Κομισιόν: Παράταση μέχρι το 2006 για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%

Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2005 13:50
UPD:13:57

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Επιτροπή συνέστησε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των υπουργών εθνικής οικονομίας και οικονομικών να ειδοποιήσουν την Ελλάδα, σύμφωνα με το άρθρο 104 παράγραφος 9 της Συνθήκης, να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος.

Λόγω του σημαντικού μεγέθους της προσαρμογής που πρέπει να συντελεστεί, η Επιτροπή συνιστά να παραταθεί κατά ένα έτος, το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2006, η προθεσμία για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από την τιμή αναφοράς του 3%. Οι ελληνικές αρχές αναμένεται να υποβάλουν έκθεση, πριν από την 21η Μαρτίου, στην οποία θα παρουσιάζουν αναλυτικά τα απαιτούμενα μέτρα για τη συμμόρφωση με την εν λόγω σύσταση η οποία αναμένεται να εγκριθεί από το Συμβούλιο κατά την επόμενη συνεδρίασή του της 17ης Φεβρουαρίου 2005.

Σύμφωνα με το άρθρο 104 παράγραφος 9 της Συνθήκης ΕΕ, η Επιτροπή συνέστησε σήμερα στο Συμβούλιο να ειδοποιήσει την Ελλάδα να τερματίσει την κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος. Προηγήθηκε η απόφαση των υπουργών εθνικής οικονομίας και οικονομικών της ΕΕ, της 18ης Ιανουαρίου 2005, με την οποία διαπιστώθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε αναλάβει αποτελεσματική δράση για να αντιμετωπίσει το υπερβολικό έλλειμμα, παρά τη σύσταση του Συμβουλίου της 5ης Ιουλίου 2004, σύμφωνα με το άρθρο 104 παράγραφος 7 της Συνθήκης.

Η Επιτροπή συνιστά επίσης να παραταθεί κατά ένα έτος, μέχρι τα τέλη του 2006, η προθεσμία που προβλέπεται στη σύσταση του Ιουλίου, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από την τιμή αναφοράς του 3%. Έτσι θα υπάρξουν οι συνθήκες για μια ισορροπημένη και διαρκή διόρθωση του ελληνικού ελλείμματος.

Ζητείται από την ελληνική κυβέρνηση η αυστηρή εφαρμογή του προϋπολογισμού 2005. Για το 2006, ζητείται από την Ελλάδα να εφαρμόσει μέτρα προσαρμογής μόνιμου χαρακτήρα αποκλειομένων των έκτακτων μέτρων που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του ελλείμματος κατά τουλάχιστον 0,6 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Με βάση την αύξηση του ΑΕΠ κατά 3%, τόσο το 2005 όσο και το 2006, και σύμφωνα με τις προβλέψεις των υπηρεσιών της Επιτροπής του Φθινοπώρου 2004, εάν δεχθούμε ότι το έλλειμμα του 2004 είναι 5,5% του ΑΕΠ και ότι ο προϋπολογισμός του 2005 θα εφαρμοστεί πλήρως, τότε το έλλειμμα θα μειωθεί στο 3,6% του ΑΕΠ το 2005 με τα περαιτέρω δε μέτρα προσαρμογής, θα μειωθεί το 2006 κάτω από την τιμή αναφοράς του 3% του ΑΕΠ.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρέπει επίσης να συνεχίσει να αντιμετωπίζει με προσοχή άλλους παράγοντες, εκτός των καθαρών δανειακών αναγκών, προκειμένου να εξασφαλίσει τη μείωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ με ικανοποιητικό ρυθμό και να ενισχύσει τους μηχανισμούς που εξασφαλίζουν την άμεση και ορθή παροχή των γενικών δημοσιονομικών στοιχείων τα οποία απαιτούνται από το ισχύον νομοθετικό καθεστώς. Ζητείται ακόμη από την Ελλάδα να μειώσει το κυκλικά προσαρμοσμένο έλλειμμα κατά τουλάχιστον 0,5% του ΑΕΠ, ετησίως μετά την διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος.

Η Ελλάδα πρέπει να υποβάλει στην Επιτροπή, μέχρι την 21η Μαΐου, έκθεση στην οποία θα παρουσιάζει τα απαιτούμενα μέτρα για την εφαρμογή των νέων συστάσεων. Στη συνέχεια, οι ελληνικές αρχές θα υποβάλουν εκθέσεις ώστε να καταστεί δυνατή η εξέταση των προσπαθειών προσαρμογής που θα έχουν καταβάλει για να συμμορφωθούν προς τις συστάσεις. Η πρώτη έκθεση θα υποβληθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2005, οι δε επόμενες τον Απρίλιο του 2006 και τον Οκτώβριο του 2006.

Η σύσταση της Επιτροπής αναμένεται να εγκριθεί από το Συμβούλιο των υπουργών εθνικής οικονομίας και οικονομικών, κατά την επόμενη συνεδρίαση της 17ης Φεβρουαρίου 2005.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα