Αισιόδοξος πως Αθήνα και δανειστές θα έχουν καταλήξει σε συμφωνία έως το επόμενο Eurogroup, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την επίσημη ενημέρωση της Βουλής για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
«Θεωρώ ότι έως το επόμενο Eurogroup θα έχουμε καταλήξει σε μία τεχνική συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση» τόνισε ενδεικτικά, από το βήμα της ελληνικής Βουλής. «Βρισκόμαστε σε μία διαδικασία, όπου όλα όσα συζητάμε θα ενταχθούν σε ένα τελικό κείμενο» έσπευσε να προσθέσει.
Κατά τον ίδιο, τα βήματα που απομένουν είναι τα εξής:
- Κλείσιμο αξιολόγησης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων
- Συζήτηση για μέτρα και αντίμετρα
- Καθορισμός μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους
Διαβεβαίωσε παράλληλα, ότι όποια επιπλέον παρέμβαση ζητηθεί εκ μέρους των δανειστών, θα εμπίπτει στην κατηγορία των διαρθρωτικών και όχι των δημοσιονομικών, μέτρων.
«Έχουμε παραδεχθεί ότι το όλο πακέτο είναι περιοριστικό και υφεσιακό» υπενθύμισε επίσης, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι με το τελευταίο Eurogroup «δεν αυξάνεται η λιτότητα».
Ειδική μνεία έκανε και στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, επισημαίνοντας πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι έτοιμο να εμπλακεί σ’ αυτή τη συζήτηση, με στόχο μία συμφωνία για την εργασιακή μεταρρύθμιση.
Όσον αφορά την ανεργία, ο κ. Τσακαλώτος αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με διεθνείς οργανισμούς, για την παροχή ειδικού δανείου, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση, ξεκαθάρισε ότι για την καθυστέρηση στο «κλείσιμο» της αξιολόγησης δεν ευθύνεται αποκλειστικά η ελληνική κυβέρνηση, ενώ απέρριψε και το επιχείρημα πως «η καθυστέρηση κοστίζει».
Σημείωσε τέλος, ότι «αν είμαστε εκτός στόχων θα πρέπει να πάρουμε μέτρα». «Αλλά αυτό ισχύει και για χώρες που δεν είναι καν στο μνημόνιο, όπως η Γαλλία» έσπευσε να προσθέσει.
naftemporiki.gr