Περιορίσθηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος
Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2005 16:20

Συγκράτηση εμφάνισε το έλλειμμα του Προϋπολογισμού τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Η αισθητή βελτίωση που παρουσίασε η δημοσιονομική θέση της χώρας τον πρώτο μήνα του 2005 δημιουργεί προσδοκίες για την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης, την οποία προωθεί η Κυβέρνηση.

Παρά την μικρή αύξηση των εσόδων τον μήνα αυτό, το έλλειμμα του Προϋπολογισμού, όπως αυτό απεικονίζεται στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος σε ταμειακή βάση (Κεντρικής Κυβέρνησης), περιορίστηκε κατά 47,5% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2004 και διαμορφώθηκε στα 1,188 δισ.ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,7% του ΑΕΠ.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στον περιορισμό του ελλείμματος στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Πέρυσι τον Ιανουάριο, υπό την πίεση των Ολυμπιακών Αγώνων, το έλλειμμα στο ΠΔΕ, από τον πρώτο κιόλας μήνα του έτους, είχε εκτιναχθεί στα 431 εκατ.ευρώ, ενώ φέτος το έλλειμμα συγκρατήθηκε στα 38 εκατ.ευρώ.

Συγκράτηση εμφανίζει και το έλλειμμα του Τακτικού Προϋπολογισμού κατά 13,2%. Η εξέλιξη αυτή, με δεδομένη την υστέρηση που εμφάνισαν τα έσοδα τον Ιανουάριο, υποδηλώνει ότι έχει αποδώσει καρπούς η προσπάθεια περιστολής των δαπανών.

Στοιχεία για τις δαπάνες δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ αναμένεται την ερχόμενη Τρίτη να δημοσιοποιηθεί το έλλειμμα του Προϋπολογισμού το 2004, το οποίο αναμένεται να κυμαίνεται στο 6% του ΑΕΠ. Συνεπώς, σε ταμειακή βάση το έλλειμμα του Τακτικού Προϋπολογισμού υποχώρησε φέτος τον Ιανουάριο στα 1,530 δισ. ευρώ από 1,784 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα