BP Plc: 61% υψηλότερα κέρδη το δ' τρίμηνο

Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2005 10:06

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 61%, σημείωσαν το τέταρτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαιοειδών της Ευρώπης, BP Plc, εξ αιτίας των υψηλότερων τιμών πετρελαίου και της αύξησης της παραγωγής της, από venture στη Ρωσία.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 3,03 δισ. δολ. ΗΠΑ, έναντι 1,88 δισ. δολ., που ήταν πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, ενώ ήταν χαμηλότερα κατά δύο δισ. δολ., εξ αιτίας της εξόδου της από κάποιες δραστηριότητες στον τομέα των χημικών.

Η κίνηση του επικεφαλής της ΒP, John Browne, να δραστηριοποιηθεί στη Ρωσία, βοήθησε στην αύξηση της παραγωγής της εταιρείας, κατά 4%, σε αντίθεση με τη μείωση της παραγωγής της ανταγωνίστριάς της, Royal Dutch/Shell Group.

Τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, κατά τη διάρκεια του τριμήνου, ήταν κατά μέσον όρο στα 48,27 δολ. το βαρέλι, 55% υψηλότερα από την περυσινή τιμή και στα υψηλότερα επίπεδα τριμήνου, από τη στιγμή που αυτά άρχισαν να διαπραγματεύονται, πριν από δύο και πλέον δεκαετίες.

Η εταιρεία αύξησε το μέρισμα του τετάρτου τριμήνου κατά 26%, στα 8,5 σεντς ανά μετοχή, καθώς η αύξηση των τιμών του πετρελαίου, επέτρεψε στην εταιρεία να αυξήσει τις αποδόσεις της στους επενδυτές. Τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη της, διαμορφώθηκαν σε 3,65 δισ. δολ. και χαμηλότερα των προβλέψεων των επτά οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και οι οποίοι εκτιμούσαν, ότι, αυτά θα διαμορφωθούν στα 4,67 δισ. δολάρια. Οι πωλήσεις της ΒΡ, αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 35%, φθάνοντας στα 80,7 δισ. δολ. από 59,7 δισ. δολάρια.

Χθες, οι μετοχές της ΒΡ, σημείωσαν άνοδο έξι πένες, ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στις 544 πένες η μία στο Λονδίνο, όπου πέρυσι σημείωσαν συνολικά άνοδο της τάξης του 12%, υπερβαίνοντας την άνοδο των μετοχών της Shell, κατά 6,9%, η οποία στις 9 Ιανουαρίου ανακοίνωσε, ότι τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, υπερεκτιμήθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα