Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2005 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν οι δείκτες στην Ιαπωνία, μετά την κυβερνητική έκθεση, η οποία έδειξε, ότι το ΑΕΠ της χώρας υποχώρησε απρόσμενα το τέταρτο τρίμηνο, ωθώντας την οικονομία στην τέταρτη κατά σειρά ύφεση, από το 1991.

Οι μετοχές των εταιρειών του real estate, οδηγούσαν την πτώση, μετά την προς τα κάτω αναθεώρηση της Sumitomo Realty & Development Co., για τα κέρδη της στο σύνολο του έτους και το δημοσίευμα στην εφημερίδα Nihon Keizai, το οποίο ανέφερε ότι η αύξηση των προμηθειών στις μεγαλύτερες πόλεις της Ιαπωνίας, θα είναι πολύ μεγαλύτερη της ζήτησης.

«Η έκθεση για το ΑΕΠ ήταν κατά πολύ χειρότερη από ό,τι αναμενόταν οδηγώντας σε ύφεση», ανέφερε ο Masayuki Kubota, ο οποίος διαχειρίζεται 8,5 δισ. δολ. σε μετοχές με την Daiwa SB Investments Ltd., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Η συρρίκνωση της οικονομίας, χειροτερεύει την προοπτική των εταιρικών κερδών. Οι τιμές των μετοχών θα πιεστούν για κάποιο χρονικό διάστημα».

Ο Nikkei 225, υποχωρούσε κατά 0,1%, φθάνοντας σται 11.638,50 μονάδες, στις 11 π.μ., ώρα Τόκυο και ο Topix σημείωνε επίσης απώλειες 0,1%.

Αλλού στην περιφέρεια, στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index, σημείωνε άνοδο 0,3%. Οι μετοχές της BHP Billiton, της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο κινούντο ανοδικά, μετά την ανακοίνωση των κερδών της για το πρώτο εξάμηνο της χρήσης, τα οποία έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ, σε συνδυασμό με το ό,τι η ζήτηση για πρώτες ύλες, θα συνεχίσει να αυξάνεται φέτος.

Οι μετοχές των εταιρειών του κλάδου των ημιαγωγών, όπως της Tokyo Electron Ltd. και της Samsung Electronics Co., κινήθηκαν ανοδικά μετά την ανακοίνωση της Applied Materials Inc., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής εξαρτημάτων για chip, στον κόσμο, ότι το τέταρτο τρίμηνο τα κέρδη της τριπλασιάστηκαν και πως οι προοπτικές, βελτιώνονται.

Ανοδικά κινούντο οι δείκτες στην Κίνα και τις Φιλιππίνες, τη στιγμή που απώλειες σημείωναν στη Ν. Ζηλανδία. Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 900 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, σημείωνε ελαφρά διαφοροποίηση.

Μεταξύ απωλειών και κερδών ταλαντεύθηκαν οι δείκτες στην Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ, τη Ν. Κορέα, τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα