Στα χαμηλότερα επίπεδα 16 εβδομάδων ο χρυσός

Καθώς εικάζεται ότι το ΔΝΤ θα προχωρήσει στην πώληση ράβδων
Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2005 08:47
UPD:09:11

ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα, σε χρονικό διάστημα 16 εβδομάδων, υποχώρησαν τα συμβόλαια του χρυσού, καθώς εικάζεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο κατέχει το 2,1% των ράβδων χρυσού παγκοσμίως, ενδέχεται να προχωρήσει στην πώληση του πολύτιμου μετάλλου, αυξάνοντας τις προμήθειες διεθνώς.

Στις 5 Φεβρουαρίου, το G-7, ζήτησε από το ΔΝΤ, να μελετήσει τρόπους με τους οποίους θα μειωθούν τα ελλείμματα των φτωχών κρατών, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης της αξίας ή της πώλησης του χρυσού. Τα συμβόλαια που πουλήθηκαν σε δολάρια, υποχώρησαν κατά 2,8% την εβδομάδα που πέρασε, καθώς υπήρχαν διάφορες φήμες γι αυτό, σε συνδυασμό με την άνοδο του δολαρίου.

Ο χρυσός, για τα συμβόλαια του Απριλίου, υποχώρησε κατά 1,60 δολ. ή 0,4%, φθάνοντας τα 413,80 δολ. η ουγγιά, κατά τη διαπραγμάτευση μετά τη συνεδρίαση στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Αυτή ήταν η χαμηλότερη τιμή στην οποία έφθασαν τα συμβόλαια του χρυσού από τις 13 Οκτωβρίου του 2004. Τα συμβόλαια διαπραγματεύθηκαν στα 413,90 δολ. η ουγγιά σήμερα, στις 3:09' μ.μ., ώρα Σύδνεϋ. Χθες, ο χρυσός υποχώρησε κατά 0,2%.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να χρησιμοποιήσει το μέταλλο για βοήθεια, ωστόσο θα πρέπει να πείσει τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Το ΔΝΤ, θα κάνει σχετικές ανακοινώσεις κατά την επόμενη σύσκεψη του G-7, που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, στην Ουάσινγκτον.

Ενδεχόμενη πώληση χρυσού από το ΔΝΤ, απαιτεί το 85% της πλειοψηφίας των 184 χωρών-μελών του, σύμφωνα με χθεσινή έκθεση της Goldman Sachs JB Were Pty said in a report yesterday.

Το ΔΝΤ, ο τρίτος μεγαλύτερος κάτοχος χρυσού, μετά τις ΗΠΑ και την Γερμανία, στον κόσμο, μέχρι τον περασμένο μήνα είχε 3.217 μετρικούς τόνους του μετάλλου, με βάση τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Χρυσού (World Gold Council), αξίας – σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς – 43 δισ. δολ. ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα