ΟΟΣΑ: Προστατευτισμός και Fed οι κίνδυνοι για το παγκόσμιο ΑΕΠ

Τρίτη, 07 Μαρτίου 2017 12:20
UPD:12:48
REUTERS/YUYA SHINO

Η εν εξελίξει ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας τελεί υπό τον κίνδυνο του οικονομικού και εμπορικού προστατευτισμού, προειδοποιεί ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεσή του.

«Ο οικονομικός εθνικισμός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος, καθώς δεν γνωρίζουμε πώς μπορεί να εξελιχθεί» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, εκτιμά ότι ενδεχόμενη αύξηση κατά 10% του κόστους εισαγωγής στις ΗΠΑ θα επιφέρει τη λήψη αντιμέτρων από τις υπόλοιπες χώρες, γεγονός το οποίο θα αυξήσει το κόστος των αμερικανικών εξαγωγών κατά 15%.

Εκτός του προστατευτισμού, ειδική μνεία κάνει και στη νομισματική πολιτική της Federal Reserve, προειδοποιώντας ότι τυχόν αύξηση των επιτοκίων θα συνεπάγεται μία επιβλαβή μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, Ο Οργανισμός εκτιμά ότι ο παγκόσμιο ΑΕΠ θα επιταχυνθεί φέτος στο 3,3% - έναντι 3% το 2016 - προτού αναπτυχθεί περαιτέρω στο 3,6% το επόμενο έτος.

Για τις ΗΠΑ ειδικότερα, αναμένει ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 2,4% και 2,8% το 2017 και το 2018, αντίστοιχα, έναντι 1,6% το προηγούμενο έτος.

Όσον αφορά την Ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ προσδοκά σε ανάπτυξη 1,6% τόσο φέτος, όσο και του χρόνου, έναντι της πρότερης εκτίμηση για ανάπτυξη 1,6% και 1,7% αντίστοιχα.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου (σ.σ. Γερμανία), μάλιστα, αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1,8% το 2017 και κατά 1,7% το 2018.

Τέλος, αναφορικά με τη Βρετανία, «βλέπει» αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 1,6% το 2017, αναθεωρώντας κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες την προηγούμενη εκτίμησή του.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα