Market beat: Η συνέχεια στη διαπραγμάτευση με αύξηση της αβεβαιότητας, ως συνήθως

Δευτέρα, 06 Μαρτίου 2017 10:15
UPD:10:47
FOSPHOTOS/Alexandros Katsis

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η εβδομάδα που πέρασε για εβδομάδα που βρίσκεται στην Αθήνα η τρόικα δεν ήταν άσχημη. Περιλάμβανε το τέλος του Φλεβάρη που ήταν ένας θετικός μήνας για την αγορά. Και όπως φάνηκε, σωστά καθοδηγούμενη από τις διαρροές των αρμοδίων των Βρυξελλών, εξάλειψε τις απώλειες που προκάλεσε η αποτυχία του Eurogroup του Ιανουαρίου. Αφού δε αυτό του Φεβρουαρίου, έβαλε τις βάσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών για την ανεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο ελληνικό πρόβλημα, είναι κατά ένα τρόπο δίκαιη η αποτίμηση των μετοχών, ως την Παρασκευή. Αλλά οι Θεσμοί αυτή τη βδομάδα, στην αρχή της τουλάχιστον, θα είναι ακόμα εδώ και το μεγάλο στοίχημα θα είναι η επιβεβαίωση της θέσης του επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ, για συμφωνία ως την Παρασκευή. Αρκεί οι αρμόδιοι να γκαζώσουν στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Τρεις φορές ο ΓΔ χτύπησε τιμές πάνω από τις 660 μονάδες, και επέστρεψε σε χαμηλότερα επίπεδα. Η τρίτη ήταν η πιο δειλή, την περασμένη Τετάρτη και πρωτομηνιά, που είχε μέγιστο στις 658,81 μονάδες και σταμάτησε στις 650 την Παρασκευή. Καθώς τεχνικά η βουτιά της Παρασκευής ανοίγει το δρόμο για συνέχεια της καθόδου, οι επενδυτές στα παράγωγα δεν ανεβάζουν τις δυσοίωνες προσδοκίες τους. Ο λόγος για αυτή τη στάση είναι η εκτίμηση πως δεν υπάρχει διάθεση για ρευστοποίηση θέσεων ακόμα και από τις «αρκούδες» της αγοράς μας, όσο η ανοδική δυναμική από την «Τραμπώθηση» δεν παρουσιάζει σημαντική εξασθένιση.

Η συνισταμένη των επενδυτικών επιλογών οδήγησε τον ΓΔ στις 650 μονάδες μόλις 10 κάτω από μια οροφή που επιβεβαίωσε την ισχύ της τρεις φορές μέσα στο 2017. Θα χαρακτηρίζαμε αυτή την κατάληξη ως καρπό της υπομονής, εκ της προσδοκίας πως καμία πλευρά δεν συμφέρει το αδιέξοδο και της ώθησης στη διάθεση για ρίσκο, που προσφέρει η παγκόσμια κεφαλαιαγορά ως τώρα. Η δική μας ερμηνεία πάντως περιλαμβάνει άλλου είδους «ψυχολογικά» κίνητρα. Οι θεσμικοί περίμεναν υπερδραστηριότητα το Σαββατοκύριακο που θα υποδείκνυε ότι θα κλείσει η υπόθεση μέσα στη βδομάδα όπως διεμήνυαν οι αρμόδιοι και μη αρμόδιοι από τις Βρυξέλλες.

Η εικόνα της κατάστασης τη Δευτέρα το πρωί δεν είναι υπέρ της ανάληψης ρίσκου αφού οι επίσημη ειδησεογραφία δεν περιέχει κάποια στοιχεία για πρόοδο στην προσπάθεια να συμφωνήσουν οι τρεις πλευρές της διαπραγμάτευσης που έγιναν δύο. Παράλληλα τα futures της Wall Street στις συναλλαγές των ασιατικών αγορών είναι αρνητικά με το δολάριο να πισωπατεί και αυτή η δυναμική δεν θεωρούμε ότι θα επιδράσει θετικά στην έναρξη των συναλλαγών στην Ευρώπη ούτε στη στάση των θεσμικών του δολαρίου στο ΧΑ.  

Αρκετοί εγχώριοι παράγοντες περίμεναν την Παρασκευή χειρότερη εικόνα, μετά τις δηλώσεις Τζανακόπουλου, και ειδικά μετά την υπογράμμιση της αβεβαιότητας για το χρονισμό της διαδικασίας για να κλείσει η συμφωνία, ενώ το ότι θα ολοκληρωθεί θεωρείται από την κυβέρνηση  βέβαιο. «Το μόνο το οποίο παραμένει ερώτημα είναι ο ακριβής χρόνος όλων αυτών των βημάτων και όχι το αν θα συντελεστούν». Η δήλωση επέδρασε καταλυτικά στην ψυχολογία των επενδυτών, γιατί διαπιστώνουν ότι ο χρόνος κλεισίματος της αξιολόγησης ωθείται διαρκώς πιο πίσω και ίσως αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, όταν επιτευχθεί, να μην επικρατεί θετικό momentum στα διεθνή χρηματιστήρια. Συνεπώς αν εξατμιστούν οι προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας ως το Eurogroup στις 20/3, η αβεβαιότητα θα επηρεάσει πιο έντονα την πραγματική Οικονομία και το τραπεζικό σύστημα και θα εκτροχιαστεί η πορεία για τους στόχους σχετικά με την ανάπτυξη και το πλεόνασμα του 2017.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας     

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Τα οκτώ χρόνια bull market και η παγκοσμιοποίηση

Πριν από οκτώ χρόνια ακριβώς, στις 6/3/2009, ο S&P500, ο βαρύτερος μετοχικός δείκτης στον κόσμο, προσέκρουσε στον πυθμένα του στις 666 μονάδες, και μαζί του οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στον πλανήτη. Στις 3 Μαρτίου εκείνης της χρονιάς, ο τότε Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, απευθύνθηκε στους συμπολίτες του και στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα λέγοντας: «Οι μετοχές βρίσκονται σε επίπεδα που η τοποθέτηση κεφαλαίων σε αυτές είναι δυνητικά συμφέρουσα, αν έχετε μακροπρόθεσμη προοπτική στην επένδυσή σας». 

Γενέθλια επιδόσεις και παγκοσμιοποίηση

Ήταν η παγκοσμιοποίηση, που είχε οδηγήσει σε άνθιση την παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία ως τις αρχές του 2008. Έχοντας  δημιουργήσει πολλά σύνθετα επενδυτικά προϊόντα, κύρια από την αγορά δανεισμού, και με την ευχέρεια της κίνησης των κεφαλαίων, είχαν γίνει αυτά κτήμα πολλών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Η κατάρρευση της Lehman Brothers μετά από την καταστροφή των δυο μεγαλύτερων παρόχων στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, πάγωσε τις εμπορικές συναλλαγές σε όλο τον κόσμο. Η λύση που επιλέχθηκε για την απόψυξη του παγκόσμιου εμπορίου, ήταν η πρωτόγνωρη παροχέτευση φρέσκου χρήματος και η ελάττωση των επιτοκίων δανεισμού στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα. Αυτά άρχισαν να δείχνουν ότι πιάνουν τόπο την άνοιξη του 2009. Πάλι η παγκοσμιοποίηση ήταν η «πλακέτα» πάνω στην οποία κόλλησαν τις πολιτικές τους οι Κεντρικές Τράπεζες και τελικά, μετά από οκτώ χρόνια, έχει αρχίσει να φαίνεται καθαρά ότι η ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου περνά σε κανονικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ενώ έχει αποκατασταθεί η κατάσταση στην αγορά εργασίας και οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν προκαλέσει μετρήσεις του πληθωρισμού κοντά στα επίπεδα που έχει ως στόχο η Fed. 

Στα όγδοα γενέθλια της τρέχουσας ανόδου, ο S&P 500 με βάση τα κλεισίματα την πρώτη σύνοδο του φετινού Μαρτίου, είναι πάνω 254%, από την 9 Μαρτίου 2009. Την ίδια περίοδο, ο S&P 400 MidCap, της μεσαίας για τις ΗΠΑ κεφαλαιοποίησης, έχει κερδίσει 335% και ο S&P 600, των μετοχών της μικρής, ανέβηκε 374%. Ανά κλάδο δε, η εικόνα είναι ακόμα πιο εκτυφλωτική και κατατοπιστική. Αφού οι εταιρίες στα Καταναλωτικά Αγαθά κέρδισαν +452,1%, Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών +398,9%, Πληροφορική +349,4%, Ακίνητα +345,2%, Βιομηχανία +331,6%, Εταιρίες Υγείας 244,9%, Πρώτων Υλών +207,0%, Αναλώσιμων Καταναλωτικών Ειδών +184,3%, Κοινής Ωφέλειας +127,6%, Υπηρεσίες Τηλεπικοινωνιών +93,6%, και Ενέργειας +70,6%.

Τα δε προσδοκόμενα κέρδη για τον 500άρη, είναι 103% ψηλότερα, για τον 400άρη 123% και για τον 600άρη 157% πιο πάνω. Οι τρέχουσες αποτιμήσεις δείχνουν ότι οι τιμές των μετοχών είναι πολύ υψηλές. Ωστόσο, τα προσδοκόμενα κέρδη συνεχίζουν να ανεβαίνουν σε επίπεδα ρεκόρ. Επιπλέον, οι αποτιμήσεις δεν είναι πολύ υψηλές, τονίζουν οι αισιόδοξοι, αν ο Πρόεδρος Donald Trump παραδώσει τα καλούδια που υποσχέθηκε, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών περικοπών, της απορρύθμισης στις εμπορικές συναλλαγές και το τραπεζικό σύστημα και αν πραγματοποιήσει τις δαπάνες για έργα υποδομών. Στην  αγορά άρεσε σαφώς ομιλία του Τραμπ την Τρίτη, με τον ευγενικό και ήπιο τόνο της.

Ο Warren Buffett και η «Trumpευφορία»

Δεν ήταν μόνο αυτά (επέτειος και Τραμπ στο κογκρέσο) που ώθησαν ψηλότερα τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου, την πρώτη βδομάδα του Μαρτίου. Στην αρχή της, σε μια συνέντευξή του στο CNBC, ο Warren Buffett, δήλωσε ότι οι μετοχές είναι ακόμα στην πλευρά της φθήνιας. Έχει συμμετοχή στο ράλι από την «Trumpευφορία» τοποθετώντας ακόμα 20 δις δολάρια στην χρηματιστηριακή αγορά από την ημέρα των εκλογών. Οι μετοχές είναι φθηνές, είπε, επειδή τα επιτόκια παραμένουν πολύ χαμηλά. Αυτό υποδηλώνει ότι ο Buffett ποντάρει τόσο υπέρ όσο και κατά της πολιτικής Trump. Προφανώς ήταν πολύ καλή απόφαση να μην αφήσει την προσωπική πολιτική του ταυτότητα, είναι εδώ και πολύ καιρό Δημοκρατικός που υποστήριξε τη Χίλαρι Κλίντον, και τον αναγκάσει να χάσει τέτοια άνοδο. Αλλά δηλώνει ότι συμφωνεί με τον Πρόεδρο Donald Trump σε ορισμένα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας της πατρίδας ως ύψιστη προτεραιότητα, την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και την αύξηση των εισοδημάτων των περισσότερων Αμερικανών που έχουν πληγωθεί από την παγκοσμιοποίηση.

Ωστόσο, φαίνεται να στοιχηματίζει ότι τα επιτόκια δεν θα ανέβουν πολύ σύντομα. Με άλλα λόγια, δεν είναι πεπεισμένος ότι Trump θα πετύχει στην τόνωση της οικονομίας με τη δημοσιονομική του πολιτική. Είπε ότι τα ηγετικά στελέχη στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα θα πρέπει να περιορίσουν μάλλον τις φιλοδοξίες τους για τη φορολογική μεταρρύθμιση, επειδή το τρέχον σχέδιο είναι υπερβολικά πολύπλοκο για να περάσει από το Κογκρέσο, ειδικά αν σκοπεύουν να κάνουν κάτι για το θέμα αυτό μέχρι τον Αύγουστο.

Το δολάριο και οι μετοχές

Έχει όμως το timing για τους αγοραίους τόση σημασία; Ο S&P 500 είναι πάνω +11% περίπου από την ημέρα των εκλογών σε επίπεδα ρεκόρ. Ενώ ακόμα η νέα διοίκηση δεν έχει προχωρήσει σε πραγματική μείωση των φόρων και στον επαναπατρισμό των κερδών από το εξωτερικό, που προφανώς είναι οι λόγοι για τους οποίους εμφανίστηκε τόσο ισχυρή η χρηματιστηριακή αγορά. Ορισμένες από τις μετοχές εταιριών άμεσα συνδεμένες με τους τομείς  των υποδομών, που έχουν αποδώσει τόσο καλά από την ημέρα των εκλογών, αποδυναμώθηκαν από ειδήσεις (ίσως ψεύτικες) ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν είναι έτοιμη, ώστε να κάνει πολλά για την τόνωση των δαπανών υποδομής μέχρι το επόμενο έτος. Η αγορά όμως συνολικά κινήθηκε υψηλότερα ανεξάρτητα, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν - με την απόδοση του 10ετούς να διακυμαίνεται άνετα ανάμεσα στο 2,00% -2,50% για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Πολλοί αναλυτές μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τελευταίου τριμήνου του 2016 τόνιζαν την έκπληξη που προκλήθηκε, από το πόσο μικρή επίδραση έχει το ισχυρό δολάριο για τα έσοδα των εταιριών του S&P 500. Το σταθμισμένο για τις εμπορικές συναλλαγές δολάριο είναι πάνω 23% από την 1η Ιουλίου, του 2014, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της αδυναμίας, στα έσοδα κατά τη διάρκεια του 2015, φαίνεται είχε σχέση με την αγορά ενέργειας. Όπως αποδεικνύεται από την ανάκαμψη στα έσοδα του περασμένου έτους. Ίσως η παραγωγή αγαθών είναι τόσο συναρθρωμένη σε παγκόσμιο επίπεδο, που τα νομίσματα δεν έχουν την επίδραση που είχανε κάποτε για τα έσοδα, τα κέρδη, τις εξαγωγές και τις εισαγωγές. Ότι οι εταιρείες χάνουν από τις εξαγωγές, το κερδίζουν από το χαμηλότερο κόστος στις εισαγωγές. Δεν είναι τόσο σαφές, το πώς τα έσοδα και τα κέρδη κατάφεραν να γίνουν λιγότερο ευαίσθητα στη διακύμανση που έχει ένα τόσο ισχυρό νόμισμα. Εν πάση περιπτώσει, αυτό το εξαιρετικά ομογενοποιημένο – ολοκληρωμένο - παγκόσμιο σύστημα, δεν αποτελεί εχέγγυο ευκολίας, για τις προσπάθειες του Τραμπ να το αναποδογυρίσει.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Στην πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου ο S&P500 κλείνοντας στις 2383,12 μονάδες, είχε επίδοση +0,67% και στο 2017 εμφάνισε κέρδη +6,44%. Ο Dow με κέρδη +0,88%, έκλεισε στις 21.005,71 μονάδες, στο 2017 απέδωσε +6,29%. Ο S&P400 κέρδισε +0,16% με επίδοση στο 2017 +4,75% και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή -0,03%, εμφάνισε στο έτος επίδοση +2,73%. Ο δε Nasdaq, αφού ανέβηκε +0,44%, αύξησε τα κέρδη στο 2017 στο +9,06%. Ο χρυσός γύρισε πτωτικά, υποχωρώντας -1,83%, με την απόδοσή του για το 2017 στο +7,20%. Αλλά και το πετρέλαιο υποχώρησε -1,52%. Στο 2017 χάνει -1,28%.

Ο Nikkei με μεταβολή +0,96%, στο 2017 εμφάνισε άνοδο +1,86%. Ο FTSE100 του Λονδίνου ενισχύθηκε +1,80% στη βδομάδα και κερδίζει +3,24% στο 2017. Ο DAX ανέβηκε +1,89%, με απόδοση στο 2017 +4,76%, αλλά ο CAC με μεταβολή +3,09%, απόκτησε πάλι θετική μεταβολή +2,73% την τρέχουσα χρονιά. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ανέβηκε +3,65% και στο 2017 απέδωσε 4,77%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία ανέβηκε +5,74% και στο 2017 κερδίζει 2,23%. Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +0,19%, και στο 2017 κερδίζει +10,89%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού ομοίως +0,78%, με επίδοση στο 2017 +3,88%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -0,73%, και επίδοση για το 2017 +2,58%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία έχασε -0,21%, στο 2017 κατάφερε να κερδίζει +8,28%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng βούτηξε -1,72% και στο 2017 κατέληξε με κέρδη +7,06%. Πτώση -1,08% για τον δείκτη του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος +3,69%.

Δεν υπήρχε μήνας του μέλιτος του Τύπου για τον Πρόεδρο Trump κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα της θητείας του. Μια σχολαστική μελέτη από το Κέντρο Ερευνών επί της Ενημέρωσης διαπιστώνει ότι 88% της κάλυψης του κ Trump και της ομάδας του ήταν "εχθρικό" στα δελτία ειδήσεων κατά τη διάρκεια των πρώτων 30 ημερών της θητείας του.

Ωστόσο ο Dow πέρασε πάνω από τις 21.000 μονάδες την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές φαίνεται ότι ενθαρρύνονται από τις παρατηρήσεις των ιθυνόντων της Fed από την εμφάνιση του Donald Trump στη συνεδρίαση του Κογκρέσου την Τρίτη το βράδυ. Ο δείκτης των blue-chip ανέβηκε 300 μονάδες, ή 1,4%, κλείνοντας στις 21.115 μονάδες. Το νέο ρεκόρ ήρθε περίπου ένα μήνα μετά από τότε που χτύπησε πάνω από τις 20.000 για πρώτη φορά. Εν τω μεταξύ, οι S&P 500 και Nasdaq εκείνη τη μέρα κέρδισαν περίπου 1,3%.

ΧΑ

Συσσώρευση προκάλεσε η πρώτη επίσκεψη των θεσμών στο 2017

Τη μικρή σε συνεδριάσεις, λόγω Καθαρής Δευτέρας, εβδομάδα, ξεκίνησε η τελευταία σύνοδος του Φεβρουαρίου, που άφησε πρακτικά αμετάβλητους του ΓΔ και 25άρη. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 43,544 εκατ. ευρώ και η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 44,502 δις ευρώ. Σε υπολογίσιμη άνοδο οι εταιρίες Πρώτων Υλών +1,72% , στα Ταξίδια Αναψυχή +1,44% και Τραπεζών +1,41%. Με τις σημαντικότερες απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι Χρ/μικών Υπηρεσιών -2,16%, Εμπορίου -2,12%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -1,50%, Τροφίμων Ποτών -1,25%.

Ο Φεβρουάριος ήταν ο μήνας που χάρισε στους βασικούς δείκτες κέρδη της τάξης του +5,6% και αυτά ήταν ικανά να εξαφανίσουν τις απώλειες του Ιανουαρίου (-4,95%) στον ΓΔ (+0,35% στις 28/2) και να τις κάνουν οριακές για τον 25άρη (-0,76% στις 28/2) στο τρέχον έτος, με -6,08% απώλειες τον Ιανουάριο. Αντίθετα ο FTSEM (+8,07% στις 28/2) έδειξε να μικραίνει τον ανοδικό μηνιαίο βηματισμό του αφού στο +5,37% του Ιανουαρίου, προστέθηκε ένα +2,56% για τον Φλεβάρη.

Ο Μάρτιος ξεκίνησε εντυπωσιακά, με ανοδικό χάσμα για τους βασικούς δείκτες και συγκεκριμένα για τον ΓΔ από τις 645,88 της Τρίτης άνοιξε στις 648,14 και είχε ελάχιστο τις 648,88. Τρεις μονάδες χάσμα, που μπορεί να το κλείσει αυτή τη βδομάδα, για τον ΓΔ είναι αρκετό. Ενώ για τον 25άρη ήταν ακόμα μεγαλύτερο, ήτοι από τις 1727,59 στις 28/2 το άνοιγμα ήταν στις 1737,38 και το ελάχιστο οι 1735,95. Ο τζίρος την Τετάρτη ήταν ο καλύτερος της βδομάδας, ξεπερνώντας τα 60 εκατ. ευρώ με τα πακέτα στα 4,9 εκατ. και τότε σημειώθηκαν τα μέγιστα εβδομάδας (658,81 για ΓΔ και 1761,34 για τον 25άρη). Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,59% και έφθασε στις 656,17 μονάδες και  οδήγησαν οι κλαδικοί δείκτες των Τραπεζών +3,89%, Κοινής Ωφέλειας +2,31%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +2,24%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +2,20%, Εμπορίου +2,11%. Ο FTSEΜ κέρδισε +3,37%, ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,59% και έφθασε στις 656,17 και ο 25άρης έκλεισε στις 1751,00 με μεταβολή +1,36%. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 45,010 δις ευρώ. Την Πέμπτη ο τζίρος βούλιαξε στα 32,750 εκατ. ευρώ, το κλίμα βάρυνε,  ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,02% και ο 25άρης έκλεισε στις 1752,86 με άνοδο +0,11% ενώ οι τράπεζες εμφάνισαν οριακή μεταβολή. Ανοδικά ώθησαν οι κλαδικοί δείκτες Τεχνολογίας +2,13%, Τηλεπικοινωνιών +1,17%, Τροφίμων Ποτών +0,75% και Εμπορίου +0,58%. Ενώ πτωτικά ώθησαν κυρίως οι κλάδοι στις Κατασκευές Υλικά -1,08%, Πρώτων Υλών -0,98%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -0,75%, και Κοινής Ωφέλειας -0,53%.

Η τελευταία σύνοδος είχε τζίρο κοντά στα 30 εκατ. ευρώ, με το μέσο της βδομάδας στα 41,6 ενώ των πακέτων ήταν κοντά στα 3,4 εκατ. ευρώ.  Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,96% και έφθασε στις 649,73 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1736,30 με μεταβολή -0,94%. Με κέρδη κάτω του +1% συνέβαλλαν ανοδικά οι εταιρίες στα Ταξίδια Αναψυχή +0,95%, Τηλεπικοινωνιών +0,46%, Ακίνητης Περιουσίας +0,40% ενώ την πτώση ενίσχυσαν κυρίως, οι μεγάλες απώλειες στις εταιρίες Τραπεζών -2,44%, Πρώτων Υλών -2,13%, Κοινής Ωφέλειας -1,81%, Εμπορίου -1,63%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -1,27%, Κατασκευές Υλικά -1,15%.

Ο ΓΔ στη βδομάδα σκαρφάλωσε +0,68%, ο 25άρης +0,51% και ο FTSEM +2,76%, με αποτέλεσμα ο Μάρτιος να δίδει στον ΓΔ κέρδη +0,60% και στο 25άρη +0,50%. Ενώ ήδη σε τρεις συνόδους, ο FTSEM κέρδισε 3,49% πάνω από την μηνιαία άνοδό του τον Φλεβάρη. Στο τρέχον έτος πλέον ο ΓΔ κερδίζει +0,95% ο 25άρης χάνει -0,26% και ο FTSEM εκτινάχθηκε +11,84%. Το πλήθος των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης με κέρδη (12) στη βδομάδα είναι μεγαλύτερο των καθοδικών (11) με δυο αμετάβλητα ΑΡΑΙΓ και ΛΑΜΔΑ που τα εντάσσουμε στην ομάδα με μεταβολή κοντά στους δείκτες μαζί με τις ΔΕΗ +0,74% και ΓΡΙΒ +0,25%. Στα αμιγώς ανοδικά όλα έχουν κέρδη από +1,98% ως +3,90% και αλφαβητικά είναι ΑΛΦΑ +2,96%, ΒΙΟ +2,26%, ΕΤΕ +2,93%, ΕΥΡΩΒ +2,11%, ΜΟΗ +2,75%, ΟΠΛ +1,98%, ΟΠΑΠ +2,88%, ΟΤΕ +2,11%, ΠΕΙΡ +2,79% και ΣΑΡ +3,90%. Με πτώση πάνω από -2% συναντήσαμε τις ΕΕΕ -2,08%, ΕΛΠΕ -5,22%, ΕΧΑΕ -2,75%, και ΤΙΤΚ -2,25% όλες με υπολογίσιμη βαρύτητα στο σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών. Τα υπόλοιπα καθοδικά blue chip έχουν απώλειες από -0,4% ως -1,6% και αλφαβητικά είναι ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,77%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,88%, ΜΕΤΚ -1,56%, ΜΠΕΛΑ -1,03%, ΜΥΤΙΛ -1,29%, ΤΕΝΕΡΓ -0,36% και ΦΦΓΚΡΠ -1,11%.    

Στην τελευταία συνεδρίαση φάνηκε ότι στόχος των θεσμικών ήταν η διατήρηση του μεγαλύτερου κομματιού από τα προσφάτως κεκτημένα. Κάπως έτσι αναμένεται να κυλήσουν και οι επόμενες συνεδριάσεις, εωσότου προκύψει, είτε η θετική είδηση που θα δώσει ώθηση στον Γενικό Δείκτη για να υπερνικήσει την σημαντική αντίσταση της τοπικής κορυφής των 661 μονάδων, είτε η αρνητική που θα τον αναγκάσει να οπισθοχωρήσει προς το χάσμα των 647 μονάδων που αναφέραμε.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Στην πρώτη (τεσσάρων συνόδων) εβδομάδα του Μαρτίου, ο τζίρος εμφάνισε σκαμπανεβάσματα και εξαπλασιάστηκε ο όγκος στα ΣΜΕ της σειράς Απριλίου. Στα options οι όγκοι μειώθηκαν εντυπωσιακά στα puts. Ο FTSE25 μετά από μια σταθεροποιητική εβδομάδα, συνέχισε ανοδικά και ενισχύθηκε κατά +0,51%. Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη, μειώθηκαν κατά -32,2%, ενώ οι ανοικτές θέσεις αυξήθηκαν 13,2% στις 8.904 από 7.865.

Ο μέσος όγκος της σειράς Μαρτίου, έφτασε στα 1560 ΣΜΕ από 2136. Οι ανοικτές θέσεις της κυρίαρχης σειράς (Μαρτίου) από 7.702 έγιναν 7.846. Οι συναλλαγές για τη σειρά Απριλίου έφεραν μέσο όγκο 290 από 47 ΣΜΕ και 1058 από 163 ανοικτές θέσεις. Η εκκαθάριση του ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου ορίστηκε στις 1740,25 από 1731,25 μονάδες, και της επόμενης στις 1741,25. Όρισαν προ-πορεία της τάξης των 3,95 μονάδων των ΣΜΕ έναντι του 25άρη (1736,30), διατηρώντας τις ελαφρά ευοίωνες προσδοκίες της περασμένης εβδομάδας.

Ο Μάρτιος ξεκίνησε εντυπωσιακά, με ανοδικό χάσμα για τους βασικούς δείκτες και συγκεκριμένα για τον ΓΔ από τις 645,88 της Τρίτης άνοιξε στις 648,14 και είχε ελάχιστο τις 648,88. Τρεις μονάδες χάσμα, που μπορεί να το κλείσει αυτή τη βδομάδα, για τον ΓΔ είναι αρκετό. Ενώ για τον 25άρη ήταν ακόμα μεγαλύτερο, ήτοι από τις 1727,59 στις 28/2 το άνοιγμα ήταν στις 1737,38 και το ελάχιστο οι 1735,95.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Η παραμονή του Γενικού Δείκτη πάνω από τη ζώνη βραχυχρόνιας στήριξης των 650 με 647 μονάδων, θα προκαλέσει διαγραμματική διάθεση για μια αναμέτρηση με τη κοντινή τοπική κορυφή των 660 μονάδων. Ανοδική τμήση της εν λόγω περιοχής με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, θα φέρει τον Δείκτη προ των πυλών των 670 μονάδων, ανοίγοντας έτσι περιθώριο ανοδικής διαφυγής προς το γνωστό επίπεδο αλλαγής σκέψεων και πράξεων, των 700 μονάδων.

Η ανάλυση των επιμέρους τεχνικών δεικτών στο ημερήσιο chart τιμών δείχνει μετά από πολύ καιρό, παρά την συνεχόμενη στασιμότητα, να έχει τοποθετηθεί το "φυτίλι" για την ανοδική καταστρατήγηση των 670 με 675 μονάδων. Η "φλόγα" μόνο μένει από την πολιτικοοικονομική πλευρά, για να μπορέσει ο Γενικός Δείκτης να πάρει τη κατάλληλη ώθηση προς το επόμενο επίπεδο αντίστασης των 710 με 750 μονάδων. Αρνητική στροφή στο υπάρχον σκηνικό μπορεί να δοθεί μόνο με τη καθοδική παραβίαση τις περιοχής στήριξης των 635 με 630 μονάδων.

Κρίσιμη η διαγραμματική αναμέτρηση του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης με το βραχυχρόνιο επίπεδο αντίστασης των 1760 με 1740 μονάδων. Επιβεβαιωμένο ανοδικό πάτημα στην εν λόγω περιοχή θα "απλώσει το χαλί" για την επίσκεψη των 1800 μονάδων. Σημείο, όπου θα πρέπει αυτή τη φορά να διασπαστεί βιαίως για να σπρώξει ένα +6% τον δείκτη προς το όριο των 1920 μονάδων.

Θετική για τους Τραπεζικούς “Buyers” η διατήρηση του άτμητου της βραχυχρόνιας γραμμής στήριξης στις 755 μονάδες για το κλαδικό δείκτη. Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι, κατά πρώτον, το "γέμισμα" της άνω σκιάς στο candlestick της 21ης Φεβρουαρίου μεταξύ των 836 με 805 μονάδων και κατά δεύτερον η επάνοδος του δείκτη άνω των 850 μονάδων.

Η επιτυχής εκπλήρωση του ανοδικού σχεδιασμού θα "ακονίσει τα μαχαίρια" των διαγραμματικών αγοραστών για μια άμεση αντιπαράθεση του Τραπεζικού δείκτη με την πολύ σημαντική ζώνη αντίστασης των 900 με 912 μονάδων.

Μέχρι, που να γίνει όμως κάτι τέτοιο, το σημείο των 755 μονάδων θα αποτελεί 'τρωτό' σημείο επίθεσης των 'Bears”.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς συνεχίζεται εν μέσω αντικρουόμενων δημοσιευμάτων ως προς το χρονικό πέρας της συμφωνίας. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται, πάντως, να απομακρύνεται εκ νέου το ορόσημο του επόμενου Eurogroup της 20ης Μαρτίου, αφού από μέρα σε μέρα η ατζέντα ενημερώνεται με νέα δεδομένα, ή με διαφοροποιήσεις ως προς την υλοποίηση των προαπαιτούμενων ανεβάζοντας τον αριθμό των εκκρεμοτήτων για το κλείσιμο της συμφωνίας.

Τα καλά νέα είναι ότι τα μακροοικονομικά μεγέθη από την εκτέλεση του προϋπολογισμού ακόμα αντέχουν, παρά την τρίμηνη παράταση και την αβεβαιότητα που σε κάποιο βαθμό έχει προκληθεί στην Οικονομία. Τα κακά νέα είναι ότι ο βαθμός ευαισθησίας, κυρίως του Χρηματοοικονομικού κλάδου, δεν έχει μεγάλα περιθώρια ανοχής, ήδη καταγράφονται εκροές καταθέσεων και νέες καθυστερήσεις στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων δανείων, ενώ φαινόμενα επιβράδυνσης καταγράφονται και στις λιανικές πωλήσεις.

Το Χρηματιστήριο αυτή την περίοδο φαίνεται να κινείται περισσότερο στην λογική επιλεκτικών κινήσεων στα "μεγάλα" χαρτιά που διαμορφώνουν τον Δείκτη και ως τώρα τα λίγα αποτελέσματα που έχουν δημοσιευθεί δεν έχουν προδώσει τις προσδοκίες. Την ίδια στιγμή στο εξωτερικό το "πάρτι" συνεχίζεται, η ένταση της ανόδου είναι ισχυρή και η επέκτασή της σε όλες τις Ανεπτυγμένες Αγορές του Πλανήτη, έχει επηρεάσει, πιθανότατα και την εγχώρια ψυχολογία, λειτουργώντας ανασταλτικά στην διάθεση αποεπένδυσης, ή περιορισμού του ρίσκου από κατοχύρωση κερδών.

Η περίοδος των αποτελεσμάτων πιθανόν να δώσει νέα ερείσματα ενδιαφέροντος στους επενδυτές, από την στιγμή που το θέμα της διαπραγμάτευσης έχει κολλήσει και η σχετική ειδησεογραφία έχει οδηγήσει σε κόπωση την επενδυτική κοινότητα.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης προσέγγισε τα "δύσκολα" σημεία αντίστασης των 660 μονάδων, όπου στο πρόσφατο παρελθόν ανεπιτυχώς προσπάθησε τρεις φορές να διασπάσει. Η προοπτική μιας διάσπασης στην παρούσα φάση, με χαμηλούς όγκους, δεν φαίνεται να έχει τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ωστόσο η μη ύπαρξη ικανής δύναμης πυρός από τους πωλητές, περιορίζει το εύρος μια ενδεχόμενης διόρθωσης.

Έχοντας διανύσει τρεις συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες και με τους ταλαντωτές να είναι ελαφρώς υψηλότερα από τις ουδέτερες ζώνες, η συνέχεια θα είναι μάλλον συσσωρευτική. Οι κινητοί μέσοι είναι στην ζώνη των 630 μονάδων, επίπεδο που σηματοδοτεί και το πλησιέστερο σημείο στήριξης της Αγοράς.

Στα επιμέρους διαγράμματα, οι μετοχές που οδήγησαν ως τώρα το ράλι δείχνουν σημάδια τεχνικής "κόπωσης". Από το Καλοκαίρι του 2016 ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει μια αργή πλαγιοανοδική πορεία, προσεκτικά δομημένη ώστε να μην τρομάζει, αλλά ούτε και να ενθουσιάζει με τις όποιες ημερήσιες εξάρσεις καταγράφονται. Η μεγάλη εικόνα δείχνει συσσώρευση και αναμονή και η πιο ασφαλής, ίσως, τεχνική ένδειξη που διατηρεί ένα σχετικά ικανοποιητικό βαθμό αξιοπιστίας, είναι ο κινητός μέσος των 200 ημερών οποίος παραμένει σταθερά ανοδικός από τον Οκτώβριο του 2016. Όσο διατηρείται αλώβητη η κομβική τιμή της αλλαγής της μακροπρόθεσμης τάσης (600 μονάδες), θα ήταν παρακινδυνευμένη κάποια κατηγορηματική πρόβλεψη για αλλαγή της τάσης.

Η επισήμανση αυτή γίνεται γιατί τα περιθώρια της διακύμανσης του Γενικού Δείκτη έχουν περιοριστεί σημαντικά και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εσφαλμένες βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις. Αποκορύφωμα αυτού του φαινομένου ήταν η σταθεροποιητική συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης, όπου το ημερήσιο εύρος ήταν μόλις 4 μονάδες.

Την Δευτέρα (6/3) θα ανακοινωθεί η εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής αρχής για το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου του 2016 (αρχική πρόβλεψη -0,4%). Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων ξεχωρίζει η ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς την ερχόμενη Τετάρτη, μετά το τέλος της συνεδρίασης, ενώ την Δευτέρα ανακοινώνει η Alpha Trust. Την Πέμπτη το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στην συνεδρίαση της ΕΚΤ, η οποία θα έχει στην ατζέντα ανακοινώσεις για επιτόκια και ποσοτική χαλάρωση.

Σήμερα

Θετικά πρόσημα εμφάνισαν κατά κύριο λόγο, τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια στην Ασία, παρά τις γεωπολιτικές ανησυχίες, στον απόηχο της νέας πυραυλικής δοκιμής της Βόρειας Κορέας.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,46% στις 19.379 μονάδες και ο δείκτης Topix μειώθηκε κατά 0,20% στις 1.554 μονάδες. Στην Κίνα, αντίθετα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη ενισχύθηκε κατά 0,50% στις 3.234 μονάδες και το χρηματιστήριο της Σένζεν αυξήθηκε κατά 1,03% στις 530,72 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Χανγκ Σενγκ κινήθηκε ανοδικά κατά 0,21% στις 23.602 μονάδες και στην Αυστραλία, ο δείκτης ASX 100 σημείωσε κέρδη κατά 0,30% στις 5.746 μονάδες. Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi κατέγραψε άνοδο κατά 0,13% στις 2.081 μονάδες.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η κινεζική κυβέρνηση υποβάθμισε την εκτίμηση για την ετήσια ανάπτυξη στο 6,5% του ΑΕΠ, έναντι του αρχικού στόχου 7%. Την ίδια ώρα, η Νότια Κορέα απηύθυνε προειδοποίηση προς την Κίνα να σταματήσει τις μεροληπτικές διακρίσεις εις βάρος των νοτιοκορεάτικων εταιρειών.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία του γεν αυξάνεται κατά 0,22% στα 113,74 γεν/δολάριο, ενώ το αυστραλιανό νόμισμα (AUD) εμφανίζει κάμψη κατά 0,11% σε 0,7586 δολάρια (USD).

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 0,81% στα 52,90 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημειώνουν πτώση κατά 0,66% στα 55,53 δολάρια. Η τιμή του χρυσού αντίθετα, καταγράφει άνοδο κατά 0,49% στα 1.232,40 δολάρια.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής του κουαρτέτου, καθώς έξι ημέρες μετά την έναρξη του νέου γύρου επαφών, οι διαφωνίες κυρίως για τα μέτρα και τα αντίμετρα μετά το 2019 παραμένουν. Προγραμματισμένα ραντεβού υπάρχουν τουλάχιστον μέχρι και αύριο -σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων- ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι εκφράζουν την ελπίδα για παράταση των διαπραγματεύσεων τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή, σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινό έδαφος και να προχωρήσει η «τεχνική συμφωνία» (staff level agreement).

Στη Βρετανία και την απόφαση για Brexit απέδωσε την ευθύνη για τη διαφαινόμενη κατάρρευση του σχεδίου συγχώνευσης με τη London Stock Exchange Group (LSE) o επικεφαλής της Deutsche Boerse, Χοακίμ Φάμπερ. «Δεν ξέραμε για μήνες τι ήθελαν οι Βρετανοί» τόνισε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «FAZ» και πρόσθεσε πως «το δημοψήφισμα για το Brexit δημιούργησε σημαντικά προβλήματα». Την προηγούμενη εβδομάδα, η LSE απέρριψε την αξίωση της Κομισιόν για την πώληση του 60% της χρηματιστηριακής πλατφόρμας MTS, η οποία συνιστά προϋπόθεση για την έγκριση της συγχώνευσης.

Η Γερμανία απομακρύνεται, όπως φαίνεται, από την σκληρή γραμμή της προκειμένου να κλείσει το συντομότερο τις διαπραγματεύσεις, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική κυβέρνηση είναι ανοικτή σε νέες παραχωρήσεις, αναφέρει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης τους γερμανικού περιοδικού Spiegel. «Υπάρχει κινητικότητα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων. «Είμαστε σε απόσταση αναπνοής από μια συμφωνία», είπε ανώτερος Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος στο Spiegel.

Αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, από το βήμα του 2ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. «Οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη» έσπευσε να προσθέσει και αναγνώρισε ότι «το 2010 η κατάσταση ήταν απελπιστική, ενώ τώρα έχει εξομαλυνθεί». Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος παράλληλα, σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να είναι στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης» και εξήγησε πως «είναι μαγαζί - γωνία στον γεωπολιτικό χάρτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Με τη χαρακτηριστική φράση «το ΔΝΤ δεν φαίνεται να καταλαβαίνει τι σημαίνουν βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» περιέγραψε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας το κλίμα καιτο αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης μεταξύ της Έφης Αχτσιόγλου και των εκπροσώπων των πιστωτών. Η συνάντηση διήρκησε περίπου 50 λεπτά της ώρας και κατέληξε σε αδιέξοδο σε ό,τι αφορά στα βασικά θέματα της ατζέντας των εργασιακών σχέσεων, με κυρίαρχο την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Τις δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε περίοδο υψηλού δημόσιου χρέους, ανέλυσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, στο πλαίσιο του 2ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Χαρακτηρίζοντας ως αποτυχημένες τις πολιτικές για την αντιμετώπιση του υπερβολικού χρέους, εξήγησε ότι αυτές αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές, καθώς εστίασαν στην επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, προκειμένου να μειωθεί ο λόγος χρέους/ΑΕΠ, ρίχνοντας όλο το βάρος στις πολιτικές δημοσιονομικής και εισοδηματικής λιτότητας.

Την ικανοποίησή της για την πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων εξέφρασε η εντεταλμένη σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, από το βήμα του 2ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. «Δεν είμαστε αιθεροβάμονες, αλλά έχουμε μια νότα αισιοδοξίας γιατί βλέπουμε καθημερινά ενδιαφερόμενους επενδυτές και τα έργα μας να προχωράνε» τόνισε, ενδεικτικά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της. «Ίσως όχι με το ρυθμό που θα θέλαμε», έσπευσε να προσθέσει, «αλλά σίγουρα τα τελευταία δύο χρόνια τα βήματα είναι αξιοσημείωτα».

Γρήγορη αλλά όχι πρόχειρη, συμφωνία για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, επιθυμεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, όπως υποστήριξε σε δήλωσή του για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην προθεσμία της 20ης Μαρτίου, επεσήμανε ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος ένας χρόνος και ζήτησε άμεσα αποτελέσματα, ώστε να απελευθερωθεί η αγορά από τα δεσμά της αβεβαιότητας.

Το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας για το 2016 θα είναι το υψηλότερο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε από το βήμα του 2ου Οικονομικού Forum των Δελφών ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης. Ο γενικός γραμματέας τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει προσπάθεια ώστε να στραφεί η προσοχή όλων, κυρίως από το εξωτερικό, στην «πραγματικότητα των αριθμών».

Τον ιατρό Φαίδωνα Κοτσαμπόπουλο εξέλεξαν τα μέλη του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW) ως νέο πρόεδρo της παγγερμανικής οργάνωσης. Ο τρίτος πρόεδρος του DHW - από την ίδρυσή του το 1993 - υπήρξε ιδρυτικό μέλος και επί πολλά χρόνια αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου.

Το 2017 θα ξεπεράσουμε τα 30 εκατομμύρια αφίξεις, εκτίμησε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, στο πλαίσιο του 2ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. «Το μοντέλο "ήλιος-θάλασσα" είναι η βάση, αλλά υπάρχει η ανάπτυξη του yachting, του πολιτιστικού  τουρισμού, ενώ η γαστρονομία είναι ο δεύτερος πυλώνας προσέλκυσης», τόνισε ο κ. Τρυφωνόπουλος, εκτιμώντας ότι ο τουριστικός κλάδος μπορεί να μετατραπεί σε Δούρειο Ίππο για την εξαγωγή ποιοτικών προϊόντων.

Στην πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την έκδοση της «Κάρτας του Αγρότη» συμφώνησε να συμμετάσχει η Τράπεζα Πειραιώς,  στηρίζοντας ενεργά χιλιάδες Έλληνες αγρότες. Το μνημόνιο συνεργασίας των δύο πλευρών υπεγράφη σήμερα, μεταξύ του αρμόδιου υπουργού, Ευάγγελου Αποστόλου και του αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου της τράπεζας, Γιώργου Πουλόπουλου.

Την αλλαγή της σύνθεσης του διοικητικού της συμβουλίου ανακοίνωσε η ΑΕΓΕΚ Α.Ε., κατόπιν της εκλογής ενός νέου μέλους. Πρόκειται για τον Δημήτρη Νίκα, ο οποίος αντικατέστησε τον παραιτηθέντα Νίκο Κουτσούκαλη.

Τον στιχουργό Ηλία Φιλίππου προτείνει ως πρόεδρο του διοικητικού της συμβουλίου η Ελληνική Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ), σε συνέχεια της ανακοίνωσής της, στις 20 Φεβρουαρίου, για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Την Πέμπτη, 23 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Foodlink Α.Ε. Επί τάπητος θα τεθεί: α) η σύναψη ομολογιακού δανείου, ύψους 2 εκατ. ευρώ β) η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έως του ποσού των 522.039 ευρώ, μέσω της έκδοσης νέων μετοχών

Στις 30 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η επαναληπτική γενική συνέλευση των μετόχων της Σφακιανάκης ΑΕΒΕ, κατόπιν της χθεσινής συνεδρίασης, η οποία αναβλήθηκε μετά από σχετικό αίτημα μερίδας των μετόχων.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Η Κίνα θέτει στόχο η οικονομική της ανάπτυξη να κυμανθεί περί το 6,5% του ΑΕΠ το 2017, καθώς συνεχίζει να εφαρμόζει προνοητική δημοσιονομική πολιτική και συνετή νομισματική πολιτική, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Λι Κετσιάνγκ. Η Λαϊκή Εθνοσυνέλευση αναμένεται να εγκρίνει τη λίγο βραδύτερη επέκταση της κινεζικής οικονομίας για το τρέχον έτος, ώστε να υπάρξει περιθώριο για την εφαρμογή μέτρων αντιμετώπισης του αυξανόμενου χρέους.

Τα τελευταία χρόνια η αγορά ακινήτων στις γερμανικές μητροπόλεις βιώνει μια πρωτόγνωρη αύξηση τιμών. Ενοίκια και τιμές αγοροπωλησίας φθάνουν σε ύψη τα οποία μέχρι σχετικά πρόσφατα έμοιαζαν απίστευτα. Και δεν είναι μόνο οι πολίτες, οι οποίοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν ένα διαμέρισμα ή ένα σπίτι, που απορούν με την κατάσταση και διερωτώνται μήπως έχουμε να κάνουμε ήδη με φούσκα ακινήτων, η οποία κάποτε θα σκάσει. Ακόμα και οι ειδικοί δυσκολεύονται να εξηγήσουν το φαινόμενο.

Την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου (ΑΜΚ) κατά 8 δισ. ευρώ, αποφάσισε η Deutsche Bank, κατόπιν της σημερινής συνεδρίασης του εποπτικού της συμβουλίου. Η διαδικασία άντλησης των νέων κεφαλαίων αναμένεται να ξεκινήσει στις 20 Μαρτίου και εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της τράπεζας να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο έτος, η Deutsche Bank επλήγη από διευρυμένες έκτακτες χρεώσεις, οι οποίες αφορούσαν την αποπληρωμή προστίμων για την εμπλοκή της στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Σε προχωρημένες συζητήσεις για την εξαγορά της Aberdeen Asset Management Plc βρίσκεται η Standard Life Plc, με στόχο τη δημιουργία του μεγαλύτερου fund στην Ευρώπη.  Σύμφωνα με το προτεινόμενο deal, οι μέτοχοι της Standard Life θα κατέχουν το 66,7% των μετοχών της νέας εταιρείας, δίνοντας ως αντάλλαγμα στους μετόχους της Aberdeen το αντίτιμο των 3,77 δισ. στερλινών. Εφόσον η συμφωνία ολοκληρωθεί, η κοινή εταιρεία θα διαχειρίζεται κεφάλαια 660 δισ. στερλινών.

Σε συμφωνία για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος βοήθειας της Ουκρανίας κατέληξαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η κυβέρνηση Κιέβου. «Τα κλιμάκια του ΔΝΤ έφθασαν σε συμφωνία με τις ουκρανικές αρχές για το αναθεωρημένο μνημόνιο» ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Ουκρανία, Ρον βαν Ρούντεν. Η δόση αναμένεται να εκταμιευτεί εντός του Μαρτίου.

Την εξαγορά της ευρωπαϊκής θυγατρικής της General Motors που κατασκευάζει τα αυτοκίνητα Opel και Vauxhall από τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία PSA που κατασκευάζει τα Peugeot και τα Citroen, αναμένεται να ανακοινώσουν οι δύο εταιρείες σε συνέντευξη Τύπου την οποία θα παραχωρήσουν τη Δευτέρα το πρωί. Πηγές ανέφεραν την Παρασκευή ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και ότι το εποπτικό συμβούλιο της PSA έδωσε το πράσινο φως για την εξαγορά της ευρωπαϊκής θυγατρικής της General Motors.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα