«Η Ελλάδα παίζει με τα σπίρτα στην αποθήκη με τα πυρομαχικά»

Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017 11:28
UPD:11:30
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

«Το σκηνικό παραπέμπει όλο και περισσότερο στο 2015», διαπιστώνει το Center for International Governance Innovation μέσα από έκθεση της οικονομολόγου Μιράντας Ξαφά, αναφορικά με τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται λόγος για 3 πιθανά σενάρια, από τα οποία -πάντως- κανένα δεν περιλαμβάνει τo Grexit.

  1. Eπιτυγχάνεται συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το τέλος Μαρτίου και κλείσιμο της αξιολόγησης στο Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα ή σε τηλεδιάσκεψη πριν από το επόμενο Eurogroup της 22ης Μαΐου (μετά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία στις 7 Μαΐου). Το ΔΝΤ συμφωνεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και η EKT συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
  2. Η αξιολόγηση ολοκληρώνεται στο τέλος του Μαΐου ή στη μέση του Ιουνίου (στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου), με τη συμμετοχή του ΔΝΤ και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Η καθυστέρηση αυτή θα πλήξει την αισιόδοξη εκτίμηση για ανάπτυξη στο 2,7% του ΑΕΠ για το 2017 και μπορεί να επιφέρει επιπλέον μέτρα για την επίτευξη 1,75% πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος. Επίσης, η συνεχιζόμενη  αβεβαιότητα θα εντείνει τη διάβρωση των καταθέσεων και της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών.
  3. H αξιολόγηση μοιάζει απίθανο να ολοκληρωθεί πριν από τη μέση του Ιουλίου. Σε αυτό το σενάριο, ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να χρησιμοποιήσει τη λαϊκή οργή κατά των απαιτήσεων των δανειστών, η οποία τροφοδοτείται από φιλοκυβερνητικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, και να προκαλέσει εκλογές στην αρχή του Ιουλίου (όπως το δημοψήφισμα το οποίο προκήρυξε τον Ιούλιο του 2015) γνωρίζοντας ότι θα χάσει, αλλά ελπίζοντας να παραμείνει στο παιχνίδι ως ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζει η κ. Ξαφά, μετά το δημοψήφισμα τον Ιούλιο του 2015, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το προτεινόμενο πρόγραμμα με το αφήγημα ότι ήταν μια βελτιωμένη εκδοχή σε σχέση με εκείνη που απέρριψαν οι ψηφοφόροι, επειδή περιλάμβανε ελάφρυνση του χρέους και απέκλειε το «σκληρό» ΔΝΤ από την τρόικα. Η διαφορά είναι ότι «τώρα θα ζητεί από τη Βουλή να ψηφίσει σκληρά μέτρα για τους ακριβώς αντίθετους λόγους».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα