Σλοβακία: Στηρίζει ο υπουργός Οικονομικών τη μείωση των επιτοκίων

Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2005 13:07
UPD:15:54

ΣΕ ΝΕΕΣ μειώσεις επιτοκίων, προέτρεψε την Κεντρική Τράπεζα της χώρας, ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Ivan Miklos, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί και μειώνει τις πωλήσεις του νομίσματος της χώρας – κορώνα – σε μια προσπάθεια περιορισμού της αξίας της, καθώς η ανατίμησή της έναντι του ευρώ, απειλεί τις εξαγωγές.

Η Κεντρική Τράπεζα της Σλοβακίας πέρυσι, μείωσε τα βασικά επιτόκια δανεισμού τέσσερις φορές και συνολικά κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, στο 4%, προκειμένου να περιορίσει την ισχυροποίηση του εθνικού νομίσματος, το οποίο είχε την όγδοη καλύτερη επίδοση έναντι του ευρώ το 2004, με άνοδο 6,2%. Η Κεντρική Τράπεζα, πούλησε το νόμισμά της για ευρώ, τέσσερις φορές φέτος.

«Ο πληθωρισμός υποχωρεί ταχύτατα κι αυτό μπορεί να επηρεάσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού», ανέφερε ο Miklos, 44 ετών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 16 Φεβρουαρίου, στη Μπρατισλάβα. Σχολιάζοντας την κορώνα, είπε, ότι εάν η ισχυροποίησή της είναι ραγδαία, αυτό θα προκαλέσει πρόβλημα στην οικονομία. Σε αυτό το επίπεδο, η έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας είναι ενδεδειγμένη».

Ο ετήσιος πληθωρισμός, υποχώρησε 3,2% τον Ιανουάριο, από 5,9%, που ήταν τον Δεκέμβριο. Η οικονομία των 33 δισ. δολ. ΗΠΑ, ενδέχεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 4,9%, φέτος, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών στις 3 Φεβρουαρίου, καθώς η υποχώρηση του πληθωρισμού, κάνει τους καταναλωτές να έχουν μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη.

Η κορώνα της Σλοβακίας διαπραγματεύθηκε στα 38,060 έναντι του ευρώ στις 10:55' π.μ., στη Μπρατισλάβα, τοπική ώρα, από 38,08 που ήταν χθες και κοντά στα υψηλότερα επίπεδα που αναρριχήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου και στα 38,014 ευρώ. Το νόμισμα φέτος έχει ισχυροποιηθεί 1,5% έναντι του ευρώ και 1,6%, έναντι του δολαρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα