Κέρδη ενέργειας

Οριακή άνοδος στα χρηματιστήρια
Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2005 00:01
UPD:06:14

ΟΡΙΑΚΑ κέρδη σημείωσαν τα blue chips, καθώς η άνοδος των τιμών του πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου τετραμήνου ενίσχυσαν μετοχές του κλάδου ενέργειας με αποτέλεσμα οι χρηματιστηριακοί δείκτες να ανακτήσουν μέρος των απωλειών τους. O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 75,00 μονάδες, ποσοστό 0,70%, φθάνοντας στις 10.748,79 μονάδες. Με άνοδο 20,45 μονάδων, ποσοστό 1,01%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.051,70 μονάδες.

Οι διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου και οι χαμηλότερες των προβλέψεων αναφορές για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά σε συνδυασμό με τα στοιχεία για αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ διατήρησαν σε στενό εύρος διακύμανσης τους μεγαλύτερους χρηματιστηριακούς δείκτης στη Wall Street.

Οι απώλειες μερικών μετοχών εταιρειών λιανικής όπως της Home Depot περιόρισαν το ρυθμό ανόδου των μετοχών, εν μέσω ανησυχιών ότι το υψηλό κόστος ενέργειας θα «ψαλιδίσει» τα εταιρικά κέρδη και θα περιορίσει τις καταναλωτικές δαπάνες. Κέρδη σημείωσαν μετοχές εταιρειών του πετρελαϊκού κλάδου, όπως της Exxon Mobil και της ConocoPhilips με κέρδη 1,8% και 1,5% αντίστοιχα.

Η αγορά αναμένει νέες εξελίξεις για να ακολουθήσει περαιτέρω κατεύθυνση και σ΄αυτό μεγάλο ρόλο θα παίξει η τάση των πετρελαϊκών τιμών, εκτιμούν αναλυτές. Οι δεικτοβαρείς μετοχές Google και Yahoo σημείωσαν απώλειες 8,05 δολάρια και 1,66 δολάρια αντίστοιχα επηρεάζοντας το δείκτη τεχνολογίας Nasdaq.

Το προηγούμενο διήμερο οι δείκτες Dow Jones και Standard & Poor΄s 500 σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες από τον περασμένο Αύγουστο στον απόηχο της αύξησης των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά το τρέχον έτος πριν ανακάμψουν από τα στοιχεία για χαμηλότερη του αναμενόμενου αύξηση του πληθωρισμού.

Η διατήρηση των ανησυχιών για τις επιπτώσεις από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου στα εταιρικά κέρδη αντισταθμίσθηκαν από τα κέρδη μετοχών όπως της γαλλικής ασφαλιστικής εταιρείας Axa και του ομίλου τροφίμων Nestle. Οι μετοχές του κατασκευαστικού κλάδου και του τομέα κοινής ωφελείας συνέχισαν να χάνουν τη δυναμική τους λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε οριακά κατά 0,02% στις 1.084,72 μονάδες, ανακόπτοντας την τρίτη πτωτική συνεδρίαση από τα υψηλότερα των τελευταίων 32 μηνών της περασμένης εβδομάδας. Ο επιμέρους δείκτης DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε κατά 0,04% στις 3.026,8 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα