Αντιφατικές ανακοινώσεις για εταιρικά κέρδη

Χωρίς κατεύθυνση
Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2005 00:01
UPD:06:28

ΧΩΡΙΣ συγκεκριμένη κατεύθυνση κινήθηκαν τα αμερικανικά χρηματιστήρια καθώς, οι αντιφατικές ανακοινώσεις εταιρικών κερδοφοριών διατήρησαν επιφυλακτικούς τους επενδυτές, οι οποίοι αγνόησαν ακόμη και την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Oι μετοχές εταιρειών του τεχνολογικού τομέα όπως της Google οδήγησαν στο κόκκινο το δείκτη Nasdaq αλλά και η ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά κινήθηκε χωρίς πυξίδα κατεύθυνσης λόγω των μικτών οικονομικών αποτελεσμάτων. O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε 0,37 μονάδες, ποσοστό 0,00% και έκλεισε στις 10.715,76 μονάδες. Με απώλειες 4,63 μονάδων, ποσοστό 0,22%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.082,03 μονάδες.

Η μετοχή της Google υποχώρησε κατά 5,69% παρά την αισιοδοξία για τις προοπτικές ανάπτυξης της μηχανής αναζήτησης ενώ πτωτικά κινήθηκε και η μετοχή της Ebay με απώλειες 0,32%.

Ο δείκτης Standard & Poor's 500 κινήθηκε πτωτικά μετά το μεγάλο εβδομαδιαίο ράλι στη διάρκεια τριών μηνών στο οποίο συνέβαλαν οι αναφορές για υψηλότερες των προσδοκιών εταιρικών κερδοφοριών από ομίλους όπως η Boeing και η Exxon Mobil Crop.

Την τελευταία εβδομάδα ο δείκτης S&P 500 κέρδισε 2,7% σημειώνοντας τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη από τις 5 Νοεμβρίου καθώς η Φέντεραλ Ριζέρβ προειδοποίησε για ελεγχόμενο πληθωρισμό και υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου.

Ο συγκεκριμένος δείκτης έχει ανακάμψει από τα χαμηλά του 2005 που άγγιξε στις 24 Ιανουαρίου περιορίζοντας τις ετήσιες απώλειες στο 0,9% υποστηριζόμενος από τις υψηλότερες του αναμενόμενου κερδοφορίες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Thomson, οι ρυθμοί αύξησης των κερδοφοριών εταιρειών που συμμετέχουν στο δείκτη S&P 500 αναμένεται να επιβραδυνθούν το τρέχον έτος στο 6,8% το πρώτο τρίμηνο από 20,1% του τελευταίου τριμήνου του 2004. Για το 2005, οι ρυθμοί προβλέπεται να επιταχυνθούν στο 19,7% έναντι 20,1% του προηγούμενου έτους.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι ευρωπαϊκές μετοχές εκτοξεύθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2 1/2 χρόνων υποστηριζόμενες από σειρά παραγόντων όπως η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, τα κέρδη των μετοχών εταιρειών του τεχνολογικού και μεταλλευτικού τομέα όπως και η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Ενα ισχυρότερο δολάριο αυξάνει την αξία των πωλήσεων ευρωπαϊκών εταιρειών στις ΗΠΑ όταν μετατρέπονται σε ευρώ.

Οι δείκτες αναφοράς ενισχύθηκαν σε όλες τις 18 δυτικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο CAC 40 της Γαλλίας αυξήθηκε 0,6%, ο DAX της Γερμανίας κέρδισε επίσης 0,6% και ο βρετανικό FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,85.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα