Novartis: 5,65 δισ. ευρώ για την Hexal και μέρους της Eon Labs

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2005 09:37

ΣΥΜΦΩΝΙΑ, για την εξαγορά της γερμανικής εταιρείας παραγωγής αντιγράφων φαρμάκων, Hexal AG και του μεγαλύτερου μέρους της θυγατρικής της στις ΗΠΑ, Eon Labs Inc., αντί του ποσού των 5,65 δισ. ευρώ (7,4 δισ. δολ. ΗΠΑ) σε μετρητά, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής αντιγράφων φαρμάκων στον κόσμο, προχώρησε η Novartis AG, η τέταρτη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της Ευρώπης.

Οι δύο συγχωνεύσεις, θα ολοκληρωθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2005 και θα συμμετάσχουν στα κέρδη σε 12 μήνες, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, που εδρεύει στην Ελβετία. Η Novartis θα προσφέρει επίσης, περίπου ένα δισ. δολ. ΗΠΑ, για το 1/3 των μετοχών της Eon, που δεν κατέχουν οι ιδιοκτήτες της Hexal, με αποτέλεσμα η εμπορική συναλλαγή να ανέρχεται σε 8,3 δισ. δολ. ΗΠΑ.

Η Novartis, θα καταστεί η μεγαλύτερη παραγωγός αντιγράφων φαρμάκων στον κόσμο, ξεπερνώντας την Teva Pharmaceuticals Industries Ltd. του Ισραήλ. Τη στιγμή που οι εν λόγω εταιρείες μείωσαν τις τιμές των προϊόντων τους πέρυσι, υπό την πίεση των δημοσίων προγραμμάτων πρόνοιας, ενδέχεται οι τιμές να βελτιωθούν φέτος, εκτιμούν αναλυτές.

Η Hexal, η τέταρτη σε μέγεθος εταιρεία παραγωγής αντιγράφων φαρμάκων στον κόσμο, ανήκει στους δίδυμους αδελφούς Andreas και Thomas Struengmann και ήταν η πρώτη εταιρεία που παρουσίασε αντίγραφα φάρμακα ελέγχου της χοληστερίνης, αντιγράφοντας την έκδοση του Zocor, της Merck & Co.

Η Santo Holding (Deutschland) GmbH, η εταιρεία επενδύσεων που διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο των αδελφών Struengmann είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος της Eon στις ΗΠΑ, ενώ ο Thomas Struengmann, είναι ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα