Σιγκαπούρη: 7,9% η οικονομική ανάπτυξη το δ' τρίμηνο

Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2005 07:57

ΜΕ ΕΤΗΣΙΟ ρυθμό 7,9%, αναπτύχθηκε το τέταρτο τρίμηνο η οικονομία της Σιγκαπούρης, τριπλάσιο από τον αντίστοιχο, που εκτιμούσε η κυβέρνηση, καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες, αύξησαν την παραγωγή τους.

Ο ρυθμός ανάπτυξης, που ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Εμπορίου της χώρας, διαμορφώθηκε υψηλότερα της πρόβλεψης 2,4% στις 31 Δεκεμβρίου και του 4,8% των προβλέψεων των 10 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. H κυβέρνηση είπε, ότι η οικονομία πέρυσι αναπτύχθηκε με ρυθμό 8,4% και διατήρησε την πρόβλεψή της για ανάπτυξη μεταξύ του 3% και 5% το 2005.

Η Σιγκαπούρη έκανε εκπτώσεις φόρων, προκειμένου να βοηθήσει τις φαρμακοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης και της Pfizer Inc., να αυξήσουν τη δυναμικότητά τους, καθώς η νήσος επιδιώκει να περιορίσει την εξάρτηση που έχει στην παραγωγή ηλεκτρονικών. Η στρατηγική αυτή, ενδέχεται να μην διατηρήσει υψηλά την ανάπτυξη φέτος, καθώς η παγκόσμια ζήτηση για ημιαγωγούς περιορίζεται, σύμφωνα με τον Negel Rengell, οικονομολόγο.

Η οικονομική ανάπτυξη της Ασίας περιορίζεται, καθώς μειώνεται η παγκόσμια ζήτηση. Η οικονομία της Ιαπωνίας εισήλθε και πάλι σε περίοδο ύφεσης πέρυσι για τέταρτη φορά μέσα σε 13 χρόνια, καθώς οι εξαγωγές περιορίστηκαν, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας.

«Καθώς η παραγωγή ηλεκτρονικών αυξήθηκε σημαντικά στη Σιγκαπούρη το 2004, φέτος θα είναι πιο περιορισμένη», ανέφερε ο Friedrich Wu, αξιωματούχος του υπουργείου Εμπορίου της χώρας, σήμερα.

Η παραγωγή φαρμάκων, η οποία αποτελεί το 16% του συνόλου της βιομηχανικής παραγωγής στη Σιγκαπούρη, αυξήθηκε σε ποσοστό 19,4% τον Δεκέμβριο, ενώ στο σύνολο του 2004, σημείωσε αύξηση 30%, υπερβαίνοντας τη συνολική βιομηχανική παραγωγή που σημείωσε αύξηση 14%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα