Από την έντυπη έκδοση
Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]
Την έκδοση της απόφασης του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου για το claim ύψους μέχρι 1 δισ. ευρώ που έχουν καταθέσει τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά κατά του ελληνικού Δημοσίου φαίνεται ότι αναμένει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει στην επόμενη κίνησή της.
Κίνηση, που έχει να κάνει με την απελευθέρωση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τα δεσμά της στρατιωτικής απόφασης του 2010, με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε στα ναυπηγεία, μεταξύ άλλων, αποκλεισμό από τις εμπορικές δραστηριότητες μέχρι το 2025. Η απόφαση του 2010 είχε αντικαταστήσει προηγούμενη του 2008, με την οποία προβλεπόταν η ανάκτηση από το ελληνικό Δημόσιο ποσού που σήμερα έχει φτάσει τα 560 εκατ. ευρώ για παράνομες επιδοτήσεις στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.
Χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γκερτ Κούπμαν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, στη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο θέμα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά μετά την κατάθεση εκ μέρους της Επιτροπής προσφυγής κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας για την επιβολή προστίμου εξαιτίας της μη συμμόρφωσης με την από 2 Ιουλίου 2008 απόφαση περί ανάκτησης κρατικών ενισχύσεων.
Οι εξελίξεις στο θέματων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά βρέθηκανστο επίκεντροτων επαφώνπου είχεο υφυπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας χθες στις Βρυξέλλες.
Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», έχει ως βασικό στόχο να μη χρεωθεί το πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ την ημέρα που θέλει να της καταλογίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη μη εφαρμογή των όσων προέβλεπε η στρατιωτική απόφαση για την εκποίηση του τμήματος της εταιρείας που είχε χαρακτηριστεί ως εμπορικό.
Οι ελληνικές θέσεις
Μετά το τέλος των συναντήσεων που έγιναν χθες στις Βρυξέλλες οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απέφυγαν να αποκαλύψουν οποιαδήποτε λεπτομέρεια που είχε σχέση με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, όπως έγινε κατανοητό, η οποιαδήποτε απόφαση της DG Comp, η οποία θα μελετήσει τον φάκελο που κατέθεσε η ελληνική πλευρά, δεν αναμένεται πριν από το τέλος του τρέχοντος μήνα, αν όχι αργότερα. Ημερομηνία που μπορεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου, αφού μέχρι τότε αναμένεται ότι θα έχει εκδοθεί η απόφαση του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου για το claim που έχει καταθέσει η πλευρά της ιδιοκτησίας των ΕΝΑΕ κατά του ελληνικού Δημοσίου, έτσι ώστε να είναι πιο καθαρό το τοπίο της νομικής διελκυστίνδας. Απόφαση που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανθρώπων που παρακολουθούν την υπόθεση από την πρώτη στιγμή, μάλλον θα γείρει υπέρ της πλευράς των ναυπηγείων.
Η διαμάχη
Μπορεί οι λεπτομέρειες της συζήτησης στις Βρυξέλλες να έχουν τον χαρακτηρισμό «απόρρητο», ωστόσο χαρακτηριστική των προθέσεων της ελληνικής πλευράς είναι η αλληλογραφία που είχε προηγηθεί. Σύμφωνα με αυτήν, το υπουργείο Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι έχει κινηθεί βάσει των όσων ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Όσον αφορά τις μεγάλες καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί, το υπουργείο ρίχνει την ευθύνη στη διοίκηση των ναυπηγείων, υποστηρίζοντας ότι «δεν επέδειξε καμία συνεργασία στην πώληση των περιουσιακών στοιχείων του εμπορικού τμήματος των ΕΝΑΕ (όπως προβλεπόταν μεταξύ άλλων στη στρατιωτική απόφαση του 2010) και ότι αντίθετα κωλυσιεργούσε. Είναι σαφές ότι η ευθύνη για τη μη υλοποίηση της απόφασης βαρύνει αποκλειστικά και εξ ολοκλήρου τα ΕΝΑΕ», είχε αναφερθεί χαρακτηριστικά στα μέσα Φεβρουαρίου.
Στην αλληλογραφία, μάλιστα, επισημαινόταν ότι η επιβολή κατασχέσεων σε δύο πλωτές δεξαμενές των ναυπηγείων και έναν πλωτό γερανό θα έχει ολοκληρωθεί, ενώ ενημερώνει ότι έχει κινήσει τις διαδικασίες για την κατάσχεση ακινήτων του εμπορικού τμήματος των ΕΝΑΕ. Κινήσεις που επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες για πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε εκκαθάριση εν λειτουργία των ναυπηγείων. Αν και όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι στη «Ν», η διαδικασία αυτή έχει καταργηθεί με νόμο.
Η θέση των ΕΝΑΕ
Τα ΕΝΑΕ, πάντως, φαίνεται ότι ετοιμάζονται, εφόσον χρειαστεί, για μάχη χαρακωμάτων με την ελληνική κυβέρνηση. Όπως επισημαίνει η εταιρεία, «θα αμυνθεί προβαίνοντας σε κάθε νόμιμη ενέργεια προκειμένου να διασφαλίσει την οντότητά της, τους εργαζόμενους και τις υποδομές της από τις συνεχιζόμενες επιθετικές ενέργειες και καταχρηστικές συμπεριφορές του ελληνικού Δημοσίου, θα ασκήσει δε όλα τα ένδικα μέσα που της επιτρέπονται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο».
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι οι σχεδιασμοί του ελληνικού Δημοσίου «για τον διαμελισμό και την περαιτέρω απαξίωση του ναυπηγείου αποτελούν άλλη μία απόδειξη αποτυχίας επίλυσης του συγκεκριμένου ζητήματος και στην πράξη καταστρέφουν την εταιρεία και κατά συνέπεια την επένδυση του μητρικού Ομίλου, την υλοποίηση της οποίας ενεθάρρυνε και χαιρέτισε το ελληνικό Δημόσιο».
Στην ανακοίνωση προστίθεται επίσης πως «αποτελεί οδυνηρή πραγματικότητα ότι τέτοιου είδους συμπεριφορά είναι βέβαιο ότι δεν θα ενθαρρύνει ξένους επενδυτές στην υλοποίηση επενδύσεων, που στη συγκεκριμένη συγκυρία η χώρα μας χρειάζεται απεγνωσμένα». Σημειώνεται, επίσης, ότι το περίπλοκο ζήτημα βρίσκεται, κατά τα τελευταία πέντε έτη, υπό εξέταση από το Διαιτητικό Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) έπειτα από προσφυγές που υπέβαλαν η ΕΝΑΕ και οι επενδυτές της και είναι λυπηρό το γεγονός ότι το ελληνικό Δημόσιο υλοποιεί τις συγκεκριμένες ενέργειες της «εκκαθάρισης σε λειτουργία», όπως ελέχθη στο Κοινοβούλιο, διαμελισμού και απαξίωσης του ναυπηγείου, εβδομάδες πριν από την έκδοση της απόφασης από το Διαιτητικό Δικαστήριο.