίτερα αβέβαιο περιβάλλον, εν όψει της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης στην Ολλανδία, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να αποφύγουν την ανάληψη ρίσκου και να στραφούν κυρίως στο ασφαλές ενεργητικό. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού αυξήθηκε ελαφρώς στο 7,2%, με το spread στις 672 μονάδες βάσης. Μεγαλύτερη ήταν η άνοδος στους μακροπρόθεσμους τίτλους, με την απόδοση του ομολόγου που λήγει τον Ιούλιο του 2017 να ενισχύεται στο 11,8% και του ομολόγου που λήγει τον Απρίλιο του 2019 να επιστρέφει στο 8%.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα