Μεξικό: Στα χαμηλότερα επίπεδα εβδομάδας το πέσο

Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2005 08:25

ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα, σε χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας, υποχώρησε το νόμισμα του Μεξικό, πέσο, καθώς εικάζεται ότι ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο, υποχώρησε περισσότερο από ό,τι εκτιμούσαν οι οικονομικοί αναλυτές, κάτι που ενδέχεται να ωθήσει την Κεντρική Τράπεζα της χώρας, να αναβάλλει τις επιπλέον αυξήσεις των βασικών επιτοκίων δανεισμού.

Η Banco de Mexico έχει αυξήσει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού στο 9,2% από το 5,5% που ήταν πριν από ένα χρόνο, προκειμένου να περιορίσει τον πληθωρισμό. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,08% το πρώτο εξάμηνο και διαμορφώθηκε, κάτω από την πρόβλεψη των 15 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η Κεντρική Τράπεζα του Μεξικό θα ανακοινώσει αύριο στις 2:30' μ.μ., ώρα Ν. Υόρκης, τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου.

«Ένα καλό στοιχείο αύριο, θα είναι σημαντικό για να τεθεί τέλος στο στενό κλοιό, γύρω από το πέσο», ανέφερε η Claire Dissaux, αναλύτρια των αναδυομένων αγορών της Credit Agricole SA, στο Παρίσι.

Το πέσο, υποχώρησε 0,2%, φθάνοντας στα 11,2050 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 2:58' μ.μ., από 11,1810 δολ. που ήταν χθες. Το νόμισμα σημείωσε άνοδο 2,0% μέσα σε ένα τρίμηνο, έχοντας την τέταρτη καλύτερη επίδοση έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, μεταξύ των 16 κυριοτέρων νομισμάτων. Νωρίτερα, υποχωρούσε κατά 0,5%, φθάνοντας στα 11,2332 και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 31 Ιανουαρίου, όταν είχε αναρριχηθεί στο 11,2969 δολάρια.

Τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με 15 οικονομολόγους, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, οι τιμές του καταναλωτή στο Μεξικό αυξήθηκαν κατά 0,12%. Μια τέτοια εξέλιξη ενδέχεται να περιορίσει τον πληθωρισμό του δωδεκαμήνου στο 4,7% από 5,2% που ήταν τον Δεκέμβριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα