Electrolux: Υψηλότερο κόστος, 37% χαμηλότερα κέρδη

Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2005 10:08

ΜΕΙΩΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 37%, καθώς αυξήθηκαν οι τιμές των πρώτων υλών, σε συνδυασμό με το υψηλότερο κόστος από το κλείσιμο εργοστασίου της στην Γαλλία, εμφάνισε η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών οικιακών συσκευών στον κόσμο, Electrolux AB.

Η εταιρεία, σχεδιάζει να επιταχύνει την επανατοποθέτηση της παραγωγής της μέχρι το 2008, σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσει 2,5 δισ. έως 3,5 δισ. σουηδικές κορώνες, ένα έτος πριν από το 2009. Επίσης, η εταιρεία θα διαχωρίσει το τμήμα των εξωτερικών της προϊόντων, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της. Τα λειτουργικά της κέρδη θα είναι μάλλον χαμηλότερα το 2005.

Ο επικεφαλής της εταιρείας, Hans Straaberg, 47 ετών, μεταφέρει την παραγωγή από τη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σε χώρες όπως το Μεξικό και η Ουγγαρία, όπου το εργατικό κόστος είναι χαμηλότερο, καθώς οι τιμές των πρώτων υλών, όπως του ατσαλιού, αυξάνονται. Η ανταγωνίστριά της, Whirlpool Corp., επικαλέστηκε την αύξηση των τιμών ατσαλιού και πετρελαίου, όταν ανακοίνωσε μείωση 22% των κερδών της το τρίμηνο, αυτόν τον μήνα.

Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 728 εκατ. κορώνες (104 εκατ. δολ. ΗΠΑ) το τρίμηνο από 1,15 δισ. κορώνες, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Electrolux, που εδρεύει στη Στοκχόλμη. Οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από την SME Direkt, προέβλεπαν ότι η παραγωγός των ψυγείων Frigidaire, θα εμφάνιζε κέρδη 489 εκατ. κορώνες.

Οι μετοχές της Εlectrolux χθες, υποχωρούσαν κατά 2,5 κορώνες, ποσοστό 1,7%, φθάνοντας στις 146,5 κορώνες στη Στοκχόλμη. Συνολικά φέτος έχουν υποχωρήσει κατά 2,6%, λιγότερο από τη μείωση 8,8% που σημείωσαν οι μετοχές της Whirlpool. H Electrolux, ανακοίνωσε ότι θα βγάλει από τη λίστα του Nasdaq Stock Market τις μετοχές της.

Οι μετοχές της Maytag Corp., της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρικών οικιακών συσκευών στις ΗΠΑ, υποχωρούσαν κατά 28%. Τον περασμένο μήνα, η Maytag, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για τα κέρδη του 2005, μετά τις ζημίες που εμφάνισε το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης του 2004.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα