Αυστραλία: Η αύξηση 1% των μισθών, πιέζει τα βασικά επιτόκια

Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2005 08:14

ΕΠΙΤΑΧΥΝΘΗΚΕ ο ρυθμός αύξησης των μισθών το τέταρτο τρίμηνο, στην Αυστραλία, καθώς ο δείκτης ανεργίας, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα 28 ετών, ενισχύοντας τις προσδοκίες, ότι, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, θα αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού την επόμενη εβδομάδα.

Ο δείκτης των μισθών, που μετρά το ωρομίσθιο, εκτός των πριμ, αυξήθηκε 1%, μετά την άνοδο 0,9% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Αυστραλίας, στο Σύδνεϋ. Δεκαέξι οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι η αύξηση των μισθών θα ήταν σε ποσοστό 1,1%.

Η αύξηση των μισθών, ενδέχεται να τροφοδοτήσει την πληθωρισμό και να εντείνει τις πιέσεις στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας, Ian Macfarlane, να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού στις 2 Μαρτίου, για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 18 από τους 19 οικονομικούς αναλυτές, που ρωτήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, από το Bloomberg News. Την εβδομάδα που πέρασε, ο Macfarlane είπε ότι το κόστος δανεισμού, θα πρέπει να αυξηθεί «κατά τι».

Η Reserve Bank of Australia, διατηρεί τα βασικά επιτόκια δανεισμού στο 5,25% από τον Δεκέμβριο του 2003.

Το δολάριο της Αυστραλίας, σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, στα 79,19 σεντς, στις 2:24' μ.μ., στο Σύδνεϋ, από 79,24 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ, πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων για την αύξηση των μισθών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα