WMC: Απορρίπτουν οι μεγαλομέτοχοι την υψηλότερη προσφορά της Xstrata

Θεωρώντας την ιδιαίτερα χαμηλή για την πραγματική αξία της εταιρείας
Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2005 08:50
UPD:08:56

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ την αντίστασή της, στην προσφορά της Xstrata Plc, ύψους 8,4 δισ. δολ. Αυστραλίας (6,4 δισ. δολ. ΗΠΑ), μερίδα των μεγαλύτερων μετόχων της WMC Resources Ltd. για την εξαγορά της εταιρείας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Andrew Michelmore, υποστηρίζοντας ότι η προσφορά είναι πολύ χαμηλή.

Η Xstrata, η μεγαλύτερη εξαγωγός στον κόσμο, άνθρακα, που χρησιμοποιείται από τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας, αύξησε στις 2 Φεβρουαρίου, σε ποσοστό της τάξης του 13% και στα 7,20 δολ. Αυστραλίας ανά μετοχή, την προσφορά της για την απόκτηση της πέμπτης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής νικελίου και μετάλλου στον κόσμο. Το διοικητικό συμβούλιο της WMC, αρνήθηκε να δεχθεί την προσφορά, λέγοντας ότι θα ζητήσει και από άλλες εταιρείες να κάνουν τις δικές τους προσφορές.

Επενδυτές, όπως η Queensland Investment Corp., η οποία κατέχει το 1,7% των μετοχών της WMC, η APS Asset Management Ltd., η Allianz Global Investors AG και η Argo Investments Ltd., έχουν πει ότι δεν σχεδιάζουν ακόμη να πουλήσουν το μερίδιό τους στην WMC, η μετοχή της οποίας διαπραγματεύθηκε πάνω από την τιμή προσφοράς της Xstrata, καθώς εικάζετο ότι θα γίνει άλλη, πιο ανταγωνιστική προσφορά.

«Υπάρχουν κάποιοι μεγάλοι μέτοχοι, που θεωρούν ότι τα 7,20 δολ. Αυστραλίας ανά μετοχή, είναι φοβερά χαμηλή τιμή», είπε σε συνέντευξή του ο Michelmore χθες στο Σύδνεϋ, ο οποίος όμως δεν κατονόμασε αυτούς τους μετόχους.

Οι μετοχές της WMC σημείωναν άνοδο τεσσάρων σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 7,52 δολ. Αυστραλίας η μία, στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας, Διαπραγματεύθηκαν στα 7,47 δολ. Αυστραλίας η μία στη 1:18' μ.μ., ώρα Σύδνεϋ. Η Xstrata από την πλευρά της, έχει πει, ότι ενδέχεται να προχωρήσει στην αύξηση της προσφοράς της, ενώ επιδιώκει να αποκτήσει την WMC, καθώς η ζήτηση μετάλλων από την Κίνα, αυξάνεται. Οι τιμές του χαλκού, αυξήθηκαν πέρυσι κατά μέσον όρο σε ποσοστό της τάξης του 56% και του νικελίου κατά 43% το 2004, σε σύγκριση με το 2003. Χθες ο Michlemore δήλωσε, ότι οι τιμές του νικελίου ενδέχεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα