Σε ανοδική τροχιά η Ευρώπη

Επιφυλακτικότητα όμως στις ΗΠΑ
Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2005 00:01
UPD:06:18

ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟ διατηρήθηκε το κλίμα στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά η οποία αδυνατεί να ακολουθήσει συγκεκριμένη κατεύθυνση εν αντιθέσει με την ευρωπαϊκή η οποία ακολουθεί σταθερή ανοδική τροχιά.

Το αρχικό ανοδικό ράλι που πυροδότησαν μετοχές εταιρειών του τεχνολογικού τομέα εξασθένησε στην πορεία των συναλλαγών καθώς οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί ενόψει της ανακοίνωσης αναφορών για τα οικονομικά αποτελέσματα της Cisco μετά το κλείσιμο της Wall Street.

Η Cisco έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει σημαντικά τον τομέα τεχνολογίας καθώς αποτελεί βαρόμετρο για την τάση των δαπανών στον κλάδο.

Τα αμερικανικά ble chips προσήλκυσαν αγοραστικό ενδιαφέρον αλλά μετοχές του τεχνολογικού τομέα αντέστρεψαν αρχικά κέρδη συμπεριλαμβανομένων μετοχών εταιρειών λογισμικού. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 8,87 μονάδες, ποσοστό 0,08%, φθάνοντας στις 10.724,63 μονάδες. Με άνοδο 4,65 μονάδων, ποσοστό 0,22%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.086,68 μονάδες.

Ο δείκτης Standard & Poor's 500 μετά την πτώση 4% του περασμένου μήνα έχει περιορίσει τις απώλειές του στο 0,9% χάρη των υψηλότερων του αναμενόμενου κερδοφοριών από εταιρείες μεταξύ των οποίων η Boeing και η Exxon Mobil.

Το 67% των εταιρειών που συμμετέχουν στον S&P 500 έχουν ανακοινώσει κερδοφορίες τετάρτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις προβλέψεις αναλυτών.

Για το 2005 η αύξηση των κερδοφοριών θα τρέξει με ρυθμούς 9,7% από 20,1% του περασμένου έτους. Οι ευρωπαϊκές μετοχές διεύρυναν το πρόσφατο υποτονικό κύμα ανόδου με τις ισχυρές κερδοφορίες από την UBS και την BP να επηρεάζουν την ψυχολογία των επενδυτών.

Η μετοχή της UBS ήταν η κορυφαία στα κέρδη μεταξύ των blue chips σημειώνοντας άνοδο 2,5% μετά την ανακοίνωση των υψηλότερων στην ιστορία της οικονομικών αποτελεσμάτων.

Οι μετοχές της Renault ενισχύθηκαν κατά 2,7% αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου μετά την ανακοίνωση εντυπωσιακών κερδών. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών ευρωπαϊκών μετοχών ενισχύθηκε κατά 0,1% στις 1.089,6 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 5% από την αρχή του έτους.

Για ένατη ημέρα στη σειρά ο δείκτης άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 31 μηνών τις 1.090,6 μονάδες. Ο δείκτης DJ Euro Stroxx 50 αυξήθηκε κατά 0,15% στις 3.056,65 μονάδες. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στις 11.490,43 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα