«Η επίδραση των ανακοινώσεων συγχωνεύσεων και εξαγορών στις αποδόσεις των τραπεζικών μετοχών»

Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2005 13:43

Μελέτη με θέμα «Η επίδραση των ανακοινώσεων συγχωνεύσεων και εξαγορών στις αποδόσεις των μετοχών των τραπεζών στην Ελλάδα», των Παναγιώτη Π. Αθανάσογλου, Ιωάννη Γ. Ασημακόπουλου και Ευαγγελίας Α. Γεωργίου, δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος στο «Οικονομικό Δελτίο» Ιανουαρίου.

Η μελέτη διερευνά την επίδραση που άσκησε η ανακοίνωση της πρόθεσης για συγχωνεύσεις και εξαγορές (Σ&Ε) μεταξύ ελληνικών τραπεζών κατά τη διετία 1998-1999 στις τιμές των μετοχών των εν λόγω τραπεζών. Ειδικότερα, για το σκοπό αυτό εκτιμώνται οι υπερκανονικές αποδόσεις των μετοχών τόσο των εξαγοραζουσών όσο και των εξαγοραζόμενων τραπεζών για το χρονικό διάστημα των 20 ημερών πριν και μετά την ημερομηνία ανακοίνωσης. Επίσης αναλύονται μεμονωμένα οι περιπτώσεις Σ&Ε τραπεζών με μετοχές εισηγμένες στη χρηματιστηριακή αγορά και τα αποτελέσματα που προκύπτουν συγκρίνονται με τα αντίστοιχα προηγούμενης μελέτης των Αθανάσογλου και Μπρισίμη (2004) που αφορούσε την αποτελεσματικότητα κόστους και κερδών των τραπεζών που συμμετείχαν στις Σ&Ε.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τόσο οι εξαγοράζουσες όσο και οι εξαγοραζόμενες τράπεζες εμφανίζουν σημαντικά υψηλές θετικές υπερκανονικές αποδόσεις. Ειδικότερα, οι εξαγοράζουσες τράπεζες παρουσιάζουν αισθητά υψηλότερες αποδόσεις σε σύγκριση με εκείνες των εξαγοραζομένων και με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Σε σχέση με τα ευρήματα των Αθανάσογλου και Μπρισίμη (2004) και με εξαίρεση δύο περιπτώσεις Σ&Ε τραπεζών των οποίων οι αποδόσεις ήταν ασυνήθιστα υψηλές και μη αναμενόμενες με βάση την αποτελεσματικότητα κόστους και κερδών, οι επενδυτές φαίνεται ότι προεξόφλησαν τη θετική επίδραση των τότε επικείμενων Σ&Ε στην αποτελεσματικότητα των τραπεζών αυτών, εκτίμηση η οποία αντανακλάται στις θετικές υπερκανονικές αποδόσεις των μετοχών των εν λόγω τραπεζών. Το γεγονός όμως ότι οι αποδόσεις αυτές εντοπίζονται στην περίοδο που προηγήθηκε της ανακοίνωσης ερμηνεύεται ως ένδειξη για διάχυση φημολογίας ή κατάχρηση εσωτερικής πληροφόρησης στη χρηματιστηριακή αγορά. Επιπρόσθετα, η διατήρηση των υπερκανονικών αποδόσεων για αρκετές ημέρες μετά την ημερομηνία ανακοίνωσης αποτελεί παραβίαση της υπόθεσης της αποτελεσματικότητας της χρηματιστηριακής αγοράς (στην "ημιισχυρή" της μορφή) κατά την εξεταζόμενη περίοδο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα