Κίνα: Στο 5,8%, υποχώρησε ο δείκτης τιμών παραγωγού

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2005 07:12

ΑΝΟΔΟ, με τον χαμηλότερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα εννέα μηνών, σημείωσε ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Ιανουάριο στην Κίνα, καθώς η κυβέρνηση περιόρισε τον δανεισμό, προκειμένου να χαλιναγωγήσει την βιομηχανική επέκταση.

Οι τιμές αυξήθηκαν 5,8%, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες πριν από ένα χρόνο, μετά την αναρρίχησή τους, κατά 7,1% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Πεκίνο. Αυτή, ήταν και η μικρότερη αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού, που σημειώθηκε από τον περασμένο Απρίλιο.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Wu Xiaoling, είπε χθες, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να περιορίσει τους ελέγχους στις πιστώσεις για την αναστροφή της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, της δεύτερης μεγαλύτερης χώρας κατανάλωσης χάλυβα, άνθρακα και τσιμέντου στον κόσμο.

Εκθεση, που αναμένεται να δοθεί αύριο στη δημοσιότητα, προβλέπεται να δείξει αύξηση των τιμών καταναλωτή τον μήνα που πέρασε και με τον χαμηλότερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα περίπου ενός έτους, κάτι που ενδέχεται να εμποδίσει την Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού.

Η τράπεζα, στις 29 Οκτωβρίου, προχώρησε στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, κατά 27 μονάδες βάσης, στο 5,58%, την πρώτη αύξηση σε χρονικό διάστημα εννέα ετών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα