Market beat: Το διεθνές κλίμα σκοτεινιάζει, ο ΓΔ δυσκολεύεται να αναγνωρίσει σημαντικές στηρίξεις

Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2017 10:01
UPD:10:01
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Σε τρεις πτωτικές συνεδριάσεις η απόσταση των βασικών δεικτών από το μέγιστο τους την περασμένη Τετάρτη έπιασε το -8%, ενώ η επίδοσή τους στο μήνα και τον καινούργιο χρόνο κατέληξε στο -4,95% για τον ΓΔ και στο -6,08% για τον 25άρη.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Το δολάριο βρέθηκε σε αμυντική θέση στην Ασία, σήμερα Τετάρτη 1/2, μετά τις κατηγορίες από τη διακυβέρνηση Trump προς τη Γερμανία και την Ιαπωνία, περί της υποτίμησης των νομισμάτων τους για να αποκτήσουν ένα πλεονέκτημα στις εμπορικές συναλλαγές. Τροφοδότησε με αυτά τη διάθεση για αποφυγή του κίνδυνου  που επηρέασε το κλίμα και στα χρηματιστήρια. Το νόμισμα των ΗΠΑ είχε τον χειρότερο Ιανουάριο του σε τρεις δεκαετίες μετά τα παράπονα από τον Πρόεδρο Donald Trump ότι κάθε «άλλη χώρα ζει σε καθεστώς υποτίμησης του νομίσματός της».

Μερικές ώρες νωρίτερα, κορυφαίος σύμβουλός του, για τις εμπορικές συναλλαγές είπε ότι η Γερμανία χρησιμοποιούσε ένα «κατάφωρα υποτιμημένο» ευρώ, για να διευκολύνει την εκμετάλλευση των εμπορικών εταίρων της. Οι κατηγορίες δημιούργησαν αντιδράσεις από Γερμανούς και Ιάπωνες αξιωματούχους, αλλά φαίνεται πιθανό να διαρκέσει η κόντρα για κάποιο χρονικό διάστημα.

«Οι υποψίες ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να επικεντρωθεί όλο και πιο πολύ στην αξία του δολαρίου έχουν εκτοξευθεί στο προσκήνιο», δήλωσαν οι αναλυτές ANZ. «Η ανταγωνιστικότητα του δολαρίου θα μπορούσε να παίξει κυρίαρχο ρόλο στην ατζέντα του σχεδίου η «Αμερική Πρώτα» του Τραμπ. Συμπλήρωσαν.

Στην προσπάθεια να φανεί πως η καθοδική τάση ανατρέπεται, έστω και από στατιστικά αίτια, ήταν εμφανής η εξάρτηση της κατεύθυνσης των βασικών δεικτών από τις Τράπεζες του 25άρη. Η αγορά δεν ακολούθησε την τάση που εμφανίστηκε στα πρώτα λεπτά, όταν εμφάνισαν τα μέγιστα οι δείκτες. Ενώ από τις 11:30 το κλίμα βάρυναν οι δηλώσεις του επικεφαλής του ESM για το απαραίτητο της συμμετοχής του ΔΝΤ στα προγράμματα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Η ατμόσφαιρα στην κεφαλαιαγορά της ευρωζώνης είναι αρνητική καθώς διαπιστώνεται η διπλωματική γραμμή των ΗΠΑ έναντι της ΕΕ που θεωρείται εχθρική για το σύστημα του κοινού νομίσματος αφού αμφισβητεί την βιωσιμότητά του. Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει άνοδο στις αποδόσεις αρκετών κρατικών ομολόγων χωρών του ευρώ αλλά για τα ελληνικά η εικόνα ήταν απόλυτα σαφής και αρνητική αναφορικά με τη διάθεση για ανάληψη κάθε ρίσκου. Μέτρησαν τα ακόλουθα:

(Ι)  «Οι νέες πληρωμές προς την Ελλάδα εξαρτώνται από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμμετοχή του ΔΝΤ» τόνισε ο Γερμανός αξιωματούχος, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου. Στο ίδιο πλαίσιο, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, υποστήριξε χθες, ότι η Ελλάδα θα λάβει τις επόμενες δόσεις, μόνο εφόσον το Ταμείο συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα βοήθειας».

(ΙΙ) «Χθες στις 11:45  η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου κινήθηκε στα όρια του 8%, καταγράφοντας άνοδο 32 μονάδων βάσης ή 4,13%. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον τριών μηνών, καθώς η προοπτική ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είχε οδηγήσει, το προηγούμενο διάστημα, τις ελληνικές αποδόσεις σε επίπεδα κάτω του 7%. Την ίδια ώρα, η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου εκτινάσσεται κατά 104 μονάδες βάσης ή 12,50%, στο 9,386%. Ανοδικά κινήθηκε και το κόστος ασφάλισης των ελληνικών ομολόγων (CDS) έναντι χρεοκοπίας, φθάνοντας στο υψηλότερό τους επίπεδο από τις 29 Δεκεμβρίου».

Δεν υπάρχει εγχώριος αναλυτής που να μην συντάσσεται με την άποψη πως παραμένει εξαρτημένη από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η πορεία της Οικονομίας και του Χρηματιστηρίου. Αισιοδοξία εκφράζει η HSBC για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι αν και το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου δεν είχε κάποια πρόοδο, προκαλώντας αρνητική αντίδραση στην Αγορά, ωστόσο υπήρξαν κάποια σημάδια που συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι μάλλον πολύ κοντά. Στην ανάλυσή της η HSBC επισημαίνει ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωζώνης και αυτή η προοπτική θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για να επιτευχθεί μια συμφωνία κατά το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, πριν τις εκλογικές αναμετρήσεις στις Ευρωπαϊκές Χώρες. Ωστόσο, η αβεβαιότητα αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα παραμένει, ενώ η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, τουλάχιστον μέχρι το Καλοκαίρι, φαίνεται απίθανη.

Η εκτίμηση των περισσότερων παραγόντων της αγοράς, έχοντας παραδεχθεί την ισχύ των ξένων θεσμικών στη διαμόρφωση των τιμών του ΓΔ, ήταν πως μετά από δυο μεγάλου πτωτικού βηματισμού συνόδους, θα εμφανίζονταν κινήσεις ανοδικής αντίδρασης. Άλλωστε αυτό θα επέτρεπε σε όλους τους επαγγελματίες να σταματήσουν το κλάδεμα της αξίας των χαρτοφυλακίων τους στο τέλος του πρώτου μήνα του 2017. Οι επενδυτές μετράνε διαφορετικά την εικόνα κάθε αγοράς στον πρώτο μήνα του χρόνου και θεωρούν ότι το ποδαρικό της χρονιάς τελειώνει και καθορίζει το πρόσημο της μεταβολής του ΓΔ για το έτος. Για το ΧΑ ο Ιανουάριος ξεκίνησε ανέλπιστα καλά και τελείωσε πολύ άσχημα. Στο ξεκίνημα και το τέλος έπαιξε ενισχυτικό ρόλο το διεθνές κλίμα. Αρχικά από την επάνοδο των θετικών προσδοκιών για τη διακυβέρνηση Τραμπ και στο τέλος από την ανησυχία για την εφαρμογή του “America first” μιας κεντρικής προεκλογικής του υπόσχεσης.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ  

Πτωτικά συνέχισαν στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας οι αμερικανικοί δείκτες στηWall Street, δίνοντας συνέχεια στις χθεσινές απώλειες, οι οποίες ήταν οι μεγαλύτερες από την αρχή του νέου έτους.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,54% στις 19.864,09 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε απώλειες κατά 0,09% στις 2.278,87  μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε οριακά κατά 0,02% στις 5.614 μονάδες.

«Η αγορά είναι απογοητευμένη, καθώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες των επενδυτών» τόνισε ο Κουίνσι Κρόσμπι, αναλυτής της Prudential Financial, αναφερόμενος στις προτάσεις του Ντόναλντ Τραμπ για την εταιρική φορολογία και την αύξηση των δαπανών.

«Καθώς ο νέος πρόεδρος αναλώνεται στις εξελίξεις γύρω από το μεταναστευτικό, μειώνεται η πιθανότητα άμεσης δημοσιονομικής τόνωσης» εκτίμησε από την πλευρά του, ο Τζέρεμι Κλάιν, επικεφαλής αναλυτής της FBN Securities.

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 0,49% στα 52,89 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημείωσαν κέρδη κατά 0,92% στα 55,74 δολάρια. Η τιμή του χρυσού παράλληλα, κατέγραψε άνοδο κατά 1,50% στα 1.214,00 δολάρια.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία της στερλίνας αυξήθηκε κατά 0,79% στα 1,2580 δολάρια, το ευρώ σημείωσε κέρδη κατά 0,99% στα 1,0798 δολάρια και το ιαπωνικό νόμισμα κινήθηκε ανοδικά κατά 1,05% στα 112,57 γεν/δολάριο.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, αυξημένο κατά 0,5% αποδείχθηκε τοκόστος εργασίας στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2016, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν άνοδο της τάξης του 0,6%.

Όσον αφορά τα εταιρικά αποτελέσματα, συρρίκνωση εμφάνισαν στο δ’ τρίμηνο του 2016 τα οικονομικά μεγέθη της Exxon Mobil, καθώς τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 1,68 δισ. δολάρια ή 0,41 δολάρια ανά μετοχή, έναντι κερδών 2,8 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Την ίδια ώρα, ζημιές 239 εκατ. δολαρίων εμφάνισε η United Parcel Service (UPS), έναντι κερδών 1,33 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα αποτελέσματα ανήλθαν σε κέρδη 1,63 δολαρίων ανά μετοχή, έναντι των εκτιμήσεων της FactSet για κέρδη 1,69 δολαρίων.

Βελτίωση εμφάνισαν τέλος, τα οικονομικά μεγέθη της Mastercard Inc., υπερβαίνοντας - έστω και οριακά - τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 933 εκατ. δολάρια ή 0,86 δολάρια/μετοχή, έναντι κερδών 890 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

ΕΥΡΩΠΗ

Πτωτικά τερμάτισαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, καθώς τα θετικά μακροοικονομικά μεγέθη της Ευρωζώνης δεν κατάφεραν να «εξουδετερώσουν» τις διεθνείς ανησυχίες για τη μεταναστευτική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ.

Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,67% στις 360,12 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε απώλειες κατά 1,25% στις 11.535 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε μείωση κατά 0,27% στις 7.099 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,75% στις 4.748 μονάδες, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 μειώθηκε κατά 0,49% στις 9.315 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB διολίσθησε κατά 0,90% στις 18.590 μονάδες.

Στα ταμπλό, η μετοχή της Deutsche Bank υποχώρησε κατά 1,18% εξαιτίας της επιβολής προστίμου, ύψους 425 εκατ. δολαρίων, για ύποπτες μεταφορές χρημάτων, αξίας 10 δισ. δολαρίων. Κέρδη κατά 5,57% εμφάνισε αντίθετα, η μετοχή της H&M χάρη στα θετικά οικονομικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου.

Η Eurostat ανακοίνωσε σήμερα, την αύξηση του πληθωρισμού στο 1,8% τον Ιανουάριο, έναντι 1,1% τον Δεκέμβριο του 2016, αλλά και την υποχώρηση του δείκτη ανεργίας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών (9,6%).

Στο ίδιο πλαίσιο, ο ρυθμός ανάπτυξης των χωρών της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 1,7% το 2016, καθώς στο δ’ τρίμηνο του έτους, η αύξηση του ΑΕΠ «έκλεισε» στο +1,8%.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 1,69% στις 19.041 μονάδες και ο δείκτης Topixμειώθηκε κατά 1,43% στις 1.521 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο δείκτης ASX 100 σημείωσε απώλειες κατά 0,72% στις 5.620 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi διολίσθησε κατά 0,77% στις 2.067 μονάδες.

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, πρόστιμο 204 εκατ. δολαρίων επιβλήθηκε στηDeutsche Bank, λόγω της εμπλοκής της σε μία σειρά περιπτώσεων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, οι οποίες σχετίζονται με τη μεταφορά δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Ρωσία σε υπεράκτιους λογαριασμούς.

Την ίδια ώρα, μικρή πρόοδο στη μείωση των «κόκκινων δανείων» καταλογίζει στις ιταλικές τράπεζες η ΕΚΤ, σύμφωνα με στοιχεία για το γ’ τρίμηνο του 2016. Συγκεκριμένα, οι 14 μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας είναι εκτεθειμένες σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, συνολικής αξίας 284,4 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό είναι μειωμένο μόλις κατά 1,6 δισ. ευρώ, έναντι β’ τριμήνου του έτους.

Στη Γαλλία παράλληλα, επιτάχυνση εμφάνισε ο τριμηνιαίος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας, καθώς στο δ’ τρίμηνο του 2016, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% έναντι ανόδου 0,2% στο γ’ τρίμηνο και οριακής συρρίκνωσης στο β’ τρίμηνο. Τέλος, στη Γερμανία, απροσδόκητη πτώση εμφάνισαν τον Δεκέμβριο οι λιανικές πωλήσεις, οι οποίες υποχώρησαν κατά 0,9%, ενώ οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν άνοδο κατά 0,5%.

ΧΑ

Οι θεσμικοί προσπάθησαν, οι πιέσεις στις Τράπεζες επέβαλαν πτωτική κατάληξη

Στην τελευταία σύνοδο του μήνα, οι θεσμικοί αποφάσισαν, σε μία συνεδρίαση με τζίρο κατώτερο της προηγούμενης, να φρενάρουν την κάθοδο αλλά η διάθεση για φυγή από το ρίσκο που συνεπάγονται τα Τραπεζικά blue chip επέβαλαν μικρή έστω πτώση. Με αποτέλεσμα την αναβολή της βελτίωσης της τεχνικής εικόνας της αγοράς με εγγραφή απωλειών επί της αξίας των χαρτοφυλακίων τους. Το βασικό χαρακτηριστικό ήταν η σταθερά ταλάντευση των τιμών των βασικών δεικτών γύρω από το κλείσιμο της Δευτέρας χωρίς διαστήματα με μεγάλη κατακόρυφη πτώση στο πρώτο μέρος όπως στις δυο προηγούμενες συνόδους.

Οι Τράπεζες ξεκίνησαν χωρίς χάσμα και ούτε δευτερόλεπτο ενώ εμφάνισαν τάση να περάσουν σε θετικό πεδίο,  αφού το μέγεθος των απωλειών, πριν τη συμπλήρωση 20 λεπτών ελεύθερης διαπραγμάτευσης, ήταν για τις Τράπεζες της τάξης του -0,2%. Για τον ΓΔ ήταν -0,21% και για τον 25άρη ομοίως.  Ο Τραπεζικός δείκτης ως τις 11:17 είχε σημειώσει τρεις φορές το μέγιστο μέρας του που ήταν οι 751,27 μονάδες και  αντιστοιχούσε σε μεταβολή +1,18%. Οι βασικοί δείκτες σημείωσαν το μέγιστο μέρας στις 10:40 ήτοι την πρώτη φορά που κορύφωσε ο Τραπεζικός  και ήταν οι 616,63 από 631,83 μονάδες για τον ΓΔ ή μεταβολή +0,36% και για τον 25άρη οι 1654,77 μονάδες με μεταβολή +0,41%. Οι πιέσεις στα Τραπεζικά  blue chip μετά τις 11:30 έδωσαν καθοδική ώθηση στο δείκτη των τραπεζών που όρισε ελάχιστο στις 15:48 στις 728,77 μονάδες αλλά στο επόμενο πεντάλεπτό τον έφεραν γύρω από τις 732 μονάδες. Το ελάχιστο για τις Τράπεζες έφερε το ίδιο για τους βασικούς δείκτες και ήταν οι 610,49 από 612,59 για τον ΓΔ ενώ ο 25άρης σταμάτησε στις 1636,10 από 1643,78 την προηγούμενη σύνοδο. Για όλους τους επενδυτές αυτά τα επίπεδα ήταν το κάτω από το όριο στηρίξεων που  ορίστηκαν τον Ιούνιο του 2016.

Τα πάντα εξαρτήθηκαν από τις διαθέσεις των θεσμικών για τα Τραπεζικά blue chip και όχι μόνο που ήταν εξαιρετικά σταθερές για τα δυο στρατόπεδα (ταύροι – αρκούδες) που ενεπλάκησαν στις μάχες των συναλλαγών με κατάληξη την αποτύπωση ελεγχόμενων απωλειών. Αυτό οδήγησε σε κίνηση των βασικών δεικτών σε αρνητικό πεδίο μόνιμα νετά τις 14:15 και με διαρκή αναζήτηση χαμηλών ως τις 16:05. Μετά από το κατώτερο μέρας σημειώθηκε νευρική αντίδραση με την εμφάνιση ζήτησης ως το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης και έτσι οδήγησαν τον ΓΔ λίγο ψηλότερα από το mimimum της διακύμανσης στη μέρα αλλά τον Τραπεζικό και τον 25άρη σε κλείσιμο που αντιστοιχούσε στο νέο ελάχιστο μέρας αφού στις δημοπρασίες υπερτερούσε η προσφορά.

Η διαπραγμάτευση εξαρτήθηκε απόλυτα από τις Τράπεζες όπου οι συναλλαγές έφεραν την ΑΛΦΑ στο -2,38% από -5,62% την προηγούμενη, την ΕΤΕ στο -1,78% από -5,86%,  η ΠΕΙΡ -1,67% από -8,16% στις 30/1, και ΕΥΡΩΒ -1,23% από -9,25% με μεταβαλλόμενη  έκφραση ενδιαφέροντος για ρευστοποίηση θέσεων. Η αγορά ωστόσο δεν φάνηκε σήμερα ικανή να σταθεί πάνω από τα επίπεδα των 616 μονάδων. Ενώ είχε στην πλάτη της σήμερα μια σειρά από αρνητικές αναλύσεις για τις τράπεζες και την οικονομία  στο εσωτερικό αναφορικά με τη δεύτερη αξιολόγηση αλλά και τη διεθνή δυσαρέσκεια για τις εξελίξεις από την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε ριζικά από κάκιστη σε μέτρια, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (10 από 1) blue chip έναντι των καθοδικών (13 από 24) με τις ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΤΕΝΕΡΓ αμετάβλητες. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο 17 από 5 την προηγούμενη σύνοδο, και 6 από 2 αμετάβλητες. Άρα, οι 17 από 33 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 50,166 από 63,403 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 26,68 από 32,89 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος ανέβηκε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 53,19% από 51,88% του συνολικού τζίρου. 

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, εμφάνισαν αρχικά ανοδική πορεία, με βουτιά μετά το μέγιστο ποτ εμφανίστηκε στο πρώτο μέρος των συναλλαγών αλλά στη συνέχεια εγκαταστάθηκε σταθερής κλίσης πλάγια πτωτική δυναμική στην πορεία των επί μέρους αγορών του ευρώ. Η διάθεση  για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από την εικόνα στην παγκόσμια αγορά. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή -0,58%, ο CAC είχε μεταβολή -0,06% με τον FTSE100 με μεταβολή +0,19%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν έναρξη με δυναμική καθοδική και σημαντικού  αποτελέσματος σε μεταβολές καθώς οι βασικοί δείκτες εμφάνισαν πτωτικές μεταβολές με τον Dow Jones Ind Av στο -0,71% και τον S&P500 στο -0,42%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,38% και έφθασε στις 611,75 από 614,08 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1634,97 από 1648,02 με μεταβολή -0,79%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 1,6 μονάδες χαμηλότερα και τον 25άρη κατά 8,1, κλείνοντας τον 25άρη στο νέο χαμηλό μέρας και τον ΓΔ οριακά ψηλότερα από το μέγιστο των απωλειών του μέσα στη μέρα.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες Πρώτων Υλών +5,40% από -3,02%, Πετρελαίου Αερίου +2,56% από -2,31%, Κοινής Ωφέλειας +2,19% από -4,63%, Βιομηχανικών Προϊόντων +2,16% από -2,61%, Εμπορίου +0,91% από -2,39%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,79% από -3,55%, ο FTSEΜ +0,50% από -2,40% και Τεχνολογίας +0,18% από -1,70%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες στις Κατασκευές Υλικά -3,41% από -2,16%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -2,44% από -2,92%, Τραπεζών -1,87% από -6,82%, Ταξίδια Αναψυχή -0,98% από -3,61%, ο 25άρης -0,79% από -3,67%, Ακίνητης Περιουσίας -0,56% από -1,20%, Τηλεπικοινωνιών -0,47% από -3,42%, ο ΓΔ -0,38% από -3,53%, Τροφίμων Ποτών -0,23% από -0,85%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%, Χημικών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 50,166 από 63,403 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,742 από 2,522 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 44,535 από 54,755 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,404 από 0,951 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 42,462 από 42,618 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 84,327 από 109,489 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 43 από 25 των καθοδικών σε 47 από 73 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 24 από 28.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Στην δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν μια γλυκιά πλάγια πτωτική δυναμική στον 25άρη με τη μεταβολή να αλλάζει πρόσημο ως τις 13:56. Μετά κινήθηκε μόνο στο αρνητικό πεδίο. Το ελάχιστο μέρας στις 1634,97 μονάδες τη Δευτέρα ορίστηκε στις δημοπρασίες. Οι εντολές αγοράς έφεραν τον δείκτη στο μέγιστο μέρας στις 10:40 ήταν οι 1654,77 μονάδες. Το κλείσιμο με μεταβολή -0,79% ορίστηκε στις 1634,97. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 12,126 από 16,621 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 2065 συμβόλαια με ανώτερο μέρας στις 1656,00 μονάδες και κατώτερο στις 1633,75. Η σειρά Μαρτίου εμφάνισε όγκο 74 ΣΜΕ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 677 με εκκαθάριση στις 1639,25 μονάδες. Ο δείκτης έκλεισε στις 1634,97 και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Φεβρουαρίου ορίστηκε στις 1639,50 μονάδες, με 7482 ανοικτά συμβόλαια.

Οι εγχώριοι αναλυτές εκφράζουν σε κάθε ευκαιρία την ανησυχία και την απογοήτευσή τους. Από την Μerit Sec. παρατηρούσανε: «Περίπου σε ελεύθερη πτώση δείχνει να βρίσκεται ο Τραπεζικός δείκτης, συμπαρασύροντας χαμηλότερα τους βασικούς δείκτες του ΧΑ σε επίπεδα κρίσιμων στηρίξεων. Η αβεβαιότητα εντείνεται και η πιθανή διάσπαση των 605 μονάδων ανοίγει τον δρόμο για αρκετά χαμηλότερα επίπεδα, τα οποία θα δοκιμάσουμε σίγουρα, αν συνεχίσει η Ελληνική Κυβέρνηση τους ανώφελους τακτικισμούς, χωρίς να ξεκαθαρίζει τι ακριβώς επιθυμεί».

Ο Ιανουάριος τελείωσε χθες και η εικόνα των μηνιαίων μεταβολών των blue chip  γεννά σκεπτικισμό. Ο διαχωρισμός που έχει ήδη γίνει ανάμεσα στα blue chip δεν είναι ενθαρρυντικός. Ο μήνας ξεκίνησε ανέλπιστα καλά και τελείωσε πολύ άσχημα. Στο ξεκίνημα και το τέλος έπαιξε ενισχυτικό ρόλο το διεθνές κλίμα. Αρχικά από την επάνοδο των θετικών προσδοκιών για τη διακυβέρνηση Τραμπ και στο τέλος από την ανησυχία για την εφαρμογή του “America first” μιας κεντρικής προεκλογικής του υπόσχεσης.

Σε τρεις πτωτικές συνεδριάσεις η απόσταση των βασικών δεικτών από το μέγιστο τους την περασμένη Τετάρτη έπιασε το -8%, ενώ η επίδοσή τους στο μήνα και τον καινούργιο χρόνο κατέληξε στο -4,95% για τον ΓΔ και στο -6,08% για τον 25άρη. Μόνο ο ΟΤΕ εμφάνισε μεταβολή (-5,60%) κοντά στην πτώση των βασικών δεικτών για το έτος. Η ομάδα των μετοχών που στον πρώτο μήνα εμφάνισαν διψήφια πτώση αριθμεί επτά blue chip την ΠΕΙΡ -15,31%, ΜΠΕΛΑ -13,68% όπως και η ΑΛΦΑ, ακολουθούν η ΕΥΡΩΒ -12,87%, η ΛΑΜΔΑ -11,25%, η ΕΤΕ -10,89%, και η ΔΕΗ -10,38%. Υπάρχει επίσης η πενταμελής ομάδα με πτώση πάνω από τους δείκτες αλλά κάτω του -10% που την αποτελούν οι ΕΧΑΕ -8,59%, ΦΦΓΚΡΠ -7,85%, ΟΛΠ -7,29%, ΣΑΡ -7,12%, και ΤΙΤΚ -6,68%.

Με δεκατρείς μετοχές του δείκτη της προτίμησης των θεσμικών σε πτώση από -5% ως -15,3% ο Ιανουάριος δεν είναι μήνας που επιτρέπει αισιόδοξες προσδοκίες για τη συνέχεια. Αλλά υπάρχει και μια ομάδα με λιγότερες των δεικτών απώλειες όπως οι ΟΠΑΠ -2,38%, ΕΛΠΕ -2,04%, ΤΕΝΕΡΓ -1,07% και ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,88%. Με 17 στις 25 μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης με αρνητικές αποδόσεις τον Ιανουάριο αξίζουν αναφοράς οι νικήτριες γιατί όσο η αγορά δεν δέχεται ειδήσεις με μεγάλο ειδικό βάρος για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας θα κινείται με βάση το momentum. Κερδισμένες στο 2017 είναι οι ΒΙΟ +11,20%, η ΑΡΑΙΓ +4,74%, η ΜΥΤΙΛ +4,72%, ΓΡΙΒ -3,66%, ΕΕΕ +1,74%, ΜΟΗ +1,53%, ΜΕΤΚ +1,25% και ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0,00%.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Τα αποτελέσματα του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου σηματοδότησαν τη δραστική αλλαγή του σκηνικού στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, που μέχρι τότε ενσωμάτωνε θετικές προσδοκίες για τις εξελίξεις. Όμως, συνέβη το αντίθετο εισάγοντας την Αγορά σε μια νέα φάση, με χαρακτηριστικό την αβεβαιότητα και την αδυναμία πρόβλεψης της έκβασης για τη διαδικασία της 2ης αξιολόγησης. Το σκηνικό αυτό στο εσωτερικό είναι ενδεχόμενο να αλλάξει την 6η Φεβρουαρίου, οπότε αναμένεται να διευκρινιστεί η στάση του ΔΝΤ, που αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με τη συνέχιση της συμμετοχής του στο Ελληνικό πρόγραμμα.

Στο μεταξύ, η Ελληνική Κυβέρνηση καλείται να συνομολογήσει στην ψήφιση των μέτρων που ζητούν οι Δανειστές για μετά το 2018 (κατάργηση αφορολόγητου ορίου, νέες περικοπές συντάξεων, εργασιακές διαρρυθμίσεις) για να συμφωνήσουν στην αξιολόγηση, αρνούμενη επιμόνως να το πράξει, με την κλεψύδρα του χρόνου να τελειώνει στο Eurogroup ορόσημο της 20ης Φεβρουαρίου. Θρίλερ για γερά νεύρα δηλαδή, με τον πολιτικό κίνδυνο να αναζωπυρώνεται και όλα τα σενάρια να είναι ανοικτά!

Το αποτέλεσμα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι η καθημερινή πλαγιοκαθοδική κίνησή του, με τα όρια στήριξης να είναι "χάρτινοι πύργοι", ενόσω δεν υπάρχουν οι καταλύτες εκείνοι που θα μπορούσαν να αναστρέψουν τις αρνητικές προσδοκίες, οδηγώντας τον πρώτο μήνα σε αρνητική απόδοση και μεταθέτοντας το θετικό "January effect" για ένα …άλλο έτος και με τα επιτόκια των πολυετών τίτλων πάλι να αναρριχώνται !

Η πτωτική κίνηση που καθοδηγείται από τον Τραπεζικό κλάδο, καθώς η πολύμηνη διοικητική εσωστρέφεια έχει αναστείλει τη δρομολόγηση ενεργειών για τα NPLs και ενώ εκκρεμούν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που απαιτούνται για την αναδιάρθρωση δανείων με προϋποθέσεις βιωσιμότητας για τις εταιρείες.

Στο πλαίσιο αυτό δεν εκπλήσσει η έκβαση της περίπτωσης του ΔΟΛ για τον οποίο υπήρξε, μεν, πρόταση από "λευκό ιππότη" για την ανάληψη της ευθύνης λειτουργίας του, με προϋποθέσεις όμως από πλευράς "κουρέματος" των δανείων του που απαιτούν θεσμικές ρυθμίσεις για να γίνουν αποδεκτές από τις συστημικές Τράπεζες.

Και ενώ το εσωτερικό μέτωπο βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, απειλώντας με πλήρη ανατροπή τους φιλόδοξους στόχους για είσοδο στην ανάπτυξη για το 2017, με μεγέθυνση των υποχρεώσεων "όλων προς όλους" και με αδυναμία επανόδου του Τραπεζικού Συστήματος προς την κανονικότητα, οι πρώτες ημέρες διακυβέρνησης από το Donald Trump έγιναν πλήρως αντιληπτές από τους πολίτες όλου του Κόσμου: τα πρώτα διατάγματα του νέου Προέδρου είναι σαφή δείγματα γραφής της διάθεσης για λιγότερη Παγκοσμιοποίηση και πολύμορφο απομονωτισμό προκαλώντας ήδη την αντίδραση των ισχυρότερων πολυεθνικών ! Η συγκρουσιακή διάθεση του νέου Προέδρου είναι ορατή τόσο με τις κινήσεις του όσο και με τα λεγόμενά του.

Τα παραπάνω, είναι εμφανώς αρνητικές ενδείξεις για την πορεία των Αγορών που ήδη άρχισαν να παρουσιάζουν κάποια αυξημένη νευρικότητα τις τελευταίες ημέρες, καθώς η επίπτωση των παραπάνω εξελίξεων θα είναι αναπόφευκτα αρνητική για την Παγκόσμια ανάπτυξη και διαβρωτική για τις εταιρικές κερδοφορίες.

Σήμερα

Το δολάριο βρέθηκε σε αμυντική θέση στην Ασία, την Τετάρτη 1/2, μετά τις κατηγορίες από τη διακυβέρνηση Trump προς τη Γερμανία και την Ιαπωνία, περί της υποτίμησης των νομισμάτων τους για να αποκτήσουν ένα πλεονέκτημα στις εμπορικές συναλλαγές. Τροφοδότησε με αυτά τη διάθεση για αποφυγή του κίνδυνου  που επηρέασε το κλίμα και στα χρηματιστήρια. Το νόμισμα των ΗΠΑ είχε τον χειρότερο Ιανουάριο του σε τρεις δεκαετίες μετά τα παράπονα από τον Πρόεδρο Donald Trump ότι κάθε «άλλη χώρα ζει σε καθεστώς υποτίμησης του νομίσματός της».

Μερικές ώρες νωρίτερα, κορυφαίος σύμβουλός του, για τις εμπορικές συναλλαγές είπε ότι η Γερμανία χρησιμοποιούσε ένα «κατάφωρα υποτιμημένο» ευρώ, για να διευκολύνει την εκμετάλλευση των εμπορικών εταίρων της. Οι κατηγορίες δημιούργησαν αντιδράσεις από Γερμανούς και Ιάπωνες αξιωματούχους, αλλά φαίνεται πιθανό να διαρκέσει η κόντρα για κάποιο χρονικό διάστημα.

«Οι υποψίες ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να επικεντρωθεί όλο και πιο πολύ στην αξία του δολαρίου έχουν εκτοξευθεί στο προσκήνιο», δήλωσαν οι αναλυτές ANZ. «Η ανταγωνιστικότητα του δολαρίου θα μπορούσε να παίξει κυρίαρχο ρόλο στην ατζέντα του σχεδίου η «Αμερική Πρώτα» του Τραμπ. Συμπλήρωσαν.

Το δολάριο κατάφερε να ανακτήσει μέρος από τις ζημίες του, κατά την ασιατική σύνοδο που κινήθηκε ελαφρά επάνω, μέχρι τα 112,94 γιεν από το χαμηλό των 112,08, αν και παρέμεινε κατά πολύ κάτω από τα 115,01 που ήταν η κορυφή της Δευτέρας.

Το ευρώ ήταν σταθερό στα 1,0793 δολάρια ενώ στο υψηλό του έφθασε στα 1,0812 και πολύ μακριά από το χαμηλότερο σημείο της Δευτέρας των 1,0617. Έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, ο DXY για το δολάριο ανήλθε στο 99,651, κατέληξε τον Ιανουάριο έχοντας μια απώλεια -2,6%.

Το άλμα του γεν διατήρησε στο Τόκιο τις μετοχές από  επίπεδες ως +0,55% στο δεύτερο μέρος, ενώ ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν -0,06% χαμηλότερα.

Κινεζικές αγορές ήταν ακόμα σε διακοπές, αλλά οι έρευνες από το ασιατικό γίγαντα έδειξε ότι η δραστηριότητα της μεταποίησης και των υπηρεσιών συνέχισε να επεκτείνεται, τον Ιανουάριο.

Οι εξαγωγές της Νότιας Κορέας σε προϊόντα τεχνολογίας αυξήθηκαν επίσης με τον ταχύτερο ρυθμό σε σχεδόν πέντε χρόνια, ένα άλλο σημάδι ότι η παγκόσμια οικονομία είχε μπει σε δρόμο να ανακάμψει πριν από τη ρητορική υπέρ προστατευτισμού των ΗΠΑ που σκοτείνιασε την ατμόσφαιρα.

Οι ελπίδες των επενδυτών για τη δημοσιονομική ώθηση στην μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Trump έχουν μετριαστεί από τις αμφιλεγόμενες πολιτικές προστατευτισμού που έχουν δει να αναστείλει τα ταξίδια στις Ηνωμένες Πολιτείες από επτά Μουσουλμανικές χώρες. Η αβεβαιότητα από τη σφαίρα της πολιτικής συμβάλλει μόνο στις προσδοκίες ότι η Federal Reserve των ΗΠΑ θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά, όταν ολοκληρώσει τη διήμερη συνεδρίασή της αργότερα την Τετάρτη.

Ενώ ο S&P 500 υποχώρησε την Τρίτη για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, εξακολουθεί να κρατήσει κέρδη για το μήνα. Τα ομόλογα λειτούργησαν ως ασφαλές καταφύγιο και επωφελήθηκαν από την ανησυχία για τις πολιτικές εξελίξεις και οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων υποχώρησαν στο 2,46% από 2,48% στις αρχές της εβδομάδας.

Η υποχώρηση του δολαρίου ενίσχυσε επίσης μια σειρά από βασικά προϊόντα, με το χαλκό να πιάνει ένα  υψηλό διμήνου. Το Brent ήταν10 σεντς χαμηλότερα στα 55,48 δολάρια το βαρέλι ενώ του αργού των ΗΠΑ υποχώρησε 8 σεντς, φθάνοντας στα 52,73.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

«Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας» δηλώνει χαρακτηριστικά πηγή προσκείμενη στην προεδρία του Eurogroup, η οποία αποκλείει κατηγορηματικά κάθε σενάριο που δεν περιλαμβάνει την ψήφιση προληπτικών μέτρων για την επίτευξη των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. Η πηγή της «Ν» δηλώνει ευθέως ότι, «καλώς ή κακώς», η υπόθεση της Ελλάδας είναι «τοξική» για την κοινή γνώμη χωρών της Ευρωζώνης που εισέρχονται σε εκλογικές αναμετρήσεις και υπό αυτή την έννοια η 20ή Φεβρουαρίου αποκτά τα χαρακτηριστικά τελικής προθεσμίας για συμφωνία μέσα στο τρέχον έτος.

Ο υπό ελληνική πλοιοκτησία στόλος παραμένει ο μεγαλύτερος στον κόσμο, ενώ επεκτείνεται διαρκώς σε όλες τις κατηγορίες και τύπους πλοίων, με τον μέσο όρο ηλικίας να μειώνεται συνεχώς. Τα παραπάνω επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Committee) Χαράλαμπος Φαφαλιός, ο οποίος παράλληλα προειδοποιεί ότι μια αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής ναυτιλίας θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υποστηρίζουμε σθεναρά, υπογράμμισε ο κ. Φαφαλιός μιλώντας στην τελετή κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίττας του Committee στο Λονδίνο, τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών που στοχεύουν στο να διατηρηθεί το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας της ναυτιλίας. Αν αλλάξει, η ζημιά για την Ελλάδα θα είναι τεράστια και ο τομέας των θαλάσσιων μεταφορών της Ε.Ε. θα εξαφανιστεί σιγά-σιγά, τόνισε ο κ. Φαφαλιός.

Με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα συνέδεσε την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. «Οι νέες πληρωμές προς την Ελλάδα εξαρτώνται από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμμετοχή του ΔΝΤ» τόνισε ο Γερμανός αξιωματούχος, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου. Στο ίδιο πλαίσιο, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, υποστήριξε χθες, ότι η Ελλάδα θα λάβει τις επόμενες δόσεις, μόνο εφόσον το Ταμείο συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα βοήθειας.

Περαιτέρω επιδείνωση καταγράφουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν τον κίνδυνο ανάφλεξης της ελληνικής κρίσης και επανάληψης των γεγονότων του 2015. Χθες στις 11:45  η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου κινήθηκε στα όρια του 8%, καταγράφοντας άνοδο 32 μονάδων βάσης ή 4,13%. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον τριών μηνών, καθώς η προοπτική ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είχε οδηγήσει, το προηγούμενο διάστημα, τις ελληνικές αποδόσεις σε επίπεδα κάτω του 7%. Την ίδια ώρα, η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου εκτινάσσεται κατά 104 μονάδες βάσης ή 12,50%, στο 9,386%.

Ανοδικά κινήθηκε την Τρίτη το κόστος ασφάλισης των ελληνικών ομολόγων (CDS) έναντι χρεοκοπίας, λόγω της αβεβαιότητας για το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, σύμφωνα με τοReuters. Βάσει στοιχείων της εταιρείας παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Markit, τα ελληνικά πενταετή CDS (credit default swaps) σημείωσαν άνοδο 5 μονάδων βάσης στις 1.011 μονάδες βάσης, φθάνοντας στο υψηλότερό τους επίπεδο από τις 29 Δεκεμβρίου. Η ανησυχία για το ελληνικό ζήτημα οδήγησε επίσης σε νέα άνοδο και την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, η οποία ενισχύθηκε κατά 43 μονάδες βάσης στο 8,19%. Νωρίτερα είχε σημειώσει υψηλό τριών μηνών στο 8,35%.

Τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, κατέγραψε η Ελλάδα στο γ’ τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με σχετική έκθεση της Ernst & Young (EY), η οποία σε κάθε περίπτωση, καθιστά αναγκαία την άμεση ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης.

«Η επάνοδος της Ελλάδας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016 αποτελεί εξαιρετικά θετική εξέλιξη, σε μία περίοδο που η Ευρώπη περιβάλλεται από αυξημένες γεωπολιτικές ανησυχίες» σχολιάζει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος, Παναγιώτης Παπάζογλου, χαιρετίζοντας τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας.

Παραδέχεται το Μέγαρο Μαξίμου με non paper που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι μέχρι στιγμή έχει υλοποιηθεί πλήρως μόνο το 33-35% των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, στοιχείο που, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, καταγράφηκε και στην πρόσφατη επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του.  Σύμφωνα με το non paper του πρωθυπουργικού γραφείου, τα τέσσερα στα δέκα προαπαιτούμενα βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης και είναι «θέμα ολίγων ημερών», ενώ τα υπόλοιπα αποτελούν «μεγάλα αγκάθια» καθώς αφορούν εργασιακά, δημοσιονομικά και ενεργειακά.

Την περασμένη Πέμπτη, το Eurogroup για μια ακόμη φορά συμπέρανε ότι η Αθήνα δεν υλοποίησε αυτά που όφειλε να εφαρμόσει για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του τρίτου δανειακού προγράμματος. Τα επίμαχα μέτρα αφορούν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό αλλά και νομοθέτηση μέτρων που μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή, μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν πετύχει τους στόχους που θα τεθούν. Οι ενδοιασμοί της ελληνικής κυβέρνησης σχετίζονται με τις αρνητικές συνέπειες που θα επιφέρει μέρος αυτών των μέτρων, για ένα τμήμα του ελληνικού πληθυσμού.

Βέβαιος ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης για να κλείσει η αξιολόγηση εμφανίστηκε από τα Ιωάννινα όπου περιοδεύει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης. Απέκλεισε θέμα εξόδου από το ευρώ.

Μιλώντας σε τοπικά μέσα σημείωσε ότι από την ελληνική πλευρά έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα βήματα για να κλείσει η αξιολόγηση.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Η Γερμανία φαίνεται να είναι ο μεγάλος κερδισμένος του Brexit - τουλάχιστον σε επίπεδο προσέλκυσης χρηματοοικονομικών κολοσσών και άλλων επιχειρήσεων. Είναι γνωστό πως η γερμανική αρχή εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα έχει ήδη έλθει σε επαφή με κορυφαίες ξένες τράπεζες προκειμένου να λάβει περισσότερες πληροφορίες για πιθανά σχέδια μετεγκατάστασης, ενώ την προτίμησή τους δείχνουν σε Φραγκφούρτη και Βερολίνο μεγάλες επιχειρήσεις που προσανατολίζονται σε «έξοδο» από το Λονδίνο αποκαλύπτουν δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών και έρευνες. Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας της Ernst & Young.

Ανώφελη χαρακτηρίζει το Βερολίνο τη δημιουργία μίαςευρωπαϊκής «κακής τράπεζας», η οποία θα βοηθήσει τις αδύναμες τράπεζες κάποιων χωρών της Ε.Ε. να ξεφορτωθούν τα «κόκκινα» δάνειά τους, όπως δήλωσε Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ), Αντρέα Ενρία, πρότεινε τη Δευτέρα τη δημιουργία μίας κρατικά χρηματοδοτούμενης εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού για να αναλάβει μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), ύψους περίπου 1 τρισ. ευρώ, τα οποία θεωρείται ότι αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της οικονομίας των κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Στο 1,7% διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια του 2016, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Όσον αφορά το δ’ τρίμηνο του έτους, ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο +0,5% σε τριμηνιαίο επίπεδο και στο +1,8% σε ετήσιο επίπεδο. Σημειώνεται ότι στο γ’ τρίμηνο του 2016, η ανάπτυξη είχε διαμορφωθεί στο 0,4% και στο 1,8% αντίστοιχα.

Μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αύξηση του ΑΕΠ για το σύνολο του 2016, ανήλθε στο 1,9% ενώ ειδικά στο δ’ τρίμηνο, διαμορφώθηκε στο 0,6% έναντι του γ’ τριμήνου του 2016 και στο 1,9% έναντι του δ’ τριμήνου του 2015.  

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών υποχώρησε η ανεργία στην Ευρωζώνη, καθώς τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στο 9,6% έναντι 9,7% τον Νοέμβριο του 2016 και 10,5% τον Δεκέμβριο του 2015. Όσον αφορά τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ανεργία ανήλθε στο 8,2% έναντι παρόμοιας επίδοσης τον Νοέμβριο του 2016 και 9% τον Δεκέμβριο του 2015. Σύμφωνα με τη Eurostat, ο αριθμός των ανέργων διαμορφώθηκε σε 15,571 εκατ. άτομα στην Ευρωζώνη και σε 20,065 εκατ. άτομα στην Ε.Ε.

Μικρή πρόοδο στη μείωση των «κόκκινων δανείων» καταλογίζει στις ιταλικές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με στοιχεία για το γ’ τρίμηνο του 2016. Συγκεκριμένα, οι 14 μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας είναι εκτεθειμένες σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, συνολικής αξίας 284,4 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό είναι μειωμένο μόλις κατά 1,6 δισ. ευρώ, έναντι β’ τριμήνου του έτους.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα