Πρόοδο «βλέπει» η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση

Διαπραγμάτευση: Στη χθεσινή ατζέντα κυριάρχησε το μείζον θέμα των μέτρων και των αντίμετρων και η προνομοθέτησή τους
Τρίτη, 07 Μαρτίου 2017 07:47
UPD:10:38
REUTERS/YANNIS BEHRAKIS

Από την έντυπη έκδοση 

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Με εκπροσώπους της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας να χρησιμοποιούν για πρώτη φορά τη λέξη «πρόοδος» σε αυτό τον γύρο των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς, ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 11 χθες το βράδυ η έβδομη ημέρα των εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεων.

Το ραντεβού σε επίπεδο επικεφαλής του κουαρτέτου και αρμοδίων υπουργών ανανεώθηκε για σήμερα το μεσημέρι, ενώ για σήμερα το πρωί είναι προγραμματισμένες συναντήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η απόσταση των δύο πλευρών πριν ολοκληρωθεί και αυτή η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα. Εκτός απροόπτου, η αποστολή των θεσμών θα αναχωρήσει αύριο, με στόχο όμως οι διαβουλεύσεις να συνεχιστούν εξ αποστάσεως.

Στην ατζέντα των χθεσινών διαπραγματεύσεων κυριάρχησαν το μείζον θέμα των μέτρων και των αντίμετρων, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, αλλά και η διαδικασία προνομοθέτησης των μέτρων και των αντίμετρων. Με βάση τα όσα αναφέρουν αρμόδιες πηγές, τα δεδομένα αυτή τη στιγμή έχουν ως εξής: Τα μέτρα και τα αντίμετρα που θα νομοθετηθούν θα αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ. Το κρίσιμο χρονικό σημείο που θα εξεταστεί το ύψος των μέτρων (ή και) των αντίμετρων που θα ενεργοποιηθούν από την 1/1/2019 θα είναι το καλοκαίρι του 2018, με την ολοκλήρωση του 3ου ελληνικού προγράμματος. Δηλαδή, δεν θα υπάρχει η λογική του «δημοσιονομικού κόφτη», αλλά μια νέα διαδικασία, βάσει της οποίας θα κριθεί λίγους μήνες πριν ξεκινήσει το 2019 αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση μέτρων και αντίμετρων. Όπως σημείωνε αρμόδια κυβερνητική πηγή, δεν τίθεται θέμα περικοπής των συντάξεων πριν από την 1/1/2019.

Το ραντεβού σε επίπεδο επικεφαλής του κουαρτέτου και Ελλήνων υπουργών ανανεώθηκε για σήμερα το μεσημέρι, ενώ για σήμερα το πρωί είναι προγραμματισμένες συναντήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η απόσταση των δύο πλευρών.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαπραγμάτευση για τα αντίμετρα. «Θα έχουν και κοινωνικό αλλά και αναπτυξιακό χαρακτήρα» υποστήριξε αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, αν και παραδέχτηκε ότι οι θεσμοί εξακολουθούν να πιέζουν για «αναπτυξιακά μέτρα». Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος παράγοντας παρατήρησε ότι χθες σημειώθηκε μεγαλύτερη πρόοδος σε σχέση με τις προηγούμενες συναντήσεις τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα.

Όπως εξηγούσε αρμόδια πηγή, θεωρείται σημαντικό ότι το ΔΝΤ έχει αρχίσει να αποδέχεται την υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016, αλλά και το γεγονός ότι θεωρεί ως «διατηρήσιμο» σημαντικό μέρος αυτού του πρόσθετου πλεονάσματος (σ.σ.: η ίδια πηγή δεν διευκρίνισε αν το ΔΝΤ αποδέχεται και το 3% στο οποίο ανεβάζει το πλεόνασμα η ελληνική πλευρά). Σε κάθε περίπτωση, όταν ρωτήθηκε αν εξακολουθεί να θεωρεί ως εφικτή τη συμφωνία μέχρι τις 20 Μαρτίου απάντησε: «Αν υπάρξει καλή διάθεση από το ΔΝΤ, ναι, μπορούμε να τελειώσουμε».

Αλ. Τσίπρας: Επιμένουν σε παράλογες απαιτήσεις

Πυρά προς το ΔΝΤ, πρωτίστως, εκτόξευσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μιλώντας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, χθες, σημείωσε ότι στην εξελισσόμενη διαπραγμάτευση «κάποιοι επιμένουν σε παράλογες απαιτήσεις».

Όπως υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, «μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν ακόμα στις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων και στις γνωστές δυσκολίες και τα συνήθη εμπόδια και καθυστερήσεις που θέτουν κάθε φορά γνωστοί μας φίλοι, ωστόσο είναι πλέον σαφές πως όσο κι αν θελήσουν να κωλυσιεργήσουν τις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, η Ελλάδα έχει ήδη γυρίσει σελίδα».

Κατά τον κ. Τσίπρα, «είτε αρέσει σε κάποιους, είτε όχι, η οικονομία άντεξε, η οικονομία ανέκαμψε και όλοι πλέον καταλαβαίνουν ότι το αληθινό διακύβευμα για το αύριο της οικονομίας και του τόπου δεν παίζεται στον χώρο συνεδρίασης τεχνικών κλιμακίων, αλλά στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας... Στο πεδίο των κλιμακίων μπορεί κάποιοι -και ιδιαίτερα όσοι έχουν τη βαριά ευθύνη για τις καταστροφικές συνταγές στην οικονομία από το 2010- να παραμένουν αμετανόητοι, ωστόσο η πραγματικότητα τους έχει ήδη ξεπεράσει».

Εντός των ημερών κλείνει ο εξωδικαστικός μηχανισμός

Σύγκλιση υπήρξε και στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στη διαπραγμάτευση.

Όπως είπε, οι διαφορές πλέον είναι ελάχιστες και αυτό που απομένει είναι να συζητηθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Αν και δεν ανέφερε σε ποια σημεία υπήρξε σύγκλιση, εντούτοις σε σχετικό ερώτημα, εάν θα διαγράφεται ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ), που μέχρι χθες αποτελούσαν τα βασικά «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, σημείωσε πως και σε αυτό το θέμα υπήρξε σύγκλιση, αρνήθηκε ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Στη χθεσινή συζήτηση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, με τους επικεφαλής του κουαρτέτου, συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο αν. υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Η ΑΥΓΗ

Μετά την πρόοδο στο θέμα αυτό, όπως ανέφερε το κυβερνητικό στέλεχος, διαφαίνεται ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός ενδεχομένως να κλείσει και εντός των ημερών, καθώς το θέμα επείγει τόσο για το τραπεζικό σύστημα όσο και για χιλιάδες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις. Να σημειωθεί ότι το βασικό κείμενο του νομοσχεδίου, που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει τη διευθέτηση οφειλών προς τις τράπεζες, το Δημόσιο τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και προμηθευτές. Οι επιχειρήσεις που μπορούν να ενταχθούν θα πρέπει να χαρακτηρίζονται βιώσιμες, ενώ το ύψος των οφειλών τους να υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ. Η αναδιάρθρωση των οφειλών θα επιτυγχάνεται με συμφωνία του 60% των συμμετεχόντων πιστωτών, εκ των οποίων τα 2/3 να έχουν «ειδικό προνόμιο».

Οι αιτήσεις των επιχειρήσεων για την υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα υποβάλλονται μέσω ειδικής πλατφόρμας, που θα διαχειρίζεται η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ).

Μετά την παραλαβή της αίτησης, η ΕΓΔΙΧ θα αναθέτει την υπόθεση σε ειδικό διαμεσολαβητή, ο οποίος θα φέρνει σε επαφή τους πιστωτές με τον οφειλέτη και στη συνέχεια θα εποπτεύει όλη τη διαδικασία της αναδιάρθρωσης των οφειλών. Το πλαίσιο θα έχει προσωρινή ισχύ και με βάση το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, θα διαρκέσει έως το τέλος του 2018.

Επίσης σημειώνεται, ότι για να υπαχθεί μια μικρή επιχείρηση (που τηρεί απλογραφικά βιβλία) στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, θα πρέπει να έχει κατά την τελευταία τριετία μία θετική χρήση, ενώ για τις επιχειρήσεις με διπλογραφικό βιβλία θα πρέπει και αυτές να έχουν τουλάχιστον μία θετική χρήση ή «καθαρή θέση».

Μικρή πρόοδος στο ασφαλιστικό, σήμερα τα εργασιακά

Μετά από μία μαραθώνια διαβούλευση που διήρκεσε τέσσερις ώρες ολοκληρώθηκαν αργά χθες το βράδυ οι διαπραγματεύσεις των εκπροσώπων των θεσμών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και είχαν ως αποκλειστικό θέμα την κλιμάκωση των μειώσεων που ζητούν οι πιστωτές στις κύριες συντάξεις.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, η ελληνική πλευρά δεν αποδέχτηκε την πρόταση για μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 1% του ΑΕΠ από το 2018, αλλά -όπως ανέφερε το ίδιο στέλεχος- «έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών». Σύμφωνα με πληροφορίες οι όποιες αλλαγές συμφωνηθούν στο θέμα των μειώσεων των συντάξεων μέσα από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, πιθανότατα θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2019 ή από το 2020 και μετά.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστούν σήμερα στις 10 το πρωί και αργότερα, στις τρεις μετά το μεσημέρι, θα υπάρξει εκ νέου συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας. Βασικό θέμα της σημερινής συνάντησης θα είναι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, με κυρίαρχο ζήτημα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας και τις ομαδικές απολύσεις. Στα δύο από αυτά τα θέματα οι εκπρόσωποι των θεσμών και ειδικά το ΔΝΤ έχουν εκφράσει την κατηγορηματική τους αντίθεση, ενώ για τις ομαδικές απολύσεις οι πιστωτές ζητούν αύξηση του σημερινού ορίου από το 5% στο 8%-10%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα