Συνάντηση υφυπ. Οικονομικών με τη διοίκηση του ΣΒΒΕ

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2005 17:52

Συνάντηση με τη διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ) είχε ο υφυπουργός Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζας, κατά τη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε για τα προβλήματα των επιχειρήσεων.

Αναφορικά με τη δυσκολία των εξαγωγικών μεταποιητικών επιχειρήσεων να αντεπεξέλθουν στο έκτακτο κόστος που προκύπτει για το 2004 από τη δημιουργία μεγάλων χρεωστικών συναλλαγματικών διαφορών στις συναλλαγές, εξαιτίας της ανατίμησης του ευρώ σε σχέση με το δολάριο, ο κ. υφυπουργός είπε ότι προωθείται ρύθμιση με την οποία οι απαιτήσεις θα μπορούν να αποσβεστούν είτε εφάπαξ είτε ισόποσα σε τρεις συνεχόμενες χρήσης, με αρχή την διαχειριστική περίοδο που κλείνει στις 31.12/2004.

Επιπρόσθετα, όπως είπε ο κ. Ρεγκούζας, «άμεσα θα ρυθμιστεί το θέμα της υποβολής στοιχείων για διασταύρωση μέσω των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών και πιστωτικών υπολοίπων. Συγκεκριμένα, θα επανέλθει σε ισχύ και για το 2004 το όριο των 300 ευρώ, πέραν του οποίου θα υποβάλλονται για διασταύρωση τα φορολογικά στοιχεία».

Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσεη του ΣΒΒΕ, θετικά αντιμετωπίζεται το θέμα της παράτασης στην ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για την αναγνώριση δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, ενώ ο υφυπουργός «υποσχέθηκε να εξετάσει το αίτημα του ΣΒΒΕ να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις, οι οποίες μέσα στη χρήση του 2004 έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις (σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2 του Ν. 3220/2004), να δικαιούνται για τις επενδύσεις αυτές να σχηματίσουν ισόποσο ειδικό αφορολόγητο αποθεματικό, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 35% των συνολικών αδιανέμητων κερδών της χρήσης 2004».

Τέλος, ο κ.Ρεγκούζας δεσμεύτηκε να επανεξετάσει και το θέμα της κατάργησης των ειδικών δαπανών χωρίς δικαιολογητικά για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, θέμα που είχε θέσει και παλαιότερα η διοίκηση του ΣΒΒΕ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα