Ρυθμό ανάπτυξης 2,75% «βλέπει» η PWC στην Ελλάδα το 2005

Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2005 17:41

Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ της Ελλάδας στο 2,75% προβλέπεται για το 2005 σε πρόσφατη ανάλυση οικονομολόγων της PricewaterhouseCoopers, ενώ γίνεται πρόβλεψη για μια μικρή άνοδο τον επόμενο χρόνο, περίπου στο 3%.

Σε μελέτη της εταιρείας για την οικονομία της ευρωζώνης, η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, που είχε ενισχυθεί κυρίως από τις επενδύσεις για τους Ολυμπιακούς αγώνες, καθώς και τις διορθωτικές ενέργειες που έγιναν με στόχο τη μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό του κράτους. Σύμφωνα με την έρευνα της PricewaterhouseCoopers, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη αναμένεται να διατηρηθεί γύρω στο 1,75% το 2005 και τον επόμενο χρόνο να σημειώσει ελαφρά άνοδο στο 2%. Η περιορισμένη άνοδος οφείλεται στην μείωση των "ευρω-εξαγωγών" που επηρεάζονται από την παγκόσμια ύφεση και το ισχυρό ευρώ, καθώς και τη μικρή καταναλωτική ζήτηση στις περισσότερες οικονομίες της ευρωζώνης.

Οι οικονομολόγοι της PwC τονίζουν ότι το βασικό σενάριο της μελέτης διατηρεί ένα βαθμό αβεβαιότητας και ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη έγιναν με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα. Συγκεκριμένα, υπάρχουν επιφυλάξεις για την μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα της ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ, δεδομένου του μεγάλου ελλείμματος στον προϋπολογισμό και το εμπορικό ισοζύγιο τους.

Παράλληλα, αν η παγκόσμια οικονομία στραφεί προς μια νέα ύφεση, θα επηρεαστούν αρνητικά οι ευρωπαϊκές εξαγωγές, ιδίως αν αυτή η εξέλιξη συνοδευτεί από καινούργια πτώση του δολαρίου.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα ελλείμματα των προϋπολογισμών των χωρών-μελών της ΟΝΕ, εκτιμάται ότι για το 2005 θα κυμανθούν στο 2,5% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα