ΣΕΒ: Λάθος επιλογή η ανακατανομή των εισοδημάτων

Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2017 13:23
UPD:13:32
Eurokinissi/

«​Το μόνο που κάνει αυτή η πολιτική», σπεύδει να προσθέσει ο ΣΕΒ, «είναι να διαιωνίζει την φτώχεια και την ανημπόρια, με την υπερφορολόγηση των πιο παραγωγικών στρωμάτων να στερεί από τους ανθρώπους που υποφέρουν, τις δουλειές που θα τους βοηθήσουν να ορθοποδήσουν».

Τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν λύνονται με την ανακατανομή των εισοδημάτων, διαμηνύει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«​Το μόνο που κάνει αυτή η πολιτική», σπεύδει να προσθέσει, «είναι να διαιωνίζει τη φτώχεια και την ανημπόρια, με την υπερφορολόγηση των πιο παραγωγικών στρωμάτων να στερεί από τους ανθρώπους που υποφέρουν τις δουλειές που θα τους βοηθήσουν να ορθοποδήσουν».

Ειδική μνεία κάνει και στα capital controls, επισημαίνοντας πως η διατήρηση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων είναι αντιπαραγωγική, καθώς εμποδίζει τα ελληνικά νοικοκυριά να επενδύουν τις αποταμιεύσεις τους κατά το δοκούν, εξασθενώντας τη ροπή προς αποταμίευση.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι τα capital controls επηρεάζουν δυσμενώς και το επενδυτικό κλίμα, καθώς όπως εξηγεί, οι ξένοι επενδυτές δεν θα επιλέξουν να φέρουν τα λεφτά τους σε μία χώρα, όπου δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι οι ροές κεφαλαίων με το εξωτερικό είναι διασφαλισμένες.

Στο ίδιο πλαίσιο, το κόστος για την οικονομία είναι τεράστιο καθώς οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων επιτρέπουν στην κυβέρνηση να κωλυσιεργεί στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, μιας και δεν υπάρχουν σοβαρές πιέσεις μαζικής φυγής των καταθέσεων από τις τράπεζες κάθε φορά που αυξάνεται η αβεβαιότητα.

Τα ελληνικά νοικοκυριά

Την ίδια ώρα, στο οικονομικό δελτίο του ΣΕΒ γίνεται αναφορά στην ευρύτερη κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών, τονίζοντας ότι από το 2009 και μετά, έχουν υποστεί μία από τις μεγαλύτερες, σε καιρό ειρήνης, απομειώσεις του βιοτικού τους επιπέδου, του εισοδήματος και της περιουσίας τους.

Στα ασθενέστερα, ιδίως, οικονομικά στρώματα, η φτώχεια, η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός προβάλλουν ως παγιωμένες καταστάσεις, οι οποίες δεν μπορούν να ανατραπούν παρά μόνο με την ταχεία επιστροφή συνθηκών υγιούς ανάκαμψης της ιδιωτικής οικονομίας.

Όπως εξηγεί αναλυτικά, αν και - σε σχετικά μεγάλο βαθμό - τα ελληνικά νοικοκυριά ζουν σε δικό τους σπίτι και έχουν αυτοκίνητο (και αρκετοί εξοχικό), οι τραπεζικές καταθέσεις τους είναι κατά κανόνα πολύ χαμηλές και συναντούν μεγάλες δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των δανείων τους.

Οι  οικογένειές τους περιλαμβάνουν σε μεγαλύτερο βαθμό συνταξιούχους και μη εργαζόμενα μέλη απ’ ό,τι παλαιότερα, δεν μπορούν να αποταμιεύσουν σε σταθερή βάση, αλλά ούτε ζητούν πλέον οικονομική βοήθεια από φίλους ή συγγενείς, ενώ μερικοί χρωστούν περισσότερα από όσο αξίζει η περιουσία τους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο ΣΕΒ διαπιστώνει πως η οικογένεια, αν και εξασθενημένη, δρα ακόμη ως δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας και προστασίας. Οι αντοχές, βεβαίως, εξαντλούνται και οι νέοι, κυρίως, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο εργασιακό περιβάλλον που τους εμποδίζουν να φτιάξουν την ζωή τους.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα