Market beat: Ζητείται νέο ραντεβού με τους θεσμούς για να φτιάξει το κλίμα

Τρίτη, 07 Μαρτίου 2017 09:29
UPD:09:56
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Τέσσερις φορές χειρότερη προέκυψε η μεταβολή του τελευταίου τριμήνου, από τις εκτιμήσεις των αρμοδίων. Αλλά η ηγεσία της χώρας διαπιστώνει την εμφάνιση του τέλους της μιζέριας – εξαθλίωσης. Ο λαός την κατάσταση στο ταμπλό περιγράφει με μια δημοφιλή ρήση: «ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη». Την άνοιξη δηλώνει το τέλος της χειμερίας νάρκης της αρκούδας. Αν ξυπνήσουν, εκτός από το καταφύγιο του Αρκτούρου και στο ΧΑ, η πλαγιοκαθοδική αμυντικού τύπου συσσώρευση θα τελειώσει με ξέσπασμα όγκων και ασύμμετρων πιέσεων. Χθες, η μέριμνα να μην ξυπνήσουν οι «αρκούδες» ήταν επιτυχής, αν φύγουν οι  Θεσμοί χωρίς λύση, η «άμυνα» θα είναι πολύ πιο δύσκολη. 

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Το σύνολο των Τραπεζικών blue chip κινήθηκε χωρίς να αποκτήσει θετικό πρόσημο ούτε μια στιγμή, ενώ ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτό. Η ΑΛΦΑ έχασε την στήριξη των 1,69 ευρώ, με την αμέσως επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 1,60 ευρώ. Η ΕΤΕ είναι ακόμα ψηλότερα από τη στήριξη στα 0,232 ευρώ που είναι μια σημαντική της στήριξη με την επόμενη αν συνεχιστούν οι πιέσεις να εντοπίζεται στα 0,222 ευρώ. Ομοίως για την ΕΥΡΩΒ ( έκλεισε στα 0,605) η σημαντική στήριξη εντοπίζεται στα 0,597 ευρώ και η αμέσως επόμενη στήριξη στα 0,565 ευρώ. Η ΠΕΙΡ έκλεισε πάνω στην στήριξή της των 0,176 ευρώ, με την επόμενη στα 0,170.

Για τα παραπάνω οι εγχώριοι αναλυτές παρατηρούσαν ότι ο δείκτης των Τραπεζών έχασε την στήριξη των 759 μονάδων με τις αμέσως επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 745 και 733 μονάδες.

«Η περίοδος των αποτελεσμάτων πιθανόν να δώσει νέα ερείσματα ενδιαφέροντος στους επενδυτές, από την στιγμή που το θέμα της διαπραγμάτευσης έχει κολλήσει και η σχετική ειδησεογραφία έχει οδηγήσει σε κόπωση την επενδυτική κοινότητα». Ανέφερε την Παρασκευή ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec. Συμφωνώντας απόλυτα, θα περιμένουμε την ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς αύριο, μετά το τέλος της συνεδρίασης. Για να μετρήσουμε πόσο το «ειδικό», θα ξεπεράσει το «γενικό» των κριτηρίων που επιλέγουν οι ισχυροί παράγοντες της αγοράς, αυτές τις μέρες. Πάντως, η εκτίναξη του ποσοστού τζίρου των Τραπεζών επί του συνολικού από 33,1% στο 58,4%, μια μέρα με πακέτα κάτω του ενός εκατ. ευρώ, υπογραμμίζει την αύξηση των όγκων για αυτές με αυξημένες πιέσεις.

Μια μερίδα αναλυτών ήλπισε χθες να υπάρξει μια ανοδική συνέχεια στην πορεία των τιμών στο ΧΑ, μόνο και μόνο γιατί την Παρασκευή δεν εμφανίστηκαν πιέσεις ανάλογες της δυστοκίας που υπάρχει στην εξεύρεση λύσης, για την ολοκλήρωση της β αξιολόγησης. Ωστόσο, παρά την επικοινωνιακή διαχείριση που θέλησε να κάνει ο πρωθυπουργός, για την εξέλιξη στις συνομιλίες, οι επενδυτές έμειναν ασυγκίνητοι και απλά συντονίστηκαν με την διάθεση που είχαν οι θεσμικοί στην Ευρώπη. Αλλά η οικονομία βουλιάζει, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, αλλά όχι για την κυβέρνηση. Οι εγχώριοι επενδυτές δικαιολογημένα αισθάνονται μεγαλύτερη ανησυχία από εκείνη που αντιλαμβάνονται οι ψυχροί ξένοι θεσμικοί. Για αυτό και η διάθεση για οιασδήποτε κατεύθυνσης κινήσεις ήταν περιορισμένη.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ   

Πτωτικά τερμάτισαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να αποτιμούν τις πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,25% στις 20.954 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε απώλειες κατά 0,33% στις 2.375 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε μείωση κατά 0,37% στις 5.849 μονάδες.

Οι προσδοκίες για την αναθεώρηση της επιτοκιακής πολιτικής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας διαμορφώνονται στο 84,1%, γεγονός το οποίο καθιστά εξαιρετικά πιθανή την αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της 14ης - 15ης Μαρτίου.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Snap έβαλε «φρένο» στις ανοδικές συνεδριάσεις, καθώς σήμερα διολίσθησε άνω του 12%, στον απόηχο των εντυπωσιακών δύο πρώτων ημερών διαπραγμάτευσής της.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία του δολαρίου ενισχύθηκε κατά 0,37% έναντι του ευρώ (1,0581 δολάρια) και κατά 0,45% έναντι της στερλίνας (1,2235 δολάρια). Στον αντίποδα, έναντι του ιαπωνικού γεν, κατέγραψε πτώση κατά 0,11% στα 113,89 γεν/δολάριο.

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 0,23% στα 53,21 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια Brent σημείωσαν κέρδη κατά 0,18% στα 56,00 δολάρια. Η τιμή του χρυσού παράλληλα, κατέγραψε οριακή μείωση κατά 0,02% στα 1.226,30 δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Αρνητικά πρόσημα εμφάνισαν στη συνεδρίαση της Δευτέρας τα περισσότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να εστιάζουν στις εταιρικές εξελίξεις, και ιδίως στην ΑΜΚ της Deutsche Bank. Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,51% στις 373,31 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε μείωση κατά 0,33% στις 7.350 μονάδες και ο γερμανικός DAX σημείωσε απώλειες κατά 0,57% στις 11.958 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,46% στις 4.972 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB μειώθηκε κατά 1,09% στις 19.449 μονάδες, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,06% στις 9.804 μονάδες.

H μετοχή της γερμανικής τράπεζας διολίσθησε κατά 7,90% στον απόηχο της χθεσινής έγκρισης για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 8 δισ. ευρώ. Η απόφαση για ΑΜΚ συνδέεται με την επιβολή νέου προστίμου, το οποίο σχετίζεται με τις επενδυτικές της δραστηριότητες στις αγορές συναλλάγματος.

Στον αντίποδα, οι μετοχές των Standard Life και Aberdeen Asset Managmeent σημείωσαν κέρδη της τάξης του 5,70% και 4,16% αντίστοιχα, χάρη στην ανακοίνωση της συγχώνευσής τους, συνολικής αξίας 13,5 δισ. δολαρίων.

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, την πώληση των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της Opel στον Όμιλο της Peugeot SA ανακοίνωσε η General Motors, με την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία να αποχωρεί από την Ευρώπη μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες παρουσίας.

Η Peugeot θα καταβάλλει στην GM το ποσό των 2,2 δισ. ευρώ και το deal εκτός της Opel, περιλαμβάνει και την Vauxhall, όπως και τις χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες της GM στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, την ανάγκη ύπαρξης «αποθεμάτων», προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του Brexit, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ. Η δήλωση του Βρετανού υπουργού, επί της ουσίας προαναγγέλλει τη μείωση του δημοσιονομικού περιθωρίου και τον περιορισμό των έκτακτων δαπανών της κυβέρνησης.

Όσον αφορά τα μακροοικονομικά μεγέθη, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 10 ετών αυξήθηκε τον Μάρτιο το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με το γερμανικό Ινστιτούτο Sentix. Ο σχετικός δείκτης συγκεκριμένα, ενισχύθηκε στις 20,7 μονάδες, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση από τον Αύγουστο του 2007.

ΧΑ

Πτώση με αναγνώριση πυθμένα στις 640 μονάδες και κλείσιμο στις 643,5

Στην συνεδρίαση που άνοιξε τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, θεσμικοί άσκησαν διαρκώς πιέσεις με τζίρο που ήταν κατώτερος του μέσου τζίρου (41,65 εκατ. ευρώ) της βδομάδας των τεσσάρων συνόδων, και ίσος με της περασμένης συνόδου. Η κάθοδος επιτελέστηκε με δύο πτωτικά σκαλοπάτια για τους βασικούς δείκτες και αντίδραση μετά την εγγραφή του πυθμένα για τη μέρα που την ψαλίδισε η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου καθώς από τις 15:55 ως το τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης ο δείκτης πιέστηκε.  Παρά ταύτα οι βασικοί δείκτες κατάφεραν να κλείσουν μετά από διακύμανση ικανού εύρους, χωρίς να εμφανίσουν απώλειες μεγαλύτερες της μιας ποσοτιαίας μονάδας. Η προσφορά για Τραπεζικά blue chip ξεπερνούσε τη ζήτηση από την προσυνεδρίαση ως το πέρας του πρώτου δεκάλεπτου και μετά τις 10:38 ως τις 11:58 η δυναμική των συναλλαγών οδήγησε στο μέγιστο των 780,12 μονάδων που όρισε τη μεταβολή του δείκτη τους στο -0,77%. Κάτι ανάλογο παρατηρήθηκε και για τους βασικούς δείκτες, δεν είχαν χρόνο διαπραγμάτευσης σε θετικό πεδίο έγραψαν ελάχιστο στις 14:48 καθώς άρχισαν να αναζητούν πυθμένα αφού οι πιέσεις στις τράπεζες, μετά το μέγιστό τους, ήταν σταθερές και προκάλεσαν στο δείκτη τους απώλειες ως και -4,10% στις 14:47. Προς  το τέλος κινήθηκαν πλάγια ψηλότερα του ελάχιστου αλλά έκλεισαν πιο κοντά στο κατώτερο μιας μέτριας διακύμανσης μέρας.

Οι επαγγελματίες επενδυτές επέλεξαν την εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος ως το τέλος για 6 από 7 μετοχές του 25άρη παράλληλα με την επανεμφάνιση της διάθεσης για πιέσεις κλιμακούμενες στα τραπεζικά blue chip. Ξεχώρισαν για τα κέρδη τους οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +1,79% από -2,61%, ΔΕΗ +0,73% από -3,18%, ΕΛΠΕ +1,10%, ΜΟΗ +1,40% από +0,47%, ΤΙΤΚ +1,27%, και ΦΦΓΚΡΠ +0,05% από -1,63%, ενώ για την πτώση τους από το αντιτραπεζικό μπλοκ οι ΛΑΜΔΑ -2,16%, ΟΛΠ -1,01%, και ΜΕΤΚ -1,44% μια ακόμα μέρα που οι ειδήσεις για λύση στα αδιέξοδα της διαπραγμάτευσης ήταν συγκεχυμένες. Ωστόσο το κλίμα για τις μετοχές διεθνώς ήταν βαρύ.

Το ελάχιστο μέρας  στις 640,23 από 649,15 μονάδες σημειώθηκε στις 14:47 σε συντονισμό με το κατώτερο μέρας για τον Τραπεζικό δείκτη (στις δημοπρασίες) μια μέρα που το μέγιστο του Τραπεζικού και του μέσου όρου εμφανίστηκαν ταυτόχρονα, λίγο πριν τελειώσει η δεύτερη ώρα, ενώ το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα. Αρχικά η πορεία υπήρξε νευρική και πλάγια, αλλά πριν τη συμπλήρωση της δεύτερης ώρας είχαμε επικράτηση της πίεσης στις τιμές των τραπεζικών blue chip που κίνησε τον 25άρη ως τις 1708,34 μονάδες. Το αποτέλεσμα ήταν η επιδείνωση της τεχνικής εικόνας των μετοχών του κλάδου. Το βασικό χαρακτηριστικό ήταν η κίνηση των τιμών των βασικών δεικτών μόνιμα κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης μέρας και η αναζήτηση ελάχιστου μέρας ως το μέσο των συναλλαγών.

Η άνοδος των 6 blue chip, ως συνεισφορά στους δείκτες, ήταν σημαντική και αντιστάθμισε μερικά τις απώλειες από τις Τράπεζες όπου οι συναλλαγές έφεραν την ΑΛΦΑ στο -3,45% από -2,25% την προηγούμενη, την ΕΤΕ στο -3,25% από -3,15%,  η ΠΕΙΡ -4,35% από -2,65% στις 3/3, και ΕΥΡΩΒ -3,66% από -1,88% με μόνιμη διάθεση για ρευστοποίηση θέσεων ως και τις δημοπρασίες. Η αγορά φάνηκε σήμερα χωρίς κίνητρο για να κρατηθεί πάνω από τα επίπεδα των 645 μονάδων άρα χωρίς ενδείξεις για πιθανή υπέρβαση των 660.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε προς το χειρότερο, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (6 από 7) blue chip έναντι των καθοδικών (14 από 12) με πέντε τις ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, ΜΥΤΙΛ, ΤΕΝΕΡΓ και ΣΑΡ αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο 12 από 17 την προηγούμενη σύνοδο, και 7 από 8 αμετάβλητες. Άρα, οι 21 από 15 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 29,531 από 30,250 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 17,26 από 10,00 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος ανέβηκε πολύ από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 58,44% από 33,06% του συνολικού τζίρου.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, εμφάνισαν πτωτική πορεία. Στο  δεύτερο μέρος αποκρυσταλλώθηκε ελαφρώς αμυντική δυναμική στην πορεία του CAC και όχι των υπολοίπων επί μέρους αγορών του ευρώ πριν την ώρα που άνοιξε πτωτικά η αγορά της Νέας Υόρκης. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε πτώση -0,81%, ο CAC είχε μεταβολή -0,66%, με τον FTSE100 στο -0,43%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν καθοδικό άνοιγμα και συνέχισαν πτωτικά με απώλειες για Dow Jones Ind. Av -0,40% και ο S&P500 πέφτει -0,60%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,96% και έφθασε στις 943,50 από 649,73 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1717,22 από 1736,30 με μεταβολή -0,94%. Οι δημοπρασίες δεν επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ και στον 25άρη, κλείνοντας τους πιο κοντά στο ελάχιστο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Πετρελαίου Αερίου +1,33% από +0,13%, Κατασκευές Υλικά +1,16% από -1,15%, Κοινής Ωφέλειας +0,46% από -1,81%, Τεχνολογίας +0,25% από -0,73%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,08% από +0,25% και Εμπορίου +0,05% από -1,63%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι στις εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης -10,64% από +1,08%, Τραπεζών -3,61% από -2,44%, ο FTSEΜ -1,53% από +0,23%, ο 25άρης -1,10% από -0,94%, Βιομηχανικών Προϊόντων -1,10% από -0,82%, ο ΓΔ -0,96% από -0,96% Ακίνητης Περιουσίας -0,95% από +0,40% Χρ/μικών Υπηρεσιών -0,95% από -1,27% Ταξίδια Αναψυχή -0,83% από +0,95% Τροφίμων Ποτών -0,57% από -0,77% και Τηλεπικοινωνιών -0,34% από +0,46%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Χημικών 0,00% από 0,00%, Πρώτων Υλών 0,00% από -2,13% και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 29,531 από 30,250 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,833 από 3,019 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 27,747 από 25,985 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,433 από 0,519 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 44,439 από 44,759 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 51,486 από 30,783 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 34 από 49 των καθοδικών σε 58 από 49 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 38 από 33.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Στην πρώτη σύνοδο της δεύτερης εβδομάδας του Μαρτίου, οι θεσμικοί έδωσαν κλιμακούμενη πτωτική δυναμική στον 25άρη. Μετά το άνοιγμα με πτωτικό χάσμα -0,33% στις 1730,53 μονάδες, εμφάνισε στις 12:17, το μέγιστο μέρας στις 1732,42  μονάδες. Το ελάχιστο μέρας στις 1708,34 ήρθε στις 14:47 και αντιστοιχούσε σε μεταβολή -1,61%. Το κλείσιμο έγινε στις 1717,22 από 1736,30 την προηγούμενη σύνοδο, με μεταβολή -1,10%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 13,922 από 11,883 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Μαρτίου διακινήθηκαν 1975 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1733,75 μονάδες και κατώτερο στις 1710. Οι 7846 ανοικτές θέσεις έγιναν 7308 με εκκαθάριση στις 1718,25 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 853 ΣΜΕ της σειράς Απριλίου με ανώτερο μέρας στις 1733,00 μονάδες και κατώτερο στις 1711,25. Οι ανοικτές θέσεις έγιναν 1743 από 1058 με την εκκαθάριση στις 1719,25 μονάδες.

Χάθηκαν για τον 25άρη οι 1719 μονάδες, που ήταν κύρια στήριξη και όμως ενώ θεωρείτο επίπεδο κλεισίματος θέσεων long στα ΣΜΕ και τα options του δείκτη δεν διαπιστώθηκε μεγάλη δραστηριότητα αλλά μια αύξηση των όγκων στα ΣΜΕ μόνο. Η επόμενη στήριξη οι εγχώριοι αναλυτές εκτιμούν ότι βρίσκεται στις 1685 μονάδες. Το δε επίπεδο των 1775 μονάδων είναι κύρια αντίσταση. Ο δείκτης έκλεισε το χάσμα μεταξύ 1731,22 και 1735,95 μονάδων από την περασμένη Τετάρτη, όμως δημιουργήθηκε νέο στις 1732,42 - 1734,72 μονάδες. Ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών στις 1701 μονάδες και ο εκθετικός στις 1713 μονάδες. Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 1612 μονάδες και ο εκθετικός στις 1664 μονάδες.

Τεχνικά, παρά την σημαντική πτώση τα στατιστικά δεδομένα δεν άλλαξαν για τον Γενικό Δείκτη, καθώς οδηγήθηκε σε κλείσιμο υψηλότερα των 642 μονάδων, που θεωρείται πως ήταν κύρια στήριξη και αν περνούσε ο ΓΔ κάτω από αυτή θα πυροδοτούσε ανατροπή στις προσδοκίες των επενδυτών που κυνηγούν κέρδη από βραχυπρόθεσμου ορίζοντα κινήσεις. Μια διάσπαση μπορεί να φέρει τον μέσο όρο του ΧΑ στη ζώνη μεταξύ 622 και 625 μονάδων. Ενώ το επίπεδο στις 660 μονάδες είναι κύρια αντίσταση που αν διαπεραστεί ανοδικά θα δώσει ευκαιρία για κίνηση στις 675. Με τις κινήσεις στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις και τα χάσματα που δημιουργήθηκαν σε αυτές απέκτησε ενδιαφέρον τεχνικά η ζώνη μεταξύ των 647 και 649 μονάδων.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο  Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Η συσσώρευση στα επίπεδα είναι η κουραστική και ελπίζουμε να αξίζει τουλάχιστον η υπομονή των εναπομεινάντων ενεργών επενδυτών, ή traders. Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε σιγά - σιγά μία κινητικότητα και στην Περιφέρεια γεγονός θετικό μετά από αρκετά χρόνια, ίσως. Από την άλλη έχουμε τίτλους που διατηρούν το momentum τους, βλέπε Motor Oil, ή άλλους που διατηρούν τα σημαντικά κέρδη του τελευταίου διαστήματος βλέπε Μυτιληναίος και Viohalco.

Ο Τραπεζικός κλάδος είναι “out”, ειδικά όσο ο κλαδικός δείκτης κινείται κάτω από τις 820, μονάδες επίπεδο που διάσπαση μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης. ΟΤΕ και ΟΠΑΠ "κρατούν δυνάμεις" χωρίς να έχουν δώσει κάποια σοβαρή αντίδραση.

Η Αγορά πράγματι έχει κουράσει με τους τζίρους σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός λογικό μιας και τα επίπεδα έχουν δουλευτεί για μεγάλο διάστημα και θα πρέπει να υπάρξει κάποια διάσπαση για να αυξηθεί η συναλλακτική δραστηριότητα. Οι ενεργοί παίκτες παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, με μόνο πρόβλημά τους τον χρόνο.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο την Τρίτη 7/3, και διαφοροποιούνται από τις αγορές της Νέας Υόρκης που γλίστρησαν από την ανησυχία γύρω από την ικανότητα του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επικεντρωθεί στις οικονομικές πολιτικές.

Οι τιμές του πετρελαίου είχαν μικτή δυναμική εν μέσω φόβων πως η αυξανόμενη παραγωγή των ΗΠΑ θα αντισταθμίσει τις περικοπές του ΟΠΕΚ.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας, αυξήθηκε σχεδόν 0,3%, μετά το τράβηγμα ελαφρώς πίσω στις αρχές των συναλλαγών.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε -0,18%. Οι μετοχές στην Αυστραλία αυξήθηκαν 0,26%. Άρχισαν γλυκά και ανέβηκαν από τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα θα κρατήσει τα επιτόκια αμετάβλητα σε μια συνεδρίαση επί της πολιτικής της, πράγμα που έγινε. Στην Κίνα, ομοίως, το χρηματιστήριο της Σαγκάη ανέβηκε + 0,26% στις 3.242,4 μονάδες και το χρηματιστήριο της Σένζεν αυξήθηκε κατά 0,30% στις 2031,63 μονάδες.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Με εκπροσώπους της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας να χρησιμοποιούν για πρώτη φορά τη λέξη «πρόοδος» σε αυτό τον γύρο των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς, ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 11 χθες το βράδυ η έβδομη ημέρα των εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεων. Το ραντεβού σε επίπεδο επικεφαλής του κουαρτέτου και αρμοδίων υπουργών ανανεώθηκε για σήμερα το μεσημέρι, ενώ για σήμερα το πρωί είναι προγραμματισμένες συναντήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η απόσταση των δύο πλευρών πριν ολοκληρωθεί και αυτή η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα. Εκτός απροόπτου, η αποστολή των θεσμών θα αναχωρήσει αύριο, με στόχο όμως οι διαβουλεύσεις να συνεχιστούν εξ αποστάσεως.

Κλείστε τώρα την αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο, αλλιώς ξεχάστε την ανάπτυξη για το 2017 και μαζί την ένταξη στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, είναι το μήνυμα που στέλνουν οι Βρυξέλλες.  Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο έχουν προκαλέσει συναγερμό στη βελγική πρωτεύουσα, ενώ η διαχείριση της κατάστασης σε σχέση με τις ανησυχίες που προκαλούνται στις αγορές για την ελληνική οικονομία δεν είναι εύκολη.

Σημαντική επιδείνωση εμφάνισε η πορεία του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2016, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Συγκεκριμένα, η ελληνική οικονομία κατέγραψε ύφεση της τάξης του 1,1% έναντι του δ΄ τριμήνου του 2015 και ύφεση της τάξης του 1,2% έναντι του γ’ τριμήνου του 2016. Σημειώνεται ότι οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ έκαναν λόγο για ανάπτυξη 0,3% και ύφεση 0,4%, αντίστοιχα. Όπως διευκρινίζει η ανεξάρτητη αρχή, οι εν λόγω διαφορές είναι αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση.

Για «κάποια πρόοδο» έκανε λόγο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Εργασίας, σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις της Δευτέρας με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, με αντικείμενο τα δημοσιονομικά, την προνομοθέτηση των μέτρων, το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Ο ίδιος παράγοντας πρόσθεσε ότι τα θέματα αυτά θα τεθούν το πρωί της Τρίτης στα τεχνικά κλιμάκια και θα υπάρξει νέα συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο στις 15.00.

Την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, κατά 620 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η Fraport Greece, προχωρώντας ένα ακόμη βήμα προς την παραλαβή των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Στο πλαίσιο αυτό, η Fraport Greece κατέθεσε στο ΤΑΙΠΕΔ τις τραπεζικές συμβάσεις χρηματοδότησης, προκειμένου να ελεγχθούν και να εγκριθούν από το ελληνικό δημόσιο, όπως ακριβώς προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης.

«Αλλάζουν λίγο οι αριθμοί, γίνονται συγκλίσεις, οπότε αυτό είναι καλό», δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας, μετά το πέρας της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών το βράδυ της Δευτέρας, σημειώνοντας ότι «είδαμε τους αριθμούς, είτε στα δημοσιονομικά είτε στις συντάξεις- πόσο πληρώνει το κράτος- και στα φορολογικά- πόσοι Έλληνες πληρώνουν φόρο εισοδήματος». Ο ίδιος ανέφερε ότι τέθηκαν και τα θετικά μέτρα που θέλει να λάβει η κυβέρνηση (και στο σκέλος της φορολογίας και στο σκέλος των δαπανών και μέτρα με αναπτυξιακή και με κοινωνική χροιά) και, όπως είπε, υπήρξε σύγκλιση.

Εκτενείς οι αναφορές του γερμανικού Τύπου στα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν ότι παρά τις αρχικές εκτιμήσεις, το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2016 κατά 1,1% έναντι του δ΄ τριμήνου του 2015 και κατά 1,2% έναντι του γ’ τριμήνου του 2016.

Υπό τον τίτλο «Ο Τσίπρας πανηγυρίζει για τα νέα στοιχεία - στην πραγματικότητα η χώρα του διολισθαίνει όλο και πιο βαθιά στην κρίση», το περιοδικό Focus προβάλει στην ηλεκτρονική του έκδοση βίντεο με απόσπασμα από την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, όπου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η χώρα έχει επιστρέψει ήδη σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Η μείωση του ΑΕΠ το δ' τρίμηνο του 2016 δεν επηρεάζει τις ελληνικές θέσεις στη διαπραγμάτευση, ανέφερε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου προσερχόμενο στη συνάντηση με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. «Ένα τρίμηνο επηρεάζει τη διαπραγμάτευση;», δήλωσε το κυβερνητικός στέλεχος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.  Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τα οποία δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, η ελληνική οικονομία κατέγραψε ύφεση της τάξης του 1,1% έναντι του δ΄ τριμήνου του 2015 και ύφεση της τάξης του 1,2% έναντι του γ’ τριμήνου του 2016.

Ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην υλοποίηση επενδύσεων χαρακτηρίζει τους χωροταξικούς και πολεοδομικούς κανόνες ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), σε ειδική του μελέτη για την πορεία της οικονομίας. «Οι χωροταξικοί και πολεοδομικοί κανόνες, παρότι θα έπρεπε να αποτελούν προϋπόθεση ασφάλειας δικαίου τόσο για τον επενδυτή όσο και για τον πολίτη, αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην πραγματοποίηση επενδύσεων και μια από τις μεγαλύτερες αιτίες διάρρηξης των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους, πολιτών και επιχειρήσεων» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος.

Στις 29 Μαρτίου θα ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα της ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-0,82% Α.Ε. για το έτος χρήσης 2016. Την επόμενη ημέρα, 30 Μαρτίου, θα διεξαχθεί η ετήσια ενημέρωση αναλυτών και επενδυτών, μέσω τηλεφωνικής συνδιάσκεψης. Η ετήσια τακτική γενική συνέλευση τέλος, έχει προγραμματιστεί για τις 27 Απριλίου.

Τη διεθνή συνεργασία με τη M&G Investments, θυγατρική του Ομίλου Prudential, ανακοίνωσε το Private Banking της Eurobank, στο πλαίσιο της Ανοικτής Αρχιτεκτονικής (Open Architecture). Η M&G, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, έρχεται να προστεθεί στις 15 διεθνείς εταιρείες με τις οποίες ήδη συνεργάζεται το Private Banking της Eurobank. Η ίδια διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 307,3 δισ. ευρώ, σε μετοχικές και ομολογιακές αξίες, ακίνητη περιουσία, ρευστά διαθέσιμα και στρατηγικές multi-asset, έχοντας στο δυναμικό της περισσότερα από 1.900 έμπειρα στελέχη παγκοσμίως.

Στην κερδοφορία επέστρεψε η Alpha Trust - Ανδρομέδα, καθώς κατά τη διάρκεια του 2016, εμφάνισε κέρδη 703.000 ευρώ έναντι ζημιών 1,054 εκατ. ευρώ το 2015. Τα ακαθάριστα έσοδα της εταιρείας ανήλθαν σε 1,20 εκατ. ευρώ και προήλθαν κυρίως, από κέρδη αποτίμησης χρεογράφων σε εύλογες αξίες με βάση τα ΔΠΧΑ και ζημιές αγοραπωλησιών. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 8,51% από την αρχή του έτους, έναντι αποδόσεων -5,05% που παρουσίασε κατά το ίδιο διάστημα ο FTSE/Χ.Α. Large Cap, -7,69% o FTSE/Χ.Α. MID CAP και 1,95% ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χ.Α.

Δεν εγκρίθηκε τελικά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ το αίτημα που είχαν υποβάλει τρία από τα επενδυτικά σχήματα που διεκδικούν το 67% του ΟΛΘΟΛΘ-1,79% για νέα παράταση του διαγωνισμού και κατά δήλωση αρμοδίων στελεχών του Ταμείου στη «Ν» παραμένει το ισχύον χρονοδιάγραμμα και δεν υπάρχει θέμα παράτασης. Αιτήματα για παράταση του διαγωνισμού από 15 ημέρες έως και δύο μήνες, μετά την 24η Μαρτίου που είχε οριστεί -ύστερα από αλλεπάλληλες αναβολές- ως ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών, είχαν υποβάλει η Ρ&Ο του αραβικού ομίλου της Dubai Ports World, η ιαπωνική Mitsui και κατά άλλες πληροφορίες και η ISTC από τις Φιλιππίνες.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Περαιτέρω αύξηση εμφάνισε το συνολικό ύψος του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ, οι αγορές κρατικών ομολόγων ανήλθαν σε 1,403 τρισ. ευρώ κατά την εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε την 3η Μαρτίου, έναντι 1,387 τρισ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα (24/02/2017). Παράλληλα, η ΕΚΤ προέβη στην αγορά καλυμμένων ομολόγων, ύψους 213,1 δισ. ευρώ, στην αγορά ABS (Asset-backed securities), ύψους 23,5 δισ. ευρώ και στην αγορά εταιρικών ομολόγων, ύψους 68,3 δισ. ευρώ.

Σημαντική πτώση καταγράφει στην εκκίνηση της εβδομάδας η μετοχή της Deutsche Bank, στον απόηχο της χθεσινής απόφασης για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 8 δισ. ευρώ. Η πρωτοβουλία της γερμανικής τράπεζας αντανακλά την ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης, λόγω των δυσθεώρητων νομικών δαπανών, της σύσφιγξης των τραπεζικών κανονισμών και της αδύναμης κερδοφορίας.

Η παγκόσμια οικονομία δυσκολεύεται να βρει βηματισμό, υποστηρίζει η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεσή της για την πορεία της οικονομίας. Μεταξύ των προκλήσεων, η BIS προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στις έντονες διακυμάνσεις του κινεζικού νομίσματος αλλά και στις ευμετάβλητες συνθήκες των αγορών ομολόγων. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την αύξηση του προστατευτισμού και την ενδυνάμωση του δολαρίου, ασκούν σημαίνουσες πιέσεις, ιδίως στις αναδυόμενες αγορές, σπεύδει να επισημάνει ο διεθνής οργανισμός

Την απόφαση της Deutsche Bank να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 8 δισ. ευρώ, χαιρέτισε το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας. «Όπως γνωρίζετε, συνήθως δεν σχολιάζουμε τις επιχειρηματικές αποφάσεις ιδιωτικών τραπεζών» τόνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου. «Αλλά σε κάθε περίπτωση, χαιρετίζουμε τις αποφάσεις των τραπεζών για ενίσχυση της κεφαλαιακής τους θέσης» έσπευσε να προσθέσει.

Την ανάγκη ύπαρξης «αποθεμάτων», προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του Brexit, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ. Η δήλωση του Βρετανού υπουργού, επί της ουσίας προαναγγέλλει τη μείωση του δημοσιονομικού περιθωρίου και τον περιορισμό των έκτακτων δαπανών της βρετανικής κυβέρνησης. Ο Χάμοντ θα βρεθεί την Τετάρτη στην αρμόδια Επιτροπή του Κοινοβουλίου, προκειμένου να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους. Εντός του Μαρτίου, η κυβέρνηση αναμένεται να υποβάλει επίσημο αίτημα για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50, εξέλιξη η οποία θα σηματοδοτήσει την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για τη μετα-Brexit εποχή.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 10 ετών αυξήθηκε τον Μάρτιο το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με το γερμανικό Ινστιτούτο Sentix. Συγκεκριμένα, ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε στις 20,7 μονάδες, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση από τον Αύγουστο του 2007. Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν άνοδο στις 18,5 μονάδες, έναντι 17,4 μονάδων τον Φεβρουάριο.

Τη δραστική αλλαγή των προτεραιοτήτων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ζητεί ηErnst & Young (EY), σε σχετική της έρευνα, προειδοποιώντας για τις προκλήσεις του μέλλοντος. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι «οι μεταβαλλόμενες προσδοκίες των καταναλωτών, ο τεχνολογικός μετασχηματισμός, η εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού, σε συνδυασμό με την πίεση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος και του έντονου ανταγωνισμού, θα μεταβάλουν ριζικά το τραπεζικό τοπίο».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα