Ισχυρές πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το αδιέξοδο του χθεσινού Eurogroup οδηγεί τους επενδυτές σε μαζικές εντολές πωλήσεων, με τον τραπεζικό κλάδο να κατακρημνίζεται άνω του 5%.
Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 2,44% στις 644,44 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει μείωση κατά 2,44% στις 1.730,09 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 7,25 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 10 ενισχύονται, 45 υποχωρούν και επτά παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός κλάδος κινείται έντονα πτωτικά κατά 5,41% στις 615,99 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει «βουτιά» κατά 6,16%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 6,18%, η Eurobank κατά 6,20%, η Alpha Bank κατά 4,16% και η Attica Bank κατά 8,89%.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, Grivalia Properties και Jumbo διολισθαίνουν άνω του 2%, ενώ πέριξ του 1,80% διαμορφώνεται η πτώση για τις μετοχές των Aegean, Ελλάκτορα, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή. Στο ίδιο πλαίσιο, η μετοχή του ΟΛΠ σημειώνει απώλειες κατά 1,30% και του ΟΠΑΠ κατά 1,02%.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων καταγράφουν νέα επιδείνωση, κινούμενες άνω του ψυχολογικού ορίου του 7%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 7 μονάδες βάσης στο 7,003%, του 2ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 21 μονάδες βάσης στο 7,085% ενώ του 3ετούς ομολόγου διατηρείται σταθερή στο 6,876%.
Εγχώριοι και ξένοι επενδυτές είναι πλήρως απογοητευμένοι από τη χθεσινή έκβαση του Eurogroup, καθώς οι προσδοκίες για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων και την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, διαψεύστηκαν πανηγυρικά. Οι δύο πλευρές, Ελλάδα και δανειστές, ενέμειναν στις θέσεις τους και η προληπτική νομοθέτηση των μέτρων, για μετά το 2018, εξακολουθεί να συνιστά το μεγαλύτερο «αγκάθι» του προγράμματος.
Πλέον, η προθεσμία έως το Eurogroup του Φεβρουαρίου προσλαμβάνει ιδιαιτέρως κρίσιμη σημασία, καθώς εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία έως τότε, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει το «τρένο» της ποσοτικής χαλάρωσης και να αντιστραφεί η όποια πρόοδος επιτεύχθηκε τους τελευταίους μήνες.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας, το πράσινο φως στην απόκτηση του αποκλειστικού ελέγχου του Ομίλου Μαρινόπουλος από τον Όμιλο Σκλαβενίτης, άναψε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, θέτοντας ωστόσο, ως αναγκαία προϋπόθεση - μεταξύ άλλων - την εκποίηση 22 καταστημάτων λιανικής πώλησης. Η απόφαση - αν και αναμενόμενη - αποτελεί ένα ακόμη «βήμα» για την ολοκλήρωση του deal.
Την ίδια ώρα, σε 10 ευρώ, από 8,5 ευρώ προηγουμένως, αυξάνει την τιμή - στόχο για τον τίτλο του ΟΠΑΠ η Wood & Company, η οποία διατηρεί τη σύσταση «buy». Σε σχετική έκθεση αναφέρεται πως τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ θα ανέλθουν το 2016 σε 166 εκατ. ευρώ, τα EBITDA σε 307 εκατ. ευρώ και οι πωλήσεις στα 4,2 δισ. ευρώ.
naftemporiki.gr