Ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2017 11:05
UPD:11:09
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Ανοδικά αντιδρά το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά τις συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις των προηγούμενων ημερών, με τους επενδυτές να αποτιμούν τις τελευταίες, παρασκηνιακές προσπάθειες σύγκλισης των δύο πλευρών.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,93% στις 617,41 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει αύξηση κατά 1,12% στις 1.653,84 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 3,34 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 36 ενισχύονται, οκτώ υποχωρούν και τέσσερις παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 2,36% στις 564,55 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει κέρδη κατά 1,81%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 2,82%, η Eurobank κατά 2,49% και η Alpha Bank κατά 2,44%. Από την πλευρά της, η μετοχή της Attica Bank διατηρείται σταθερή στα 0,040 ευρώ.

Στο ταμπλό, η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα εκτινάσσεται κοντά στο +5%, ενώ στο 2,60% διαμορφώνεται η άνοδος για τη μετοχή της Lamda Development. Παράλληλα, η μετοχή του Ελλάκτορα καταγράφει άνοδο κατά 1,83%, της Σαράντης κατά 1,55% και του ΟΤΕ κατά 1,07%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν μικρή επιδείνωση, κινούμενες στο τεχνικό όριο του 8%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 5 μονάδες βάσης στο 7,831% και του 2ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 3 μονάδες βάσης στο 8,936%.

Οι αναλυτές εμφανίζονται σήμερα, ελάχιστα πιο αισιόδοξοι σχετικά με τη δυνατότητα σύγκλισης Αθήνας - θεσμών, προκειμένου να επιστρέψουν στην ελληνική πρωτεύουσα οι εκπρόσωποι των δανειστών και να ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, έως το κρίσιμο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η HSBC σημειώνει ότι παρότι το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου δεν είχε κάποια πρόοδο, υπήρξαν κάποια σημάδια που συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι μάλλον πολύ κοντά. Στην ανάλυσή της, η τράπεζα επισημαίνει ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωζώνης και αυτή η προοπτική θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για να επιτευχθεί μια συμφωνία κατά το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, πριν τις εκλογικές αναμετρήσεις στις Ευρωπαϊκές Χώρες.

Ολοκλήρωση της αξιολόγησης το αργότερο τον Απρίλιο «βλέπει» και η Euroxx Χρηματιστηριακή, η οποία τονίζει πως η πορεία της οικονομίας και του χρηματιστηρίου είναι εξαρτημένη από την εξέλιξη αυτή. Στην έκθεση εκτιμάται επίσης, πως η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης από φέτος, στοιχείο που θα αποτελέσει οδηγό για τη βελτίωση της εταιρικής κερδοφορίας, καθώς οι μετοχικές αποτιμήσεις θα καταστούν πιο ελκυστικές.

Επισημαίνεται ωστόσο, ότι αυτό εξαρτάται απόλυτα από την ήπια ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας, με ενδεχόμενες καθυστερήσεις ή ακόμη και αποτυχία ολοκλήρωσης των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων να θέτουν σε κίνδυνο τον - σχετικά φιλόδοξο - στόχο για ανάπτυξη 2,7%.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα