Μεξικό: Στο μηδέν ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2005 08:10

ΣΤΟ ΜΗΔΕΝ, υποχώρησε τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός στο Μεξικό, καθώς οι τιμές των φρούτων και των λαχανικών μειώθηκαν.

Ο πληθωρισμός στο 0%, ήταν χαμηλότερος του 0,21%, που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο και χαμηλότερος της πρόβλεψης των 15 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι αυτός θα διαμορφωθεί στο 0,12%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας. Ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε στο 4,5% το δωδεκάμηνο μέχρι και τον Ιανουάριο, έναντι πληθωρισμού 5,2%, το 2004.

Ωστόσο, παρά τη μείωση του πληθωρισμού, ο τελευταίος διατηρείται πάνω από τον στόχο που έχει θέσει η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, για δομικό πληθωρισμό από 2% έως 4%. Ο διοικητής της, Guillermo Ortiz, θα προχωρήσει αυτόν τον μήνα στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού για 11η φορά σε 12 μήνες, σε μια προσπάθεια περιορισμού του, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, συμπεριλαμβανομένου και του Igor Arsenin, της Credit Suisse First Boston.

Την εβδομάδα που πέρασε, ο Ortiz είχε πει, πως ανησυχεί ότι η περυσινή έκρηξη των τιμών ενεργείας και το υψηλό κόστος των τροφίμων, ενδέχεται να αυξήσουν τις τιμές στα εστιατόρια, τις καφετέριες και τα εισιτήρια των αεροπορικών εταιρειών φέτος, καθώς η ζήτηση των καταναλωτών αυξάνεται στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.

Το τέταρτο τρίμηνο, η οικονομία του Μεξικό αυξήθηκε με ρυθμό 4,7%, μετά από αύξηση 4,4% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με την εκτίμηση της Κεντρικής Τράπεζας, την περασμένη εβδομάδα. Για το σύνολο του 2004 η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,2% και τον ταχύτερο, σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών.

Τα επίσημα στοιχεία για το ΑΕΠ, θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Οικονομικών του Μεξικό, στις 16 Φεβρουαρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα