Total: Σε επίπεδα ρεκόρ τα κέρδη μετά τις υψηλές τιμές πετρελαίου

Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2005 09:49

ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ αύξηση, σε ποσοστό της τάξης του 44% και σε επίπεδα ρεκόρ, σημείωσαν το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης, τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας διΰλισης πετρελαίου της Ευρώπης, Total SA, μετά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και των περιθωρίων κέρδους. Η εταιρεία, σχεδιάζει να αυξήσει το ετήσιο μέρισμα, σε ποσοστό 15%.

Τα καθαρά της κέρδη, εκτός από τα έκτακτα, αναρριχήθηκαν στα 2,52 δισ. ευρώ (3,3 δισ. δολ. ΗΠΑ) ή 4,13 ευρώ ανά μετοχή, από 1,59 δισ. ευρώ ή 2,54 ευρώ ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση προς του δημοσιογράφους. Εξι οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, εκτιμούσαν κατά μέσον όρο, ότι η εταιρεία θα εμφανίσει κέρδη 2,47 δισ. ευρώ.

Η Total, ευνοήθηκε από την αύξηση 55% των τιμών του πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, το τρίμηνο, καθώς και από τον διπλασιασμό των περιθωρίων κέρδους, μετά την μετατροπή του πετρελαίου σε βενζίνη και ντήζελ. Το μέρισμα αυξήθηκε κατά 10η συνεχόμενη φορά, από τη στιγμή που ανέλαβε το 1995 τα ηνία της, ο Thierry Desmarest, 59 ετών.

Τα κέρδη της το τρίμηνο, δεν περιλαμβάνουν τα έσοδα ύψους 153 εκατ. ευρώ, από την πώληση του 13%, που κατείχε στην Sanofi-Aventis. Μαζί με αυτά, ανήλθαν σε 3,24 δισ. ευρώ.

Οι πωλήσεις της τρίμηνο αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 26%, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 31,1 δισ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη από την έρευνα και παραγωγή αναρριχήθηκαν κατά 30%, φθάνοντας τα 3,46 δισ. ευρώ, της διΰλισης και του μάρκετινγκ τριπλασιάστηκαν στο 1,2 δισ. ευρώ και τα κέρδη του τομέα των χημικών διπλασιάστηκαν, φθάνοντας στα 452 εκατ. ευρώ.

Η Τotal, είπε ότι θα καταβάλλει μέρισμα τρία ευρώ ανά μετοχή το δεύτερο εξάμηνο της χρήσης, υψηλότερα των 2,40 ευρώ ανά μετοχή που είχε καταβάλλει για το πρώτο εξάμηνο του έτους, με αποτέλεσμα στο σύνολο της χρήσης, το μέρισμα να ανέρχεται σε 5,40 ευρώ ανά μετοχή.

Σε ετήσια βάση, αύξησε το μέρισμα κατά μέσον όρο 19%, σε σύγκριση με την τελευταία πενταετία, μετά από αύξηση 40% που είχε κάνει τη χρήση του 2001.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα