Κοντά στα υψηλότερα επίπεδα 16 ετών ο χαλκός στο Λονδίνο

Μετά τη μεγάλη ζήτηση από την Κίνα και την υποχώρηση του δολαρίου
Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2005 12:32
UPD:12:41

ΚΟΝΤΑ στα υψηλότερα επίπεδα 16 ετών, διαπραγματεύθηκε ο χαλκός στο Λονδίνο, καθώς η επέκταση του ηλεκτρικού δικτύου της Κίνας, τόνωσε τη ζήτηση και το αδύναμο δολάριο, κατέστησε τα προϊόντα φυσικής παραγωγής πιο φθηνά για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Τα συμβόλαια του χαλκού, ανήλθαν στις 3.200 δολ. ο μετρικός τόνος για δεύτερη φορά από τον Μάρτιο του 1989 και οδεύουν να σημειώσουν τη μεγαλύτερη άνοδο σε εβδομαδιαία βάση, από τα μέσα του Δεκεμβρίου. Το μέταλλο, σημείωσε αύξηση 4% από τις 11 Φεβρουαρίου, καθώς οι Ασιάτες διαπραγματευτές επέστρεψαν στην αγορά, μετά από τις διακοπές επτά ημερών, λόγω του εορτασμού του Νέου Σεληνιακού Ετους. Ο χαλκός, χρησιμοποιείται κυρίως στην παραγωγή ηλεκτρικών καλωδίων και στην τοποθέτηση ηλεκτροφόρων συρμάτων.

«Η ακόρεστη ανάγκη της Κίνας για περισσότερη ενέργεια, θα βοηθήσει στη διατήρηση των τιμών του χαλκού σε υψηλά επίπεδα», ανέφερε ο Gary Mead και η Jessica Cross, αναλυτές της Virtual Metals στο Λονδίνο, σε χθεσινή τους έκθεση, που δημοσιοποίησε, η Fortis Bank. Οι τιμές του χαλκού για παράδοση σε τρεις μήνες, ενδέχεται να ανέλθουν στις 3.500 δολ. ο τόνος το πρώτο εξάμηνο του έτους, συμπλήρωσαν.

Τα συμβόλαια αυξήθηκαν κατά 33 δολ. ΗΠΑ ή 1,1%, φθάνοντας στις 3.190 δολ. ο τόνος, σήμερα το πρωΐ, στις 9:13' π.μ., στο London Metal Exchange, ώρα Λονδίνου. Νωρίτερα, διαπραγματεύθηκαν στα 3.215 δολ., χαμηλότερα κατά πέντε δολάρια από τη χθεσινή άνοδό τους μέσα σε μια συνεδρίαση. Το μέταλλο, έχει σημειώσει φέτος αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 1,3%, μετά την άνοδο του σε ποσοστό 37% το 2004.

Ο χαλκός, για τα συμβόλαια του Απριλίου, τα συμβόλαια με τις μεγαλύτερες συναλλαγές στο Shanghai Futures Exchange, σημείωσαν σήμερα άνοδο 2,5%, φθάνοντας στις 30.860 γιουάν, ο τόνος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα