Ιαπωνία: Σε ύφεση η οικονομία μετά τη μείωση του ΑΕΠ το δ' τρίμηνο

Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2005 07:05

ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ ύφεση, εμφάνισε η οικονομία της Ιαπωνίας πέρυσι, για τέταρτη φορά από το 1991, καθώς η ανάπτυξη των εξαγωγών περιορίστηκε και οι δαπάνες των καταναλωτών μειώθηκαν. Το γιέν κινήθηκε πτωτικά, ενώ άνοδο σημείωσαν τα ομόλογα.

Το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,5% σε ετήσια βάση το τρίμηνο έως και τις 31 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του κυβερνητικού συμβουλίου στο Τόκυο. Συνολικά 27 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι το ΑΕΠ θα σημείωνε άνοδο 0,7%. Τα αναθεωρημένα στοιχεία έδειξαν, ότι η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Η Sony Corp. και η Hoya Corp., συγκαταλέγονται μεταξύ των εταιρειών, που αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις των καθαρών τους κερδών, εξ αιτίας της υποχώρησης της παγκόσμιας ζήτησης για καταναλωτικά αγαθά, όπως επίπεδες οθόνες τηλεοράσεων και ψηφιακές κάμερες. Οι εταιρείες, περιορίζουν τις αυξήσεις των μισθών, που επηρεάζουν αρνητικά τις δαπάνες των καταναλωτών, οι οποίες αποτελούν το ήμισυ της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο.

Το γιέν υποχώρησε στα 104,69 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 11:16' π.μ., ώρα Τόκυο, έναντι 104,41 γιέν, που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη.

Στο σύνολο του 2004, η οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,6%, σε σύγκριση με το 2003 και με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1996. Πέρυσι, η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,4% και των 12 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συναλλάσσονται με το ευρώ, με ρυθμό 2%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα