Γενική υποχώρηση

Φόβοι για κέρδη, πετρέλαιο
Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2005 00:01
UPD:06:17

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ βρέθηκαν τα διεθνή χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποίηση κερδών σε μετοχές του τεχνολογικού τομέα και άλλων λόγω ανησυχιών για τις εταιρικές κερδοφορίες και τις εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου.

Η αρχική άνοδος της μετοχής της Hewlett-Packard Co. κατά 10% στον απόηχο της απόλυσης της διευθύνουσας συμβούλου του ομίλου Κάρλι Φιορίνα δεν κατόρθωσε να αντισταθμίσει τις ανησυχίες που επικρατούν για επιβράδυνση των ρυθμών αύξησης των εταιρικών κερδοφοριών. Η Φιορίνα ανέλαβε καθήκοντα CEO στην Hewlett-Packard στις 19 Ιουλίου το 1999 και από τότε η μετοχή της εταιρείας έχει χάσει 53%.

Οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν οριακές μεταβολές το πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης πριν ακολουθήσουν καθοδική τροχιά στη συνέχεια των συναλλαγών. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 60,52 μονάδες, ποσοστό 0,56%, φθάνοντας στις 10.664,11 μονάδες. Με απώλειες 34,13 μονάδων, ποσοστό 1,64%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.052,55 μονάδες.

Τα νέα της Hewlett-Packard ήταν τα σπουδαιότερα στο μέτωπο των εταιρικών ανακοινώσεων αλλά οι αναφορές της Cisco ήταν ελαφρώς απογοητευτικές.

Η μετοχή της κορυφαίας εταιρείας Cisco υποχώρησε κατά 2% μετά την ανακοίνωση στοιχείων για χαμηλότερες πωλήσεις τα επόμενα έξι τρίμηνα.

Το διοικητικό συμβούλιο της HP αντιδρά στις πιέσεις των επενδυτών και αναζητά τρόπους να βελτιώσει την αξία της δεικτοβαρούς μετοχής. Τις επόμενες εβδομάδες η εταιρεία πρόκειται να προβεί σε μερικές ανακοινώσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναφέρουν για διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της εταιρείας ή πρόγραμμα για μαζική επαναγορά ιδίων μετοχών.

Τα κέρδη εταιρειών που συμμετέχουν στον δείκτη Standard & Poor΄s 500 αναμένεται να αυξηθούν κατά 8,4% το τρέχον τρίμηνο, χαμηλότερα από 27,4% του προηγούμενου έτους και κατώτερα από το τρίτο τρίμηνο του 2002.

Τα υψηλά επίπεδα των ευρωπαϊκών μετοχών προκάλεσαν ρευστοποίηση κερδών με πρωταγωνιστές εταιρείες του μεταλλευτικού κλάδου.

Μετά από τρεις συνεχείς ημέρες στα υψηλότερα των τελευταίων 2 1/2 χρόνων η Ευρώπη υπέκυψε.

Η μετοχή της Rio Tinto- της τρίτης μεγαλύτερης μεταλλευτικής εταιρείας στον κόσμο- έχασε 1,8% αφότου η Morgan Stanley προειδοποίησε τους επενδυτές να περιορίσουν τις θέσεις τους στη μετοχή.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε κατά 0,1% στις 1.088,2 μονάδες από τα υψηλά των 31 μηνών των 1.093,60 μονάδων, διατηρώντας όμως τα κέρδη 4,5% που έχει αποκομίσει από την αρχή του έτους.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα