Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2005 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινείται ο δείκτης Nikkei 225 στην Ιαπωνία, μετά την ανακοίνωση της Softbank Corp., ότι το τρίτο τρίμηνο οι ζημίες της διευρύνθηκαν, μετά την αύξηση του κόστους των υπηρεσιών πάγιων γραμμών και την πτώση των μετοχών στις ΗΠΑ, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί για τα εταιρικά κέρδη.

«Αύξηση των κερδών δεν υπάρχει για να στηρίξει περαιτέρω την άνοδο των τιμών των μετοχών», ανέφερε ο Hideaki Kurimoto, ο οποίος διαχειρίζεται 2,8 δισ. δολ. σε μετοχές με την Meiji Dresdner Asset Management Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Μόνο η ανάπτυξη στην Ιαπωνία δεν είναι αρκετή για τις εταιρείες, ώστε να αρχίσουν να εμφανίζουν υψηλότερα κέρδη και η μείωση του μεριδίου στις ΗΠΑ, καταδεικνύει, ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να δούμε δικαιολογημένη ανάκαμψη».

Μετοχές των χρηματιστηριακών οίκων, όπως της Nomura Holdings Inc., κινήθηκαν ανοδικά, μετά το δημοσίευμα του Nikkei English News, ότι η Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. και η Daiwa Securities Group Inc., διαπραγματεύονται για μια συγχώνευση ύψους 1,3 τρισ. δολαρίων. Οι μετοχές της Sumitomo Mitsui κα της Daiwa Securities αναρριχήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα, μετά την άρση της αναστολής διαπραγμάτευσής τους, πριν ανοίξει και πάλι η αγορά.

Ο Nikkei 225 Stock Average, υποχωρούσε 0,2%, φθάνοντας στις 11.448,11 μονάδες, στη 1:09' μ.μ., ώρα Τόκυο. Οι μετοχές της Softbank, οδήγησαν σε μεγαλύτερη πτώση τον δείκτη. Ο Topix, σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση, φθάνοντας στις 1.155,55 μονάδες. Οι μετοχές των εταιρειών κατασκευής εξοπλισμού, όπως της Advantest Corp. και της Fanuc Ltd., κινήθηκαν πτωτικά, καθώς ανησυχία επικρατεί για τη σημερινή κυβερνητική έκθεση αναφορικά με τις παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού, η οποία ενδέχεται να δείξει μείωση τον Δεκέμβριο.

Οι μετοχές της Softbank, της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας παροχής υπηρεσιών πρόσβασης στο Internet, της Ιαπωνίας, υποχωρούσαν 180 γιέν, ποσοστό 3,8%, φθάνοντας στα 4.590 γιέν η μία. Χθες η εταιρεία, μετά το κλείσιμο της αγοράς, ανακοίνωσε ότι οι ζημίες της το τρίτο τρίμηνο διευρύνθηκαν στα 26,5 δισ. γιέν (251 εκατ. δολ.) από 16,4 δισ. γιέν, πριν από ένα χρόνο, εξ αιτίας του κόστους προβολής, που μετακύλησε στις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση, εμπόδισε την προσπάθεια της Softbank να παρέχει υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στη συχνότητα των 800 megahertz, που χρησιμοποιούν τώρα η ΝΤΤ DoCoMo Inc. και η KDDI Corp.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα