Market Beat: Η εβδομάδα αποτύπωσης της αβεβαιότητας, που παγκοσμίως διογκώνεται

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017 09:37
UPD:09:39
SOOC/Nikos Libertas

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι Ασιατικές αγορές μετοχών και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των δεικτών των χρηματιστηρίων των ΗΠΑ υποχώρησαν σήμερα Δευτέρα 30/1, αφού ο πρόεδρος Donald Trump εισήγαγε φραγμούς στη ροή της μετανάστευσης που προκάλεσαν επικρίσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, προσθέτοντας φόβους ότι η πολιτική του «America First» μπορεί να αποδειχθεί αποσταθεροποιητική για τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Πρόεδρος Trump την Παρασκευή αποφάσισε να θέσει ένα διάστημα αναμονής 120 ημερών πριν να επιτραπεί η είσοδος σε πρόσφυγες στη χώρα, με επ 'αόριστον απαγόρευση για τους πρόσφυγες από τη Συρία και ένα φράγμα 90 ημερών για τους πολίτες από το Ιράν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Το εκτελεστικό διάταγμα οδήγησε στην κράτηση και την απέλαση εκατοντάδων ατόμων που φθάνουν στα αεροδρόμια των ΗΠΑ, που με τη σειρά της οδήγησε σε τεράστιες διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ και μια σειρά από νομικές προκλήσεις εν μέσω σύγχυσης ως προς την εφαρμογή του. Ο Trump υπερασπίστηκε την κίνηση ως ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των ΗΠΑ, αλλά οι επικριτές του έχουν την άποψη πως η δράση του παραβίασε τη νομοθεσία των ΗΠΑ και το Σύνταγμα.

Οι εταίροι και οι διαπραγματευτές από την πλευρά της Ελλάδας, παίζουν με τον χρόνο διαφορετικά από τους επενδυτές. Οι πρώτοι θέλουν ασάφεια ενώ οι διαχειριστές κεφαλαίων… ημερομηνίες. Εγχώριοι παράγοντες τις εντοπίζουν αρχικά, στη λήξη σειρών ομολόγων του Φεβρουαρίου και του… Απριλίου, ατυχώς.

Οι αγοραίοι για άλλη μια φορά διαπίστωσαν ότι ένα ακόμα στοίχημα που αφορούσε στην εξέλιξη της σχέσης με τους πιστωτές έκαψε τα χέρια όσων το έπαιξαν με θετικές προσδοκίες. Αντίθετα εκείνοι που τοποθετήθηκαν από την Τρίτη και μετά short απέναντι στο ενδεχόμενο να ανοίξει στο Eurogroup η διαδικασία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αποκόμισαν σημαντικά κέρδη όπως και στα περισσότερα από αυτού του είδους τα στοιχήματα. Με κάτι τέτοια rebound και μακροβούτια στη σειρά δικαιολογείται και το πλήθος των ενεργών επενδυτών που κυνηγά τις αποδόσεις μέσα από κινήσεις μικρών χρονικών οριζόντων σε μια αγορά που η κατάσταση της οικονομίας δικαιολογεί την αυξημένη νευρικότητα. Κάτι που σίγουρα δημιουργεί διάθεση για παραμονή εκτός συναλλαγών αρκετών ιδιωτών επενδυτών που παρακολουθούν μεν δεν συμμετέχουν δε με φρέσκο χρήμα εντυπωσιασμένοι την ίδια ώρα για την αβάσταχτη μεταβλητότητα στα blue chip των Τραπεζών και όχι μόνο.

Τεχνικά η εβδομάδα απέδειξε ότι υπάρχει οροφή σκληρότατη μάλιστα στις 670 μονάδες το μέγιστο τη μέρα (12/1) που σημειώθηκε το μέγιστο του μήνα που τελειώνει αύριο. Το μέγιστο της εβδομάδας πριν ακολουθήσει η αφανής πτώση την Πέμπτη και η βουτιά της Παρασκευής, ήταν οι 664,61 μονάδες  πέντε μονάδες κάτω από την κορυφή του έτους ενώ οι 633,47 είναι το νέο χαμηλό μήνα και έτους. Ακόμα και αν το ανοδικό rebound κατασκευάστηκε για λόγους άμυνας στα πιθανά δυσάρεστα από το Eurogroup που διαφαινόντουσαν κύρια από τις πολιτικές αναλύσεις των ως τότε εξελίξεων, το φινάλε άνοιξε το δρόμο για ακόμα χαμηλότερα επίπεδα. Δεν είναι εύκολη δουλειά η κατασκευή ενός φρέσκου στοιχήματος που θα το αγκαλιάσουν οι  ενεργοί επενδυτές σε ποσοστό ικανό να συντηρήσει τους όγκους σε αξιοπρεπές επίπεδο. Χρειάζονται ενέργειες από την κυβέρνηση αντιδράσεις από τους πιστωτές και εταίρους και από το ΔΝΤ του οποίου την έκθεση για την ελληνική οικονομία επισήμως αναμένουν οι επαγγελματίες της αγοράς. Τότε θα προκύψουν ημερομηνίες που θα δέσουν με γεγονότα πολιτικά κύρια που θα συσπειρώσουν τους επενδυτές. Γιατί στοίχημα χωρίς καθορισμένη λήξη της περιόδου ασάφειας και αποδοχής στοιχημάτων δεν  νοείται.

Υπομονή και παρακολούθηση της εκτόνωσης των πιέσεων που ξέσπασαν με ορμή την Παρασκευή κύρια και άλλαξαν την στατιστική εικόνα της αγοράς μια βδομάδα που οι περισσότεροι θεώρησαν πιθανό να σπάσει το σερί των προηγούμενων δυο καθοδικών. Αντ’ αυτού διευρύνθηκε η πτωτική αλυσίδα έστω και με την οριακή πτώση του μέσου όρου. Το χειρότερο δε ήταν το πλήθος των καθοδικών blue chip. Ενώ φαινόταν ως την Πέμπτη πως τα περισσότερα θα έκλειναν με κέρδη τη βδομάδα, 15 καταλήξανε με απώλειες και τα 14 μεγαλύτερες των βασικών δεικτών, τη βδομάδα που ο 25άρης έχασε -0,12% και ο ΓΔ -0,41%.   

Σε Αμερική και Ευρώπη οι δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου συνεχίζονται με εντονότερο ρυθμό, με κυριότερες ανακοινώσεις αυτές των Ansaldo, Bankia, (30/1) Apple, Exxon Mobil, Fujitsu, Nippon, Nomura, Pfizer, Xerox, (31/1) Facebook, Siemens, Electrolux (1/2) AstraZeneca, Amazon, Daimler, Deutsche Bank, Merck, Philllip Morris, Toyota (2/2) και Banco Popular Espanol , Metro (3/2).

Την Δευτέρα θα ανακοινωθούν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή οι λιανικές πωλήσεις Νοεμβρίου, την Τρίτη 31 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη δημοπρασία ηλεκτρικού δυναμικού συνολικού ύψους 145MW, την Τετάρτη θα ανακοινωθεί το ύψος χρηματοδότησης των Ελληνικών Τραπεζών από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA). Τέλος την Παρασκευή θα ανακοινωθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος το ύψος των επιτοκίων για το μήνα Δεκέμβριο.  

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης βδομάδας     

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ Κόσμος

Από τις προσδοκίες στην πραγματικότητα της πολιτικής Τραμπ

Οι αγορές ήταν ήδη σε φάση στροφής από την «Νέα Κανονικότητα», από το 2015. Αρχικά μέσω των ειδοποιήσεων της Fed περί της ανάγκης σύσφιξης μέσω της νομισματικής της πολιτικής. Είναι όρος που γεννήθηκε από τον επονομαζόμενο και «βασιλιά των αγορών ομολόγων» Bill Gross το 2009, λόγω των πρωτοφανών πολιτικών που επέλεξαν οι Κεντρικές Τράπεζες τότε, για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας ύφεσης του 2008. Η άνοδος στην εξουσία του Ντόναλντ Τραμπ έκανε πολλούς να πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα μιας στροφής που ξεκίνησε πριν τις 8 Νοεμβρίου, θα είναι η επιστροφή στην «Παλαιά Κανονικότητα». Για τους ιδιώτες επενδυτές κύρια, άρχισαν οι εταιρίες επενδύσεων ή επενδυτικής στρατηγικής να εμφανίζονται συγκρίσεις με την εποχή του Ρόναλντ Ρίγκαν. Τα στατιστικά από τα χρηματιστήρια της Νέα Υόρκης, άρχισαν να καταγράφουν μια δειλή επιστροφή τους στις συναλλαγές.

Οι περισσότεροι είχαν σοκαριστεί από το μέγεθος των απωλειών των χαρτοφυλακίων τους το πρώτο τρίμηνο του 2009 και αρκετοί ρευστοποίησαν και έριξαν μαύρη πέτρα πίσω τους. Εκείνοι δε που ξεπέρασαν γρήγορα την αρνητική προκατάληψη, τοποθετώντας ξανά κεφάλαια στις μετοχές της Wall Street ή του εξωτερικού, επέλεξαν τα ETFs. Είναι «φθηνότερα» στο κόστος αγοράς και πώλησης, αλλά αποδείχθηκαν πολύ επικίνδυνα τις μέρες που τσακίζονται οι αγορές. Όπως τον Αύγουστο του 2015 και στην εποχή που έσκασε το Brexit.  

Οι προσδοκίες και το «America First»

Η εποχή ωστόσο που έγινε η χρήση του όρου «Νέα Κανονικότητα» λειτούργησε υπέρ των ομολόγων, αλλά και υπέρ των μετοχών. Ακολουθεί μια εντυπωσιακή αναφορά για τον ανοδικό κύκλο που ξεκίνησε το 2009 και δεν λέει να σταματήσει.  Σε αντίθεση ίσως με τις επιθυμίες του τότε ηγέτη της PIMCO. 

Έτσι και τώρα είναι σαφής η επιθυμία των αναλυτών που πλασάρουν την «επιστροφή στην Παλαιά Κανονικότητα», να τονίσουν το λαμπρό μέλλον για τα χρηματιστήρια και το τέλος της ανόδου των ομολόγων. Η Παλαιά Κανονικότητα θέλει τα ομόλογα να είναι το αντίπαλο δέος των μετοχών και η άνοδος στη μια αγορά, να συνεπάγεται την πτώση στην άλλη. Επίσης οι αποδόσεις των ομολόγων είναι σχεδόν άρρηκτα δεμένες με τις προσδοκίες των επενδυτών αναφορικά με τις πληθωριστικές πιέσεις. Στην περίπτωση όμως που έχουν δίκαιο εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο πληθωρισμός θα τρέξει, γιατί η ανάπτυξη να ανεβάσει ταχύτητα  λόγω των πολιτικών που θα υποστηρίξει η διακυβέρνηση Τραμπ, είναι μάλλον ανεξήγητη η πτώση των αποδόσεων τις τελευταίες μέρες. Γιατί τα πρώτα βήματα του Προέδρου των ΗΠΑ ένα πράγμα έδειξαν ξεκάθαρα. Οι υποσχέσεις του προεκλογικά θα είναι ο άξονας των κινήσεων του Λευκού Οίκου . Άρα, δεν μπορούν να υπάρχουν αμφιβολίες για τις μειώσεις στην φορολογία, την αύξηση των δαπανών για τις υποδομές των ΗΠΑ, ενώ στην εξωτερική πολιτική, το «America First» θα αποτυπωθεί με σαφήνεια.

Η 25η Ιανουαρίου ήταν άλλη μια μέρα χαράς για το… «κίνημα των ταύρων», που σχηματίστηκε μετά τις 9 Μαρτίου του 2009, όταν ο Dow Jones (DJIA) ήταν στις 6.547,05 μονάδες και εκείνοι θεώρησαν ότι ήταν ο σκληρός πυθμένας από τον πανικό της ύφεσης. Την Τετάρτη που πέρασε, διέσχισε τις 20.000. Έκλεισε πάνω από τις 1.000 μονάδες στις 14 Νοεμβρίου του 1972. Χτύπησε τις 5.000, στις 21 Νοεμβρίου το 1995, τις 10.000 στις 29 Μαρτίου του 1999, και τις 15.000 στις 7 Μαΐου το 2013. Η απόδοσή του από τον Μάρτιο του 2009 είναι της τάξης του 207%.

Οι αριθμοί της βδομάδας

Στην τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου ο S&P500 κλείνοντας στις 2294,69 μονάδες, είχε επίδοση +1,03% και στο 2017 εμφάνισε κέρδη +2,50%. Ο Dow με άνοδο +1,34%, έκλεισε στις 20.093,78 μονάδες, στο 2017 απέδωσε +1,68%. Ο S&P400 κέρδισε +1,25% με επίδοση στο 2017 +2,17% και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +1,39%, εμφάνισε στο έτος επίδοση +1,00%. Ο δε Nasdaq, αφού ανέβηκε +1,90%, διαμόρφωσε κέρδη στο 2017 +5,16%. Ο χρυσός δεν συνέχισε ανοδικά, υποχωρώντας -1,35%, με την απόδοσή του για το 2017 ήδη στο +3,62%. Επίσης, το πετρέλαιο έπεσε οριακά -0,08%. Στο 2017 χάνει -1,28%.

Ο Nikkei με μεταβολή +1,72%, στο 2017 εμφάνισε κέρδη +1,85%. Ο FTSE100 του Λονδίνου έχασε -0,19% στη βδομάδα και κερδίζει +0,58% στο 2017. Ο DAX σκαρφάλωσε +1,58%, με απόδοση στο 2017 +2,90% αλλά ο CAC με πτώση -0,22%, απόκτησε μεταβολή -0,46% την τρέχουσα χρονιά. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κέρδισε +1,32% και στο 2017 απέδωσε +1,63%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία υποχώρησε -0,77% και στο 2017 κερδίζει +0,49%. Ο Bovespa της Βραζιλίας ανέβηκε κατά +2,34%, και στο 2017 κερδίζει +9,64%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού ανέβηκε +2,35%, με επίδοση στο 2017 +3,90%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +0,87%, και επίδοση για το 2017 +2,82%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία κέρδισε +3,14%, στο 2017 κατάφερε να κερδίζει +4,72%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ανέβηκε +2,07% και στο 2017 κατέληξε με κέρδη  +6,18%. Άνοδος +1,15% για τον δείκτη του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος +1,79%.

Εν ολίγοις, ο Dow στις 20.000 μονάδες είναι φαινόμενο που έχει νόημα μεταξύ των ιδιωτών επενδυτών, που  έχουν την τάση να ακολουθούν περισσότερο από τους επαγγελματίες τους στρογγυλούς αριθμούς. Αυτό μπορεί να φέρει στην αγορά κάποιους που φοβούνται ότι θα χάσουν το τρένο καθώς ετοιμάζεται να αφήσει… το σταθμό. Ενώ λοιπόν υπάρχουν ανεπίσημα στοιχεία ότι τα κεφάλαια του μικροεπενδυτή επιστρέφουν στην αγορά, το πιο σημαντικό μήνυμα που προέρχεται από το ίδιο τα ταμπλό. Και λέει ότι θέλει να πάει υψηλότερα. Προσοχή στον κλάδο των ημιαγωγών, όπου μια σειρά από δομικού τύπου αλλαγές στον τρόπο ζωής, έχουν ανεβάσει στα ύψη τη ζήτηση για μικροτσίπ κατάλληλα για την άνευ οδηγού πλοήγηση των οχημάτων, για τα συστήματα ψηφιακής τεχνολογίας που ενσωματώθηκαν στα οχήματα, για το Internet of Things και τη χρήση του cloud.  

Προβληματίζει η αγορά ομολόγων

Μετά από 35 χρόνια ανοδικής πορείας των αγορών ομολόγων ΗΠΑ, γενιές επενδυτών και επαγγελματιών στις αγορές κρατικού χρέους έχουν ειδική εκπαίδευση, από την απουσία δραματικά αρνητικών συμβάντων. Η περίπτωση να περάσει ο πληθωρισμός σε διψήφια νούμερα με παράλληλη εκτίναξη των αποδόσεών τους στο 6,5% με παρατεταμένες απώλειες κεφαλαίων ήταν πάντα, για αυτούς, μόνο θεωρητική. 

Τώρα, που οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ αυξάνουν το ρυθμό αναρρίχησης, έχουν προκύψει ανησυχίες, ότι αυτό που φοβούνταν όλοι στην αγορά κρατικών  ομολόγων, είναι επιτέλους έτοιμο… να ριζώσει. Αφήνοντας ενδεχομένως τους επενδυτές σε χειρότερη κατάσταση από ό, τι η «σφαγή των ομολόγων» του 1994. Δυσκολεύει η ανάλυση μια αγοράς  13.900 δις ή 13,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην οποία η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ ήταν στις 4/11/2016 στο 1,774% στις 14/11 είχε πάει στο 2,263% ενώ την πρώτη του Δεκέμβρη ανέβηκε στο 2,450% για να κορυφώσει στις 15/12 στο 2,603%. Κατόπιν στις 17 Ιανουαρίου έπεσε στο 2,322%, έχοντας διακύμανση 52 εβδομάδων μεταξύ 1,323% και 2,641%. Την βδομάδα που πέρασε, τη μέρα που ο Dow ξεπέρασε τις 20.000 μονάδες έπιασε το μέγιστο στο 2,519% και άρχισε να κατηφορίζει.

Σε κάθε περίπτωση, η δουλειά μας είναι να παρουσιάζουμε πληροφορίες επί της επενδυτικής στρατηγικής. Ανεξάρτητα απ΄ την αγάπη ή το μίσος κάθε επενδυτή για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο DJIA είναι ψηλότερα +9,5% περίπου από τη μέρα των εκλογών. Ο S & P 500 είναι στο +7,5% περίπου από τότε. Οι δε μετρήσεις της εμπιστοσύνης των καταναλωτών σε εβδομαδιαία και μηνιαία βάση είναι ψηλότερα από τις 8/11. Ο Δείκτης Εμπιστοσύνης Καταναλωτή για άτομα 55 ετών και άνω βρέθηκε το Δεκέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2007, ενώ παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, το ποσοστό των νεότερων ανθρώπων που δηλώνουν όχι τόσο ικανοποιημένοι. Η μέτρηση της Markit για τον PMI του μεταπρατικού τομέα αυξήθηκε στο 55,1 τον Ιανουάριο, το υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2015. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι το φρόνημα των επενδυτών μπορεί να είναι πολύ αισιόδοξο. Ο Λόγος των Επενδυτών που εμφανίζονται αισιόδοξοι για τις μετοχές, προς εκείνους που απαισιοδοξούν έχει υπερβεί το 3,00 για επτά συνεχόμενες εβδομάδες. Πληθαίνει η ομάδα που θεωρεί ότι δεν είναι καλή ιδέα να υποτιμήσουνε τον Πρόεδρο Trump, ή να στοιχηματίσουν εναντίον του, ανεξάρτητα αν τον αγαπούν ή τον μισούν.

ΧΑ

Εβδομάδα ανάδειξης ζωντάνιας και γρήγορων ανακλαστικών

Η αγορά, μετά την παρακολούθηση του τελευταίου μέρους του παγκόσμιου ράλι για την ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ, μόλις αυτό έδειξε να ξεφτίζει, οδηγήθηκε σε μια κατάσταση μίζερης αναμονής ειδήσεων, γύρω από τα καυτά για την οικονομία θέματα. Από αυτή ξύπνησε, την τελευταία βδομάδα του Ιανουαρίου και αυτό αποδίδεται στις προσδοκίες των θεσμικών για μια πιθανή ένδειξη, από το Eurogroup της Πέμπτης 26/1 πως ξεπαγώνουν οι συνομιλίες με τους πιστωτές για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. 

Τη Δευτέρα η αγορά δεν είχε ακόμα προσελκύσει την κρίσιμη μάζα ενεργών κωδικών για το στοίχημα της Παρασκευής, που θα ήταν γνωστή η όποια απόφαση  από τη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης. Ένδειξη επιτυχίας του θετικού στοιχήματος ήταν ο προσδιορισμός ημερομηνίας για την επάνοδο των Θεσμών στην Αθήνα. Προπομπός των διαθέσεων ήταν οι συναντήσεις των κλιμακίων των τεχνοκρατών που συνοδεύουν τις αποστολές, που ειδοποιούν τους υπουργούς προ της εισόδου στη συνάντηση, για να κάνουν ανάλογες δηλώσεις. Την Πέμπτη, στο δεύτερο μέρος των συναλλαγών, μέτρησε το μη σχόλιο κατά την είσοδο των ΥΠΟΙΚ και η λιτή δήλωση του Γερμανού υπουργού. Την Παρασκευή αποτυπώθηκε η απογοήτευση από την επάνοδο της αβεβαιότητας, αφού το πάγωμα μεταξύ Αθήνας και πιστωτών διατηρείται αφήνοντας ανοικτά πολλά ενδεχόμενα όλα από τη σφαίρα της πολιτικής σημαντικά δε για την οικονομία.

Στην πρώτη σύνοδο οι θεσμικοί εμφάνισαν διάθεση να αμυνθούν έναντι των συνεχιζόμενων πιέσεων στα Τραπεζικά blue chip δίδοντας κέρδη σε μετοχές του «αντιτραπεζικού» μπλοκ. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,02% και έφθασε στις 639,27 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1713,05 με μεταβολή +0,01%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε πολύ χαμηλά, στα 22,348 εκατ. ευρώ. Τα μεγαλύτερα κέρδη εμφάνισαν οι εταιρίες στα Προσωπικά Οικιακά Είδη +1,42%, Πρώτων Υλών +1,12%, Ταξίδια Αναψυχή +0,85% και Τροφίμων Ποτών +0,81%. Στον αντίποδα οι εταιρίες στις Κατασκευές Υλικά -1,85%, Τραπεζών -0,72% και Τηλεπικοινωνιών -0,56%. Την Τρίτη οι συναλλαγές καθορίστηκαν απόλυτα από τις διαθέσεις των θεσμικών για τα Τραπεζικά blue chip. Ξεχώρισαν για τα κέρδη τους οι εταιρίες Τραπεζών +2,27%, Κοινής Ωφέλειας +1,92%, Πρώτων Υλών +1,26%, και Τηλεπικοινωνιών +1,25%. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,13% και έφθασε στις 646,51 μονάδες ο 25άρης έκλεισε στις 1729,83 στο +0,98% και ο τζίρος υπερδιπλασιάστηκε. Την Τετάρτη έγινε το μεγάλο άλμα σε όλα. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 76,304 εκατ. ευρώ και ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,96% φθάνοντας στις 659,19 μονάδες. Ο 25άρης έκλεισε στις 1764,26, με μεταβολή +1,99%. Οδήγησαν οι εταιρίες των Τραπεζών +6,48%, Πρώτων Υλών +2,96%, και Βιομηχανικών Προϊόντων +2,03%. Με υπολογίσιμες απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες στα Προσωπικά Οικιακά Είδη -1,02%, Πετρελαίου Αερίου -0,79%, και Τηλεπικοινωνιών -0,56%. Ήταν η μέρα που «τα χαρτιά ήταν για όλους κλειστά». Την Πέμπτη αρχικά συνεχίστηκε η αισιοδοξία αλλά γρήγορα εκφυλίστηκε. Οι διαθέσεις των θεσμικών για τα Τραπεζικά blue chip ήταν εξαιρετικά μεταβαλλόμενες και κατέληξαν στην αποτύπωση επιφυλάξεων με ρευστοποιήσεις μετά τις 11:35, χωρίς ανατροπή μέσα στη μέρα. Οι δείκτες κατέληξαν με κέρδη καθώς ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,21% και έφθασε στις 660,59 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1773,26 με μεταβολή +0,51%. Σημαντικά στην άνοδο συνέβαλλαν οι εταιρίες στα Προσωπικά Οικιακά Είδη +3,24%, Τροφίμων Ποτών +1,90%, Τηλεπικοινωνιών +1,13% και στις Κατασκευές Υλικά +1,12%. Στον αντίποδα οι εταιρίες Πρώτων Υλών -1,66%, Κοινής Ωφέλειας -1,27% και Τραπεζών -0,87%. Την Παρασκευή με τζίρο 55,338 από 51,950 εκατ. ευρώ την προηγούμενη, που διαμόρφωσαν το μέσο τζίρο της βδομάδας στα 50,250 εκατ., ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -3,64% και έφθασε στις 636,54 μονάδες. Ο 25άρης έκλεισε στις 1710,77 με μεταβολή -3,52%. Κέρδη μόνο για τις εταιρίες των Μέσων Ενημέρωσης +7,23%. Τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν οι εταιρίες Τραπεζών -7,38%, Κοινής Ωφέλειας -5,07%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -4,35%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -3,37%, Πρώτων Υλών -3,08%. Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε ριζικά προς το χειρότερο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχε άνοδο μια, και μία ήταν αμετάβλητη. Άρα, οι 38 ήταν πτωτικές.

Το αποτέλεσμα της περιπέτειας των τιμών που περιγράψαμε, σε επίπεδο δεικτών, στη βδομάδα, μοιάζει ασήμαντο.  Ο ΓΔ έχασε -0,41%, ο 25άρης -0,12% και ο FTSEM διέσωσε κέρδη +0,31% παρά τη βουτιά της Παρασκευής κατά -3,61%. Σε εβδομάδα με τέσσερα ανοδικά κλεισίματα σχετικά μεγάλα κέρδη εμφάνισαν 5 μετοχές του 25άρη οι ΒΙΟ +2,17%, ΕΕΕ +1,82%, ΟΠΑΠ +1,65%, ΑΡΑΙΓ +1,52%, και ΜΠΕΛΑ +1,17%. Άλλα 5 είχαν θετική μεταβολή και ήταν οι ΕΤΕ +0,84%, ΠΕΙΡ +0,51%, ΜΥΤΙΛ +0,48%, ΜΕΤΚ +0,47% και ΟΛΠ +0,31%. Στον αντίποδα πτώση από -1,3% ως -5,3% είχαν εννέα blue chip: ΔΕΗ -5,32%, ΕΧΑΕ -4,17%, ΜΟΗ -3,30%, ΛΑΜΔΑ -2,82%,  ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,61%, ΤΕΝΕΡΓ -2,41%, ΑΛΦΑ -2,20%, ΣΑΡ -1,99%, και ΤΙΤΚ -1,33%. Ακολουθούν με πτώση κάτω του -1% οι ΟΤΕ -0,90%, ΕΥΡΩΒ -0,79%, ΓΡΙΒ -0,75%, ΕΛΠΕ -0,68%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,43% και πρακτικά αμετάβλητη η μετοχή του ΦΦΓΚΡΠ -0,06%.

Έγκυροι αναλυτές θεωρούν πιθανότερη τη συνέχιση της πτωτικής κίνησης προς την επόμενη ζώνη στήριξης μεταξύ 620 – 600 μονάδων.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Στην τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, με κυριαρχία των σειρών Φεβρουαρίου στα παράγωγα προϊόντα του 25άρη, οι ρυθμοί συναλλαγών έπεσαν στα ΣΜΕ, ανέβηκαν όμως στα options του δείκτη. Ο FTSE25 για τρίτη βδομάδα υποχώρησε, κατά -0,12%. Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη, βούλιαξαν κατά -59,6%, ενώ οι ανοικτές θέσεις διαμορφώθηκαν στις 7.303 από 7.467 μια υποχώρηση κατά -2,2%.

Ο όγκος για τη σειρά Φεβρουαρίου έφτασε στα 1572 ΣΜΕ ημερησίως και της σειράς Μαρτίου, ανήλθε στα 170 τη μέρα. Οι ανοικτές θέσεις της νέας κυρίαρχης σειράς διαμορφώθηκαν σε 6.875 από 7.368. Οι προσδοκίες των traders είναι δυσοίωνες.  Η εκκαθάριση του ΣΜΕ της σειράς Φεβρουαρίου ορίστηκε στις 1704,00 μονάδες, και της επόμενης στις 1704,25. Όρισαν προ-πορεία της τάξης των 6,75 μονάδων του 25άρη (1710,77) έναντι του ΣΜΕ, κοντά σε αυτή της περασμένης βδομάδας.

Άλλο ένα επενδυτικό στοίχημα, θετικό για τις προοπτικές της, επί πολλά έτη σε κρίση, οικονομίας μας πήρε τέλος, με τους απαισιόδοξους να κερδίζουν την παρτίδα. Οι Θεσμικοί που το λειτούργησαν δεν είναι παιδιά της υπομονής και της μελέτης σε βάθος, αλλά είναι σίγουρο, ότι παρέσυραν σε αυτό και αρκετούς από τους διαχειριστές που έχουν πιο κλασικά επενδυτικά χαρακτηριστικά. Το στοίχημα ήταν απλό. Αν υπάρξει δρόμος για συμβιβασμό και λύση του νέου αδιεξόδου, θα οριστεί ημερομηνία επιστροφής των ανώτατων κλιμακίων των Θεσμών. Στην περίπτωση που δεν συμβεί κάτι τέτοιο, το country risk εκτινάσσεται και θα υπάρξει κούρεμα των κεφαλαιοποιήσεων, ανάλογο του χρόνου που θα διαρκέσει το τέλμα στις συζητήσεις.

Πεδίο «εκτέλεσης» των κινήσεων όσων συμμετείχαν στο στοίχημα ήταν οι Τράπεζες. Γιατί είχανε δεχθεί ένα ψαλίδισμα της τάξης του -11% μετά το πρώτο δεκαήμερο του 2017 και αν οριζόταν το «ραντεβού στην Αθήνα», θα ήταν αναγκαία η αναπροσαρμογή των κεφαλαιοποιήσεών τους. Πήραν την Τρίτη άνοδο +2,27% την Τετάρτη +6,48% και την Πέμπτη στο πρώτο μέρος +1,21%. Δηλαδή, όσο οι απώλειές τους σε επτά καθοδικές για αυτές συνεδριάσεις από τις 13/1 ως και τις 23/1. Δεν ρίσκαραν συνεπώς υπερβολικά και αυτό δείχνει ότι στην πρόσφατη κίνηση της αγοράς, συμμετείχαν και ισχυροί θεσμικοί.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΠΕΥ

Η ανοδική ευφορία στα Διεθνή Χρηματιστήρια με το Δείκτη - βαρόμετρο Dow Jones Industrial Average να σπάει με άνεση το ψυχολογικό φράγμα των 20000 μονάδων, παρακίνησε την περασμένη Τετάρτη αρκετούς Ξένους με “trading” διαθέσεις επενδυτές να ρίξουν ένα μικρό - για αυτούς - αγοραστικό ποσό της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ στις "υπό επόπτευση" Τραπεζικές μετοχές, προκαλώντας ένα ανέλπιστο ανοδικό άλμα της τάξεως του 2,84% στο Γενικό Δείκτη (664,89 μονάδες).

Δυστυχώς το θετικό momentum δε μπορούσε να έχει συνέχεια, καθώς η προδιαγεγραμμένη στασιμότητα στο μέτωπο της 2ης αξιολόγησης επανέφερε με συνοπτικές διαδικασίες το Γενικό Δείκτη κάτω από την περιοχή σταθμό των 650 μονάδων, αποτυπώνοντας μια δεύτερη χαμηλότερη τοπική κορυφή στο ημερήσιο chart τιμών.

Για άλλη μια φορά το ζητούμενο για τους “Buyers” είναι η διακράτηση της ζώνης στήριξης των 638 με 635 μονάδων. Καθοδική καταστρατήγηση, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, των 635 μονάδων θα φέρει τον Δείκτη προ των πυλών των 610 μονάδων.

Πάντως σε αυτή τη φάση της Αγοράς ο μόνος σύμμαχος των “Buyers” είναι η διατήρηση του ανοδικού momentum στις Διεθνείς Αγορές, καθώς με το κατάλληλο χρονικό περιθώριο μπορεί να λειανθεί το υπάρχον βραχυχρόνιο αρνητικό κλίμα.

Αρνητική ήταν και η εξέλιξη στο ημερήσιο διάγραμμα του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς αποτύπωσε ένα ιδιόμορφο αρνητικό σχηματισμό με 3 τοπικές κορυφές μέσα στο εύρος των 1760 με 1800 μονάδων. Ο σχηματισμός αυτός εάν συμπληρωθεί και με μια καθοδική τμήση των 1700 μονάδων, θα αλλάξει τα μέχρι τώρα βραχυχρόνια δεδομένα ανοίγοντας "τρύπα" για την πολύ κρίσιμη περιοχή στήριξης των 1623 μονάδων.

Τέλος, για ακόμα μια φορά ο "ρυθμιστής" της επενδυτικής ψυχολογίας Τραπεζικός κλάδος δημιούργησε - μετά τις αγοραστικές "μπαλωθιές" των περασμένων ημερών με το +11,8% στο Τραπεζικό Δείκτη - νέους εγκλωβισμούς στους ενεργούς επενδυτικούς κωδικούς επαναφέροντας το δείκτη τόσο κάτω από το όριο των 845 μονάδων όσο και κάτω από το ανοδικό κανάλι του Νοεμβρίου του 2016. Εδώ σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου τμήματος ανάλυσης και μέλους επενδυτικής επιτροπής, η σημαντική περιοχή στήριξης εντοπίζεται στις 725 μονάδες με ένα μικρό "προπύργιο" στις 760 μονάδες.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.

Τα νέα από το Eurogroup της Πέμπτης ακύρωσαν κάθε διάθεση συνέχισης της δειλής προσπάθειας απεγκλωβισμού της Αγοράς, από το στενό εύρος διακύμανσης των πρώτων εβδομάδων του Ιανουαρίου. Το χειρότερο είναι ότι πλέον οι προσδοκίες δεν ακουμπάνε σε κάποια ημερομηνία ορόσημο, καθώς ακόμα και το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στο επόμενο Eurogroup (20 Φεβρουαρίου) φαίνεται να απομακρύνεται.

Η χρυσή τομή μεταξύ της Ελληνικής Πλευράς και των Θεσμών για τα "προληπτικά μέτρα", το ύψος και την διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, φαίνεται να απέχει πολύ αυξάνοντας έτσι το βαθμό αβεβαιότητας των επενδυτών.

Τράπεζες και ομόλογα βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, καθώς οι προσδοκίες ακόμα και για τον ορισμό της ημερομηνίας επιστροφής των "τεχνικών κλιμακίων" αναθεωρήθηκαν και μάλιστα στην χειρότερη δυνατή εκδοχή: Η μη ύπαρξη χρονοδιαγράμματος σε συνάρτηση με τα πολιτικά γεγονότα που ακολουθούν στην Ευρώπη, καθιστούν όχι μόνο επείγουσα αλλά και ιδιαίτερα δύσκολη την διαδικασία του κλεισίματος της αξιολόγησης, έχοντας παράλληλα και μια ανεπίσημη δυσμενή αξιολόγηση βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους.

Η διατύπωση των προβληματισμών του ΔΝΤ, εφόσον αποκτήσει επίσημη έκφραση, ουσιαστικά θέτει εκτός την συμμετοχή του από το πρόγραμμα, βάζοντας ένα ακόμα εμπόδιο στην πορεία της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους. Μοιραία η Αγορά, πλέον, συζητά σενάρια τα οποία αφορούν και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Η καθυστέρηση ωστόσο έχει ημερομηνία λήξης η οποία δεν μπορεί να επεκταθεί πέραν του Απριλίου.

Αν υποτεθεί ότι τα κέρδη της Τράπεζας της Ελλάδος (1,1 δισ. ευρώ περίπου) θα χρηματοδοτήσουν την λήξη των ομολόγων του Φεβρουαρίου (1,6 δισ. ευρώ) οι λήξεις του Απριλίου φαίνεται ότι θα έχουν μια πιο οριστική σημασία. Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει 1,5 δισ. ευρώ σε διάφορες λήξεις ομολόγων ως τις 20 Απριλίου, σε περίοδο όπου οι τουριστικές εισροές και τα έσοδα από την φορολογία δεν είναι ικανά να υποστηρίξουν ολοσχερώς τις δανειακές ανάγκες του Κράτους. Επομένως, οδεύοντας προς το Μάρτιο χωρίς την 2η αξιολόγηση, τα σενάρια προσφυγής στις κάλπες θα αρχίσουν να αποκτούν πιο ρεαλιστικές πιθανότητες.

Από την άλλη πλευρά στο πρόσφατο παρελθόν έχει διαπιστωθεί ότι ο χρόνος μπορεί να συμπιεστεί σημαντικά, αν χρειαστεί να περάσει κάποιο κομβικό νομοσχέδιο, διατηρώντας έτσι κάποιες ελπίδες για μια λύση που θα οδηγούσε στο "οκ" των Δανειστών. Είτε με τον ένα, είτε με τον άλλο τρόπο, η Χρηματιστηριακή Αγορά δεν έχει στην παρούσα φάση λόγους να κινηθεί ανοδικά, θα χρειαστεί πλέον ένα νέο "σινιάλο" από νέα που θα διαμορφώσουν ένα οδικό χάρτη προγραμματισμένων και κυρίως χρονικά προσδιορισμένων γεγονότων.

Τεχνικά, η εβδομάδα έβγαλε μεν διακύμανση συσσώρευσης, ήταν ωστόσο αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Παρασκευής που αναίρεσε τα τέσσερα θετικά κλεισίματα που είχαν προηγηθεί, καταγράφοντας έως και νέα χαμηλότερη τιμή έτους για τον Γενικό Δείκτη. Η τεχνική εικόνα υπαγορεύει συνέχιση της πτωτικής κίνησης προς την επόμενη ζώνη στήριξης μεταξύ 620 – 600 μονάδων, καθώς οι ταλαντωτές βρίσκονται ακόμα σε ουδέτερες ζώνες τιμών. Τα ωριαία διαγράμματα – και ειδικά των Τραπεζών - έχουν υποστεί ισχυρή πίεση που πιθανότατα να φρενάρει την ταχύτητα της πτώσης κάτω από τις 635 μονάδες. Τα συναλλακτικά δεδομένα έδειξαν αφύπνιση κωδικών, ακολουθώντας την τάση, γεγονός που ενισχύει την άποψη μας για συνέχιση της πτωτικής πορείας κατά την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως και να έχει η ιδιαιτερότητα της εσωτερικής συγκυρίας επιβάλει στενή επαφή με την οθόνη, καθώς η αφύπνιση περισσότερων κωδικών ενδέχεται να αυξήσει και το εύρος της μεταβλητότητας της Αγοράς.

Σήμερα

Οι Ασιατικές αγορές μετοχών και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των δεικτών των χρηματιστηρίων των ΗΠΑ υποχώρησαν σήμερα Δευτέρα 30/1, αφού ο πρόεδρος Donald Trump εισήγαγε φραγμούς στη ροή της μετανάστευσης που προκάλεσαν επικρίσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, προσθέτοντας φόβους ότι η πολιτική του «America First» μπορεί να αποδειχθεί αποσταθεροποιητική για τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Πρόεδρος Trump την Παρασκευή αποφάσισε να θέσει ένα διάστημα αναμονής 120 ημερών πριν να επιτραπεί η είσοδος σε πρόσφυγες στη χώρα, με επ 'αόριστον απαγόρευση για τους πρόσφυγες από τη Συρία και ένα φράγμα 90 ημερών για τους πολίτες από το Ιράν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη.

Το εκτελεστικό διάταγμα οδήγησε στην κράτηση και την απέλαση εκατοντάδων ατόμων που φθάνουν στα αεροδρόμια των ΗΠΑ, που με τη σειρά της οδήγησε σε τεράστιες διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ και μια σειρά από νομικές προκλήσεις εν μέσω σύγχυσης ως προς την εφαρμογή του. Ο Trump υπερασπίστηκε την κίνηση ως ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των ΗΠΑ, αλλά οι επικριτές του έχουν την άποψη πως η δράση του παραβίασε τη νομοθεσία των ΗΠΑ και το Σύνταγμα.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,4% με διακοπές για πολλές ασιατικές αγορές και χαμηλών ρυθμών συναλλαγές. Οι Αυστραλιανές μετοχές υποχώρησαν περισσότερο από 1% αλλά κατόπιν η πτώση περιορίστηκε στο -0,89%, ενώ η αγορά στη Νέα Ζηλανδία σύρεται προς τα πίσω 0,68%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας εμφάνισε απώλειες -0,51% καθώς η ζήτηση για το ασφαλές καταφύγιο δηλαδή το γεν επιβαρύνει τις εταιρίες με μεγάλες εξαγωγές.

Τα ΣΜΕ δείχνουν προς πτωτικό άνοιγμα στη Wall Street, και τα futures του S&P500 του Dow και του Nasdaq όλα υποχωρούν -0,3% περίπου.

«Οι πολιτικές που θα εφαρμόσει ο Trump ανανεώνει τις ανησυχίες για έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, που θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τόσο την οικονομία της Ασίας και την παγκόσμια». Είπε ο James Woods της Rivkin Securities. «Η μεγαλύτερη απειλή για τις αγορές αυτή τη στιγμή είναι αν Trump συνεχίσει το δρόμο του προστατευτισμού, χωρίς έμφαση στην οικονομική πολιτική», συμπλήρωσε.

Οι αποδόσεις των 10-year Treasury των ΗΠΑ ήταν τελευταία στο 2,4658%, κάτω από το 2,481% στο κλείσιμο της Παρασκευής.

Ο δείκτης δολαρίου, που καταγράφει το δολάριο έναντι του καλαθιού των σταθμισμένων εμπορικών του ομολόγων, βυθίζεται περίπου -0,3% και είναι στο 100,21 στις ασιατικές συναλλαγές.

Προσθέτοντας σε πίεση στις αγορές, τα δεδομένα της Παρασκευής από τις ΗΠΑ έδειξαν πως η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο κατά το τέταρτο τρίμηνο, με το ΑΕΠ να αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 1,9%, κάτω από το 2,2% που αναμενόταν από τους οικονομολόγους και από το 3,5% ρυθμό ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο.

Ο αντίκτυπος σε ολόκληρη την Ασία μπορεί να καθυστερήσει, με την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα, τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία κλειστά τη Δευτέρα για τις πολυήμερες διακοπές για το Σεληνιακό Νέο Έτος.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

«Το ελληνικό χρέος είναι διαχειρίσιμο, αν οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν πλήρως», απαντά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM), μετά τη διαρροή της έκθεσης του ΔΝΤ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει βάση στην κινδυνολογία γύρω από το ελληνικό χρέος. Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, εκπρόσωπος του ESM επισημαίνει ότι το ελληνικό χρέος κρίνεται διαχειρίσιμο, εφόσον οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν πλήρως, χάρη στους «εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους δανεισμού από τον ESM μακροπρόθεσμα, αλλά και στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνσή του, τα οποία υιοθετήθηκαν πρόσφατα».

«Ζούμε στην εποχή της αβεβαιότητας. Το σενάριο εξόδου της χώρας από το ευρώ υπάρχει μόνο ως θεωρητική πιθανότητα, κατά τον ίδιο τρόπο που υπάρχει και η πιθανότητα διάλυσης της Ευρωζώνης», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου και σημείωσε ότι «δεν πρόκειται όμως να συντελεστεί ποτέ από αυτή την κυβέρνηση γιατί δεν είναι στα σχέδια και τις προθέσεις της». Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Αυγή» της Κυριακής, ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην ολοκλήρωση του προγράμματος και της δεύτερης αξιολόγησης «με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο» και στη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα πιστωτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Σε νέα μετάθεση για τα μέσα Μαρτίου 2017 οδηγούν εκκρεμότητες τεχνικού χαρακτήρα και άλλης μορφής καθυστερήσεις την ολοκλήρωση της παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στο ελληνογερμανικό σχήμα Fraport-Slentel. Αν και ο αρχικός στόχος ήταν το deal να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016, η μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση της χρονιάς αναμένεται να λάβει χώρα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017, αν και η παράδοση - παραλαβή των αεροδρομίων, ως γνωστόν, προγραμματιζόταν να πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιανουαρίου.

Σειρά νέων όρων για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε εμπιστευτική έκθεσή του, στην οποία θέτει μια ευρύτερη ατζέντα μεταρρυθμίσεων, πέραν του αφορολογήτου και του ασφαλιστικού, σε τομείς όπως οι αγορές, τα εργασιακά, αλλά και ο τραπεζικός τομέας («κόκκινα» δάνεια, θεσμικό πλαίσιο για πτωχεύσεις, ορισμός διοικήσεων τραπεζών). Η εμπιστευτική έκθεση 38 σελίδων, αποσπάσματα από την οποία παρουσιάζονται στην εφημερίδα «Καθημερινή» θα παρουσιαστεί μαζί με έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, κατά τη συνεδρίαση της 6ης Φεβρουαρίου.

Σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων μέσα στο 2017 «βλέπει» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Αυγή» της Κυριακής, τονίζοντας ότι το 2017 θα αποτελέσει «έτος-στροφή» για τις ελληνικές τράπεζες. Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρει πως η μείωση θα επιτευχθεί κυρίως με τη μορφή των αναδιαρθρώσεων των δανείων, ενώ, όπως σημειώνει «ισχυρή ώθηση θα δώσει και η διαδικασία του εξωδικαστικού διακανονισμού». Ο κ. Δραγασάκης προανήγγειλε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή και ότι εντός του 2017 θα λειτουργήσουν επίσης τα κέντρα ενημέρωσης πολιτών και άλλες δομές με σκοπό να διευκολύνουν τη διαδικασία.

Την «κεντρικοποίηση» μιας κατηγορίας δημόσιων συμβάσεων προωθεί το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο την εξοικονόμηση πόρων, αλλά και την προμήθεια αγαθών με καλύτερες προδιαγραφές. Σε πρώτη φάση, όπως προκύπτει από σχετική κανονιστική εγκύκλιο του υπογράφεται από τον υπουργό Δημήτρη Παπαδημητρίου, η «κεντρικοποίηση» αφορά 78 αγαθά και υπηρεσίες, όπου οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την προμήθειά τους θα διενεργούνται από τη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, που αποτελεί τη μία εκ των τριών Εθνικών Κεντρικών Αρχών Αγορών (ΕΚΑΑ). 

Την «εποικοδομητική συμβολή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών» ώστε να κλείσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ζήτησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, στο πλαίσιο των εργασιών της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (Ecofin), στις Βρυξέλλες. Διαβεβαίωσε μάλιστα, ότι «όλοι εργάζονται για να διασφαλίσουν την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης» και προσέθεσε ότι «οι διαπραγματεύσεις ως προς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, βρίσκονται σε εξέλιξη».

Την Τετάρτη, 8 Μαρτίου - μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών - θα ανακοινωθούν τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς για το 2016.

Αύξηση της τάξης του 6% εμφάνισε, κατά τη διάρκεια του 2016, η διακίνηση αυτοκινήτων στο «Car Terminal» του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ). Συγκεκριμένα, ο αριθμός των διακινηθέντων οχημάτων διαμορφώθηκε σε 361.912 έναντι 341.386 το 2015. Μάλιστα, η βελτίωση επήλθε παρά τις πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις και τη συνεχιζόμενη μείωση στις εισαγωγές ΙΧ αυτοκινήτων.

Tην απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Volterra ανακοίνωσε ο Όμιλος J&P - ABAΞ. Η κατασκευαστική εταιρεία μέχρι πρότινος κατείχε το 50% των μετοχών, καθώς το εναπομείναν ποσοστό βρισκόταν στα χέρια του Ομίλου Sorgenia. Η Volterra δραστηριοποιείται στον κλάδο της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε σκληρή μάχη αναμένεται να εξελιχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες από την ξενοδοχειακή αγορά, η ανάληψη της διαχείρισης του ξενοδοχείου Hilton Αθηνών, καθώς η αμερικανική αλυσίδα δεν είναι διατεθειμένη να καταθέσει τα όπλα και να αφήσει τη διαχείριση της μονάδας. Το ξενοδοχείο Hilton Αθηνών ανήκει πλέον στην κοινοπραξία Home Holdings Συμμετοχών, την οποία συνέστησαν η ΤΕΜΕΣ της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, που ελέγχει το Costa Navarino, και η D-Marine Investments Holding B.V. του τουρκικού ομίλου Dogus. Η Home Holdings εξαγόρασε από την Alpha Bank την Ιονική Ξενοδοχειακή, που είναι ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Ευρωπαϊκή Ένωση και κεντρικοί τραπεζίτες επεξεργάζονται ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που επιδιώκει να λύσει το πρόβλημα του χρέους στην Ευρωζώνη. Η Γερμανία ανησυχεί, γιατί φοβάται ότι έρχεται το ευρωομόλογο από την πίσω πόρτα, σύμφωνα με τη Handelsblatt. Το σχέδιο που τους παρουσιάστηκε από επικεφαλής κεντρικών τραπεζών εκείνη την ημέρα, δεν ήταν τίποτα λιγότερο από μια επανάσταση στην χρηματοδότηση της ευρωζώνης, την εισαγωγή των σούπερ ομολόγων, των λεγόμενων Ευρωπαϊκών Ασφαλών Ομολόγων «European Safe Bonds» (ESB).

Η Ιταλία μπορεί να μην συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Ευρώπης σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από την Ρώμη να λάβει έκτακτα οικονομικά μέτρα ύψους 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, μεταδίδει η Deutsche Welle. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο μπορεί τα μέτρα αυτά να μην υιοθετηθούν ποτέ και να χρησιμοποιηθεί το αντίστοιχο ποσό για στήριξη της οικονομίας και της απασχόλησης. Πρόκειται  ουσιαστικά για «ανταρσία», η οποία μπορεί να γίνει πραγματικότητα, αν επιλεγεί η λύση των πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο. 

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε τα αξιόγραφα του δημοσίου της Τουρκίας στην κατηγορία BB+ (από BBB-), υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες για την πολιτική σταθερότητα και τη νομισματική πολιτική στην αναπτυσσόμενη χώρα. Ο Fitch σημειώνει ότι οι εξελίξεις «στην πολιτική και στην ασφάλεια υπονόμευσαν τις οικονομικές επιδόσεις και την ανεξαρτησία των θεσμών» της Τουρκίας. Η υποβάθμιση του τουρκικού κρατικού αξιόχρεου σημειώθηκε μόλις μερικές ώρες αφότου ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's εξέπληξε τους επενδυτές, υποβαθμίζοντας την προοπτική της οικονομίας της Τουρκίας σε «αρνητική» από «σταθερή».

Επιβράδυνση εμφάνισε στο δ’ τρίμηνο του 2016 ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, καθώς περιορίστηκε στο 1,9% έναντι 3,5% το προηγούμενο τρίμηνο. Για το σύνολο του 2016, ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ ανήλθε στο 1,9% έναντι 2,6% το 2015, αποτυγχάνοντας να υπερβεί το ψυχολογικό όριο του 3% για 11ο συνεχές έτος. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι το 2017, η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα κινηθεί οριακά ανοδικά, στο 2%.   Στα επιμέρους στοιχεία του δ’ τριμήνου, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν με ρυθμό της τάξης του 2,5% ενώ ταυτόχρονα, οι επιχειρηματικές δαπάνες σημείωσαν άνοδο για πρώτη φορά μετά από πέντε τρίμηνα.

Στην κερδοφορία επέστρεψε η Chevron, καθώς κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 415 εκατ. δολάρια ή 0,22 δολάρια ανά μετοχή, έναντι ζημιών 588 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Παρά τη βελτίωση της κερδοφορίας, οι επιδόσεις του τελευταίου τριμήνου κινήθηκαν κάτω των εκτιμήσεων των αναλυτών. Τα έσοδα από την πλευρά τους, αυξήθηκαν κατά 7,7% στα 31,5 δισ. δολάρια, έναντι των εκτιμήσεων περί εσόδων 30,3 δισ. δολαρίων.

Πτώση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα εμφάνισαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ, καθώς τον Δεκέμβριο υποχώρησαν κατά 0,4%. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο κατά 2,2%. Στα επιμέρους στοιχεία, οι παραγγελίες νέων αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 2% και των εμπορικών αεροσκαφών κατά 42%. Στον αντίποδα, οι παραγγελίες αμυντικού εξοπλισμού εμφάνισαν απροσδόκητη συρρίκνωση, ενώ αδύναμες ήταν και οι παραγγελίες μετάλλων.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα