ΑΒΒ Ltd.: Υψηλότερα κέρδη μετά τη μείωση του κόστους λειτουργίας

Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2005 07:38

ΚΕΡΔΗ, για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, μετά από ζημίες τριών ετών, εμφάνισε η μεγαλύτερη κατασκευάστρια ρομπότ για την βιομηχανία στον κόσμο, ABB Ltd., μετά την αύξηση της ζήτησης για εξαρτήματα από την Ασία, σε συνδυασμό με την μείωση του προσωπικού της κατά 45.000 θέσεις εργασίας.

Τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν σε 13 εκατ. δολ. ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο, έναντι ζημιών 391 εκατ. δολ., την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, που εδρεύει στη Ζυρίχη. Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν, ότι τα κέρδη της εταιρείας κατά μέσον όρο θα έφθαναν τα 106 εκατ. δολάρια.

Η ABB, με επικεφαλής τον Fred Kindle, από την 1η Ιανουαρίου ανέστρεψε τις ζημίες των τριών ετών, καθώς αυξήθηκε η ζήτηση για ηλεκτρικούς διακόπτες που χρησιμοποιεί η Three Gorge Dam στην Κίνα και για τα ρομπότ που χρησιμοποιεί για να βάφει τα αυτοκίνητα τύπου Hummer, η General Motors. Ο προκάτοχος του Kindle, Juergen Dromann, μείωσε κατά το 1/3 το προσωπικό της εταιρείας και πούλησε ομόλογα, μετοχές και περιουσιακά στοιχεία αξίας 16 δισ. δολ. ΗΠΑ, προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια, για να αποφύγει την κατάρρευση της εταιρείας.

Οι μετοχές της ΑΒΒ, σημείωσαν απώλειες 8,6% μέσε σε ένα έτος, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να είναι 14,2 δισ. ελβετικά φράγκα (11,9 εκατ. δολ. ΗΠΑ). Εχουν υποχωρήσει περισσότερο από 80%, από τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία είχαν αναρριχηθεί τον Φεβρουάριο του 2000.

Αυτά είναι τα πρώτα κέρδη που ανακοινώνει ο Kindle, 45 ετών και ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Michel Demare, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Φεβρουαρίου. Και οι δύο, κληρονόμησαν μία εταιρεία, η οποία έφθασε κοντά στην χρεοκοπία το 2002, καθώς η μείωση της ζήτησης επιδεινώθηκε, μετά τις μηνύσεις στις ΗΠΑ για τον αμίαντο, που είχαν ως αποτέλεσμα την αποστράγγιση κεφαλαίων και την εξάλειψη των κερδών. Η ΑΒΒ είχε σωρευμένες ζημίες μεγαλύτερες των δύο δισ. δολ. ΗΠΑ από το 2001 έως το 2003.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα