Έλληνες και ξένους συγγραφείς από τομείς των επιστημών, των γνώσεων και της επικαιρότητας, να καταγράψουν «σύντομα και περιεκτικά όσα χρειάζεται να γνωρίζει κανείς για θέματα που έρχονται στις καθημερινές συζητήσεις μας», προσκαλούν οι εκδόσεις Παπαδόπουλος στο πλαίσιο της σειράς «Μικρές Εισαγωγές».
Κάθε τίτλος δεν ξεπερνά τις 25.000 λέξεις και απευθύνεται στο ευρύ κοινό με περιορισμένο ελεύθερο χρόνο. Διευθυντής της σειράς είναι ο δημοσιογράφος και οικονομικός αναλυτής Μπάμπης Παπαδημητρίου. Οι τρεις πρώτοι τίτλοι της σειράς είναι οι ακόλουθοι:
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΕΥΡΩΠΗ, ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ
Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων
«Τα κύματα προσφύγων και μεταναστών δοκιμάζουν την Ευρώπη. Η υπευθυνότητα, η αλληλεγγύη, καθώς και η συνοχή των κρατών και των κοινωνιών, ακόμα και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αμφισβητούνται. Ιδίως όταν οι μεταναστευτικές ροές μεταφράζονται από πολλούς σε απειλή, αφού δεν είναι πάντοτε εύκολο να διακρίνουν οι πολίτες τους έχοντες ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας από τους πραγματικούς κινδύνους. Γιατί είναι τόσοι πολλοί οι πρόσφυγες; Ποια είναι τα συμφέροντα των «παικτών» στη Μέση Ανατολή; Τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη»;
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ
Αριστείδης Χατζής, Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο ΕΚΠΑ
«Η φιλελεύθερη προσέγγιση στην πολιτική, τις κοινωνικές σχέσεις και την οικονομία, ξεχωρίζει επειδή δίνει προτεραιότητα στην ελεύθερη επιλογή. Οι μεγάλοι φιλελεύθεροι διανοητές, που εμπέδωσαν και διέδωσαν αυτή τη σχολή σκέψης, θέλησαν το άτομο να είναι ελεύθερο όταν πρόκειται να ασκήσει το δικαίωμα επιλογής. Η παρούσα εισαγωγή στις αρχές του φιλελευθερισμού παρουσιάζει τις βασικές αρχές και ιδέες: ανοχή, αυτοκτησία, κράτος δικαίου και δικαιώματα, όπως καθοριστικά επηρέασαν τις σύγχρονες συνταγματικές δημοκρατίες».
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Εμμανουέλα Δούση, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ
«Η κλιματική αλλαγή, ένα από τα δυσκολότερα και πιο σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, είναι μια εντελώς πραγματική, μια πλανητική απειλή. Συνδέεται με κρίσιμους τομείς της οικονομίας, του τρόπου ζωής και οργάνωσης των κοινωνιών μας, του ίδιου του τρόπου ζωής μας. Ενέργεια, τρόφιμα, νομοθεσία, επιχειρηματικές αποφάσεις, τεχνολογία, μεταφορές, αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, επιλογή καυσίμων και πολλά άλλα ακόμη πρέπει να συζητηθούν σχεδόν εξ αρχής».
Σταδιακά μέσα στο 2017 θα ακολουθήσουν οι εξής τίτλοι:
Αθήνα: Οι αρχές του 21ου αιώνα, Νίκος Βατόπουλος
Γυναίκα & Εργασία, Αντιγόνη Λυμπεράκη
Οικονομική Ψυχολογία, Γιούλη Φωκά-Καβαλιεράκη
Δημόσιο Χρέος, Μιράντα Ξαφά
Υγεία και Ιατρική Περίθαλψη, Γιάννης Κυριόπουλος
Τράπεζες, Οικονομία & Κρίση, Γιάννης Παπαδογιάννης
Συντάξεις, Πληθυσμός, Οικονομία, Πλάτων Τήνιος
Πολιτική Έρευνα & Κοινή Γνώμη, Νίκος Μαραντζίδης – Γιώργος Σιάκας
naftemporiki.gr