Μέτρα 3,6 δισ. ευρώ σε δύο φάσεις ζητούν οι δανειστές

Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017 12:02
UPD:17:04
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Υπάρχει μία λίστα μέτρων, τα οποία θα χρειαστεί να περάσουν τώρα από την ελληνική Βουλή και θα εφαρμοστούν μετά το 2018, σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους» έσπευσε να προσθέσει η ίδια πηγή.

Σε «κοινή στάση» απέναντι στην Ελλάδα συμφώνησαν Ε.Ε. και ΔΝΤ, εν όψει της απογευματινής συνάντησης στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται ανώτατη πηγή της Κομισιόν.

«Υπάρχει συμφωνία για ενιαίο μέτωπο» τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι η έκβαση των σημερινών διαβουλεύσεων εξακολουθεί να είναι αβέβαιη. «Δεν είναι σαφές αν η Αθήνα θα αποδεχθεί τις προτάσεις μας» έσπευσε να συμπληρώσει.

Μία δεύτερη κοινοτική πηγή ανέφερε επίσης, ότι η συνάντηση θα εστιάσει στα δημοσιονομικά μέτρα της περιόδου, μετά το 2018. Οι διαβουλεύσεις, όπως εξήγησε, θα αφορούν τις παρεμβάσεις, τις οποίες θα κληθεί να εφαρμόσει η Ελλάδα για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

«Υπάρχει μία λίστα μέτρων, τα οποία θα χρειαστεί να περάσουν τώρα από την ελληνική Βουλή και θα εφαρμοστούν μετά το 2018, σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους» έσπευσε να προσθέσει,

Η ίδια πηγή διευκρίνισε χαρακτηριστικά, ότι θα ζητηθεί από την Ελλάδα η άμεση νομοθέτηση μέτρων, ύψους 1,8 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ) και επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ - εφόσον καταστεί αναγκαίο - μετά το 2018.

Πρόκειται επομένως, για μέτρα, συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ), τα οποία θα αφορούν τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό των δαπανών του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ντέισελμπλουμ: Επί τάπητος τα πλεονάσματα

Η συζήτηση που γίνεται σήμερα δεν αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά τα πρωτογενή πλεονάσματα, υποστήριξε νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα.

«Οι διαβουλεύσεις έχουν πάρει αρκετό χρόνο, αλλά νομίζω πως βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση» τόνισε, παράλληλα και απέρριψε τα σενάρια περί νέας ελληνικής κρίσης.

Βερολίνο: Στόχος η επιτυχία της αξιολόγησης

Το Βερολίνο παραμένει επικεντρωμένο στην επιτυχία του ελληνικού προγράμματος βοήθειας, υποστήριξε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενη στις τελευταίες εξελίξεις, γύρω από τη β’ αξιολόγηση.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η αξιολόγηση του προγράμματος θα είναι επιτυχημένη» τόνισε, στο ίδιο πλαίσιο, προσθέτοντας πως όλες οι προσπάθειές μας αποσκοπούν σ’ αυτό τον στόχο.

Ερωτηθείσα για την απογευματινή συνάντηση στις Βρυξέλλες αλλά και την κοινή στάση, με την οποία θα προσέλθουν σ’ αυτήν Ε.Ε. και ΔΝΤ, έκανε λόγο για «ευχάριστο γεγονός», το οποίο αποδεικνύει τον εποικοδομητικό ρόλο του ΔΝΤ.

«Η συμφωνία μεταξύ των πιστωτών αποτελεί ένα βήμα, αλλά το σημαντικό είναι να έχουμε συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας» κατέληξε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα