Μπλοκάκια: 10% εισφορά ως προσωρινή λύση

Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2017 10:01
UPD:10:02
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται τα προβλήματα από την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων, καθώς μετά την αποστολή των πρώτων ειδοποιητηρίων του ΕΦΚΑ  σε ασφαλισμένους διαπιστώνονται αρκετά λάθη και προβλήματα.

Toυ Στέλιου Παπαπέτρου

Προσωρινή λύση εκτόνωσης των αντιδράσεων, με εισφορές στο 10% του εισοδήματος του 2015, για τα μπλοκάκια επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να εξευρεθεί ο απαραίτητος χρόνος, ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση που δημιουργήθηκε από την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών  και τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ.

Η λύση αυτή θα αφορά δυο κατηγορίες αμειβομένων με μπλοκάκι. Τους μισθωτούς, οι οποίοι παράλληλα με την μισθωτή απασχόληση χρησιμοποιούν και δελτίο παροχής υπηρεσιών, καθώς και τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι αμείβονται με μπλοκάκι και έχουν έως και δύο εργοδότες.

Στον πυρήνα του προβλήματος βρίσκονται εκτός από την δυσαρέσκεια και τις αντιδράσεις των ασφαλισμένων, η μεγάλη δυσκολία εφαρμογής που παρουσιάζει η συγκεκριμένη διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου. Έτσι, σε πρώτη φάση εξετάζεται το ενδεχόμενο οι αμειβόμενοι με μπλοκάκι αντί του ποσοστού 26,95% επι του εισοδήματος τους να καταβάλλουν εισφορές στο 10% του εισοδήματος και να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται τα προβλήματα από την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων, καθώς μετά την αποστολή των πρώτων ειδοποιητηρίων του ΕΦΚΑ  σε ασφαλισμένους διαπιστώνονται αρκετά λάθη και προβλήματα, όπως για παράδειγμα να έχουν αποσταλεί ειδοποιητήρια πληρωμής εισφορών με βάση το εισόδημα του 2015, ακόμη και σε περιπτώσεις ασφαλισμένων ελευθέρων επαγγελματιών  που διέκοψαν την δραστηριότητα τους το 2016.

 


 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα