Market Beat: Η αβεβαιότητα λόγω αξιολόγησης κόντρα στη βεβαιότητα της διεθνούς ευφορίας

Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2017 10:13
UPD:10:15
EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η έναρξη του χθεσινού σχολίου είχε ως εξής: «Οι ξένες αγορές κατά την εκτίμησή μας συνέβαλαν στη διαμόρφωση της αμυντικής δυναμικής στο ταμπλό και σήμερα θα κινηθεί η αγορά ανάλογα με τον αντίκτυπο που προκάλεσε η εμφάνιση του Προέδρου Τραμπ στο κογκρέσο». Σήμερα κρίνονται πολλά σχετικά με τη διατήρηση της ανόδου.

Η αγορά της Αθήνας είναι μια αγορά που οδηγείται από το momentum και κάθε αλλαγή στην «παραδοσιακή» τάση ενός δεικτοβαρούς κλάδου, οδηγεί πολλές φορές σε αγορές για λόγους που…. «ξέρουν οι ισχυροί οι οποίοι ακουμπάνε στον πάγκο της αγοράς εκατομμύρια». Σε τέτοιες συνόδους δεν χρειάζεται πολύ σκέψη για να ακολουθήσουν οι επενδυτές που ενδιαφέρονται για μετοχές χαμηλότερης εμπορευσιμότητας από τις τραπεζικές.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η εικόνα της σχέσης της χώρας με τους πιστωτές δεν άλλαξε σημαντικά, σε αντίθεση με την αλλαγή στη ρητορική του Προέδρου Τραμπ, που έγινε λιγότερο επιθετική, ενώ παράλληλα συνέχισε να συντηρεί τα animal  spirits των επαγγελματιών επενδυτών ζωντανά. Οι αγορές στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν, καθώς όλοι υπολογίζουν ότι οι πολιτικές του νέου ηγέτη των ΗΠΑ θα πυροδοτήσουν επιτάχυνση στην παγκόσμια ανάπτυξη, μέσω της αύξησης της ανάπτυξης στις ΗΠΑ. Παράλληλα, η ρητορική των ιθυνόντων της Fed αυτή τη βδομάδα, ενίσχυσε τα στοιχήματα για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed αυτό το μήνα, με άμεσο αποτέλεσμα την ενίσχυση του δολαρίου ή την εξασθένιση των αντίπαλων νομισμάτων όπως το ευρώ και το γιεν. Αυτή η εξέλιξη ευνοεί τις μετοχές των εταιριών με εξαγωγική δραστηριότητα στα αντίστοιχα χρηματιστήρια.

Στο ΧΑ ο ενθουσιασμός των θεσμικών από την εκτίναξη σε παγκόσμια κλίμακα της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου, λόγω μικρού βάθους, έδωσε μεγάλα κέρδη από την πρώτη ώρα. Μετά τις δυο πρώτες ώρες συναλλαγών, η αγορά ηρέμησε και κινήθηκε πλάγια, με τον ΓΔ να αναγνωρίζει σαν οροφή της μέρας τις 660 μονάδες. Ο τζίρος λοιπόν στις 11:15 είχε αγγίξει τα 10 εκατ. ευρώ και ο ΓΔ εμφάνισε άνοδο πάνω από +1,6%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχυόταν πάνω από +3%. Αντίστοιχη εικόνα εμφάνιζαν οι πολύ ισχυρότερες αγορές του ευρώ, με τους CAC και DAX σε άνοδο +1,2% και με τον πανευρωπαϊκό Stoxx Europe 600 στο +0,9%. Η εμφάνιση Τραμπ αποτέλεσε αφορμή για να υποχωρήσουν οι ανησυχίες που πρόσφατα εκφράστηκαν στο ταμπλό της Wall Street και οι επενδυτές στην Ευρώπη ενθουσιάστηκαν ή ανακουφίστηκαν, από την ισχυροποίηση του δολαρίου. Στο ΧΑ την ίδια ώρα η κατάκτηση κρίσιμων για την τεχνική ανάλυση επιπέδων από τον Τραπεζικό δείκτη (800 μονάδες) και τον ΓΔ (650) λειτουργούσε υπέρ ανόδου των περισσότερων κλάδων.

Στην πρώτη ώρα ο καλπασμός είχε φέρει τζίρο πάνω από 14 εκατ. ευρώ. Ήταν περίπου ίσος με αυτόν στο πρώτο μέρος της περασμένης συνόδου ως τις 14:10. Το σύνηθες ερώτημα από αυτή τη δυναμική είναι πότε θα εκτονωθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον και οι πιέσεις θα δοκιμάσουν την αυθεντικότητά του. Ενώ είχε ήδη προκαλέσει περιορισμό των καθοδικών μετοχών σε 11 έναντι 46 ανοδικών και 10 αμετάβλητων. Οι αγοραίοι σε αυτό το ερώτημα απάντησαν, μέσα από το ταμπλό, μονολεκτικά. Ποτέ.

Αυτό που ξεχώρισε την Αθήνα από τις υπόλοιπες αγορές ήταν η αδυναμία να συνεχίσουν οι δείκτες υπολογίσιμα πιο ψηλά από εκεί που βρέθηκαν στο πρώτο μέρος, γιατί έξω η άνοδος ήταν κλιμακούμενη.

Ευπρόσδεκτη «Τραμπώθηση»

Άγνωστο το πώς θα εξηγήσουν την εκτόξευση στη διάθεση για ρίσκο οι αναλυτές που θεωρούν ότι οι ξένοι θεσμικοί παρακολουθούν τη ροή των ειδήσεων στο εσωτερικό, για να διαμορφώσουν εικόνα για τη σχέση Ελλάδας και Θεσμών. Εκτός από το κλασικό φαινόμενο να υπερβαίνει ο τζίρος των τραπεζικών blue chip το 50%, για να σταθεροποιείται η όποια τάση αυτά υπαγορεύουν στο υπόλοιπο ταμπλό, είχαμε χθες διπλασιασμό των όγκων, και τετραπλάσιο τζίρο στον FΤSEM.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ  

Ισχυρά κέρδη εμφάνισαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, κλείνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό, στον απόηχο της χθεσινοβραδινής ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ στο Κογκρέσο. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,46% στις 21.115 μονάδες, σκαρφαλώνοντας άνω του ψυχολογικού ορίου των 21.000 μονάδων για πρώτη φορά στην ιστορία του. Παράλληλα, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 1,37% στις 2.395 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 1,35% στις 5.904 μονάδες.

Κατά την ομιλία του, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε τη δέσμευσή του για την υλοποίηση μίας ευρείας μεταρρύθμισης στο φορολογικό σύστημα, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμερικανικών επιχειρήσεων αλλά και τη φορολογική «ανακούφιση» της μεσαίας τάξης.

Οι επενδυτές αποτίμησαν με θετικό τόνο τη ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ, παρότι αναγνώρισαν την ελλιπή παρουσίαση λεπτομερειών, ως προς τη μείωση των φόρων και το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών εταιρειών.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία του δολαρίου ενισχύθηκε κατά 0,28% έναντι του ευρώ (1,0545 δολάρια) και κατά 0,78% έναντι της στερλίνας (1,2283 δολάρια). Ανοδικά κατά 0,78% κινήθηκε και έναντι του ιαπωνικού γεν (113,85 γεν).

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 0,50% στα 53,74 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημείωσαν πτώση κατά 0,34% στα 56,32 δολάρια. Η τιμή του χρυσού αντίθετα, κατέγραψε μείωση κατά 0,29% στα 1.250,30 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών αυξήθηκε τον Ιανουάριο ο δείκτης τιμών στις ΗΠΑκαθώς σε ετήσια βάση, διαμορφώθηκε στο 1,9% έναντι 1,6% τον Δεκέμβριο. Σε μηνιαίο επίπεδο, οι τιμές αγαθών σημείωσαν άνοδο κατά 0,4%.

Την ίδια ώρα, αύξηση σημείωσαν τα οικονομικά μεγέθη της Best Buy Inc., για το δ’ τρίμηνο του 2016. Συγκεκριμένα, η αμερικανική εταιρεία εμφάνισε κέρδη 607 εκατ. δολαρίων ή 1,91 δολαρίων/μετοχή, έναντι 479 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

ΕΥΡΩΠΗ

Σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,50% εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν τη χθεσινοβραδινή ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 1,47% στις 375,69 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε αύξηση κατά 1,64% στις 7.382 μονάδες και ο γερμανικός DAXσημείωσε κέρδη κατά 1,97% στις 12.067 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 2,10% στις 4.960 μονάδες, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύθηκε κατά 2,05% στις 9.751 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB αυξήθηκε κατά 2,39% στις 19.364 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Banco Sabadell εκτινάχθηκε κοντά στο 7% χάρη στην πώληση της αμερικανικής θυγατρικής της. Κέρδη της τάξης του 4,50% εμφάνισε και η μετοχή της CHR, στον απόηχο των θετικών οικονομικών μεγεθών του 2016.

Κατά την ομιλία του, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε τη δέσμευσή του για την υλοποίηση μίας ευρείας μεταρρύθμισης στο φορολογικό σύστημα, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμερικανικών επιχειρήσεων αλλά και τη φορολογική «ανακούφιση» της μεσαίας τάξης.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στην κερδοφορία επέστρεψε ο ιταλικός πετρελαϊκός Όμιλος Εni SpA, χάρη στην υψηλότερη τιμή του πετρελαίου και την απουσία έκτακτων χρεώσεων. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2016, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 340 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 8,45 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Την ίδια ώρα, πτώση μεγαλύτερη του αναμενομένου εμφάνισαν οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στη Γερμανία, σε μία ακόμη ένδειξη των ευοίωνων προοπτικών της γερμανικής αγοράς εργασίας. Οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 14.000 τον Ιανουάριο, έναντι των εκτιμήσεων περί μείωσης 7.500.

Τέλος, με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων έξι ετών αυξήθηκε τον Φεβρουάριο η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Markit. Ο σχετικός δείκτης ΡΜΙ ενισχύθηκε στις 55,4 μονάδες έναντι 55,2 μονάδων τον Ιανουάριο, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση από τον Απρίλιο του 2011.

ΧΑ

Στην πρώτη συνεδρίαση του Μαρτίου, με τζίρο που ήταν ανώτερος των τεσσάρων προηγούμενων συνόδων, οι θεσμικοί συνέχισαν με καθαρή άνοδο στο πρώτο δίωρο και κατόπιν συσσώρευση στα υψηλά με διακύμανση στενού εύρους, χωρίς να εξατμίσουν οι βασικοί δείκτες τα ημερήσια κέρδη  τους. Η ζήτηση για τα Τραπεζικά blue chip ξεπέρασε την προσφορά σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών και αυτό περιόρισε τη μεταβολή του δείκτη τους από το +1,00% ως το +5,04%. Κάτι ανάλογο παρατηρήθηκε και για τους βασικούς δείκτες, που πέρασαν το χρόνο της διαπραγμάτευσης μόνιμα σε θετικό πεδίο και έκλεισαν πιο κοντά στο μέγιστο μιας σχετικά μεγάλης διακύμανσης μέρας.

Οι επαγγελματίες επενδυτές επέλεξαν την εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος για 18 μετοχές του 25άρη παράλληλα με την επανεμφάνιση της διάθεσης για άνοδο στα τραπεζικά blue chip. Ξεχώρισαν για τα κέρδη τους οι ΔΕΗ +3,64% από +1,10%, ΒΙΟ +2,22% από +1,69%, ΕΧΑΕ +2,17% από -2,75%, και ΛΑΜΔΑ +1,97%, ενώ για την πτώση τους ΕΕΕ -0,79%, ΕΛΠΕ -0,85% από -2,09%, όταν ΟΠΑΠ, ΜΕΤΚ και ΓΡΙΒ έχασαν λιγότερο από -0,3%, μια ακόμα μέρα που οι ειδήσεις για λύση στα αδιέξοδα της διαπραγμάτευσης ήταν συγκεχυμένες.

Το ελάχιστο μέρας  στις 648,88 από 643,07 μονάδες σημειώθηκε στις 10:33 τότε που έγραψε κατώτερο μέρας ο Τραπεζικός δείκτης μια μέρα που το μέγιστο του Τραπεζικού και του μέσου όρου ήταν η τιμή τους στις 16:15 ενώ το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα. Αρχικά η πορεία υπήρξε νευρική έντονα ανοδική, αλλά μετά τη δεύτερη ώρα και ως τις δημοπρασίες είχαμε επικράτηση της πλάγιας τάσης που κίνησε τον 25άρη ανάμεσα στις 1751 και 1761 μονάδες. Ο τραπεζικός  έπιασε μέγιστο τις 815,08 από 778,85 με ελάχιστο τις 785,02 από 765,75 για να κλείσει στις 806,14 από 775,95. Το αποτέλεσμα ήταν η βελτίωση της τεχνικής εικόνας των μετοχών του κλάδου. Το βασικό χαρακτηριστικό ήταν η κίνηση των τιμών των βασικών δεικτών ισορροπημένα, υπολογίσιμα πάνω από το κλείσιμο της προηγούμενης μέρας.

Η άνοδος των 18 blue chip, ως συνεισφορά στους δείκτες, ήταν σημαντική και περιλάμβανε την ώθηση λόγω κερδών από τις Τράπεζες όπου οι συναλλαγές έφεραν την ΑΛΦΑ στο +4,09% από +1,18% την προηγούμενη, την ΕΤΕ στο +5,00% από +0,42%,  η ΠΕΙΡ +3,28% από +2,23% στις 28/2, και ΕΥΡΩΒ +2,70% από +2,44% με ελεγχόμενη διάθεση για ρευστοποίηση θέσεων για αυτές από τις 12:30 ως και τις δημοπρασίες. Η αγορά φάνηκε σήμερα ικανή να κρατηθεί πάνω από τα επίπεδα των 655 μονάδων αλλά χωρίς ενδείξεις για πιθανή υπέρβαση των 660.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε προς το καλύτερο, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (18 από 13) blue chip έναντι των καθοδικών (5 από 11) με δυο τις ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο 29 από 20 την προηγούμενη σύνοδο, και 6 από 3 αμετάβλητες. Άρα, οι 5 από 17 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 60,037 από 43,544 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 34,36 από 16,32 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος ανέβηκε από τα σχετικά χαμηλά επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 57,23% από 37,47% του συνολικού τζίρου.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, εμφάνισαν αρχικά ανοδική πορεία. Στο  δεύτερο μέρος αποκρυσταλλώθηκε σταθερή ανοδική δυναμική στην πορεία των επί μέρους αγορών του ευρώ. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε άνοδο +1,74%, ο CAC είχε μεταβολή +2,15%, με τον FTSE100 στο +1,56%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν ανοδικό άνοιγμα και συνέχισαν έντονα ανοδικά προχωρώντας σε νέα κορυφή βίου στις 21055 μονάδες με κέρδη για Dow Jones Ind. Av +1,17% και ο S&P500 να ενισχύεται +1,06%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,59% και έφθασε στις 656,17 από 645,88 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1751,00 από 1727,59 με μεταβολή +0,01%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 0,6 μονάδες χαμηλότερα και κατά 2,1 τον 25άρη, κλείνοντας τους ελαφρά χαμηλότερα από το μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες Τραπεζών +3,89% από +1,41%, ο FTSEΜ +3,37% από -0,71%, Κοινής Ωφέλειας +2,31% από +0,70%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +2,24% από -2,16%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +2,20% από -1,50%, Εμπορίου +2,11% από -2,12%, ο ΓΔ +1,59% από +0,08%, ο 25άρης +1,36% από +0,01%, Μέσων Ενημέρωσης +1,09% από 0,00%, Τηλεπικοινωνιών +1,06% από -0,59%, Τεχνολογίας +0,96% από +0,59%, Πετρελαίου Αερίου +0,75% από -0,40%, Κατασκευές Υλικά +0,60% από -0,41%, Ακίνητης Περιουσίας +0,56% από -0,47%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,53% από +0,82% και Πρώτων Υλών +0,14% από +1,72%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι Τροφίμων Ποτών -0,79% από -1,25% και Ταξίδια Αναψυχή -0,02% από +1,44%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Χημικών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 60,037 από 43,544 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 4,908 από 3,582 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 51,724 από 37,981 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 2,419 από 0,535 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 45,010 από 44,502 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 103,394 από 42,176 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 66 από 56 των καθοδικών σε 29 από 39 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 27 από 32.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Στην πρώτη σύνοδο του μήνα, οι θεσμικοί έδωσαν ξεκάθαρα ανοδική δυναμική στον 25άρη. Μετά το άνοιγμα με ανοδικό χάσμα +0,53% στις 1737,38 μονάδες, εμφάνισε στις 16:15, το μέγιστο μέρας στις 1761,34 (+1,95%). Το ελάχιστο μέρας στις 1735,95 μονάδες ήρθε στις 10:33 και αντιστοιχούσε σε μεταβολή +0,48%. Το κλείσιμο έγινε στις 1751,00, με μεταβολή +1,36%. Ο τζίρος στα παράγωγα εκσφενδονίστηκε στα 19,304 από 7,432 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Μαρτίου διακινήθηκαν 3176 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1764,00 μονάδες και κατώτερο στις 1733,00. Οι 7833 ανοικτές θέσεις έγιναν 8129 με εκκαθάριση στις 1754,75 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 295 ΣΜΕ της σειράς Απριλίου με ανώτερο μέρας τις 1762,75 μονάδες και κατώτερο στις 1748,00. Οι ανοικτές θέσεις έγιναν 449 από 195 με την εκκαθάριση στις 1754,50 μονάδες. Οι ελαφρά δυσοίωνες προσδοκίες αντικαταστάθηκαν από ελαφρώς ευοίωνες.

Η άνοδος, βελτίωσε τα τεχνικά δεδομένα υπολογίσιμα. Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα του 25άρη (+1,36% στις 1751,00 χθες), ως επόμενη αντίσταση εκτιμάται το επίπεδο στις 1757 μονάδες και οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στις 1742 και 1720 μονάδες.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΣΑΡ και ΦΦΓΚΡΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας οδηγήθηκαν για το κλείσιμο οι ΔΕΗ και ΦΦΓΚΡΠ και στο χαμηλό ημέρας οι ΓΡΙΒ, ΕΕΕ και ΕΛΠΕ.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο  Πέτρος Στεριώτης της Nuntius Sec

O ανοδικός Φεβρουάριος ανέστρεψε τις απώλειες του Ιανουαρίου και επανέφερε την απόδοση του Χ.Α. από την αρχή του έτους σε θετικό έδαφος. 

Η υπομονή των επενδυτών, με δεδομένη την έλλειψη ουσιαστικής προόδου στο θέμα του Ελληνικού προγράμματος είναι πραγματικά αξιοσημείωτη. Ο Γενικός Δείκτης δεν απέχει, πλέον, πολύ από το υψηλό 15 μηνών, αλλά η διαδικασία της ανόδου το τελευταίο διάστημα υπήρξε ιδιαίτερα επίπονη.

Συγκεκριμένα χρειάστηκε μισό περίπου έτος ανοδικών μηνών για να "αποκατασταθούν" οι ζημιές του περασμένου Ιουνίου, του μήνα δηλαδή που "σημαδεύτηκε" από το "Brexit".

Και μπορεί οι Ξένες Αγορές, με προεξάρχοντες τον Αμερικάνικο Dow και τον Βρετανικό FTSE100 να "γράφουν", σε ημερήσια σχεδόν βάση, νέα ιστορικά υψηλά, μπορεί το Ευρώ σε χαμηλό 14 περίπου ετών να ευνοεί θεωρητικά τους Ευρωπαϊκούς μετοχικούς τίτλους και μπορεί η απόδοση του Ελληνικού δεκαετούς να έχει υποχωρήσει κοντά στο 7%, παρ' όλα αυτά όμως εκτιμάται ότι η δυσπιστία έναντι της Ελληνικής υψηλής κεφαλαιοποίησης παραμένει, όπως δείχνουν οι σε χαμηλά επίπεδα "παγωμένοι" όγκοι συναλλαγών και με δεδομένο ότι η εικόνα στην πραγματική Οικονομία και τις διαπραγματεύσεις δεν προσφέρουν, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, λόγο για "επενδυτικά χαμόγελα".

Διαβάζοντας τις προβλέψεις των Ξένων Οίκων, δυστυχώς δε βλέπουμε να επιβεβαιώνεται το χρηματιστηριακό ρητό που λέει ότι "οι τιμές δημιουργούν τις ειδήσεις και όχι οι ειδήσεις τις τιμές". Με άλλα λόγια η ανοδική τάση του Χ.Α. δεν έχει σε καμία περίπτωση δημιουργήσει αντίστοιχη τάση αισιοδοξίας σε αναλύσεις και χρηματιστηριακές τοποθετήσεις στη Λεωφόρο Αθηνών. Τα δε ρεκόρ τιμών στις Αναπτυγμένες Αγορές μόνο ανάμικτα συναισθήματα μπορούν να αφήσουν σε όσους συνεχίζουν να επενδύουν "εντός των τειχών".

Από τη μία, η γενικευμένη άνοδος σε Wall Street, Τόκιο, Φρανκφούρτη κ.λ.π. στηρίζει οπωσδήποτε το επενδυτικό συναίσθημα και στην Αθήνα. Από την άλλη, έχει γίνει πλέον σαφές ακόμη και στους πιο παραδοσιακούς επενδυτές του Χ.Α. ότι η Παγκοσμιοποίηση έχει "ανοίξει" στο ευρύ κοινό Αγορές που χαρακτηρίζονται από υγιέστερα εταιρικά θεμελιώδη και χαμηλότερο ρίσκο Χώρας σε σύγκριση με τα εγχώρια. Η παγιωμένη υποαπόδοση του Χ.Α. ίσως μάλιστα επιδεινωθεί σε περίπτωση που υπάρξει, όπως πολλοί απαισιόδοξα προβλέπουν, κύμα ρευστοποιήσεων και στα Ξένα Χρηματιστήρια.

Η υψηλή μεταβλητότητα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και ειδικότερα του Τραπεζικού κλάδου, προϋποθέτουν από τους επενδυτές γερά νεύρα, ενώ το μακροχρόνιο ανοδικό σενάριο απαιτεί ιδιαίτερη υπομονή και συνδρομή σειράς "αγνώστων Χ", πολιτικής κυρίως φύσεως, για τους οποίους μάλλον ελάχιστοι είναι σε θέση να κάνουν σοβαρές προβλέψεις.

Σε επίπεδο τεχνικής ανάλυσης, ο Γενικός Δείκτης είναι σε ανοδικό "κύμα" όσο διατηρείται πάνω από την στήριξη των 637 μονάδων (εκθετικός μέσος όρος 30 ημερών). Στόχος της ανόδου είναι η διάσπαση της ζώνης μεταξύ 660 - 670 μονάδων, που αν επιτευχθεί, θα ανοίξει το δρόμο προς τις 700 και 730 μονάδες. Πέραν των 637 μονάδων, αδύναμη στήριξη υπάρχει στις 625, που αν "χαθούν" ο Δείκτης θα μπορούσε να κινηθεί προς το 600.

Ευχόμαστε στους επενδυτές σύνεση και επιτυχία στις επενδυτικές τους επιλογές το Μάρτιο.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο σήμερα Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές ενθαρρύνθηκαν από τον λιγότερο επιθετικό τόνο που είχε ο Πρόεδρος Donald Trump στην πρώτη ομιλία του στο Κογκρέσο, η οποία έστειλε τις μετοχές στη Wall Street αισθητά υψηλότερα, ενώ αυξήθηκαν τα στοιχήματα για μια αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ αυτό το μήνα που ισχυροποιούν το δολάριο.

Ο ευρύτερο δείκτη MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,7%, με βάση τα ριμπάουντ των μετοχικών αξιών στην Αυστραλία και το Χονγκ Κονγκ.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε αρχικά κατά +1,3% καταλήγοντας σε υψηλό 14 μηνών αλλά στο δεύτερο μέρος περιόρισε το κέρδος του στο +0,88%. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών του κόσμου, που καλύπτει 46 χώρες αυξήθηκε σχεδόν 1% την Τετάρτη σε επίπεδα ρεκόρ, σημειώνοντας το μεγαλύτερο ημερήσιο κέρδος του σε σχεδόν τρεις μήνες. Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη υποχωρεί -0,53% στις 3.229,8 μονάδες και το χρηματιστήριο της Σένζεν σημείωσε ομοίως μεταβολή  κατά -0,55%.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Χανγκ Σενγκ κινήθηκε ανοδικά κατά 0,38% στις 23.860 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο δείκτης ASX 100 κατέγραψε άνοδο κατά +1,26% στις 5.776,60 μονάδες και στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi ανέβηκε κατά 0,53% στις 2.102,65 μονάδες.

Στη Wall Street, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average πέρασε το επίπεδο των 21.000 μονάδων για πρώτη φορά. Τόσο ο Dow όσο και ο S ​​& P 500 ενισχύθηκαν από 1,4%.

Ο Trump δεσμεύτηκε να νομοθετήσει «μαζική» μείωση του φόρου για τη μεσαία τάξη και περικοπές στον εταιρικό φόρο.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Τον λογαριασμό των μέτρων που θα υλοποιηθούν μετά την 1/1/2019 -και χωρίς να έχει αποκλειστεί ακόμη επίσπευση κάποιων μέτρων ώστε να εφαρμοστούν μέσα στο 2018- «παζάρευαν» χθες επί περίπου τέσσερις ώρες η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου. Μέτρα και αντίμετρα έπεσαν στο τραπέζι, καταγράφηκαν συμφωνίες και διαφωνίες, ενώ από σήμερα τη σκυτάλη παραλαμβάνουν τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών, με εντολή να έρθουν πιο κοντά όσον αφορά τους αριθμούς, πριν περάσει και πάλι σε επίπεδο υπουργών. Κατά τον χθεσινό κύκλο διαβουλεύσεων επιβεβαιώθηκε ότι ο συνολικός λογαριασμός των παρεμβάσεων σε ασφαλιστικό και φορολογικό -τουλάχιστον με βάση τις εκτιμήσεις των θεσμών και ειδικά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- ανέρχεται στο 2% του ΑΕΠ, κάτι που σημαίνει ότι η καθαρή απόδοση των μέτρων θα πρέπει να ανέλθει σε τουλάχιστον 3,6 δισ. ευρώ.

Συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των θεσμών βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, επί τάπητος θα τεθεί σχεδόν το σύνολο των θεμάτων. Προηγήθηκε συνάντηση των επικεφαλής των κλιμακίων με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με αντικείμενο, κυρίως, τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Κατά 0,9 δισ. ευρώ (900 εκατ.) υποχώρησε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Η χρηματοδότηση των τραπεζών από τον ELA μειώθηκε στα 42,8 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, από 43,7 δισ. τον προηγούμενο μήνα.

Μια πρώτη συζήτηση επί των ελληνικών προτάσεων για τα μέτρα - αντίμετρα, έλαβε χώρα κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών την Τετάρτη, σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα. Όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος μετά το πέρας της συνάντησης, οι θεσμοί αποτίμησαν θετικά ορισμένες από τις προτάσεις, τόνισαν ότι σε άλλες χρειάζονται τεχνικές λεπτομέρειες, ενώ εξέφρασαν και τις διαφωνίες τους επί κάποιων προτάσεων. «Οπότε τώρα το θέμα θα συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο», κατά τον αξιωματούχο.

Ελλάδα και Θεσμοί βρίσκονται κοντά σε λύση αναφορικά με την τρέχουσα αξιολόγηση δηλώνει ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αγγλόφωνη τηλεόραση της Deutsche Welle το βράδυ της Τετάρτης Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών επανέλαβε την πρόσφατη εκτίμησή του ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση υλοποίησε περισσότερες μεταρρυθμίσεις από κάθε προηγούμενη. Όπως πρόσθεσε, απομένει να κάνει ακόμη «κάτι λίγο». Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις Θεσμών και Ελλάδας το ζητούμενο «αυτή τη στιγμή είναι ότι ο καθένας θα πρέπει να μετακινηθεί λίγο από τις θέσεις του και τότε θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό», όπως είπε.

Σημαντικά προβλήματα ανταγωνιστικότητας στην ελληνική οικονομία διαπιστώνει το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με την αναθεωρημένη έκθεσή του για την Ελλάδα. «Η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι αργή, οι επενδύσεις έχουν καταρρεύσει και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων δεν έχει καταφέρει να αποφέρει σημαντικά έσοδα» αναφέρει μεταξύ άλλων, το βρετανικό υπουργείο. Στο ίδιο πλαίσιο, σημειώνει πως «μετά από μία πρόσκαιρη ανάκαμψη το 2014, η οικονομία διολίσθησε εκ νέου στην ύφεση το 2015» και συμπληρώνει ότι «το 2016, φάνηκε πως η Ελλάδα σταθεροποιήθηκε».

Την ανάγκη γρήγορης άρσης της αβεβαιότητας και ομαλής εφαρμογής των συμφωνηθέντων διαρθρωτικών μέτρων, υπογραμμίζει η Eurobank, σε ειδική έκθεσή της, υπό τον τίτλο «Ελλάδα: οικονομικές προοπτικές 2017». Μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της τράπεζας επισημαίνεται η ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης, προκειμένου να αρθεί το «ασυνήθιστα υψηλό κλίμα αβεβαιότητας».

Την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ποσού 100 εκατ. ευρώ κατ' ελάχιστον και έως 200 εκατ. ευρώ, τη διάθεση των ομολογιών, μέσω δημόσιας προσφοράς και την εισαγωγή τους προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της οργανωμένης αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αποφάσισε η ΟΠΑΠ Α.Ε.

Την έγκριση εκ μέρους των τραπεζών, του νέου κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου, ύψους 200 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η ΔΕΗ Α.Ε. Πλέον, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, αναμένεται η αποστολή των όρων στη ΔΕΗ, οι οποίοι θα υποβληθούν προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, προκειμένου στη συνέχεια να συναφθεί η σχετική δανειακή σύμβαση.

Σήμερα, Πέμπτη, θα ανακοινωθούν τα ετήσια οικονομικά στοιχεία του ΟΤΕ για το έτος χρήσης 2016. Την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη και η ενημέρωση των αναλυτών. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το οικονομικό ημερολόγιο της εταιρείας, η γενική συνέλευση των μετόχων θα διεξαχθεί στις 20 Ιουνίου.

Αύξηση της τάξης του 12,7% εμφάνισαν τα καθαρά ενοποιημένα κέρδη του Ομίλου Space Hellas, καθώς κατά τη διάρκεια του 2016, αυξήθηκαν σε 900.000 ευρώ έναντι 798.000 ευρώ το προηγούμενο έτος. Μάλιστα, η αύξηση της κερδοφορίας επήλθε παρά τη συρρίκνωση του κύκλου εργασιών κατά 12,1% στα 48,2 εκατ. ευρώ. Η μείωση του τζίρου συνιστά απόρροια της χαμηλής συνεισφορά των έργων δημοσίου στα συνολικά εταιρικά έσοδα, η οποία δεν ξεπέρασε το 3% και ήταν ιδιαίτερα χαμηλή σε σχέση με το 2015, που κινήθηκε στο 25%.

Τη σχεδίαση και ανάπτυξη ηλεκτρονικών μονάδων της βελτιωμένης έκδοσης «Block 2» του πυραύλου επιφάνειας - αέρος ΕSSM, ανέλαβε η Intracom Defense Electronics (IDE), κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού. Το ύψος της συμφωνίας ανέρχεται σε 5,6 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με την εταιρεία, η έκβαση του διαγωνισμού δημιουργεί βάσιμες προοπτικές για συμμετοχή της IDE στις φάσεις παραγωγής και υποστήριξης του ESSM.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Πτώση μεγαλύτερη του αναμενομένου εμφάνισαν οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στη Γερμανία, σε μία ακόμη ένδειξη των ευοίωνων προοπτικών της γερμανικής αγοράς εργασίας. Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 14.000 τον Ιανουάριο, έναντι των εκτιμήσεων περί μείωσης 7.500. Την ίδια ώρα, ο δείκτης ανεργίας παρέμεινε στο 5,9% - το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 1992.

«Όχι ειδικές συμφωνίες». Οι προτροπές της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, προς τη Γερμανία και τους άλλους πιστωτές της Ελλάδας είναι σαφείς. Η μικρή χώρα της Μεσογείου που πασχίζει εδώ και επτά χρόνια να βγει από την κρίση, δεν θα πρέπει να λάβει ειδική μεταχείριση, όπως ξεκαθάρισε η Λαγκάρντ μετά από συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο. 

Το ΔΝΤ θα πρέπει καταρχάς να τηρήσει τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία του και τους οποίους ακολουθούν τα 188 μέλη του. Σε πολλές χώρες - μέλη του, κυρίως αναπτυσσόμενα κράτη, η κατάσταση άλλωστε, είναι πολύ χειρότερη σε σύγκριση με την Ελλάδα.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών αυξήθηκε τον Ιανουάριο ο δείκτης τιμών στις ΗΠΑ, καθώς σε ετήσια βάση, διαμορφώθηκε στο 1,9% έναντι 1,6% τον Δεκέμβριο. Σε μηνιαίο επίπεδο, οι τιμές αγαθών σημείωσαν άνοδο κατά 0,4%. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κλάδων της ενέργειας και των τροφίμων, ο δείκτης τιμών ενισχύθηκε κατά 1,7% σε ετήσια βάση και κατά 0,3% σε μηνιαία βάση.

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2012 επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία, ο οποίος τον Φεβρουάριο εκτινάχθηκε στο 2,2% έναντι 1,9% τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση του πληθωρισμού στο 2,1%. Η επίδοση της γερμανικής οικονομίας είναι υψηλότερη του στόχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ο οποίος ανέρχεται στο 2%. Μάλιστα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο δείκτης τιμών θα συνεχίσει σε ανοδική τροχιά, δεδομένης της αύξησης των ενεργειακών τιμών.

Στην κερδοφορία επέστρεψε η Τράπεζα Κύπρου, κατά τη διάρκεια του 2016, χάρη στη μεγάλη μείωση των προβλέψεων και τη βελτίωση του ισολογισμού Συγκεκριμένα, η κυπριακή τράπεζα εμφάνισε καθαρά κέρδη 64 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 438 εκατ. ευρώ το 2015. Την ίδια ώρα, οι προβλέψεις συρρικνώθηκαν κατά 61% στα 370 εκατ. ευρώ και τα προβληματικά δάνεια περιορίστηκαν κατά 21% ή κατά 2,9 δισ. ευρώ.

Με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων έξι ετών αυξήθηκε τον Φεβρουάριο η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Markit. Συγκεκριμένα, ο σχετικός δείκτης ΡΜΙ ενισχύθηκε στις 55,4 μονάδες έναντι 55,2 μονάδων τον Ιανουάριο, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση από τον Απρίλιο του 2011. Σε εθνικό επίπεδο, επτά από τις συνολικά οκτώ υπό εξέταση χώρες, εμφάνισαν βελτίωση των συνθηκών του μεταποιητικού κλάδου, ενώ τρεις χώρες σημείωσαν επιτάχυνση του ρυθμού επέκτασης. Ενδεικτικά, ο δείκτης ΡΜΙ αυξήθηκε στις 58,3 μονάδες στην Ολλανδία, στις 56,8 μονάδες στη Γερμανία και στις 55 μονάδες στην Ιταλία.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα