Societe Generale: 30% υψηλότερα κέρδη το δ' τρίμηνο

Μετά τη μείωση των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια
Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2005 09:21

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 30%, σημείωσαν το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης, τα καθαρά κέρδη της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Γαλλίας, από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, Societe Generale SA, καθώς τα κέρδη από την επενδυτική τραπεζική βελτιώθηκαν και η τράπεζα, μείωσε τα ποσά που απαξίωσε για ενδεχόμενα επισφαλή δάνεια.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 836 εκατ. ευρώ (1,07 δισ. δολ.) από 644 εκατ. ευρώ, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της τράπεζας, που εδρεύει στο Παρίσι. Τα αποτελέσματά της, υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των πέντε οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και προέβλεπαν, κατά μέσον όρο, ότι αυτά θα έφθαναν τα 701 εκατ. ευρώ, μετά τη μείωση των προβλέψεων των επισφαλών δανείων, κατά 43%.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Societe Generale και της γαλλικής ανταγωνίστριάς της, BNP Paribas SA, αύξησαν τα κέρδη τους μετά τη μείωση των ποσών που απαξίωσαν για επισφαλή δάνεια, καθώς οι ανησυχίες για χρεοκοπίες εταιρειών, ελαττώθηκαν.

Η BNP Paribas, η δεύτερη μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα, μείωσε τις προβλέψεις των επισφαλών δανείων το 2004 και η ABN Amro Holding NV, είπε αυτήν την εβδομάδα ότι έκανε το ίδιο, σε ποσοστό 39% το τέταρτο τρίμηνο.

Οι μετοχές της Societe Generale το τελευταίο δωδεκάμηνο σημείωσαν άνοδο 3,4%, υστερώντας της αύξησης 8,5% των μετοχών της BNP Paribas και της αύξησης 12,8% των μετοχών της Credit Agricole.

Στο σύνολο του έτους τα καθαρά κέρδη της Societe Generale αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 25%, φθάνοντας τα 3,13 δισ. ευρώ. Η τράπεζα, ανακοίνωσε, ότι σχεδιάζει να διανείμει στους επενδυτές μέρισμα 3,3 ευρώ ανά μετοχή για το 2004, υψηλότερο κατά 32% από το μέρισμα που διένειμε την προηγούμενη από την τελευταία χρήση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα