Σε χαμηλό 16 μηνών η μεταποιητική δραστηριότητα

Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2017 11:13
UPD:11:21
REUTERS/STOYAN NENOV

Η ύφεση του μεταποιητικού κλάδου ήταν αποτέλεσμα των αντίξοων καιρικών συνθηκών του πρώτου μήνα του νέου έτους, καθώς οι χιονοπτώσεις και το έντονο ψύχος επέδρασε αρνητικά.

Με ταχύτερο ρυθμό συρρικνώθηκε τον Ιανουάριο του 2017 η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ελλάδα, καταγράφοντας τη χειρότερη επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2015.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Markit, ο δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε στις 46,6 μονάδες, έναντι 49,3 μονάδων τον Δεκέμβριο του 2016, σημειώνοντας τη δυσμενέστερη επίδοση των τελευταίων 16 μηνών.

Η ύφεση του μεταποιητικού κλάδου ήταν αποτέλεσμα των αντίξοων καιρικών συνθηκών του πρώτου μήνα του νέου έτους, καθώς οι χιονοπτώσεις και το έντονο ψύχος επέδρασαν αρνητικά.

Πτώση κατεγράφη τόσο σε επίπεδο παραγωγής, όσο και σε επίπεδο νέων παραγγελιών, ενώ αρνητικά αποδείχθηκαν και τα στοιχεία για την απασχόληση.

Νέες παραγγελίες

Τα επίπεδα νέων παραγγελιών εξακολούθησαν να υποχωρούν στον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου. Στην πραγματικότητα, ο ρυθμός συρρίκνωσης επιταχύνθηκε σε σύγκριση με το τέλος του 2016,

στον ταχύτερο που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2015. Οι εταιρείες κατέγραψαν σημαντική μείωση των νέων εργασιών από το εξωτερικό, για πέμπτο συνεχή μήνα.

Μειωμένη παραγωγή

Σε αντιστοιχία με την τάση που επικρατεί ως προς τις νέες εργασίες, οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών περιόρισαν τα επίπεδα παραγωγής στο ξεκίνημα του 2017, καθώς ορισμένες εταιρείες επεσήμαναν τις πυκνές χιονοπτώσεις ως τον κύριο παράγοντα που οδήγησε στη μείωση. Ο ρυθμός συρρίκνωσης ήταν σημαντικός και επιταχύνθηκε στον ταχύτερο που έχει καταγραφεί σε διάστημα 16 μηνών.

Περαιτέρω υποχώρηση των αποθεμάτων

Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων υποχώρησαν περαιτέρω.  Έχοντας να αντιμετωπίσουν μειωμένους όγκους νέων εργασιών, οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών εξακολούθησαν να μειώνουν τις αδιεκπεραίωτες εργασίες τους, επεκτείνοντας την τρέχουσα τάση, η οποία παρατηρήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2008. Κατά συνέπεια, οι εταιρείες περιόρισαν περαιτέρω τα επίπεδα στελέχωσης, συνδέοντας την υποχώρηση αυτή με τις προσπάθειες μείωσης κόστους.

Ασθενέστερη αισιοδοξία

Οι επιχειρήσεις παρέμειναν αισιόδοξες ως προς τις προοπτικές σχετικά με τα επίπεδα παραγωγής μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Παρ’ όλα αυτά, τα επίπεδα αισιοδοξίας ήταν τα ασθενέστερα που έχουν καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2015. Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν περαιτέρω σημαντική αύξηση του κόστους εισροών την οποία κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες παραγωγοί, ενώ ο ρυθμός αύξησης επιταχύνθηκε καταγράφοντας υψηλό 70 μηνών. Υπήρξαν ενδείξεις ότι οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου, χάλυβα, καφέ και θερμοπλαστικών υλικών, συνέβαλαν στη γενική αύξηση των τιμών εισροών. Ωστόσο, οι έντονες ανταγωνιστικές πιέσεις στον τομέα ώθησαν τις εταιρείες στη μείωση των τιμών πώλησης.

Περιορισμός αγοραστικής δραστηριότητας

Μετά τη σταθεροποίηση κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, η αγοραστική δραστηριότητα των Ελλήνων παραγωγών αγαθών περιορίστηκε στο ξεκίνημα του 2017. Η ασθενέστερη ζήτηση, τα χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής και οι αντίξοες καιρικές συνθήκες ήταν ορισμένοι από τους λόγους τους οποίους συνέδεσαν οι εταιρίες με τη μείωση των αγορών προμηθειών. Ως εκ τούτου, τα επίπεδα αποθεμάτων αγορών περιορίστηκαν με σημαντικό ρυθμό.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα