Του Κώστα Ιωαννίδη
Το φως που θα έριχνε το ΔΝΤ, είχε να κάνει με κάποια δήλωση για τη συμμετοχή του στα προγράμματα διάσωσης και δεν υπήρξε κάτι τέτοιο. Επίσης δεν υπήρξε κάποια απόφαση για δέσμευση κεφαλαίων στην περίπτωση που θα συμμετείχε στο άμεσο μέλλον. Κάτι που θα μετρήσει για τους επενδυτές είναι η εκτίμησή τους ότι η οικονομία στην Ελλάδα θα αυξηθεί μόνο κατά μόλις 1,0% σε μακροπρόθεσμη βάση, δεδομένων των περιορισμών του προγράμματος διάσωσης της, αλλά θα πρέπει να εκπληρώσει το δημοσιονομικό στόχο του πλεονάσματος που προτιμάται από την πλειονοψηφία των διευθυντών του ΔΝΤ.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Οι περισσότεροι εκ του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ ευνοούν ένα στόχο στο δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας κατά 1,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος μέχρι το 2018, ενώ κάποιοι άλλοι ευνοούν το στόχο του 3,5% όπως ζήτησε η ομάδα των Ευρωπαίων Δανειστών της Ελλάδας. Το Ταμείο δεν προσδιόρισε ποιοι διευθυντές ευνόησαν τον υψηλότερο στόχο ή πόσοι εκ του 24μελούς διοικητικού συμβουλίου συμμερίζονταν την άποψη του 1,5% του ΑΕΠ. Η σπάνια διάσπαση μεταξύ των διευθυντών του ΔΝΤ αποκαλύπτει τις διαφωνίες στις απόψεις τους για τις δημοσιονομικές επιδόσεις και τη βιωσιμότητα του χρέους στην Ελλάδα. Αλλά αυτό συμβαίνει την ώρα που το ΔΝΤ εκτιμά κατά πόσον θα συμμετάσχει σε ένα νέο σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα, που απαιτείται από τα μέσα του 2018.
Η εκτίμησή μας είναι ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη αλλαγή στη στάση των θεσμικών ως το EuroWorking Group την Πέμπτη. Η συναλλακτική δραστηριότητα είναι καλό που μένει χαμηλά, γιατί μια άνοδος των όγκων μπορεί να γίνει ενίσχυση στην καθοδική ορμή που εμφάνισε η αγορά μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Στο διεθνές πεδίο έχουμε επιστροφή της ανησυχίας και υποχώρηση των βασικών δεικτών στα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη. Σήμερα πτωτικά κινούνται οι αγορές στην Ασία και τα futures της πλατφόρμας CMC Markets για την Ευρώπη δίνουν ανοδικό άνοιγμα για το χρηματιστήριο του Λονδίνου, πτωτικό για το Παρίσι και επίπεδη έναρξη στη Γερμανική αγορά.
Χθες οι θεσμικοί επέλεξαν τις 622 μονάδες ως επίπεδα σχετικής ισορροπίας. Ήταν η μέρα που, στο τελείωμά της, το ΔΝΤ, θα εκφραστεί για την βιωσιμότητα του χρέους. Από το δεύτερο λεπτό της διαπραγμάτευσης ως το τέλος σχεδόν, ο ΓΔ ταλαντευότανε μεταξύ των 618 και 623 μονάδων, με κλείσιμο την Παρασκευή χονδρικά στις 629. Δεν είναι τόσο απλό το ζήτημα του επιπέδου που μπορούν να αισθάνονται άνετα, πριν από μιας καταλυτικής επίπτωσης πολυαναμενόμενη εξέλιξη, οι θεσμικοί του ΧΑ. Καθώς ανήκουν σε διαφορετικής κατεύθυνσης ομάδες κερδοσκόπων. Η πτώση βέβαια είχε πάλι στο τιμόνι τις Τράπεζες, αφού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο βρέθηκαν υπό επενδυτική δυσμένεια. Ο τζίρος δεν άφηνε καμία αμφιβολία ότι οι επαγγελματίες της αγοράς τα απαραίτητα έκαναν μόνο.
Το γιατί υπήρξε αυτή η εικόνα αποκαλύπτεται από την εκτίμηση της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ που μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η αναζωπύρωση των προσδοκιών ολοκλήρωσης της αξιολόγησης κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας που μας πέρασε, είχε σαν αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των απωλειών που σημειώθηκαν κατά την έναρξή της. Όμως, για την αποκατάσταση της βαριά τραυματισμένης τεχνικής εικόνας και την αναστροφή της βραχυπρόθεσμης τάσης που παραμένει ακόμα πτωτική, απαιτείται τουλάχιστον η υπέρβαση της ζώνης που εκτείνεται από το καθοδικό 'χάσμα' των 633 μονάδων, μέχρι και το επίπεδο αντίστασης των 636 μονάδων, απ’ όπου διέρχεται, εκτός όλων των άλλων, και ο εκθετικός ΚΜΟ των 30 ημερών. Θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο να συμβεί με 'καύσιμο' μόνο τις προσδοκίες και αν δεν συντελεστεί κάποια έστω μικρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Μέχρι τότε το πιθανότερο σενάριο είναι ο Δείκτης να διακυμαίνεται μεταξύ 636 και 610 μονάδων. Το αισιόδοξο σενάριο φαντάζει επικρατέστερο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να 'στοιχηματίσουμε' για τον χρόνο που θα απαιτηθεί μέχρι να επαληθευτεί».
Οι ισχυροί θεσμικοί με τις μεγαλύτερες θέσεις μετά το πρώτο μέρος των συναλλαγών τη Δευτέρα, τραβήχτηκαν στην άκρη και επανήλθαν στις συναλλαγές μετά τις 15:50 και προετοίμασαν την ατμόσφαιρα για τους θεσμικούς από τις ΗΠΑ. Αυτοί συμφώνησαν για την απομάκρυνση από το κατώτερο μέρας. Αλλά στις δημοπρασίες «επέστρεψαν» τους καρπούς των αγορών τους. Κανένας εξ αυτών δε γνωρίζει τι θα πουν τα μοντέλα των αντιπάλων διαχειριστών σε μια έκθεση του ΔΝΤ, που θα μπορούσε να δημιουργήσει διόγκωση της ανησυχίας, που ήδη έχει σχηματίσει η καθυστέρηση στην καθυστερημένη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Μικρές απώλειες εμφάνισαν στην χθεσινή συνεδρίαση, πρώτη της εβδομάδας, οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, εν μέσω των ανησυχιών για την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,09% στις 20.052 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε απώλειες κατά 0,21% στις 2.292 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση κατά 0,06% στις 5.663 μονάδες.
«Η αγορά αυτή την περίοδο, βρίσκεται σε περίοδο αξιολόγησης, η οποία είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει» τόνισε ο Έρνι Σεσίλια, οικονομικός διευθυντής της Bryn Mawr Trust. «Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο νέος πρόεδρος θα καθυστερήσει να εφαρμόσει την πολυαναμενόμενη δημοσιονομική τόνωση» υποστήριξε από την πλευρά του, ο Τζέρεμι Κλάιν, επενδυτής της FBN Securities.
Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 1,39% στα 53,10 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημείωσαν απώλειες κατά 1,74% στα 55,82 δολάρια. Η τιμή του χρυσού αντίθετα, κατέγραψε άνοδο κατά 1,33% στα 1.237,00 δολάρια.
Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία της στερλίνας μειώθηκε κατά 0,16% στα 1,2465 δολάρια, το ευρώ σημείωσε απώλειες κατά 0,28% στα 1,0751 δολάρια, ενώ το ιαπωνικό νόμισμα κινήθηκε ανοδικά κατά 0,91% στα 111,67 γεν/δολάριο.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, οριακή βελτίωση εμφάνισαν τα οικονομικά μεγέθη της Sysco Corp. κατά τη διάρκεια του τριμήνου Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2016, καθώς η κερδοφορία της αμερικανικής εταιρείας ανήλθε σε 275 εκατ. δολάρια ή 0,50 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 272 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.
Αύξηση σημείωσαν και τα καθαρά κέρδη της Tyson Foods, τα οποία ανήλθαν σε 593 εκατ. δολάρια ή 1,59 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 461 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015.
ΕΥΡΩΠΗ
Πτωτικά τερμάτισαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας σε Γαλλία και ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,68% στις 361,60 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε απώλειες κατά 1,22% στις 11.509 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100κατέγραψε μείωση κατά 0,22% στις 7.172 μονάδες.
Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,98% στις 4.778 μονάδες, ο ισπανικόςΙΒΕΧ 35 διολίσθησε κατά 1,11% στις 9.357 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB μειώθηκε κατά 2,21% στις 18.693 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Ryanair υποχώρησε κατά 3,76% εξαιτίας των αδύναμων οικονομικών μεγεθών, ενώ πτώση κατά 2,3% κατέγραψε και η μετοχή της Generali, εν όψει της συνεδρίασης του δ.σ. για το μέλλον της επένδυσης στην Intesa Sanpaolo.
Στη Γαλλία, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών, καθώς η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λε Πεν, προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών.
Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,31% στις 18.976 μονάδες και ο δείκτης Topix αυξήθηκε κατά 0,36% στις 1.520 μονάδες. Στην Κίνα παράλληλα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη κατέγραψε άνοδο κατά 0,55% στις 3.157 μονάδες και το χρηματιστήριο της Σένζεν σημείωσε κέρδη κατά 0,75% στις 508,95 μονάδες.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων 2,5 ετών αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο οι εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία, καθώς ενισχύθηκαν κατά 5,2% σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση από τον Ιούλιο του 2014.
Παράλληλα, πτώση της τάξης του 8% εμφάνισαν στο γ’ τρίμηνο του 2016 τα καθαρά κέρδη της Ryanair Holdings, καθώς υποχώρησαν σε 94,7 εκατ. ευρώ έναντι 102,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015.
Την ίδια ώρα, οριακή επιδείνωση εμφάνισε τον Φεβρουάριο το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη, λόγω των ανησυχιών για τις επιπτώσεις της πολιτικής του νέου Αμερικανού προέδρου. Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Sentix, ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 17,4 μονάδες τον Φεβρουάριο έναντι 18,2 μονάδων τον Ιανουάριο.
Τέλος, σημαντική συρρίκνωση εμφάνισαν στο γ΄ τρίμηνο του οικονομικού έτους 2016 - 2017, τα καθαρά κέρδη της Toyota Motor Corp., καθώς περιορίστηκαν σε 486,5 δισ. γεν (4,3 δισ. δολάρια) έναντι 627,97 δισ. γεν το προηγούμενο έτος.
ΧΑ
Οι Τράπεζες έδωσαν πίσω τα μισά από τα κέρδη που εμφάνισαν τον Φεβρουάριο
Στην πρώτη σύνοδο της κρίσιμης για την ελληνική υπόθεση εβδομάδας του Φεβρουαρίου, οι θεσμικοί αποφάσισαν, σε μία συνεδρίαση με χαμηλό τζίρο αλλά ανώτερο της Παρασκευής να επιστρέψουν στις ρευστοποιήσεις θέσεων. Οι ανησυχίες κατάφεραν να εμφανίσουν ξανά τη διάθεση για φυγή από τα Τραπεζικά blue chip που ήταν ισχυρή στις δυο πρώτες μέρες της περασμένης βδομάδας. Το αποτέλεσμα ήταν η επιδείνωση της τεχνικής εικόνας της αγοράς. Το βασικό χαρακτηριστικό ήταν η νευρική ταλάντευση των τιμών των βασικών δεικτών μόνιμα κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας χωρίς διαστήματα με θετική μεταβολή.
Οι Τράπεζες ξεκίνησαν με πτωτικό χάσμα -1,35% στις 768,56 μονάδες ενώ εμφάνισαν αμέσως τάση να αναζητήσουν το ελάχιστο μέρας και στις 10:38 χωρίς διστάσουν τον είχανε οδηγήσει οι πιέσεις στις 748,79 μονάδες με μεταβολή -3,89% αλλά εμφάνισε την εγγραφή του ελάχιστου μέρας στο -4,04% στις 13:39 που ήταν οι 747,67 από 756,95. Ο Τραπεζικός δείκτης στις 15:33 εμφάνισε το μέγιστο μέρας του που ήταν οι 780,30 από 781,05 μονάδες και αντιστοιχούσε σε μεταβολή +1,90%. Οι βασικοί δείκτες σημείωσαν το μέγιστο δεύτερου μέρους στις 16:44 όταν κορύφωσε για το δεύτερο μέρος ο Τραπεζικός. Το ελάχιστο για τις Τράπεζες δεν έφερε το minimum για τους βασικούς δείκτες που εμφάνισαν κατώτερο μέρας στις 14:52 και ήταν οι 618,19 από 622,84 για τον ΓΔ, ενώ ο 25άρης σταμάτησε στις 1649,70 από 1660,51 την προηγούμενη σύνοδο.
Επειδή σημαντικές μεταβολές εμφάνισαν με πτώση πάνω από -2% οι ΑΡΑΙΓ -2,23%, ΓΡΙΒ -2,91%, ΟΛΠ -2,84%, ΟΠΑΠ -2,04% που μερικές είναι με υπολογίσιμους συντελεστές βαρύτητας, η διαπραγμάτευση εξαρτήθηκε από τις Τράπεζες όπου οι συναλλαγές έφεραν την ΑΛΦΑ στο -3,85% από +1,68% την προηγούμενη, την ΕΤΕ στο -1,75% από +1,33, η ΠΕΙΡ -4,84% από +3,33% στις 3/2, και ΕΥΡΩΒ -4,43% από +0,86% με μεταβαλλόμενη έκφραση ενδιαφέροντος για ρευστοποίηση θέσεων. Η αγορά φάνηκε σήμερα αρκετά διαστήματα ικανή να σταθεί πάνω από τα επίπεδα των 622 μονάδων. Ενώ είχε στην πλάτη της μια σειρά από αρνητικές προσδοκίες για τις τράπεζες και την οικονομία στο εσωτερικό αναφορικά με τη δεύτερη αξιολόγηση αλλά και τη διεθνή επιφύλαξη για τις εξελίξεις από την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και το αρνητικό για τις Τράπεζες του Ευρώ κλίμα.
Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε προς το χειρότερο, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (7 από 18) blue chip έναντι των καθοδικών (15 από 5) με τρία την ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο 14 από 25 την προηγούμενη σύνοδο, και 5 από 4 αμετάβλητες. Άρα, οι 21 από 11 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 27,356 από 26,454 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 14,14 από 14,81 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος υποχώρησε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 51,68% από 56,00% του συνολικού τζίρου.
Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, εμφάνισαν αρχικά ελεφρά καθοδική πορεία. Στο δεύτερο μέρος εγκαταστάθηκε πλάγια καθοδική δυναμική στην πορεία των επί μέρους αγορών του ευρώ με ενίσχυση από την εικόνα των futures στη Wall Street που έδειχναν για πτώση. Η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από την εικόνα στην παγκόσμια αγορά συναλλάγματος. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή -0,85%, ο CAC είχε μεταβολή -0,72% με τον FTSE100 με μεταβολή -0,12%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν έναρξη με επίπεδη δυναμική και μικρού αποτελέσματος μεταβολές αλλά οι βασικοί δείκτες γρήγορα εμφάνισαν απώλειες με μεταβολές για τον Dow Jones Ind Av στο +0,00% και τον S&P500 στο -0,13%.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,30% και έφθασε στις 620,75 από 628,92 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1655,61 από 1680,08 με μεταβολή -1,46%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 1,1 μονάδες χαμηλότερα και τον 25άρη κατά 4,1, κλείνοντας τους πιο κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.
Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες Πρώτων Υλών +2,14% από -0,15%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,88% από +3,35%, Τεχνολογίας +0,81% από +0,57%, Κατασκευές Υλικά +0,13% από +0,78%, και Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,07% από -0,97%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Τραπεζών -3,66% από +1,74%, Μέσων Ενημέρωσης -3,49% από -3,37%, Ακίνητης Περιουσίας -2,05% από +1,00%, Ταξίδια Αναψυχή -1,99% από +0,81%, ο 25άρης -1,46% από +1,12%, Εμπορίου -1,45% από +2,13%, ο ΓΔ -1,30% από +0,94%, Τηλεπικοινωνιών -1,28% από +1,18%, ο FTSEΜ -0,61% από -0,92%, Τροφίμων Ποτών -0,53% από +0,04%, Πετρελαίου Αερίου -0,41% από +0,57%, Κοινής Ωφέλειας -0,40% από -1,22%, και Βιομηχανικών Προϊόντων -0,27% από -0,28%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Χημικών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 27,356 από 26,454 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,624 από 0,686 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 24,202 από 24,581 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,617 από 0,363 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 42,804 από 43,277 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 47,636 από 47,344 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 33 από 50 των καθοδικών σε 51 από 36 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 28 από 28.
Τεχνική ανάλυση - παράγωγα
Διατήρησαν τις ελαφρά αισιόδοξες προσδοκίες παρά το -1,46% του 25άρη
Στην πρώτη σύνοδο της δεύτερης εβδομάδας του Φεβρουαρίου, οι θεσμικοί έδωσαν πτωτική δυναμική στον 25άρη και κινήθηκε σε αρνητικό πεδίο από το άνοιγμα. Τότε εμφανίστηκε το μέγιστο μέρας στις 1672,25 μονάδες. Οι εντολές πώλησης έφεραν τον δείκτη στο ελάχιστο μέρας στις 1649,70 μονάδες στις 14:52. Το κλείσιμο ορίστηκε στις 1655, μονάδες, με μεταβολή -1,46%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 12,018 εκατ. ευρώ.
Για τη σειρά Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 1974 συμβόλαια με ανώτερο μέρας στις 1675,00 μονάδες και κατώτερο στις 1648,50. Η σειρά Μαρτίου εμφάνισε όγκο 425 ΣΜΕ και οι 843 ανοικτές θέσεις έγιναν 1105 με εκκαθάριση στις 1657,75 μονάδες. Ο δείκτης έκλεισε στις 1655,61 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Φεβρουαρίου ορίστηκε στις 1656,50, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Φεβρουαρίου 6423 από 6931.
Στην περίπτωση του 25άρη (-1,46%), υπάρχει το χάσμα στις 1697,97 - 1702,36 μονάδες. Η πρώτη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στις 1632 μονάδες, με ενδιάμεση στις 1647, ενώ πλησιέστερα, σημαντική, αντίσταση, βρίσκεται στις 1712 μονάδες.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Πλέον τα νέα είναι αυτά που μπορούν να κάνουν την διαφορά, μιας και ο χρόνος έχει τραβήξει σε μάκρος διαλύοντας την όποια ψυχολογία της Αγοράς. Όλα δείχνουν ότι η Κυβέρνηση θα υποχωρήσει, αν θέλει να προλάβει να συμμετάσχει στο "QE" και στο μέλλον να βγει στις Αγορές. Το EwG της 9ης Φεβρουαρίου, είναι αυτό που μπορεί να ξεκινήσει και πάλι τις συνομιλίες, για να φτάσουμε στην 20η Φεβρουαρίου.
Το θέμα χρέος είναι φυσικά το "κλειδί", παρόλα αυτά οι Ευρωπαίοι από την μία θέλουν το IMF χωρίς τουλάχιστον στην παρούσα να ακουμπήσουν το θέμα, αν εξαιρέσουμε την προσπάθεια με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.
Η Κυβέρνηση, μην έχοντας διέξοδο, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να συμφωνήσει με τους Δανειστές, έχοντας χάσει πολύτιμο χρόνο από το 2017. Είναι και ο μόνος λόγος που είμαστε αισιόδοξοι.
Αναρωτιόμαστε αν μπορούμε να προχωρήσουμε σε Μεταρρυθμίσεις, σε υλοποιήσεις των συμφωνηθέντων και στην σταδιακή προσέλκυση Ξένων επενδύσεων στην Χώρα.
Ο χρόνος είναι ο μεγάλος μας αντίπαλος, μιας και η Αγορά έχει πλέον παραδώσει όπλα περιμένοντας τις εξελίξεις.
Σήμερα
Η διάθεση για ανάληψη ρίσκου για τις ασιατικές μετοχές και το ευρώ υποχώρησε σήμερα Τρίτη, καθώς το αυξανόμενο κύμα των οικονομικών και πολιτικών ανησυχιών προστίθεται στην αγωνία γύρω από τις προσδοκίες τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας που μειώθηκαν και πάλι τον Ιανουάριο.
Οι Ευρωπαϊκές μετοχές δείχνουν έτοιμες για υποτονική έναρξη συναλλαγών. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν οριακά χαμηλότερα, ενώ στην Ιαπωνία ο Nikkei υποχώρησε -0,35%. Οι μετοχές στην Κινεζική ήπειρο πιέστηκαν και ο SSEC μειώθηκε αρχικά -0,4% προ της ανακοίνωσης στοιχείων που αναμένεται να δείξουν ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκαν, τον Ιανουάριο, για έβδομο μήνα στη σειρά κατά περίπου 10,5 δις δολάρια, φθάνοντας στα 3 τρις δολάρια. Αργότερα η πτώση έπεσε στο -0,12%.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Διάσταση απόψεων σχετικά με τη δημοσιονομική πορεία και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους καταγράφηκαν μεταξύ των μελών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου για την Ελλάδα. Τα μέλη του ΔΝΤ τάχθηκαν υπέρ της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και του εξορθολογισμού των συνταξιοδοτικών δαπανών, ενώ επανέλαβαν τη σύστασή τους για προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.
Κλείστε τη δεύτερη αξιολόγηση και εμείς θα συζητήσουμε την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ήταν το μήνυμα που έστειλε σήμερα στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Μιλώντας ενώπιον της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ευρωβουλής, ο κ. Ντράγκι εξήγησε ότι για εντάξουμε την Ελλάδας στο πρόγραμμα πρέπει πρώτα απ’ όλα να δούμε τη βιωσιμότητα του χρέους, εξετάζοντας τόσο τα βραχυπρόθεσμα όσο και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του. «Με άλλα λόγια πρέπει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση», είπε, προσθέτοντας ότι μόλις γίνει αυτό το δ.σ. της ΕΚΤ με απόλυτη ανεξαρτησία θα εκφράσει τη δική του αξιολόγηση και τότε μόνο μπορούμε να μιλάμε για αγορά χρέους.
Επιβάλλεται νομικά μια νέα απόφαση της Μπούντεσταγκ σε περίπτωση που αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα; Σε αυτό το ερώτημα η επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής βουλής απάντησε αρνητικά. Σε γνωμάτευσή της η επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής βουλής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν χρειάζεται οπωσδήποτε άμεσα μια νέα απόφαση του κοινοβουλίου, αν αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Η εκτίμηση αυτή φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που υποστηρίζει το αντίθετο.
Το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι ένα συγκυριακό πρόβλημα αλλά σύμπτωμα μιας σειράς συσσωρευμένων διαρθρωτικών προβλημάτων, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, ενώ σημείωσε ότι η ΤτΕ υποστηρίζει τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2% του ΑΕΠ, υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων και της διάθεσης των πλεονασμάτων για επιτάχυνση της ανάπτυξης.
Στη διάσταση απόψεων μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα δανεισμού και τη βιωσιμότητα του χρέους επανέρχεται η εφημερίδα Die Welt. Με ανάλυση στην ηλεκτρονική της έκδοση επιχειρεί να εξηγήσει «γιατί το πόκερ του Σόιμπλε με το ΔΝΤ μπορεί να γίνει επικίνδυνο». Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι «η Αθήνα θα χρειαστεί το καλοκαίρι φρέσκο χρήμα για την εξυπηρέτηση του χρέους. Η (σ.σ. ελληνική) κυβέρνηση αρνείται ακόμη να εκπληρώσει τους όρους των δανειστών. Παρατηρητές φοβούνται μια νέα αντιπαράθεση με το Βερολίνο».
Για πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από πολλούς παράγοντες και σε πολλά επίπεδα προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επίτευξης συμφωνίας για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης κάνουν λόγο κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών. Σχολιάζοντας τα περί πρωτοβουλίας του προέδρου τουEurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ πηγές του ΥΠΟΙΚαναφέρεουν ότι είναι νωρίς ακόμη να εκτιμήσουμε αν θα καρποφορήσουν.
Η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να θεσμοθετήσει μία μόνιμη επισκόπηση των δημόσιων δαπανών, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ τόνισε ότι απώτερος στόχος, είναι η αποκατάσταση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας της χώρας, η οποία συνιστά τη βάση για μείωση του ονομαστικού επιτοκίου επί του ελληνικού χρέους με βάση την αποτίμηση των αγορών.
Στις κορυφαίες επιλογές της για την Ελλάδα το έτος 2017 συμπεριλαμβάνει η Wood την «Μυτιληναίος». Τα καθαρά κέρδη αναμένεται να είναι αυξημένα πάνω από 30% για την χρονική περίοδο 2017-2018 , ιδιαίτερα λόγω την αύξησης της τιμής του αλουμινίου. Οι ελεύθερες ταμιακές ροές αναμένεται να φτάσουν τα €200 εκατ. ανά έτος μέσα στα επόμενα τρία χρόνια λόγω της βελτίωσης των τιμών του αλουμινίου αλλά και των μειωμένων αναγκών σε δαπάνες κεφαλαίου. Η τιμή στόχος αναμένεται να φτάσει τα €10 με την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων.
Το ερώτημα «μήπως πρέπει στη συνταγματική μεταρρύθμιση να συμπεριληφθεί μια ρύθμιση για το όριο του δημόσιου χρέους;», απηύθυνε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας. Η τοποθέτηση του κ. Λιαργκόβα έλαβε χώρα σε εκδήλωση στην Αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής για την παρουσίαση βιβλίου του Γραφείου Προϋπολογισμού, με τίτλο «Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας» Καζάκος, Λιαργκόβας, Ρεπούσης).
Την ολοκλήρωση του πρώτου της έργου στην Ουγκάντα ανακοίνωσε η Intrasoft International, εγκαθιστώντας με επιτυχία το σύστημα «Profits» στην κεντρική τράπεζα της αφρικανικής χώρας. Η εταιρεία επελέγη το προηγούμενο χρονικό διάστημα, μέσω διεθνούς διαγωνισμού, για την προμήθεια, εγκατάσταση και συντήρηση του συστήματος, σε συνεργασία με τις Relational S.A., Singular Logic και TTCS Uganda. Το έργο αποτελεί ένα ακόμα ορόσημο, στο πλαίσιο της επέκτασης της Intrasoft στην αγορά της Αφρικής, αναφέρει η εταιρεία, σε σχετική της ανακοίνωση.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Υπέρ της διατήρησης της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη τάχθηκε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Η στήριξη από τα νομισματικά μέτρα είναι ακόμη αναγκαία» τόνισε, μεταξύ άλλων, παραπέμποντας στις «υποτονικές πληθωριστικές πιέσεις». Ο ίδιος επανέλαβε παράλληλα, ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, σε όρους τόσο μεγέθους, όσο και χρονικής διάρκειας. «Το οφέλη της νομισματικής πολιτικής ξεκάθαρα υπερτερούν των πιθανών παράπλευρων επιπτώσεων, καθώς τα μέτρα της ΕΚΤ έχουν διαδραματίσει καίριο ρόλο στη διατηρούμενη σταθερότητα» ανέφερε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας.
Το ευρώ, το κοινό νόμισμα που υποτίθεται ότι θα ενίσχυε την ΕΕ, θα έφερνε θέσεις εργασίας και υψηλό βιοτικό επίπεδο σε όλους, βρίσκεται στο μεγεθυντικό φακό οικονομολόγων και σχολιαστών του γερμανικού Τύπου. Αφορμή, η παρατεινόμενη κρίση του ευρώ, αλλά και οι πιέσεις που δέχεται από την άλλη όχθη του Ατλαντικού, με ορατό τον κίνδυνο διάλυσης της Ευρωζώνης. Σε άρθρο του ο Μπερτ Ρίρουπ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Έρευνας της εφημερίδας Handelsblatt, υποστηρίζει ότι η ΕΕ, πολιτικά και οικονομικά, θα πρέπει να συσπειρωθεί και να αποτελέσει αντίβαρο στον αμερικανικό εθνικισμό.
Περαιτέρω αύξηση εμφάνισε το συνολικό ύψος του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ, οι αγορές κρατικών ομολόγων ανήλθαν σε 1,337 τρισ. ευρώ κατά την εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε την 3η Φεβρουαρίου, έναντι 1,319 τρισ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα (27/01/2017). Παράλληλα, η ΕΚΤ προέβη στην αγορά καλυμμένων ομολόγων, ύψους 209,6 δισ. ευρώ, στην αγορά ABS (Asset-backed securities), ύψους 23,3 δισ. ευρώ και στην αγορά εταιρικών ομολόγων, ύψους 60,9 δισ. ευρώ.
Τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση των τελευταίων οκτώ ετών εμφάνισε τον Δεκέμβριο ηβιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία.
Συγκεκριμένα, παρουσίασε μείωση κατά 3% έναντι των εκτιμήσεων περί οριακής αύξησης κατά 0,3%. Η κάμψη - η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2009 - οφείλεται στη συρρίκνωση της μεταποίησης κατά 3,4% και των κατασκευών κατά 1,7%. Οι γερμανικές αρχές παράλληλα, αναθεώρησαν στο +0,5% την επίδοση του Νοεμβρίου, έναντι αρχικής εκτίμησης +0,4%.
Οριακή βελτίωση εμφάνισαν τα οικονομικά μεγέθη της Sysco Corp. κατά τη διάρκεια του τριμήνου Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2016.
Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της αμερικανικής εταιρείας ανήλθε σε 275 εκατ. δολάρια ή 0,50 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 272 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 0,58 δολάρια. Τα έσοδα παράλληλα, ενισχύθηκαν σε 13,5 δισ. δολάρια έναντι 12,2 δισ. δολαρίων το προηγούμενο έτος.
Βελτίωση εμφάνισαν στο δ’ τρίμηνο του 2016 τα οικονομικά μεγέθη της Tyson Foods, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Τα καθαρά κέρδη της αμερικανικής εταιρείας ανήλθαν σε 593 εκατ. δολάρια ή 1,59 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 461 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Τα έσοδα παράλληλα, αυξήθηκαν σε 9,18 δισ. δολάρια από 9,15 δισ. δολάρια το προηγούμενο έτος.
Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 1,27 δολαρίων ανά μετοχή και έσοδα 9,03 δισ. δολαρίων.
Οριακή επιδείνωση εμφάνισε τον Φεβρουάριο το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη, λόγω των ανησυχιών για τις επιπτώσεις της πολιτικής του νέου Αμερικανού προέδρου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Sentix, ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 17,4 μονάδες τον Φεβρουάριο έναντι 18,2 μονάδων τον Ιανουάριο. «Οι επενδυτές αντιδρούν στις πρώτες αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ και τις αποτιμούν ως “εμπόδιο” για την παγκόσμια οικονομία» αναφέρει μεταξύ άλλων, το ινστιτούτο. Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών βελτιώθηκε στις 20,5 μονάδες έναντι 16,5 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση από τον Μάιο του 2011.
Στον Μάριο Ντράγκι και τις νομισματικές πολιτικές της ΕΚΤ επέρριψε τις ευθύνες για το «φθηνό» ευρώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στον απόηχο της κριτικής του Ντόναλντ Τραμπ για τη συναλλαγματική αξία του κοινού νομίσματος. «Η αξία του ευρώ είναι πολύ χαμηλή και για την εμπορική θέση της Γερμανίας» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Σόιμπλε, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Tagesspiegel. «Όταν ο Μάριο Ντράγκι υιοθέτησε την επεκτατική πολιτική, του εξήγησα ότι αυτή η απόφαση θα αυξήσει το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανία» επεσήμανε παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός.
Αμετάβλητα παρέμειναν τα επιτόκια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Αυστραλίας (RBA), σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση του εκτελεστικού της συμβουλίου. Συγκεκριμένα, το βασικό επιτόκιο διατηρήθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 1,50% παραμένοντας στα ίδια επίπεδα για πέμπτο συνεχόμενο μήνα. Οι αναλυτές της Wall Street Journal θεωρούσαν αναμενόμενη την απόφαση της κεντρικής τράπεζας.
Σημαντική βελτίωση εμφάνισαν στο δ’ τρίμηνο του 2016 τα οικονομικά μεγέθη της BNP Paribas, χάρη στην ανάκαμψη του επενδυτικού κλάδου. Τα κέρδη της γαλλικής τράπεζας διαμορφώθηκαν σε 1,44 δισ. ευρώ έναντι 665 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015.
Τα έσοδα παράλληλα, αυξήθηκαν κατά 2% σε 10,66 δισ. ευρώ, ενώ οι προβλέψεις ανήλθαν σε 127 εκατ. ευρώ. Οι αναλυτές ωστόσο, ανέμεναν καθαρά κέρδη της τάξης των 1,57 δισ. ευρώ.